Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Τζανετάτος - Θέατρο Παραλόγου στη Σάμη

12/12/13
Προς: Δημο Κεφαλονιας, Κεφαλληνιακα Μεσα Ενημερωση, Αδελφους Κεφαλληνες στο νησι και ανα την γην.
“You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope someday you'll join us. And the world will live as one.”
"Μπορείτε να πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος. Ελπίζω κάποια μέρα να ενταχθεις μαζί μας. Και ο κόσμος θα ζει σαν ένας. "
― John Lennon
Σικαγο. Να ξημερωνει Παρασκευη. Το κεντρο της πολης του Σικαγου απο το παραθυρο μου ενα καταλευκο παγωμενο ερημικο τοπιο με τους ουρανοξυστες σαν θεωρατα χιονισμενα ελατα. Η θερμοκρασια μειον 20 κελσιου. Κιτρινο φως απο τις λαμπες ομιχλης φωτιζει τους δρομους και αντανακλα στα τζαμια στο διαμερισμα. Δεν βλεπεις ψυχη εξω. Στη σιγαλια της νυχτας το μυαλο ταξιδευει στη πατριδα μου. Στο τοπο μου. Στην Ελλαδα. Στη Κεφαλονια. Στη Σαμη. Στην οικογενεια μου, στα αγαπημενα μου προσωπα, στους ανθρωπους του νησιου μας που δοκιμαζονται καθημερινα. 

Τρεις μερες πριν, λογοι συνειδησης μου επεβαλαν να γραψω και να στηριξω την κ. Ελενη Χιονη του Kefalonia Press για τις δικαστικες διωξεις που δεχεται απο την Εξουσια. Στο προσωπο της βαλεται ολος ο ελευθερος Κεφαλονιτικος Τυπος και μαζι του καθε ελπιδα για αναδειξη των προβληματων των τοπικων κοινωνιων και ελεγχο της εξουσιας απο την κοινωνια, απο τους πολιτες. Η θαρραλεα σταση της κ. Χιονη να αφησει την τυχη της στην Ελληνικη δικαιοσυνη την τιμα. Προβαλει με συνεπεια τα προβληματα της τοπικης κοινωνιας και μεσα στη μιζερια παντα βρισκει ενα καλο λογο να αφιερωσει σε θετικα και ελπιδοφορα μηνυματα. Γνωριζω οτι καθημερινα τρεχει να φροντισει τον κατακοιτο πατερα της στο χωριο και μετα γυριζει στην εργασια της στο Αργοστολι. Αυτη ειναι η γυναικα που για το μοχθο και την αγαπη της στο νησι μας και την ελευθερια του τυπου που αγωνιζεται φαινεται οτι στοχοποιησαν οι πολιτικοι μας. 

Τα νεα απο τη πατριδα μου δυστυχως δεν καλυτερευουν. Οι χειροτεροι φοβοι μου για το μελλον του νησιου μου αρχιζουν να παιρνουν σαρκα και οστα. "Οταν υπαρχει ελειμμα σοβαρου εργου οι γραφειοκρατες και οι πολιτικαντηδες πρεπει να καταπιανονται με κατι. Ολοι βαφτιζονται απο αυτους αντιφρονουντες και αντι να βγαζουν δελτιο τυπου για εργα - που ουτε ψυχουλα δεν εχουν να δειξουν στο νησι - τους φταιει ο Τυπος και τα ατομα που αγωνιζονται για ενα καλυτερο αυριο." 

Στη Σαμη εμελλε να παιχτει το βραδυ τουτης της Τεταρτης, το θεατρο παραλογου πανω στο μοτιβο τως σκεψεων μου στην αρχη της εβδομαδας στη συνειδητη τοποθετηση μου εναντια στις διωξεις της ελευθερης και δημοκρατικη εκφρασης. Οι ασυναρτησιες του προεδρου του Δημοτικου Συμβουλιου που ειδα τη συνελευςη προσβαλουν οχι μονον το λαο της Σαμης, τα ξενιτεμενα παιδια της αλλα και καθε ελευθερα σκεφτομενο Ελληνα και Κεφαλονιτη

Ο θιασος περασε στη Σαμη για περιοδεια και δεν κοπηκαν εισητηρια πολλα γιατι ολοι ξερουν τη χαμηλη ποιοτητα της παραστασης. Στη Σαμη αδερφε μου που μας εκανες τα φτηνα προεκλογικα πολιτικα κηρυγματα σου ειμαστε Κοινωνια. Εχουμε Τιμη και Αξιοπρεπεια. Η συμπεριφορα σου στους αδελφους μου Σαμικους δεν ηταν κοσμια. Η ισχυς δεν ερχεται με λογια αλλα με πραξεις. Βαλτες στο τραπεζι να τις μετρησουμε. Εχετε αφαιμαξει ολη την περιοχη απο τα εσοδα και το Σπηλαιολογικο Παρκο και ολα τα οραματα που εχουμε να δουμε μια Κραταια Σαμη και μια Κραταια Ελλαδα τα πηρατε και τα ριξατε στο καλαθο τως αχρηστων γιατι τα φερανε στο συμβουλιο "αντιφρονουντες". 

Στη Σαμη αδερφε δεν φοβηθηκαμε τους Ρωμαιους το 189 πχ και η αντισταση κρατησε μηνες ολοκληρους οταν οι αλλες πολεις του νησιου μας ειχαν πεσει. Η ιστορια της Σαμης- Πολη Κρατος παει χιλιαδες χρονια πισω. Επαφιεται σε εμας να την αναδειξουμε. 

Δεν φοβηθηκαμε τους Αγγλους, ουτε τους Γερμανους. Τα Μουζακατα και τα Ζερβατα τα μαρτυρικα χωρια ρωτησε να μαθεις που ειναι. Η Εθνικη Αντισταση εδω ανδρωθηκε. Κανε το κοπο αδερφε οταν με το καλο ξαναρθεις να κοιταξεις πανω στα βουνα και στη θαλασσα. Ισως σε φωτισει ο Θεος και αφουγκραστεις τον παλμο μας. Χλωμο το βλεπω. Αλλα κανε την προσπαθεια. 

Εχουμε οραματα και τα διεκδικουμε γιατι η Σαμη Αδερφε ειναι σε ολη την υφηλιο. Ειμαστε ενα κραμα που δεν θα ηθελες να νοιωσεις τη ζεστα της αγαπης του για την περιοχη μας και το νησι μας οταν βαλεται απο πολιτικαντηδες που δεν δειχνουν το στοιχειωδη σεβασμο στους κατοικους της πολης μας και στον ιδιο το θεσμο του Δημοτικου Συμβουλιου που πρεπει να υπηρετεις. 

Λυπαμαι γιατι αντι να εισαι υπερμαχος και να αφουγκραστεις, να νοιωσεις τις αγωνιες, τις ελπιδες, τα οραματα μιας γενναιας καστας ανθρωπων εχεις μεινει ενας απλος ξεπερασμενος καθοδηγητη παλαιων κομματικων αντιληψεων. Καθε σπιθαμη που πατα το ποδι σου στη Σαμη εχει ποτιστει με αιμα αδερφε. Δε το σεβαστηκες. Η περιοχη Σαμης γεννησε τον Ηλια Ζερβο Ιακωβατο απο τους αρχηγους του Ριζοσπαστικου Κινηματος του Ηνωμενου Κρατους των Ιονιων Νησων. Εξεδιδε την Ιστορικη Εφημεριδα "Φιλελευθερος" απο το 1849. Καταδιωχθηκε γιατι ασκουσε εντονη κριτικη κατα των Αγγλων. Το 1850 εκλεγεται στην Ιονιο Βουλη και υπερψηφισε την Ενωση με τη Μητερα Ελλαδα. 

Σε αυτο τον ευλογημενο τοπο λοιπο που ευρεθηκες με τους διοικουντες δεν σεβαστηκες οτι μπροστα σου ειναι ανθρωποι που ζουν και πονουν το τοπο τους. Δεν αναλογιστηκες οτι εισαι με Σαμικους απογονους ηρωων που εσυ σημερα ζεις ελευθερος γιατι εχουν ποτισει με το αιμα τους τα αγια Κεφαλονιτικα χωματα. Χρειαζεσαι οραμα αδερφε. Χρειαζεται πιστη για να κανεις το αλμα στο μελλον. Χρειαζεται να το εχεις μεσα σου για να εισαι Ριζοσπαστης. Δεν το εχεις. Να εχεις στοχους. Οραμα. 

Η Σαμη θα αναστηθει αδερφε απο τους Σαμικους. Οι Ριζοσπαστες ειχαν Οραμα. Πετυχαν με τη πενα τους και τους αγωνες τους να το κανουν πραγματικοτητα τα ονειρα τους. Να ξερεις θαρθει η επομενη μερα. Ισως δεν ειναι και πολυ μακρυα.

Γιωργος Τζανετατος
Σαμικος - Κεφαλλην
Σικαγο - US
ΥΓ. Θελω να ευχαριστησω δημοσια τη μητερα μου που εζησε ορφανη τις μαυρες μερες της κατοχης γιατι οι Γερμανοι εκτελεσαν τον παππου μου και πατερα της. Ειναι απο τα μερη του Ιακωβατου και το" ηρωικο Σουλι" με γαλουχησε και ολη η οικογενεια μου να αναζητω τα ονειρα μου και να ελπιζω κατω απο ολες τις δυσκολιες της ζωης. 

Πολλες ευχαριστιες ανηκουν στο φιλο μου και αξιο Σαμικοπουλο Δημητρη Δημουλα -στιχουργου και ερμηνευτη - που τραγουδα και γραφει με τη ψυχη για την αγαπη, τον ερωτα και την αγαπημενη μας Σαμη. Το CD Album του Νοσταλγιες με συνοδεψε σε τουτο το μοναχικο βραδυ μου. Συνιστω ανεπιφυλακτα να ακουσετε Το τραγουδι της Σαμης. Youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.