Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μάκης Φόρτες - Μόνο…. «ο γάμος του Καραγκιόζη » δεν έχει χρηματοδοτηθεί ως τουριστική προβολή, από τον Περιφερειάρχη Κέρκυρας και….. λοιπών Ιονίων Νήσων!


Μια γκρίζα σελίδα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπονομεύει την τουριστική προβολή των νησιών και δυναμιτίζει τη συνοχή του θεσμού διαψεύδοντας κάθε έννοια ισοπολιτείας μεταξύ των νησιών.

Οι προκλητικά επιλεκτικές επιχορηγήσεις σε σωματεία και εκδηλώσεις ακόμη και φυσικών προσώπων (!) από δύο μάλιστα νησιά που δίνονται στο όνομα της….τουριστικής προβολής από λεφτά του ΕΣΠΑ, με την υπογραφή του Περιφερειάρχη και τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής, αποτελούν την σκοτεινή πλευρά της περιφερειακής αρχής του κ. Σπύρου.
Ιδού το σκηνικό: Το περιφερειακό συμβούλιο τελεί εν αγνοία, η οικονομική επιτροπή παρακάμπτεται, η επιτροπή τουρισμού – αθλητισμού – πολιτισμού αγνοείται (εκτός μόνο του Ράλλυ Ιονίου που φέρεται ως δική της απόφαση), οι αντιπεριφερειάρχες είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν και την ίδια ώρα κάποιοι λίγοι (ακόμη και φυσικά πρόσωπα) και μάλιστα από ένα κυρίως νησί εμφανίζονται να είναι γνώστες «των μυστικών κονδυλίων» της Περιφέρειας και με μια απλή αίτηση να εγκολπώνονται επιχορηγήσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ στο όνομα της τουριστικής προβολής μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από την 1/7/2011 που η διαχείριση του ΕΣΠΑ πέρασε στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και μέχρι τις 31/12/2012, στο όνομα της τουριστικής προβολής στήθηκε από τον Περιφερειάρχη μια βιομηχανία επιχορηγήσεων σωματείων και κάθε είδους αμφιλεγόμενων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ακόμη και φυσικών προσώπων, συνολικού ύψους 241.515,97 ευρώ, ίσως και παραπάνω!

Μέσα από το υποέργο της τουριστικής προβολής «Διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνέδρια» δόθηκαν 40 συνολικά επιχορηγήσεις (9 το 2011 και 31 το 2012) δια χειρός Περιφερειάρχη (κάποια σωματεία πήραν προνομιακά δύο και τρεις επιχορηγήσεις !) ακόμη και για…. καθαρισμό παραλιών, τραπέζια συλλόγων σε ψησταριές (αυτή η δαπάνη και αν δεν είναι τουριστική προβολή…), τις περιβόητες γκραβούρες των … 11.880 ευρώ, μέχρι και Χριστουγεννιάτικων γιορτών!

Και όλες με απευθείας ανάθεση, όλες μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ με κατακερματισμό της σχετικής πίστωσης σε κάποιες περιπτώσεις, έτσι για να καλύπτεται η σχετική διάταξη της υπουργικής απόφασης 35130/739/9-8-2010 περί «των χρηματικών ποσών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων» !

Ένα πρωτοφανές «πάρτυ» με τα πολυδιαφημισμένα λεφτά του ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι προορίζονται για την ανάπτυξη.  

Μόνο….. «ο γάμος του Καραγκιόζη» δεν έχει επιχορηγηθεί, ως εκδήλωση που προβάλλει το τουριστικό προϊόν των Ιονίων Νήσων !!!

Και η επιλεκτική επιχορήγηση έρχεται να συμπληρωθεί με την διάκριση των νησιών σε προνομιούχα και υστερημένα των κοινοτικών πόρων.

Ο πακτωλός των χρημάτων, δόθηκε με τρόπο που δυναμιτίζει τη συνοχή της περιφέρειας και θέτει μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα αφού 202.634,97 ευρώ (το 84% !!!!!) πήγαν σε σωματεία της Κέρκυρας , σε εκδηλώσεις που έγιναν στο νησί και στην τοπική αγορά !
23.881 ευρώ (το 10%) πήγαν σε σωματεία και εκδηλώσεις της Λευκάδας.

Το υπόλοιπο 6% δηλαδή 15.000 ευρώ, πήγε σε εκδήλωση της ΠΙΝ αγνώστου αποτελέσματος στην έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Ούτε ένα ευρώ (στην κυριολεξία ένα ευρώ) δεν δόθηκε σε σωματεία  και εκδηλώσεις της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και των  άλλων μικρών νησιών, από τους πόρους του ΕΣΠΑ που διαχειρίστηκε μόνος του ο κ. Σπύρου !!!!

ΟΙ  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι συνέπειες αυτής της θλιβερής ιστορίας είναι ανυπολόγιστες.

Τα Ιόνια Νησιά είναι κατεξοχήν τουριστική περιφέρεια, οπότε και χρειάζονται την τουριστική προβολή.

Ειδικά η Κέρκυρα είναι (μαζί με την Κρήτη και τη Ρόδο) η βαριά βιομηχανία του Ελληνικού τουρισμού, οπότε και απαιτείται διεθνής τουριστική προβολή με σύγχρονες μεθόδους ενώ δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται πόρων για αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις και επιχορηγήσεις συλλόγων που δήθεν εξυπηρετούν την τουριστική προβολή.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Πολύ περισσότερο αυτή η ψιλικατζίδικη ιστορία δεν μπορεί να κάνει υπερήφανο κανένα Επτανήσιο, κανένα Κερκυραίο, όταν εξαγοράζεται ο πολιτισμός που παράγουν με πολύ κόπο έναντι μιας χούφτας ευρώ.

Τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας (και των άλλων Ιόνιων Νησιών) είναι σε όλους γνωστό ότι παράγουν πολιτισμό υψηλού επιπέδου και εν πολλοίς τιμούν τον Επτανησιακό πολιτισμό.

Γι’αυτό και δεν αρμόζει επιλεκτικά σε μερικά εξ αυτών και στο όνομα της τουριστικής προβολής των Επτανήσων, ρουσφετολογικές επιχορηγήσεις ολίγων ευρώ. 

Και φυσικά μια Περιφέρεια της προκλητικής  διάκρισης των νησιών, είναι έξω από κάθε λογική.

Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες πολιτικές νομοτελειακά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οδηγείται στην αυτοδιάλυση.

Ο κ. Σπύρου ξεκινώντας με τη δύναμη της λαϊκής ψήφου, αν γυρίσει πίσω το κεφάλι του δύο χρόνια μετά την εκλογή του αμφιβάλλω αν θα δει έστω και ένα πολίτη από τα…..λοιπά νησιά να τον συνοδεύει δίχως «μουρμούρα που σκοτώνει».

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δυστυχώς κατατείνει σε αυτό που όλοι όσοι έχουν μοχθήσει για αυτήν απεύχονται 27 χρόνια τώρα.

Περιφέρεια Κέρκυρας και….λοιπών Ιονίων Νήσων!!!!    
     

Υ.Γ.

1. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που η βιομηχανία των επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ αποκαλύπτει πως η περιβόητη και άτεγκτη ενδιάμεση διαχειριστική αρχή είναι «ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι».

2. Για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, αυτή την παρέμβαση τη συνοδεύω με αναλυτικό πίνακα των αποφάσεων με τις επιχορηγήσεις του κ. Σπύρου (ημερομηνία, πρωτόκολλο, τίτλος επιχορήγησης, ποσό και φορέας – φυσικό πρόσωπο που την αιτήθηκε), όπως και με κατάλογο των επιχορηγημένων σωματείων και εκδηλώσεων.

3. Η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων ακόμη και φυσικών προσώπων μέσω του ΕΣΠΑ στο όνομα της τουριστικής προβολής, είναι καθαρά εξωθεσμική με τον τρόπο που γίνεται και ελέγχεται όχι μόνο πολιτικά αλλά και για τη νομική της βάση αφού στηρίζεται στην αμφιλεγόμενη νομοθεσία περί απευθείας αναθέσεων.
Ούτε το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε κάποια επιτροπή του δεν ερωτάται και ούτε κάποιος θεσμικός έλεγχος γίνεται για τη νομιμότητα των δαπανών, εκτός της «σύμφωνης γνώμης» της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της οποίας επικεφαλής είναι ….ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.

Η θεσμική επιχορήγηση σωματείων και εκδηλώσεων πάντως γίνεται μέσα από τους ΚΑΠ και με απόφαση της επιτροπής τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και με τον έλεγχο των δαπανών από την αρμόδια υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου.

Αν και εκεί συμβαίνουν άλλου είδους περίεργες καταστάσεις, ενώ με πρόσχημα αυτόν ακριβώς τον έλεγχο ακολουθείται κραυγαλέα εφαρμογή των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στις επιχορηγήσεις των σωματείων.

Για παράδειγμα, την ίδια ώρα που έχουν επιχορηγηθεί αθλητικά σωματεία σε δύο νησιά, για το σωματείο που θα εκπροσωπούσε την Κεφαλονιά, τα Ιόνια και την Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ευρώπη (Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου) υπήρξε μια θορυβώδης (και μικρόψυχη) άρνηση, όπως και για τον εκπρόσωπο της Κεφαλονιάς (Α.Ο. Διλινάτων) στο εθνικό πρωτάθλημα.

4. Η πρακτική της διασπάθισης των χρημάτων που προορίζονται για την τουριστική προβολή θα συνεχιστεί και το 2013 αφού 90.000 ευρώ προορίζονται να πάνε και πάλι σε επιχορηγήσεις σωματείων και εκδηλώσεων.

Το τεχνικό δελτίο της τουριστικής προβολής των Ιονίων Νήσων για το 2013 ύψους 800 χιλιάδων ευρώ (!) η περιφερειακή αρχή το πέρασε πρόσφατα από το περιφερειακό συμβούλιο σε κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης και κριτικής ακόμη και από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Και αυτό γιατί είναι ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα καθιερωμένα και εν πολλοίς ξεπερασμένα πρότυπα των διεθνών εκθέσεων και στις κατ’ ευφημισμό ενέργειες τουριστικής προβολής όπως οι επιχορηγήσεις σωματείων και εκδηλώσεων – την ίδια ώρα που συντελείται ο διεθνής διασυρμός της Κέρκυρας με τηλεοπτικές προβολές για τις διακοπές των νεαρών Άγγλων στον Κάβο υπό την παθητική παρακολούθηση της περιφερειακής αρχής δίχως να μπορεί να χρηματοδοτηθεί κάποια ενέργεια σε σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα αντίδρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.