Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Φόρτες - Ζητείται ελπίς....


ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΗ πως το ΕΣΠΑ αποτελεί πανάκεια για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως Περιφέρεια, για όσα τραγικά βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης και του μνημονίου, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι το πιο σημαντικό (αν όχι το μοναδικό) μέσο που μπορεί αυτή την περίοδο:
  • να ρίξει χρήμα στην αγορά αφού το μεγαλύτερο πρόβλημά είναι η ρευστότητα
  • να συμβάλλει με νέες θέσεις εργασίας στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών και
  • να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλωστε η ανάπτυξη είναι το μοναδικό μέσο για να βγούμε από την ύφεση.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των 280 εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ολοκληρώνεται όσον αφορά τον προγραμματισμό του σε 14 μήνες και όσον αφορά τις πληρωμές σε 3 χρόνια.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΠΟΣΑ του ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων είναι 110 εκατ. ευρώ με ρυθμό αξιοποίησης 16 μήνες από την ένταξη ενός έργου μέχρι τη συμβασιοποίησή του, που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα κανένα νέο έργο δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει!

Υπάρχουν και χειρότερα όπως για παράδειγμα το έργο του δρόμου του Χάρακα στην Κεφαλονιά που ενώ έχουν περάσει 25 μήνες (!) από την ένταξη του και 6 μήνες (!) από την δημοπράτησή του είναι άγνωστο πότε θα συμβασιοποιηθεί! 

Ακόμα και η μεταφορά των ανολοκλήρωτων έργων του ΕΣΠΑ στο επόμενο πρόγραμμα 2014 – 2020 (όπως γινόταν μέχρι τώρα)  το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να γίνει, αφού τα χρήματα για έργα σε αυτό θα είναι ελάχιστα. 

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΠΟΣΑ του ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων είναι 174 εκατ. ευρώ με ρυθμό πληρωμών κάτι πάρα πάνω από 1 εκατ. το μήνα (στα 6 χρόνια έχουν πληρωθεί 106,5 εκατ.), που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα πάνω από 100 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να μην απορροφηθούν!

ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΓΙΚΗ», αν λάβουμε υπόψη μας ότι από το Γ΄ΚΠΣ πέρασαν στο ΕΣΠΑ ως «γέφυρες» συμβασιοποιημένα έργα 104,5 εκατ. ευρώ (το 37,23% του προγράμματος), όταν στα 7 χρόνια του ΕΣΠΑ έχουν συμβασιοποιηθεί νέα έργα μόνο 65,3 εκατ. δηλαδή μόλις το 23,27% προγράμματος !
 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ του Γ΄ΚΠΣ με 36 έργα προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ να μένουν ανολοκλήρωτα (τα 13 εκατ. μάλιστα θα επιστραφούν), οδηγούμαστε σε πραγματική τραγωδία στο ΕΣΠΑ, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θεαματικά θα αλλάξουν τη δυσμενή κατάσταση!

ΤΟ «ΩΡΑΙΟ» με το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων είναι ότι η περιφερειακή αρχή εφησυχάζει τους πάντες για την ομαλή πορεία του προγράμματος και μάλιστα εκνευρίζεται όταν της θέτονται «ενοχλητικά» ερωτήματα. Την ίδια ώρα όμως ο Υπουργός Ανάπτυξης στέλνει εγκύκλιο εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ!

Προχωράει μάλιστα σε μια σειρά μέτρων επιτάχυνσης των διαδικασιών, τα οποία για τα Ιόνια Νήσων εγκυμονούν δονήσεις μεγατόνων για μια σειρά έργων που καθυστερούν αδικαιολόγητα στην εκτέλεση ακόμα και στη συμβασιοποίησής τους.

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου καταχωρούνται τα δεδομένα που αφορούν στα προγράμματα, σε σύνολο 110 εγγεγραμμένων έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο ΕΣΠΑ 43 έργα είναι δίχως νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις) και 48 δίχως ούτε ένα ευρώ πληρωμή!

Δηλαδή, σχεδόν όλα τα νέα έργα του ΕΣΠΑ στα Ιόνια βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη του Υπουργείου!  

ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ και την ανάγκη αλλαγής πορείας στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, κατά τη γνώμη μου δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να εστιαστεί η προσοχή.

1ον. Στο πρόβλημα
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την 4η θέση (μεταξύ των 13 Περιφερειών) που βρισκόταν στις πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ μέχρι τις 30/6/2011 που είχε την αρμοδιότητα η κρατική διοίκηση, έχει διολισθήσει στην 11η θέση από την 1/7/2011 που η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια, ενώ στις συμβασιοποιήσεις νέων έργων από την 6η θέση έχει κατακρημνιστεί στην 13η και τελευταία θέση. Είναι προφανές ότι κάποιο ενδογενές πρόβλημα έχει προκύψει και έχει υποχωρήσει τόσο εντυπωσιακά η αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το ανησυχητικό είναι ότι για την περιφερειακή αρχή, πρόβλημα ή δεν υπάρχει ή έχει υποτιμηθεί !

2ον. Στον προγραμματισμό
Η περιφερειακή αρχή συστηματικά δεν αναγνωρίζει δικές της ευθύνες στις τραγικές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά της φταίει αποκλειστικά η γραφειοκρατία!
Το αποτέλεσμα είναι ο όποιος προγραμματισμός εκ των προτέρων να είναι αποτυχημένος αφού δεν λαμβάνει υπόψη το σύνολο των προβλημάτων.

Απόδειξη γι’αυτό είναι ότι οι άλλες Περιφέρειες με την ίδια γραφειοκρατία επιτυγχάνουν θεαματικές επιδόσεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που στις συμβασιοποιήσεις των έργων από την 13η θέση αναρριχήθηκε στην 8η και στις πληρωμές από την 12η στην 5η θέση !

Στο σύνολο μάλιστα των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων οι επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι αρκετά κάτω του μέσου όρου, όταν εμφανίζει 39,40% πληρωμές έναντι 43,46% του Μ.Ο. και 60,50% συμβασιοποιήσεις έναντι 76,67% του Μ.Ο!

Τα γεγονότα δυστυχώς δείχνουν πως έχει χαθεί η αυτογνωσία για τον προγραμματισμό που είναι ο απαραίτητος παράγοντας στην υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων !

ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ η περιφερειακή αρχή δείχνει εφησυχασμένη για την αξιοποίηση των εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ!

Οπότε δύο τινά συμβαίνουν.

Ή δεν λέει την αλήθεια ή δεν γνωρίζει τι συμβαίνει!

Προσωπικά προτιμώ την πρώτη περίπτωση, γιατί στη δεύτερη δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για να φτιάξουν τα πράγματα!

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.