Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ιθάκη: Ξηλώθηκαν όλες οι τέντες

Ένα σημαντικό θέμα αισθητικής και διαχείρισης από την απέναντι Ιθάκη. Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Οι αναλογίες με τη Σάμη παραπάνω από προφανείς. Όχι όσον αφορά την λύση που έδωσε ο Δήμαρχος αλλά το ζήτημα ή πρόβλημα κατα άλλους με τις τέντες της παραλίας. Δεν είναι τόσο απλό σε κάθε περίπτωση. Ας αρχίσει από εδώ και με αυτή την αφορμή μια κουβέντα. Και ας πάει χαμένη....


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
ΞΗΛΩΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΝΤΕΣ

Ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός θα είναι εκείνος ο Δήμαρχος που θα κάνει όλη την Ιθάκη ένα μπάχαλο!!! Ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός θα είναι ο μόνος Δήμαρχος στην Ιθάκη που δεν θα προλάβει να κλείσει χρόνο με αυτά που τον βαραίνουν και θα είναι και ο μόνος που θα πάρει των ομματιών και θα πάει από κει που μας τον έφεραν και μην μας πούνε όλοι οι γύρω παρατρεχάμενοι κολαούζοι ότι δεν ήξεραν ποιος ήταν ο Γιάνναρος και πως συχνά-πυκνά τους διαβεβαίωνε ότι δεν τρέχει τίποτε. Η σημερινή Αρχή και η πλειοψηφία το Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι εκείνη που θα πάθει τα ίδια με εκείνα που παθαίνουν οι Βουλευτές όταν βρίσκονται ανάμεσα στο λαό.

Με την ανοχή του Δημάρχου αλλά και του ΔΣ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου –πρόεδρός του είναι ο Ιωάννης Δενδρινός- λοιπόν, σήμερα 30/8 οι καταστηματάρχες ξήλωσαν τις τέντες από τα μαγαζιά τους και από την άλλη συνεργείο του Δήμου ξεκίνησε να ξηλώνει τις τέντες της πλατείας με εντολή της Λιμενικής Αρχής φοβούμενοι το αυτόφωρο αλλά και τα πρόστιμα.

Ας δούμε τι έγραφε μεταξύ των άλλων η επιστολή, του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, Ιωάννη Ν. Παΐσιου και αφορούσε θέματα της αρμοδιότητας της Λιμενικής ή Αστυνομικής Αρχής «Το θέμα των βεβαιώσεων, από την πλευρά της Λιμενικής ή Αστυνομικής Αρχής, παραβάσεων σε βαθμό πλημμελήματος ή πταίσματος, αναφορικώς με παράνομες επεμβάσεις στον αιγιαλό ή στη χερσαία ζώνη λιμένος, αλλά και με πολεοδομικές ή υγειονομικές παραβάσεις, κατά το μέτρο της αρμοδιότητος σας, ρυθμίζεται και πάλι από το νόμο και τις εγκυκλίους που διέπουν τις υπηρεσιακές σας ενέργειες.
Δεν τίθεται, ομοίως, υπό καμία διαπραγμάτευση και δεν εξαρτάται από κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό ή προϋπόθεση. Οι παραβάσεις βεβαιώνονται ευθύς ως διαπιστώνονται και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου».

Σήμερα ο παραλιακός δρόμος στο Βαθύ έμοιαζε σαν κρανίου τόπος, αφού με κάθε μέσο οι καταστηματάρχες ξήλωναν τις τέντες για να αποφύγουν τα χειρότερα, κατασκευές που υπήρχαν πάνω από 40-50 χρόνια.

Σε παρόμοιο γεγονός το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση καταστηματάρχη που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως με την οποία ανακλήθηκε η άδεια που του είχε χορηγήσει για να κατασκευάσει τέντα σε κοινόχρηστο χώρο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλέσθηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανεμπόδιστη, ελεύθερη και ομαλή διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους και τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στην «ακώλυτη και διαρκή χρήση» των χώρων αυτών.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας, επικαλούμενοι το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στον οποίο υπάγονται και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, έκριναν ότι είναι ρητώς αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή με κάθετα στηρίγματα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τέντες πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: να στηρίζονται σε οριζόντια στηρίγματα επί των τοίχων των κτιρίων (όχι κάθετα), να μην υπερβαίνουν το μήκος που έχουν οι βεράντες των οικημάτων και να μη βγαίνουν έξω από το περίγραμμα της οικοδομικής γραμμής.

Και δεν σταματάει εδώ η «αυθαιρεσία» του Δημάρχου, ήδη έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του με τη συνεργασία Αστυνομίας και Λιμεναρχείου να ελέγξει όλες τις άδειες των καταστημάτων και σαν μην έφτανε αυτό έδωσε εντολή να ελεχθούν και όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος Ιθάκης, θα κάνει την όλη την Ιθάκη άνω-κάτω, θα κάνει την Ιθάκη ένα μπάχαλο και τους κατοίκους της να ρουφιανεύει ο ένας τον άλλον.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ



To Πανηγύρι της Σάμης

Λάβαμε και δημοσιεύουμε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάμης "Αιγιαλός" το παρακάτω δελτίο τύπου για το πανηγύρι της πόλης μας, της Παναγίας τ'Αντιμύρι. Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΗΣ
“Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγαλοπρεπή λαμπρότητα η Σάμη γιόρτασε την πολιούχο της, Υπεραγία Θεοτόκο, στις 23 Αυγούστου. Ο Μέγας εσπερινός τελέστηκε την παραμονή χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος .

Στις 23 το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα τελέστηκε μεθέορτος εσπερινός. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στις οδούς της πόλης με την συνοδεία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Σάμης “ΘΕΜΟΣ ΑΜΟΥΡΓΗΣ”, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και με την συμμετοχή πλήθους πιστών.

Εμφανής ήταν και η παρουσία περιφερειακών, δημοτικών και αστυνομικών αρχών. Τίμησαν την γιορτή εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

  • ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας κ. Σωτήριος Κουρής,
  • ο επικεφαλής του συνδυασμού της Επτανησιακής Αναγέννησης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Καλούδης,
  • οι περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Ευάγγελος Φιοραβάντες, Τζόγια Γρουζή και Γεράσιμος Φόρτες.

Εκ μέρους του Δήμου Κεφαλληνίας παρέστησαν:

  • ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης,
  • ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Ανουσάκης,
  • ο Αντιδήμαρχος Σάμης κ. Σπύρος Κουνάδης και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Σαββάογλου, Διονύσιος Κοκκόσης, Σπύρος Παπαδάτος και Γεράσιμος Βαγιωνίτης.
  • ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ” κ. Μάρκος Κοτσιλίνης και ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού “ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” κ. Νίκος Γκισγκίνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ. Παναγής Ρασσιάς, Θεοτόκης Καβαλιεράτος και Νέστωρας Βεντούρας.

Επίσης παρευρέθηκαν:

  • Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων Αργοστολίου και Σάμης κ. κ. Λούκας Νιφοράτος και Βασίλης Κάραλης.
  • Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καραβομύλου, Πουλάτων και Γριζάτων.
  • Ο πρώην βουλευτής Κεφαλληνίας κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κεφαλληνίας κ. Παναγιώτης Φιλίππου.

Μετά το πέρας της λιτανείας ο Πολιτιστικός Σύλλογος έδωσε την δική του νότα, όπως αδιάλειπτα εδώ και 18 χρόνια στα πλαίσια των ΕΟΡΤΙΩΝ παρουσιάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εφέτος το πρόγραμμα περιλάμβανε ρίψη πυροτεχνημάτων και παραστάσεις με τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σκάλας “Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαρακλάτων “ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αφού παρουσίασε τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα τους ευχαρίστησε για την προθυμία τους να παραστούν και συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:

“Το χαρακτηριστικό των φετινών εκδηλώσεων ήταν η δυσκολία της διοργάνωσης μα συνάμα η σημαντικότητα τους στην διάρκεια του θεσμού των ΕΟΡΤΙΩΝ. Τα ΕΟΡΤΙΑ άντεξαν, κράτησαν τον χαρακτήρα τους και συνεχίζουν σαν θεσμός πολιτιστικής δημιουργίας, κερδίζοντας την εκτίμηση όλης της Κεφαλονιάς.

Και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ” που είχαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης και παρέμειναν συνεχιστές των ΕΟΡΤΙΩΝ όπου με την άψογη συνεργασία εφέτος του Συλλόγου Πυργιού “Ο ΑΙΝΟΣ”, των Ζερβάτων “Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ” και των Τοπικών Συμβουλίων Καραβομύλου, Πουλάτων και Ζερβάτων καθώς επίσης και του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου κατάφεραν να διατηρήσουν και να αναδείξουν όλο αυτό το πολιτιστικό δυναμικό και να αποδείξουν στην πράξη ότι ο πολιτισμός είναι η κορυφαία αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας.

Με αυτή την ομοψυχία κατορθώσαμε και πραγματοποιήσαμε 20 εκδηλώσεις μετατρέποντας την περιοχή μας σε προορισμό του πολιτισμού.

Όλα αυτά δεν θα γινόταν αν δεν είχαμε την υποστήριξη των συγχωριανών χορηγών μας. Του Βαγγέλη Τζανετάτο, Χαράλαμπο Στρίντζη, Χάρη Μαρίνη και Φώτη Βλάχο (φυσιοθεραπευτή) .
Τέλος Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκομένους".

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ








Οι Επιτυχόντες των Εξετάσεων - Λύκειο Σάμης

Αναδημοσιεύουμε από το Kefalonia Press τη λίστα των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το Λύκειο Σάμης. Συγχαίρουμε τα παιδιά και τους ευχόμαστε καλή αρχή στη σημαντική αυτή περίοδο της ζωής τους!


  • ΑΝΝΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ: ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
  • ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ ΑΓΓΙΟΛΙΝΑ: ΠΟΛ. ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΚΟΛΑΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΤΕΧΝ. ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚ. ΟΡΓΑΝ. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΛΗΞΟΥΡΙ)
  • ΜΙΧΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ).
  • ΠΑΥΛΑΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΣΑΟΥΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ)
  • ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • ΤΟΥΛΑΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ: ΤΕΧΝ. ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
  • ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΑPΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)
  • ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

Μ. Φόρτες: Ερήμην των πολιτών και του περιφερειακού συμβουλίου η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ;

Επερώτηση
Γεράσιμου Φόρτε, Περιφερειακού Συμβούλου Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας με την «Επτανησιακή Αναγέννηση»

Αργοστόλι 23 Αυγούστου 2011

Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη

Κύριε Περιφερειάρχη

Στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου είχατε ενημερώσει για το ΕΣΠΑ με αφορμή την ανάληψη από την Περιφέρεια της ευθύνης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Η ενημέρωση συνέπεσε με την αύξηση του ποσοστού της Κοινοτικής Συνδρομής από 80% σε 85% στους άξονες 3 και 9 του προγράμματος και την εξ αυτής μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από 303 εκατ. ευρώ σε 284.705.589.

Μετά από λίγες ημέρες (την 1η Αυγούστου) ανακοινώθηκε η αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής στο 95%, οπότε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Ιόνια Νησιά διαμορφώνεται (περίπου) στα 259 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική οικονομία αφού θα αυξηθεί η απορρόφηση και κατ’ επέκταση η εισροή κοινοτικών πόρων, όμως για την πραγματική οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αρνητική αφού τα συνολικά διαθέσιμα ποσά του ΕΣΠΑ μειώνονται από 303 εκατ. σε 259 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης έχει εξαγγείλει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με την απένταξη των «νεκρών» έργων (ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση), την ένταξη νέων ώριμων έργων, τον εντοπισμό των έργων «σημαία» (flagships) για κάθε Περιφέρεια και τους Δήμους (των έργων δηλαδή που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής και στην ανταγωνιστικότητά τους δημιουργώντας προοπτικές για νέα θέσεις απασχόλησης) και το άνοιγμα όλων των κωδικών έως το τέλος Αυγούστου με την δημοσίευση ανοιχτών προσκλήσεων.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (44 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), θα κατευθυνθούν σε δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι δημιουργείται μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάσατε κύριε Περιφερειάρχη, πριν ένα μήνα και φυσικά οι προτεραιότητες που θέσατε εν πολλοίς ξεπεράστηκαν από τις νέες εξελίξεις.

Για παράδειγμα σας αναφέρω πως στην εισήγηση σας είχατε μιλήσει για υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ, ενώ με την αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής το πρόγραμμα μειώνεται πλέον κατά 26 εκατ. ευρώ !
Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνω ότι κρίσιμοι τομείς για την τοπική ανάπτυξη, όπως οι δρόμοι, η διαχείριση του νερού και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σχεδόν μηδενίζουνε τα διαθέσιμά τους, ενώ άλλοι τομείς υποδομών, όπως τα λιμάνια, οι τουριστικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικές υποδομές, η πολιτιστική κληρονομιά και η υγεία, έχουν ήδη υπερδεσμεύσεις ακόμη και πριν την μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Ιδιαίτερα πάντως πρέπει να προβληματίσει ο μηδενισμός του προϋπολογισμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όταν έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και φυσικά απαιτείται πιεστικά η υλοποίησή του.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων πρέπει να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη και ενώ την ίδια ώρα αποκεντρώθηκαν οι αρμοδιότητες διαχείρισης και μεταφοράς πόρων από Κωδικό σε Κωδικό στις Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, διαφαίνεται ως πρόθεση της Περιφερειακής αρχής η κρίσιμη αναθεώρηση του προγράμματος να γίνει ερήμην του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας, αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων στις 27 και 28 Αυγούστου και η επόμενη τακτική συνεδρίαση θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη όταν θα έχουν παρέλθει οι προθεσμίες.

Όμως η σημερινή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοικείται από αιρετές αρχές και ως εκ τούτου κανένα τεχνοκρατικό όργανο ή φορέας δεν νομιμοποιείται πολιτικά να καθορίζει τις τύχες των πολιτών της Περιφέρειας.

Συνεπώς μόνο ως έλλειμμα Δημοκρατίας μπορεί να θεωρεί η μη ενημέρωση των πολιτών για το πλαίσιο της ανάπτυξης των νησιών τους, όπως και η παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη

Προτίθεστε να συγκληθεί άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την λήψη απόφασης από το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ;

Δικέλης Βλιχός - Τριάντα τέσσερα χαϊκού

Δικέλης Βλιχός


Τριάντα τέσσερα χαϊκού

(αφιερωμένα στο Ρουπάκι και στην αναμφισβήτητη συμβολή του για το ζωντάνεμα μιας παρακμιακής Σάμης)

[Σημείωση: λίγα ευχάριστα και μη χαϊκού, αφού με τόσα προηγούμενα σιχοπλοκήματά μου μπορεί και να δυσαρέστησα, έστω σατιρίζοντας. Το χαϊκού ή χάικου ή χάι κάι είναι τρίστιχο δεκαεφτάστιχο ποίημα (5+7+5 στίχοι), γιαπωνέζικης καταγωγής]

I.
Το φως σπαρταρά
στην καμπούρα καμήλας.
Ζήλια οι λόφοι…

II.
Δάσκαλε, μ’ ακούς;
με όμικρον το “αγαπώ”
εγώ θ’ αγαπό!

III.
Πέφτει το χιόνι
ένας άστεγος τρέχει
τζάκια φλογίζουν.

IV.
Τα θαύματα εφτά
στον αρχαίο μας κόσμο.
Τι κάνουμε εμείς;

V.
Το μυστικό μου:
το φεγγάρι, που κρύβει
του δράκου η σκιά.

VI.
(Με τον τρόπο του Γ. Σεφέρη)
Διαβάζεις .
οι σελίδες σώνονται
η φωνή σου πληθαίνει.

VII.
Μεγάλη μύτη
σαν βαποριού φουγάρο.
Καπνοί που βγαίνουν!…

VIII.
Α, κοιλιά, ο Λιας!
Κι έγινε πλοίο ταχύ
καλοτάξιδο!

IX.
Α! σκόνη αργυρή
αστερωμένης νύχτας,
διάφανης σιωπής!

X.
(Με τον τρόπο του Ο. Ελύτη)
Φως και πάλι φως,
λέει η γαλαζοαίματη,
στις λυκοποριές.

XI.
Σε μιας σταγόνας
την κρυστάλλινη λάμψη
γιούλια φυτρώσαν.

XII.
Βιβλιοθήκη μου,
κάστρο ηρώων παλιών
βόηθα τη γη μας…

XIII.
Δες τα δέματα
κρύβουν χαμένες χαρές
Ε! λοιπόν, δέστα!

XIV.
Να μην είσαι εδώ…
Να μην σε δω το βράδυ;
Να μείνεις εδώ…

XV.
Βροχή το βράδυ
βρυσομάνες βρυχούνται
βρόχινα όνειρα.

XVI.
Ένας δάσκαλος
κατασκευαστής χαράς
κτίστης ονείρων.

XVII.
Ένας μαθητής
περιπατητής χαράς
κτίστης πλανητών.

XVIII.
Κυκλάμινο μωβ,
τενόρος στο Μιλάνο.
Άρια ανθέων.

XIX.
Το παραμύθι:
καπνός, ανάσα δράκου
τζάκι, ο δράκος.

XX.
Με ένα χαϊκού
στοχεύεις το φεγγάρι
και λούζεσαι φως.

XXI.
Κοίτα, είμαι μαύρος,
μπλε ο ουρανός, συμφωνείς
λευκέ μου αδελφέ;

XXII.
Μια φέτα ψωμί
χωρισμένη στα δύο.
Δυο φέτες ψωμί.

XXIII.
Φασού, φασούλι
πες μου, πού ν’ το φασούλι;
Άδειο σακούλι.

XXIV.
Καλεί το λύκο
η Πράσινη κοπέλα.
Χαίρει το δάσος.

XXV.
Διώχνει το λύκο
η Κόκκινη κοπέλα.
Χωρίς κυνηγό.

XXVI.
Κοίτα ένα σπάρο
σχολιάζει τ’ άλλα ψάρια
με τη μουρμούρα.

XXVII.
Διαβάζει νερό
βουλιάζουν οι λέξεις του
γίνονται ψάρια.

XXVIII.
Μυρμήγκι κάμπου
τραβάει μια αγελάδα
που ξεχάστηκε.

XXIX.
Ο μικρός λύκος
μασουλάει έναν τοίχο
κι αυτόν το στίχο.

XXX.
Γιατί η αλεπού
όταν έχει φεγγάρι
γράφει ποιήματα;

XXXI.
Το ποίημα είναι
μια λεύκα που καίγεται
χωρίς τη φωτιά.

XXXII.
Αηδόνι γλυκό
παίξε τρίλιες ειρήνης
λένε τα όπλα.

XXXIII.
Ο σαλίγκαρος
ανοίγει δρόμους φωτός
λίγοι το βλέπουν.

XXXIV.
Κάνε πως είδες
τ’ αηδόνι πως πέρασε.
Κι ας κροτούν όλα.

Δικέλης Βλιχός

Γερ. Αντζουλάτος: Λέγε, λέγε, όλο και κάτι μπορεί να μείνει....

ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ...
'Η "η αθλιότητα της κακομοιριάς μας"




Αλήθεια τι είναι το κουτσομπολιό;


Σπερμολογίες ανακατεμένες με μικρά και μεγάλα ψέματα, με μια καλή δόση κακεντρέχειας και φθόνου που, είναι αλήθεια, διαθέτουμε σε πλεόνασμα στην περιοχή, και το όλον πασπαλισμένο με μπόλικη σκόνη βλακείας, γιατί είναι γνωστό ότι αυτή κάνει το "προϊόν" ανίκητο.


Το έχει πει και ο Ουίνστον Τσώτσιλ, πως το μόνο πράγμα που δεν μπόρεσε να νικήσει είναι η βλακεία...


Συχνά πυκνά, προσπαθώντας να γεμίσουμε το κενό της καθημερινότητας μας, εδώ στον "καθαρό και αγνό αέρα της ελληνικής υπαίθρου" διασύρουμε πρόσωπα, άνδρες ή γυναίκες, χωρίς την παραμικρή τσίπα, πίσω από μια θρασύδειλή ανωνυμία, από την οποία όλοι λερωνόμαστε κάθε τόσο και κανέναν μας δεν ενοχλεί.


Μπροστά σε αυτή την λάσπη δεν υπάρχουν προσωπικές διαδρομές και στάσεις ζωής, φαίνεται ότι πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ίδιοι σαν και αυτούς.


Αντί να ασχολούμαστε με την παρακμή της μικρής μας πόλης και το πέπλο σιωπής που θα την καλύψει μόλις φύγει ο τελευταίος τουρίστας και σκάσει η πρώτη σταγόνα βροχής, δαπανάμε το χρόνο μας σε γελοιότητες και αθλιότητες, στις οποίες φαίνεται ότι είμαστε πρωταθλητές.


Ας προσέξουν αυτοί που διαδίδουν τις αθλιότητες, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους ενώπιον των δικαστικών αρχών της χώρας μας. Γιατί, ας μην ξεχνάνε ότι, παρά τα παρατράγουδα, ακόμη υπάρχει έννομη τάξη, παρά την κρίση που μας διαλύει σαν κοινωνία μέρα με τη μέρα.


Γεράσιμος Αντζουλάτος

Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά - Δελτία Τύπου - Περί Πολιτισμού και Πολιτισμού

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ιδού τι παραλαμβάνει ο νέος Δήμος!

Για τον ιστορικό του μέλλοντος, για τις ευθύνες όλων μας, ιδίως των κυβερνώντων και για την αποτύπωση της αλήθειας, δημοσιεύουμε σήμερα τον κατάλογο των πολιτιστικών και αθλητικών δομών και υποδομών πού παραδόθηκαν στη νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ουσιαστικά στο νέο δήμο Κεφαλλονιάς.


Πρόκειται για εξαιρετικό κεφάλαιο, στολίδια, πού κοσμούν το νησί μας. Αυτές, μαζί με όσες λειτουργούν σύλλογοι, ιδρύματα κλπ, έχουν δυνατότητες ανάπτυξης πολιτισμού και αθλητισμού υψηλών προδιαγραφών, μοναδικές ευκαιρίες μάθησης και άσκησης των νέων μας, ενώ προσφέρουν χώρους δράσης και έκθεσης των ντόπιων δημιουργών.


Πρόκειται για δομές και υποδομές που ήταν απλησίαστο όνειρο πριν από μερικά χρόνια, που φτιάχτηκαν από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης με μεράκι και όραμα, που εκπληρώνουν ελάχιστο χρέος στην βαριά κληρονομιά του Κεφαλλονίτικου πνεύματος.


Α. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  1. Πολύκεντρο Πυλάρου «Θέμος Ποταμιάνος»
  2. Ανοιχτό αμφιθέατρο Μακρυωτίκων «Θυμέλη»
  3. Μουσείο Ελιάς Μακρυωτίκων
  4. Δημοτικός Ξενώνας Αγίας Ευφημίας
  5. Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Ευφημίας
  6. Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ»
  7. Προαύλιος Χώρος «ΞΕΝΙΑ»
  8. Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου
  9. Εγκαταστάσεις Μουσείου Ληξουρίου
  10. Φιλαρμονική Λειβαθούς
  11. Τουριστικός Ξενώνας Πόρου
  12. Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου
  13. Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεως Σκάλας
  14. Πολιτιστικό Κέντρο Μαυράτων
  15. Πρώην Δημοτικό Σχολείο Καραβόμυλου (Φιλαρμονική)
  16. Πρώην Δημοτικό Σχολείο Ζερβάτων (Λαογραφικό Μουσείο)
  17. Κτίριο Στέγασης Θεατρικού Εργαστηρίου Σάμης
  18. Πρώην Δημοτικό Σχολείο Χαλιωτάτων
  19. Πολιτιστικό Κέντρο Βαλσαμάτων
  20. Εκκλησία-διατηρητέο μνημείο-«Παναγία η Κουρβισιάνα» Πυλάρου

Β. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  1. Αθλητικές εγκαταστάσεις Καραβόμυλου (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο 5Χ5, γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ)
  2. Γήπεδο 5Χ5 Ζερβάτων
  3. Αθλητικές εγκαταστάσεις Πυλάρου (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ)
  4. Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ερίσου, περιοχή Βασιλικάδων
  5. Αθλητικές εγκαταστάσεις Ομαλών (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ/τένις
  6. Γήπεδο ποδοσφαίρου Τζαννάτων (Ελειού Πρόννων)
  7. Γήπεδο ποδοσφαίρου Σκάλας (Ελειού Πρόννων)
  8. Γήπεδο 5Χ5 Μαυράτων (Ελειού- Πρόννων)
  9. Γήπεδο τένις Πόρου (Ελειού- Πρόννων)
  10. Γήπεδο Ποδοσφαίρου Κεραμειών (Λειβαθούς)
  11. Γήπεδο ποδοσφαίρου Κουρκουμελάτων (Λειβαθούς)
  12. Γήπεδο 5Χ5 Περατάτων (Λειβαθούς)
  13. Κολυμβητήριο Αργοστολίου
  14. Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης»
  15. Ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις Αργοστολίου (Γήπεδο Ποδοσφαίρου, Γήπεδα τένις, Γήπεδο Μπάσκετ Αργοστολίου, γήπεδο (5Χ5)
  16. Γήπεδο Ποδοσφαίρου Διλινάτων (Αργοστολίου)
  17. Στάδιο Αγίου Αντωνίου Παλικής
  18. Στάδιο παραλίας Ληξουρίου
  19. Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου
  20. Γήπεδο 5Χ5 πλησίον κλειστού γυμναστηρίου Ληξουρίου
  21. Βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου Αγίου Αντωνίου Παλικής
  22. Γήπεδο 5Χ5 Σκηνέως

Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


1. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ


- Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Αργοστολίου
- Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς
- Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Σάμης
- Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου


2. ΩΔΕΙΟ
- Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς


3. ΧΟΡΩΔΙΕΣ


- Χορωδιακά Σχήματα Δημοτικής Ενότητας Αργοστολίου
- Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Παλικής
- Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς


4. ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΕΣ
- Μαντολινάτα Δημοτικής Ενότητας Αργοστολίου
- Μαντολινάτα Δημοτικής Ενότητας Ελειού - Πρόννων


5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
- Εικαστικό Εργαστήρι Παιδιών Αργοστολίου


6. ΜΠΑΛΕΤΟ
- Τμήμα Αργοστολίου
- Τμήμα Πόρου
- Τμήμα Πυλάρου


7. ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
- Χορευτικό Τμήμα Παλικής
- Χορευτικό Τμήμα Σάμης
- Χορευτικό Τμήμα Πυλάρου
- Χορευτικό Τμήμα Ελειού Πρόννων


8. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


- Δημοτικός Κινηματογράφος Αργοστολίου


9. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
- Νεανικό Τμήμα Αργοστολίου
- Τμήμα Κεντρικής Σκηνής Αργοστολίου
- Τμήματα παιδικού εργαστηρίου και ενηλίκων Σάμης


Δ. Διοικητικό συμβούλιο της κοινωφελούς επιχείρησης (ΚΕΔΗΚΕ)


Τέλος, για λόγους ενημέρωσης και ευθύνης, αναφέρουμε τους, κατά κύριο λόγο, υπεύθυνους της διαχείρισης, αξιοποίησης και συντήρησης των πάρα πάνω δομών και υποδομών και γενικότερα της ανάπτυξης των τομέων πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου μας.

  1. Άγγελος Κωνσταντάκης - Δημοτ. σύμβουλος -Πρόεδρος Δ.Σ.
  2. Γεώργιος Κατσιβέλης - Δημοτ. σύμβουλος –Αντ/δρος Δ.Σ.
  3. Ευάγγελος Θεοφιλάτος - Δημοτ. σύμβουλος
  4. Μαρία-Αικατερίνη Κουνάδη- Δημοτ. Σύμβουλος
  5. Βίκτωρας Ρουχωτάς - Δημοτ. σύμβουλος
  6. Γεώργιος Αποστολάτος
  7. Κλημεντίνη Μποζά
  8. Μαγδαληνή Γεωργάτου
  9. Πολυξένη Γρηγοράτου
  10. Δημήτρης Προβολισιάνος
  11. Θεόδωρος Λεγάτος

Διευθύντρια της επιχείρησης ορίστηκε η υπάλληλος κα ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΟΛΓΑ πρώην διευθύντρια της Πολιτιστικής Επιχείρησης Πυλάρου.


Εμείς ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία στο έργο τους, δηλώνουμε ότι θέλουμε να επιτύχουν και προς τούτο θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.


Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να ενώνουν, δεν επιτρέπονται ανταγωνισμοί, ούτε υπάρχουν αυθεντίες.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 09-08-2011

Συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στη Λευκάδα, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση και Δείπνο εργασίας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των Πολιτικών και Πνευματικών Εκπροσώπων της Λευκαδίτικης κοινωνίας.


Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η συζήτηση των προβλημάτων και των προοπτικών που υπάρχουν για τα Τμήματα που βρίσκονται στη Λευκάδα.


Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Ιδρύματος, Καθηγητής κος Ναπολέων Μαραβέγιας, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ιδρύματος Καθηγητής κος Ιωάννης Δραγώνας, το μέλος της Δ.Ε. του Ιδρύματος δημοσιογράφος και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κος Ιωάννης Πολίτης, ο Βουλευτής του Νομού κος Σπύρος Μαργιέλης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κος Σπύρος Μαυράκος, το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κος Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, η ζωγράφος κα Σοφία Καλογεροπούλου και άλλοι Λευκαδίτες Καθηγητές Α.Ε.Ι. από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.


Αυτή η συνάντηση εργασίας κατέληξε στην δημιουργία μιας Επιτροπής Φίλων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή για την αναβάθμιση των Τμημάτων που βρίσκονται στη Λευκάδα.


Στην συνάντηση έστειλε μήνυμα συμπαράστασης ο Λευκαδίτης Καθηγητής της Νομικής Σχολής και Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κος Σπύρος Φλογαϊτης όπου εξεδήλωσε τη διαθεσιμότητα του για τη συμμετοχή του στην παραπάνω Επιτροπή.

Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου - Δελτίο Τύπου



Αργοστόλι 08/08/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ












Με μεγάλη μας χαρά και υπερηφάνεια βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το τμήμα Τεχνικής Κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου, κλείνοντας τις υποχρεώσεις του για τη φετινή χρονιά, εκτός των Πανελληνίων Μεταλλίων που αποκόμισαν τα αδέλφια Καραντώνη και η Τσίκλη Αναστασία, συμμετείχαμε με την αθλήτριά μας Τσίκλη Αναστασία στην Εθνική Ελλάδας, η οποία μετά από μεγάλη προσπάθεια , το κατάφερε, πιάνοντας τα όρια για το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία από 30/07 έως 03/08/2011.


Όπως αντιλαμβάνεστε ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, παρ' όλα αυτά κατάφερε με τη μεγάλη πείρα που έχει να διακριθεί, όπως και στο παρελθόν είχε διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι κατέκτησε την

  • 6η θέση στις 20 αθλήτριες στα 800μ. Υποβρύχιο με χρόνο 6,59,32
  • 6η θέση στις 25 αθλήτριες στα 4Χ100μ. Επιφάνειας με χρόνο 2,48,82
  • 10η θέση στις 20 αθλήτριες στα 400μ. Υποβρύχιο με χρόνο 3,21,52

Υπ' όψη σας ότι οι οκτώ πρώτες αθλήτριες κατατάσσονται στο Μεγάλο Τελικό.


Της ευχόμαστε ότι καλύτερο για την καινούρια χρονιά και με την ευκαιρία ευχόμαστε τα ίδια και στα καινούρια παιδιά- αθλητές του Ομίλου μας , οι οποίοι κι αυτοί βαδίζουν στον ίδιο δρόμο με την αθλήτρια μας Τσίκλη Αναστασία.


Υπενθυμίζουμε όμως, ότι όλα αυτά οφείλονται στη λειτουργία του Κολυμβητήριου και όπως ψυθιρίζεται ίσως δε λειτουργήσει τους χειμερινούς μήνες . Αυτό είνοι ό, τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στα παιδιά του τόπου μας , στα παιδιά της Κεφαλονιάς μας. Δεν είναι δικαιολογία ότι δεν έχουμε πετρέλαιο, διότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύονταν για το κολυμβήτηριο , τα διέθετε μόνο ο Δήμος Αργοστολίου, ενώ τώρα ονομάζεται Δήμος Κεφαλλονιάς και το Κολυμβητήριο είναι όλης της Κεφαλλονιάς.


Εάν λοιπόν, από τις πρώην Δημοτικές Ενότητες Σάμης – Ελειού Πρόννων – Παλικής – Ερίσου – Πυλαρέων – Αργοστολίου αντλήσουμε (που κατά το παρελθόν δεν συνέβαλαν σε τίποτε , ενώ το έκαναν χρήση) το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000€) από τις θερινές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, μαζεύονται εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000€) ευρώ. 


Όταν όλα τα λειτουργικά έξοδα του κολυμβητηρίου για πέντε μήνες είναι εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ. Τα υπόλοιπα ανατριχιαστικά ποσό που ακούγονται ανήκουν στα λεγόμενα 
του παρελθόντος.


Αφήστε μας λοιπόν να το λειτουργήσουμε και να εισακουστούν επιτέλους οι προτάσεις μας οι οποίες αποβλέπουν στη σωστή οικονομική διαχείρηση και καλή λειτουργία του κολυμβητηρίου.


Πιστεύουμε ότι με τη δύναμη και την ισχυρή προσωπικότητηα που διαθέτει ο Δήμαρχός μας αλλά και την αγάπη του για τον τόπο μας , θα υιοθετήσει τις προτάσεις μας και θα δώσει ξανά το χαμόγελο στα παιδιά που κι αυτά με τη σειρά τους μας δίνουνε την αισιοδοξία για το μέλλον. 


Πάνω απ' όλα θα πρέπει να σεβαστούμε τον αγώνα της Επιτροπής Υδατοσφαίρισης του Ομίλου μας και τους κ. Κοσμάτο Γ. , κ. Πανταζάτο Ά., κ. Τραυλό Α., για την άνοδο της ομάδας στην Α1 Εθνική Κατηγορία όπου η επιβράβευσή τους θα είναι να λειτουργήσει και να συμπεριληφθεί το κολυμβητήριο μας στα σαλόνια της Α1 εθνικής φιλοξενώντας ομάδες με χρόνια παρουσία στην Α1 και με αθλητές στις Εθνικές Ομάδες. 


Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ποτέ, ότι μία τέτοια μοναδική ευκαιρία για να προβληθεί η Κεφαλονιά μας με έναν άλλο τρόπο κι εμείς να μην το συμμεριζόμαστε, να μην το χρησιμοποιήσουμε ως Δούρειο Ίππο για να μπούμε στα Υπουργεία και να ζητήσουμε οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία του. Είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν, διότι στην ουσία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προσφέρει τίποτε για τον αθλητισμό του τόπου μας.


Αν δεν υπήρχαμε εμείς οι παράγοντες θα ήταν απλός αθλητισμός και τίποτε άλλο.


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Έκθεση Ζωγραφικής Ζανέτ Καπούγια



Στο πλαίσιο των Εορτίων Σάμης 2011 η γνωστή ερμηνεύτρια και ζωγράφος Ζανέτ Καπούγια παρουσιάζει  στην Πλατεία Σάμης 12 με 18 Αυγούστου , έκθεση ζωγραφικής με θαυμάσια έργα που περιλαμβάνουν  πυρογραφίες, κολάζ, προσωπογραφίες κ.α. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από  21.00 μμ. Αξίζει να την επισκεφθείτε.  

Αγ. Κονιδάρης: Kefalonia, Kefallonia, Cephalonia, Cefalonia, Κεφαλονιά, Κεφαλλονιά, Κεφαλληνία: Τελικά πώς ονομάζεται το νησί μας;

Γράφω αυτό το μικρό άρθρο γιατί το θέμα της ονομασίας του νησιού μας, τόσο σε ό,τι αφορά την Ελληνική αλλά και την Αγγλική (με Λατινικούς χαρακτήρες δηλαδή) γραφή του είναι ένα θέμα αρκετά μπερδεμένο και επηρεάζει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του Τουρισμού. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη και είναι η ίδια εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Στα Ελληνικά:


  1. Μέχρι πρόσφατα στο Νομό μας υπήρχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης που άλλοτε όμως γραφόταν και ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς και Ιθάκης
  2. Σήμερα ζούμε στο Δήμο Κεφαλλονιάς που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Ανήκουμε δε, στο Νομό Κεφαλληνίας
  3. Οι αναχωρήσεις του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ως προορισμό μας αναφέρουν ως Κεφαλλονιά
  4. Ο ορθογράφος του Microsoft Word όταν κάνουμε λάθος στη γραφή του ονόματος του νησιού μας προτείνει: Κεφαλονιά και Κεφαλληνία
  5. Στην παγκόσμια διαδικτυακή βιβλιοθήκη Wikipedia το νησί μας αναφέρεται ως Κεφαλονιά

Στα Αγγλικά:

  1. Οι περισσότερες ιστοσελίδες (sites) μας αναφέρουν ως Kefalonia
  2. Οι αναχωρήσεις του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ως προορισμό μας αναφέρουν ως Kefallonia
  3. Μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρείες και tour operators (όπως η Thomas Cook) μας αναφέρουν ως Kefalonia
  4. Οι περισσότεροι όμως από εμάς νομίζουμε ότι οι Άγγλοι μας αναφέρουν ως Cephalonia
  5. Οι Ιταλοί σίγουρα μας αναφέρουν ως Cefalonia
  6. Ο ορθογράφος του Microsoft Word όταν κάνουμε λάθος στη γραφή του ονόματος του νησιού μας προτείνει: Kefallinia και Cephalonia
  7. Η Google, σε διάφορα γεωγραφικά εργαλεία της (π.χ. Google Earth), μας αναφέρει αλλού ως Kefallinia και αλλού ως Kefalonia
  8. Στην παγκόσμια διαδικτυακή βιβλιοθήκη Wikipedia το νησί μας αναφέρεται ως Kefalonia (με αναφορά σε όλες τις άλλες πιθανές ονομασίες)

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με την ονομασία του νησιού μας σε ό,τι αφορά την ορθογραφία. Η σύγχυση είναι φανερή και στο πως μας αναζητούν στο Διαδίκτυο. Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες σε αυτό το άρθρο, η μάχη της ορθογραφίας του ονόματος του νησιού μας έχει δοθεί και έχει κερδηθεί στο Διαδίκτυο. Στα Ελληνικά οι (συντριπτικά) περισσότεροι μας αναζητούν με τον όρο Κεφαλονιά και στα Αγγλικά μας αναζητούν με τον όρο Kefalonia. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου συνήθως επιλέγουν την απλούστερη δυνατή γραφή.

Το θέμα της ορθογραφίας μπορεί να φαίνεται επουσιώδες, αλλά γι’αυτούς που γνωρίζουν θέματα του Διαδικτύου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο λόγος βρίσκεται στον τρόπο χρήσης των μηχανών αναζήτησης και κυρίως του Google. Εκεί λοιπόν οι χρήστες εισάγουν όρους αναζήτησης (λέξεις και φράσεις κλειδιά) και αναμένουν σχετικά αποτελέσματα. Άλλα αποτελέσματα παρουσιάζονται για κάθε διαφορετική γραφή του νησιού μας! Δοκιμάστε το!

Για να είμαι σαφής, εγώ προσωπικά ΔΕΝ παίρνω θέση υπέρ ή κατά κάποιας γραφής. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα με ουσιαστικές πολιτισμικές και κοινωνικές απηχήσεις, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ιστορικοί και οι γλωσσολόγοι. Από την πλευρά μου, αρκούμαι να επισημάνω το γεγονός της τεράστιας σύγχυσης που δημιουργείται. Όλοι λέμε ότι ο Τουρισμός είναι το βασικό μας προϊόν. Όλοι ξέρουμε ότι στην επιτυχία ενός τουριστικού προορισμού παίζει μεγάλο ρόλο η δημιουργία ενός brand name. Όμως μάλλον έχει έρθει η ώρα να συμφωνήσουμε ποιο επιτέλους είναι αυτό το brand name που θέλουμε για το νησί μας, ξεκινώντας από το όνομά του. Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσω τη σημασία του branding στον Τουρισμό. Είναι σίγουρο όμως ότι η έλλειψη σωστού branding επιφέρει απώλεια εσόδων.

Με την ευκαιρία της δημιουργίας του Δήμου Κεφαλλονιάς (ναι αυτή είναι η γραφή όπως υπάρχει στο Σχέδιο Καλλικράτης) πρέπει κατά τη γνώμη μου να συζητηθεί πλέον το θέμα σοβαρά. Πώς θέλουμε να γράφεται το όνομα του νησιού μας στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά; Θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση και ας την ακολουθήσουμε όλοι. Όλα τα έντυπα, όλα τα επίσημα κείμενα, όλες οι ιστοσελίδες (sites), όλες οι ταμπέλες στους δρόμους ας ακολουθήσουν την ίδια γραφή. Αυτό θα ενισχύσει την εικόνα μας αφού θα φαίνονται περισσότερα αποτελέσματα στις αναζητήσεις. Επίσης θα γίνει σαφές σε όλους για ποιο νησί μιλούν και γράφουν. Είναι ευκαιρία να λυθεί ένα θέμα που χρονίζει.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και για κάποιους το θέμα μπορεί να φαίνεται απλό, ίσως και δευτερεύων, εν τούτοις χάνονται χρήματα από ανθρώπους που ασχολούνται με τον Τουρισμό διότι κάποιοι που θα έπρεπε να τους βρίσκουν, δεν τους βρίσκουν επειδή ψάχνουν με διαφορετικό τρόπο το όνομα του νησιού μας. Ας σκεφτούμε επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν άλλοι ανταγωνιστικοί με εμάς τουριστικοί προορισμοί που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος γραφής τους (βλέπε Σαντορίνη - Santorini) είτε γιατί μόνοι τους έχουν δημιουργήσει ένα brand name που δεν έχει και μεγάλη σχέση με την επίσημη γραφή τους (βλέπε Κέρκυρα - Corfu, Ζάκυνθος - Zante).

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και όσο δεν αντιμετωπίζεται δημιουργείται μεγαλύτερη σύγχυση.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για μια γενικά αποδεκτή γραφή του ονόματος του νησιού αλλά και όλων των τοπωνυμίων (όπου και εκεί υπάρχει σύγχυση σε πολλές περιπτώσεις), στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Κάτι τέτοιο μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην εικόνα του νησιού μας.

Αγησίλαος Κονιδάρης
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MSc, PhD
konidari@teiion.gr

IthacaNet - Ο "πολιτισμός" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ευχαριστούμε το IthacaNet για την αποστολή του άρθρου.

Οι ευαίσθητοι προστάτες της κληρονομιάς μας, μοιάζουν με την απροσδιόριστη ράτσα των "νεοελλήνων".

Δεν εξηγείται αλλιώς.

Τα Κυκλώπεια Τείχη της αρχαίας Κράνης στην Κεφαλλονιά "προστατεύονται" από το νόμο και την υπηρεσία. Η εικόνα του περιβάλλοντος τοπίου είναι στενά δεμένη με τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση και περιλαμβάνει την ακρόπολη πάνω από τη λιμνοθάλασσα, τους λαξευτούς και θολωτούς τάφους στην Αλαφώνα, τη Δρακοσπηλιά, που δεν είναι σπηλιά, αλλά τη βάφτισαν οι ντόπιοι, τον αρχαίο αμαξιτό δρόμο που ξεκινά από την Αλαφώνα προς άγνωστη κατεύθυνση, το βαραθροσπήλαιο της Γρούσπας και άλλες ομορφιές. Σε αυτές θα συμπεριλάβουμε τα "νεώτερα" λιθόκτιστα καμίνια, τις διάσπαρτες πέτρινες λίμπες των τσοπάνηδων και όλα αυτά τελειώνουν κάπου εκεί γύρω από το ξωκλήσι του Άη Λιά.

Το όριο της προστατευόμενης περιοχής, όπου απαγορευόταν η ανέγερση κτηρίων ήταν το ξωκλήσι. Αυτό κάποια στιγμή "παραβιάστηκε" και εμφανίστηκαν δυο κτήρια μέσα στην πάλαι ποτέ απαγορευμένη ζώνη.

Παρένθεση:

1. Το ξωκλήσι, κτίσμα του 190υ αιώνα, "ανακαινίστηκε" και υποστηρίχθηκε με τσιμέντο, τσιμεντάροντας το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών, έργο της δεκαετίας του 30.
Η ησυχία του τοπίου απειλείται σταθερά,από τη δεκαετία του 80, από την "ευφυή" (διάβαζε "ανεγκέφαλη" ) πρόταση να περάσει νέος δρόμος, που θα ενώνει το Αργοστόλι με το ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού, μέσα από τη Δρακοσπηλιά και τον λεηλατημένο αρχαιολογικό χώρο της Αλαφώνας.

Στα ριζά της αρχαίας Κράνης, δίπλα από τα παλιά έλη του Κουτάβου, εντοπίστηκε, κατά τη διάνοιξη του δρόμου της Κρανιάς, θεμέλια εμπορικού κέντρου, το οποίο μπαζώθηκε, σαν εύρημα άνευ αξίας, για να περάσει ο δρόμος και για να μην ενοχληθούν οι γύρω ιδιοκτησίες.

Έκλεισε η παρένθεση.

Ό,τι προστάτευαν οι αιώνες, καταστρέφουν και απειλούν οι "προστάτες".

Η Δρακοσπηλιά.
Σαν απολύτως φυσιολογική συνέχεια, η αρχαιολογική υπηρεσία θεώρησε καλό να αφήσει τα ίχνη του πολιτισμού της, δίπλα στην κεντρική πύλη των τειχών.

Έφτιαξε ένα κτήριο - τουαλέτα, που είναι μονίμως κλειστή και εγκατέλειψε και ένα κοντέηνερ!

Δυστυχώς, είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε με το θέμα. Οι "ευαίσθητες" καρδιές των "αρχαιόφιλων συλλόγων", των τοπικών αρχόντων και της λοιπής "διανόησης" δεν συγκινούνται από τέτοια. Οι πολλοί κάτοικοι, είτε δεν ξέρουν πού πέφτουν τα κυκλώπεια είτε θα θεωρήσουν ή έχουν θεωρήσει όλα αυτά τα γεγονότα κάτι το εντελώς φυσικό.

Δεν περιμένουμε απάντηση, όπως δεν πήραμε ποτέ απάντηση, όταν μόνοι μας "καταγγείλαμε" τη βλακεία των καθηγητών πολεοδόμων να περάσουν δρόμο από τη Δρακοσπηλιά ή όταν μπάζωσαν την αρχαία εμπορική συστάδα κτηρίων στην Κρανιά.

Καταλάβατε, τώρα, γιατί κλείνει η Βιβλιοθήκη; Σε τι να χρησιμέψει, μέσα σε τέτοιο τοπίο;

Η Γρούσπα.



Δημιουργία ησυχαστηρίου Παραδοσιακών Σκαφών

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΙΘΑΚΟ» ΟΣΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ!

Ήταν κάποτε ένας στόλος από τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, βαρκαλάδες, λίμπερτι, τσερνίκια, τράτες, γατζάο, μπότηδες, περάματα, υδραίικους βαρκαλάδες, καμωμένος από καραβομαραγκούς μερακλήδες στους ταρσανάδες της Σύρας, της Σάμου, της Σύμης, της Σκιάθου κ.ά. Σήμερα, παρ' ότι αυτά τα σκαριά δεν υπάρχουν πια, αφού αποσύρθηκαν λόγω ευρωπαϊκών επιταγών, ή άραξαν για πάντα σε κάποια ναυπηγεία ενώ από την άλλη κάποιοι μερακλήδες αγωνίζονται για τη διάσωση και διαφύλαξη των ελληνικών παραδοσιακών σκαφών και τη στήριξη των παραδοσιακών ελληνικών ναυπηγείων. Μια παρέα εκατόν πενήντα θαλασσόλυκων ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Όμιλο «Φίλοι των Παραδοσιακών Σκαφών»

Εκ των πρωτεργατών αυτής της κίνησης ο ναυπηγός Μανόλης Ψαρρός, ο Γιάννης Καψής, ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Θόδωρος Κατσανέβας, ο διευθυντής του Ελληνικού Νηογνώμονα Νίκος Γιαννακόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Νίκος Καβαλιέρος, ο διδάκτωρ Ιστορίας της Ναυπηγικής Κώστας Δαμιανίδης κ.ά. Πρωταρχικός στόχος τους, όπως υποστηρίζουν, είναι «να σταματήσει η ολέθρια πρακτική της διάλυσης παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών που συντελείται με την υποστήριξη και επιδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας. Η διάσωση ελάχιστων απ' αυτά, ως μουσειακά σκάφη, συνήθως μάλιστα έξω από το νερό, δεν είναι αρκετή για να αναστρέψει τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται και αλλοιώνει τον παραδοσιακό ναυτικό μας πολιτισμό.

Γιατί τα λέω αυτά. Βρισκόμενος πριν χρόνια για περιβαλλοντική δουλειά στο Μεσολόγγι στην επιστροφή ερχόμενος για Αστακό πέρασα από το ναυπηγείο του Πόλκα ενός από τους λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς καραβομαραγκούς της περιοχής. Μεταξύ των άλλων ξύλινων σκαφών που «ξεκουράζονταν» στη στεριά και ο ΙΘΑΚΟΣ του δικού μας του Νίκου του Τζίμα. Ο ΙΘΑΚΟΣ που απ’ ότι φαίνεται μη μπορώντας να κάνει τα καθημερινά ταξίδια του στο Γιδάκι έκανε το τελευταίο του ταξίδι στο καρνάγιο του Αστακού. Από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει το καΐκι αυτό ναυπηγήθηκε ναυπηγήσεως και καθελκύστηκε σε ναυπηγείο του Περάματος στο Πειραιά το Μάιο του 1964, είναι φτιαγμένο από ξύλο (πεύκο και ευκάλυπτο) και η αρχική του χρήση ήταν αλιευτικό «τρεχαντήρι».

Τα χαρακτηριστικά του είναι:

  • Μήκος (ολικό): 16,14 μ, 
  • Μήκος (μεταξύ καθέτων): 14,40 μ, 
  • Πλάτος (μέγιστο): 5,25 μ
  • Κοίλο:1,90 μ, 
  • Χωρητικότητα (ολική): 30,18 κοχ, 
  • Ολική :18.07 κοχ, και, 
  • ναυπηγός του κατά πάσα πιθανότητα ένας εκ της γενιάς του Ψαρρού.
Η οικογένεια Ψαρρού που αριθμεί τρεις γενιές ναυπηγών ήταν η πρώτη η οποία πιστοποίησε τη συστηματική καταστροφή της ελληνικής ναυτικής παράδοσης εκ μέρους της πολιτείας. «Παραδομένο στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Άνωσης, που σωστά επιδιώκει τη μείωση του αλιευτικού δυναμικού, το ελληνικό Δημόσιο συναίνεσε και στην καταστροφή των σκαφών ενώ θα μπορούσε να μην τα καταστρέψει και απλώς να τους αλλάξει χρήση» δήλωνε πριν μερικά χρόνια μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μανόλης Ψαρρός, ένας από τους λίγους εναπομείναντες ναυπηγούς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, με ναυπηγείο στο Πέραμα Αττικής. Απουσία οποιωνδήποτε μέτρων στήριξης της παραγωγής παραδοσιακών σκαφών από την πολιτεία, ο κ. Ψαρρός αναζητεί νέες μεθόδους κατασκευής ξύλινων σκαφών έτσι ώστε να μειώσει το κόστος τους. «Έχουμε εφαρμόσει μια νέα μέθοδο κατασκευής σκαφών που δεν παρουσιάζει τα προβλήματα των παλαιοτέρων» έλεγε τότε ο κ. Ψαρρός, εξηγώντας ότι «κατασκευάζουμε για λογαριασμό ενός Κύπριου επιχειρηματία ένα σκάφος 19 μέτρων το οποίο δεν θέλει καλαφάτισμα. Είναι κατά τι ακριβότερο από τα παραδοσιακά σκάφη αλλά προσφέρει μια ποιότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφερθεί από τα πλαστικά σκάφη».

Κόντρα στη θύελλα των καιρών ο κ. Ψαρρός θα επιμείνει μέχρι και σήμερα στην κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών αναψυχής, όπως το «Αετός» (36 μέτρα) που απέκτησε ο εφοπλιστής κ. Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε επίμονα να το πουλήσει σε σημαντικό πρόσωπο του εξωτερικού. Αντίστοιχο σκάφος «χτίστηκε» στο ναυπηγείο του Ψαρρού για την οικογένεια Rothschild, η οποία με τη σειρά της το πούλησε στον κ. Givenchy του διεθνούς οίκου καλλυντικών. Το συγκεκριμένο σκάφος βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο κ. Μανόλης Ψαρρός, τρίτη γενιά ναυπηγός παραδοσιακών σκαφών, λέει: «Θα βρούμε νέα μονοπάτια διατήρησης της τεράστιας ναυπηγικής μας ιστορίας, έστω και απουσία του κράτους. Το τελευταίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σχολές, να δώσει κίνητρα ανάλογα αυτών που δίνονται στα διατηρητέα κτίρια».

Τι μας μένει λοιπόν μετά τα παραπάνω: να σώσουμε τον «ΙΘΑΚΟ» και κάθε Ίθακο που γερνάει και πάει σιγά-σιγά προς την ολική καταστροφή. Μπορούμε να δημιουργήσουμε σε ένα χώρο ανοικτό Μουσείο (ησυχαστήριο) παραδοσιακών σκαφών της Ιθάκης και όχι μόνο, είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας που χάνεται χρόνο με το χρόνο.

Ας κινητοποιηθούμε λοιπόν όλοι μας Περιφέρεια, Δήμος, Πολιτιστικοί Φορείς, Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο, Σύλλογοι Αλιέων και άλλοι φορείς, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη ναυτική μας παράδοση ακόμη και στη στεριά….

Ο ΙΘΑΚΟΣ ας είναι η αρχή !!!!!

Ο Ιθακος.

Η παρέα του Ιθακου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Κώστας Ευαγγελάτος: ART SIGNALS

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΗΠΟ
ART SIGNALS 
ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ 
του ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ


Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2011, ώρα 9μμ θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση, με ζωγραφικά έργα, ψηφιακές εικόνες και επιζωγραφισμένα αντικείμενα του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: ART SIGNALS.

Γιά ενδέκατη χρονιά ο πρωτοπόρος εικαστικός δημιουργός, λογοτέχνης και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης προσκαλεί τους φιλότεχνους στον εκθεσειακό χώρο και τον κατάφυτο κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa ΡΟΔΟΠΗ, Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, γιά την καθιερωμένη εκδήλωση ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ.

Στίς 10.15 μμ, θα παρουσιαστούν στη " ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ" του κήπου μουσικοποιητική και θεατρική
περφόρμανς.

Ο γνωστός συνθέτης, σχεδιαστής κοσμημάτων NICOFILIMON-Νίκος Γαρμπής θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη μουσική σύνθεση του ΑΙΝΟΣ πάνω σε ένα ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου, από τη νέα του συλλογή "Εγκάρσια πτήση", εκδ.Απόπειρα, ο οποίος θα συμπράξει απαγγέλοντας στην ερμηνεία του. Η σύνθεση είναι για δακτυλιδόφωνο, Theremin, φωνή και μαγνητοταινία.
(το Δακτυλιδόφωνο είναι σχεδιασμένο από τον Nicofilimon το 2011 και κατασκευασμένο από 18 κτ χρυσό, ξύλο και πολύτιμες πέτρες.Παίζεται από μια χρυσή πένα-δακτυλίδι διακοσμημένο από ζαφείρια και ροδολίτη. Το Theremin είναι ένα πρώιμο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που ο ήχος του παράγεται ανάλογα με την θέση των χεριών του εκτελεστή χωρίς να το αγγίζει.

Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, καθηγητή Léon Theremin (1928). Η σύνθεση βασίζεται στην ηχητική σύζευξη των δύο σπάνιων οργάνων).

Στις 10.30 μμ, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, θεατρολόγος και περφόρμερ Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος θα ερμηνεύσει σε δική του σκηνοθεσία έναν μονόλογο από τον Σαιξπηρικό ΑΜΛΕΤ στο αγγλικό πρωτότυπο αλλά και στην ελληνική μετάφραση του Βασίλη Ρώτα.Ο καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ερμηνεύσει ρόλους στο σινεμά και το θέατρο,σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, εμφανίζεται γιά πρώτη φορά στο γενέθλιο νησί του. Γεννημένος στην Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Θεατρολογία και Υποκριτική. Η πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό σινεμά ήταν στην βραβευμένη ταινία του Κωστή Μπασογιάννη, UNITAS, με συμπρωταγωνιστή την Κατερίνα Σαβράνη. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί στο θέατρο. Επίσης δούλεψε σε ταινίες με τους σκηνοθέτες, Βαγγέλη Σείτανίδη (Κάτω από το μακιγιάζ της), τον Κάρολο Ζοναρά (Ο Γιός του Τσάρλι) και τον Χρήστο Μεγαροχιότη (Deception Game), που θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει η ετήσια δεξίωση.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2011.
Ωρες επίσκεψης:8 μμ -10 μμ.Τετάρτη μέχρι και Σάββατο.
Η είσοδος γιά τους φιλότεχνους είναι ελεύθερη.

πληροφορίες: 2671028501 , 6944621286

Κώστας Ευαγγελάτος
http://youtube/_a4LwoWH3T4

Η προτομή του Ομήρου τοποθετείται στην Ιθάκη!

Από το Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης.



Την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 8μ.μ στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης στο Βαθύ, από τον Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης, τοποθετείται η προτομή του Ομήρου φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη κ Στάθη Αλεξόπουλο.

Θα ακολουθήσουν σχετικές ομιλίες και λαϊκό γλέντι!

Το εντυπωσιακό κομμάτι της είδησης είναι ότι πάνω στη στήλη της προτομής, πού φτιάχτηκε με τη χορηγία του συμπολίτη μας Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου, είναι χαραγμένος ο χρησμός του μαντείου των ΔΕΛΦΩΝ στον αυτοκράτορα της Ρώμης Αδριανό: .

 "ΕΔΟΣ Δ' ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ  ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, Η ΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ  ΑΝΔΡΑ."

Σας περιμένουμε!!

www.friendsofhomer.gr

Το Οίκος-Μουσείο ξεκινάει στον Καραβόμυλο

Ευχαριστούμε το ιστολόγιο Vlahatasamis για τη γνωστοποίηση.


Καλή επιτυχία στη σημαντική αυτή προσπάθεια του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου!



Το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου -φορέας μη κερδοσκοπικός- έδωσε προτεραιότητα στην κατασκευή και λειτουργία με ιδίους οικονομικούς πόρους, ενός μουσειακού χώρου, που αφορά την Επτανησιακή τέχνη και παράδοση.

Ολοκληρώθηκαν λοιπόν οι εργασίες της πρώτης φάσης για το μουσείο στον Καραβόμυλο, που φέρει την ονομασία οίκος-Μουσείο και θα ανοίξει από το Σάββατο 6 Αυγούστου και για κάθε ημέρα 9:30 - 16:30, για να δεχτεί τους φίλους επισκέπτες.

Το μουσείο αποτελεί απόδοση ελάχιστης τιμής προς όλους εκείνους τους προνόνους και προνόνες που έκαμαν γνωστή την Κεφαλονιά και γενικότερα τον Ιόνιο χώρο στα πέρατα της γής και ενός ονείρου ζωής για την Περιστέρα και τον Δημήτρη-Τάκη Τόκκα, πρόεδρο του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου, φορέα ίδρυσης του μουσείου.

Για φέτος στους επισκέψιμους χώρους του οίκος-Μουσείο, οι επισκέπτες θα ταξιδεύσουν και θα πάρουν γεύση και άρωμα από την μαγική ατμόσφαιρα των παλιών, αστικών, Επτανησιακών σπιτιών.

Το μουσείο στήνεται πάνω σε βασικές αρχές της θεωρίας της μουσειολογίας, με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, με επιστημονική συνεργάτιδα την μουσειολόγο Στέλλα Λιάτου, που θέλουν το χώρο όχι απλά εκπαιδευτικό και μη-κερδοσκοπικό, αλλά ανοικτό στην τοπική κοινωνία (σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό ICOM), ένα παράθυρο στο παρελθόν που συνδιαλέγεται ατμοσφαιρικά με το παρόν και το μέλλον.

Φίλοι Χορωδίας Αργοστολίου - Δελτίο Τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Δελτίο τύπου 

 Αργοστόλι 5 Αυγούστου 2011

Ο Σύλλογος φίλων χορωδίας Αργοστολίου, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την μεγάλη Καλοκαιρινή Συναυλία της Χορωδίας Αργοστολίου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 στις 9,15 μ. μ. στο Αργοστόλι και στον αύλειο χώρο του Ξενία, με γενική είσοδο 10 ΕΥΡΩ.

Το πρόγραμμα της Χορωδίας αποτελείται κυρίως από Κεφαλλονίτικα τραγούδια , ντουέτα αλλά και ελαφρά, λαϊκά Ελληνικά τραγούδια.

Τη Χορωδία και Μαντολινάτα διευθύνει ο νέος μαέστρος της Άγγελος Μουρελάτος και στο πιάνο συνοδεύει ο Γρηγόρης Βαγγελάτος.

Βασικός στόχος του Συλλόγου μας, αλλά και της Χορωδίας Αργοστολίου είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιδιαίτερης κουλτούρας του Τόπου μας.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσετε και να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνει η Χορωδία Αργοστολίου.

Για την προσωρινή διοικούσα επιτροπή
Η Πρόεδρος
Βάσω Μάντουκα

Αναμόρφωση και βελτίωση της Σάμης με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας του οικισμού

Αναδημοσιεύουμε από το Kefaloniaphotonews.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς δίνει σε δημόσια διαβούλευση τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Σάμη, όπως αυτές συντάχθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευάγγελου Ματσούκη. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να υπάρξουν παρατηρήσεις ή διορθώσεις ή συμπληρώσεις , ώστε οι προτάσεις να οριστικοποιηθούν και να διαμορφωθεί μία τελική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης.

Κατεβάστε τη μελέτη του καθ. κ . Ευ. Ματσούκη από εδώ.

Κατεβάστε τα σχέδια της μελέτης από εδώ.

Πηγή: http://kefaloniaphotonews.gr/

Ρουπάκι: Με βάση τα περιεχόμενα της μελέτης ετοιμάσαμε ένα σχέδιο που απεικονίζει τα κύρια σημεία της μελέτης.

  • Με μπλέ χρώμα σημειώνονται οι προτεινόμενοι πεζόδρομοι (Παραλία, Πλατεία Κύπρου, Λεωφ. Ιωάννου Μεταξά στο Ταχυδρομείο)
  • Με κίτρινο η απαγόρευση στάθμευσης στο δεξί μέρος της οδού Διχαλίων (προς Αντίσαμο)
  • Με πορτοκαλί ο χώρος στάθμευσης μεγάλων οχημάτων
  • Σημειώνεται το προτεινόμενο σημείο του ΚΤΕΛ (μέσα στο λιμάνι)
  • οι δύο προτεινόμενες πιάτσες ταξί.

Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά - Πολιτιστικός Μεσαίωνας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
“NEA ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Τις πραγματικές της προθέσεις και προτεραιότητες για τον πολιτισμό της Κεφαλλονιάς έδειξε η Δημοτική αρχή. Κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισε ένα διετές πρόγραμμα δράσης (2011-2012) πού οδηγεί τον τομέα του πολιτισμού σε ουσιαστική διάλυση.

  • Συντάχθηκε στο πόδι, με λογιστική αντίληψη, χωρίς καμιά συνεργασία, ούτε με αιρετούς ούτε με τους πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους και φορείς πολιτισμού που ενεργοποιούνται στην Κεφαλονιά.
  • Διατηρεί, δήθεν, τις υπάρχουσες πολιτιστικές δομές των πρώην Δήμων, με μειωμένο προσωπικό και συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης, γεγονός που οδηγεί στην σταδιακή υποβάθμιση και εκφυλισμό τους.
  • Δεν είναι αποτέλεσμα κανενός σχεδιασμού για ολόκληρο τον Δήμο, γεγονός που στερεί την περιφέρεια της Κεφαλονιάς, ιδίως τη νεολαία, από τη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα.
  • Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιορίζονται τον μεν χειμώνα στις συνηθισμένες (Χριστούγεννα και Καρναβάλι) το δε καλοκαίρι σε σκόρπιες και ασύνδετες αναφορές ότι θα «διατηρηθούν οι πιο σημαντικές από όσες γίνονταν».
  • Αγνοούνται παντελώς οι ντόπιοι δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων της τέχνης και της επιστήμης.

Στον τομέα του αθλητισμού τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

  • Ουσιαστικά κλείνει το κολυμβητήριο.
  • Δεν προβλέπεται να λειτουργήσει καμιά Δημοτική αθλητική δομή.
  • Οι μόνες αθλητικές αναφορές είναι αόριστη «συνεργασία και βοήθεια στα αθλητικά σωματεία».

Βεβαίως, η Δημοτική αρχή είχε δείξει πολύ ενωρίς τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό.

  • Μετέτρεψε αυθαίρετα, πριν ακόμη αναλάβει, το κτίριο της τράπεζας, που αγοράστηκε από το Δήμο Αργοστολίου για πινακοθήκη , σε γραφείο Δημάρχου.
  • Μετέτρεψε το μισό θέατρο Αργοστολίου σε τόπο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών.
  • Διαφημίζει, συμμετέχει και περηφανεύεται για τα περίφημα καλλιστεία που έγιναν στο Ληξούρι.
  • Υιοθετεί σαν σήμα και σύμβολο της νέας Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης τον ….κοχλία του Αρχιμήδη ! Και αυτό , όπως το έμβλημα του Δήμου, σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της επιχείρησης, χωρίς να ερωτηθεί κανένας!

Η επίκληση της πράγματι δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν απαλλάσσει την Δημοτική αρχή από την ευθύνη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού με ποιότητα στόχους και συμμετοχή.

Αντίθετα δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να επιφέρει στην Κεφαλονιά πολιτιστικό μεσαίωνα.

Τέλος, η Δημοτική πλειοψηφία δεν βρήκε ούτε μια καλή κουβέντα να πει για τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές και υποδομές που παραλαμβάνει.

Θέατρα, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, πολύτιμο αρχειακό υλικό, φιλαρμονικές, χορευτικά-θεατρικά-αθλητικά τμήματα κοσμούν ολόκληρο το νησί μας.

Κατασκευάστηκαν βεβαίως με χρήματα του ελληνικού λαού, φέρουν όμως την σφραγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που την υπηρέτησαν διαχρονικά. Και τους οφείλεται έπαινος.

Η παράταξή μας θεωρεί τον πολιτισμό ως κορυφαία προτεραιότητα του Δήμου.

Είναι κατ’ εξοχήν θέμα που πρέπει να μας ενώνει και μοναδική ευκαιρία να σχεδιαστούν με μεράκι και όρεξη οι αντίστοιχες δράσεις για όλο το νησί με ποιότητα και ευθύνη. Αυτή την ιερή παρακαταθήκη οφείλουμε να φυλάξουμε με κάθε τρόπο σαν κόσμημα και κεφάλαιο των Κεφαλλήνων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 05-08-2011

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Ανοιχτές Συζητήσεις για τα ΜΜΕ στην Κεφαλονιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοιχτές Συζητήσεις για τα ΜΜΕ στην Κεφαλονιά

στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου για τη Διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων

Μια σειρά ανοιχτών διαλέξεων με σημαντικούς καλεσμένους από τον χώρο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ διοργανώνεται τον Αύγουστο στο θέατρο Κέφαλος του Αργοστολίου.

Το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων συνεχίζει το άνοιγμά του στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου για τη Διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης, που θα διεξαχθεί στο Αργοστόλι από τις 22 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011, εγκαινιάζει τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς.

Οι Ανοιχτές Συζητήσεις συμπληρώνουν τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου και εμπλουτίζουν τον προβληματισμό γύρω από το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα των Μέσων Ενημέρωσης και των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Σε αυτές συμμετέχουν ειδικοί από τον χώρο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ, ειδικά προσκεκλημένοι στην Κεφαλονιά για τις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 22 Αυγούστου, ώρα 20.00
Οι επιπτώσεις των ΜΜΕ στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • Γιάννης Μεταξάς, Καθηγητής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γεράσιμος Κολαΐτης, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει ο Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος και Διδάσκων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώρα 20.00
«Δημοσιογράφοι, δεν σας ανήκει ο Τύπος»: Η αίθουσα σύνταξης στην εποχή του Διαδικτύου

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δημήτρης Ψυχογιός, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Συντονίζει η Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σάββατο 27 Αυγούστου
Ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ στη νέα ψηφιακή εποχή

Στη συζήτηση συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ των Ιονίων Νήσων.
Συντονίζει ο Αγησίλαος Κονιδάρης, Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Δευτέρα 29 Αυγούστου
Η εικόνα της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ
Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • Γιώργος Τζογόπουλος, Επικοινωνιολόγος, Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ
  • Ναταλί Σαβαρίκα, Δημοσιογράφος, Ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου

Συντονίζει ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.