Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Θεοφ. Μιχαλάτος - Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη


Αργοστόλι  16-01-2013

Τον τελευταίο καιρό η τοπική μας κοινωνία ταλανίζεται  από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα του νησιού μας: η Κοργιαλλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου. Προβλήματα σε λειτουργικό κυρίως επίπεδο που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα οδηγήσουν στην παρακμή παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτές.

Οι δημόσιες  βιβλιοθήκες είναι παρακαταθήκη για ένα τόπο, είναι δημόσιο αγαθό που ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών για μάθηση, πνευματική καλλιέργεια, έρευνα. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα  της βασικής υποδομής για τη γνώση, τη μάθηση και τον πολιτισμό. Μέσα από αυτές επιτυγχάνεται η  διάσωση, διατήρηση και καταγραφή της τοπικής παράδοσης  και  πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η μετάδοση αξιών και ιδανικών στους νέους και  σε όλους όσους διψούν για πνευματική τροφή και ψυχική ανάταση.

Δυστυχώς στην χώρα μας οι βιβλιοθήκες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται από διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, γενικές γραμματείες, δήμοι κ.τ.λ.) και δεν υπάρχει κεντρική και συντονισμένη πολιτική. Δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική και οργανωμένο δίκτυο σε εθνικό επίπεδο. Η πολιτεία όμως οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους μέσα από την ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων.

Εμείς εδώ στην Κεφαλονιά έχουμε αυτονόητη υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στον Μαρίνο Κοργιαλένιο και στην Αικατερίνη Ιακωβάτου-Τουλ, δύο ανθρώπους που οραματίστηκαν και συνέβαλλαν ουσιαστικά στη δημιουργία των μεγάλων βιβλιοθηκών του νησιού μας, αλλά και στα παιδιά μας να λάβουμε όλα τα μέτρα που θα  εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Έχουμε υποχρέωση ακόμα και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πληροφοριακές ανάγκες.

Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να οργανωθούμε προκειμένου να αναδείξουμε όλες τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν στο νησί μας και να τις αναδείξουμε σε πνευματικούς πνεύμονες που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα ακίνητα που έχουν δοθεί από μεγάλους ευεργέτες του νησιού μας για τη δημιουργία βιβλιοθηκών, να τα εμπλουτίσουμε με το κατάλληλο υλικό και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας να μάθουν το παρελθόν και την παράδοση του τόπου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.