Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Πρόγραμμα Κατάρτισης των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για τους κινδύνους και τον εθισμό των εφήβων στο Διαδίκτυο



Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΙΑΔΝΗ  

Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του «Εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο καθώς και για τους Κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου

Το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, υλοποιεί Πρόγραμμα Κατάρτισης των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για τους κινδύνους και τον εθισμό των εφήβων στο Διαδίκτυο.

Στόχος του Προγράμματος είναι η κατάρτιση των Επιστημόνων Ψυχικής Υγείας, η ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών, καθώς και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των γονέων, των παιδιών και των εφήβων, όσον αφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου, τη νέα μορφή του «εθισμού» που έχει κάνει την εμφάνισή της, αλλά και σε ενδεδειγμένους τρόπους προστασίας και «απεξάρτησης».

Το Πρόγραμμα αφορά στην κατάρτιση 1.000 ειδικών Επιστημόνων Υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς κ.ά.), οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν φαινόμενα διαδικτυακού εθισμού και να προσφέρουν υπεύθυνα και αξιόπιστα συμβουλευτική για σωστή χρήση και ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα σε τμήματα των 25 ατόμων και έχουν διάρκεια 85 ωρών κατάρτισης ανά εκπαιδευμένο. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι συμμετέχοντες αποκτούν σφαιρική, αλλά και ειδική γνώση σε θέματα πρόληψης και θεραπείας του «εθισμού» και αντιμετώπισης των κινδύνων του Διαδικτύου. 

Το Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ» προσφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, καθώς επιτυγχάνεται:
  • Επιμόρφωση και αποτελεσματική κινητοποίηση των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, ώστε να «θωρακίσουν» τους νέους ανθρώπους απέναντι στις «ψηφιακές» απειλές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικοδόμηση στέρεων βάσεων για την ενδεδειγμένη χρήση του Διαδικτύου. 
  • Έγκυρη ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων για τους «κανόνες» ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, προκειμένου να προστατεύονται από τις «παγίδες» που κρύβει ο on line «μαγικός» κόσμος.
  • Αξιόπιστη υποστήριξη και καθοδήγηση σε γονείς για διαρκή «επαγρύπνηση» και διακριτική επίβλεψη, ώστε να διασφαλίσουν μια δημιουργική και «υγιή» σχέση των παιδιών τους με το Διαδίκτυο.
  • Ευαισθητοποίηση και «εγρήγορση» των εκπαιδευτικών για να μπορούν να διακρίνουν εγκαίρως πιθανές ενδείξεις μη ορθολογικής χρήσης του Διαδικτύου και να επιλέγουν κατάλληλους τρόπους προσέγγισης και θετικού επηρεασμού των μαθητών τους.

Αναγνωρίζοντας την αξία και τη χρησιμότητα του Διαδικτύου ως «εργαλείου» ενημέρωσης, κοινωνικής επαφής και ψυχαγωγίας αλλά και ως αναπόσπαστου στοιχείου της βασικής παιδείας των μαθητών, το Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ» συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ελεύθερης και δημιουργικής σχέσης του σύγχρονου νέου ανθρώπου με το Διαδίκτυο, με ποιότητα και ασφάλεια στη χρήση του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.