Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά - Πού οδηγείται η Κεφαλονιά;

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ;

Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την αρχή της Δημοτικής Περιόδου η πολιτική λειτουργία του Δήμου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Το ύφος και το ήθος άσκησης εξουσίας είναι έξω από τα αυτοδιοικητικά δεδομένα ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη ήδη παρουσιάζει τριγμούς.

Στην τελευταία (26-02-2011) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που καθαιρέθηκε δημόσια ο Αντιδήμαρχος κ. Ρουχωτάς Βασίλης με απαράδεκτο τρόπο και με εκφράσεις πεζοδρομίου, εμφανίστηκε καθαρά και η πολιτική πρακτική με την οποία προτίθεται να κυβερνήσει ο κ. Παρίσης.

Τονίζοντας σε υπερθετικό βαθμό το «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ» αποδεικνύει τον αυταρχισμό του και επιβάλει έτσι τις παντός είδους προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Παράλληλα η δράση εξωθεσμικών παραγόντων γίνεται διαρκώς εντονότερη και είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τις σκέψεις και τις αποφάσεις του Δημάρχου. Η αποπομπή του κ. Βασίλη Ρουχωτά με τον απαράδεκτο τρόπο που έγινε αποτελεί πλήγμα για την ίδια την παράταξη και τη σωστή λειτουργία του Δήμου. Πρόκειται για ένα από τα ικανότερα στελέχη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, έμπειρο και ικανό που εκλέχτηκε με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, με τεκμηριωμένες σκέψεις και απόψεις τις οποίες διατυπώνει με παρρησία.

Ύστερα από τα παραπάνω πλανάται το ερώτημα:

Που οδηγεί την Κεφαλονιά ο αξιότιμος Δήμαρχος κ. Παρίσης;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 28 /02/2011

Επτανησιακή Αναγέννηση - Το νέο οργανωτικό σχήμα

Οι αποφάσεις της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ για το οργανωτικό Σχήμα

Συνεδρίασαν στελέχη της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ από όλα τα νησιά των Επτανήσων τη Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011, στη Κέρκυρα.

Αναλύθηκε η διεθνής κατάσταση, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας και τα χρονίζοντα, άλυτα και επιδεινούμενα προβλήματα των νησιών μας.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολιτικού κενού αφού το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας, όπως καταγράφηκε και στις πρόσφατες εκλογές, δεν έχει πολιτική εκπροσώπηση.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση Τομέων Δράσης, Γενική Συνέλευση της Παράταξης και Πολιτικό Συμβούλιο.

  1. Η Συνέλευση της Παράταξης αποτελείται από όλους τους υποψήφιους, στελέχη και φίλους και συνεδριάζει κάθε 4 μήνες σε ένα νησί των Επτανήσων, αναλύει τη τοπική και τη γενική κατάσταση και διαμορφώνει θέσεις.
  2. Συγκροτήθηκαν 20 Τομείς Δράσης, ενταγμένοι σε τρείς κύκλους, που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα. Ένας Υπεύθυνος για όλα τα νησιά με 7 αναπληρωτές του, έναν από κάθε νησί.
  3. Πολιτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από:
  • Τον επικεφαλής της Παράταξης.
  • Τους 4 υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες στις πρόσφατες εκλογές και
  • Τους υπεύθυνους των τριών κύκλων των Τομέων.

Υπό κατασκευή βρίσκεται η νέα ιστοσελίδα της παράταξης: www.eptanisiakianagennisi.com

Δημότης Κεφαλονιάς: Καθαίρεση Ρουχωτά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

«Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις
Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις…»

Αυτό το έχουμε τραγουδήσει, αν όχι όλοι , τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας. Στην πορεία όμως της ζωής μας, το έχουμε βιώσει. Ή εκ του σύνεγγυς, ή εν του μακρόθεν. Τη φορά αυτή το ζήσαμε εκ του σύνεγγυς.

Ζήσαμε την ύβρι. Όμως την ύβρι ακολουθεί η νέμεσις.

Σαββάτο βράδυ. Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς. Ο ηγεμών καθαιρεί.
Χρόνος. Τόπος. Ενέργεια.
Αποτελέσματα; Πολλά. Ιδού ορισμένα μόνο από αυτά:

Έχασε η τοπική αυτοδιοίκηση έναν από τους καλούς γνώστες της.
Έχασε η παράταξη του κυρίου απελευθερωτή ηγεμόνα έναν από τους ελαχιστότατους που θα μπορούσε να στηρίζεται.
Κέρδισε ο κ. Ρουχωτάς τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Και το κυριότερο:
Κέρδισε η Παλική έναν κυριολεκτικά αδιαφιλονίκητο ηγέτη.
Ας είναι ικανή να κρατήσει αυτόν που «δεν βάζει νερό στο κρασί του».

Περιμέναμε περισσότερη υπευθυνότητα. Μεγαλύτερο κύρος από το δημοτικό συμβούλιο που μας εκπροσωπεί και έχουμε ψηφίσει.

Όμως επειδή η εξουσία είναι ουσία συγκολλητική, υπεγράφη επιτόπου η «θανατική καταδίκη» του κυρίου που δεν σωφρονίσθηκε μετά από πρόταση του κ. «έχω μάθει να καθαρίζω λεβέντικα», του κ. ντελιριόζο «είμαι εγώ ηγέτης... σε καθαιρώ αυτήν την στιγμή εγώ! Εγώ σε καθαιρώ. Εγώ. Κανένας άλλος».

Του κυρίου που μιλά για … φιλότιμο, θάρρος και λεβεντιά! (Άγνωστο παραμένει τι νόημα ακριβώς δίνει στις λέξεις).

Του κυρίου που «δεν θα του πιάσουν τον κώλο».

Του κυρίου που μιλά για την παροιμία του ΣΚΟΡΠΙΟΥ! (Πόσο άραγε καλά ξέρει τα αρθρόποδα σκορπιονειδή, της ομοταξίας των αραχνιδίων;)

Για να μην δυσαρεστούνται οι παράγοντες και οι παραγοντίσκοι και για να διεκπεραιώνονται οι μικροϋποθέσεις το πολιτικό μοντέλο που αντιμετωπίζει σήμερα η αιμορραγούσα Κεφαλονιά –από την εμπάθεια και το κόμπλεξ ορισμένων που τολμούν να θέλουν να λέγονται πολιτικοί και που τελικά είναι πολιτικοί αλήτες- οδηγείται και οδηγεί σε λαϊκίστικο κομφορμισμό. Η ηθική αμετροέπεια καταλήγει σε εκχυδαϊσμό της πολιτικής. Οι πεζοδρομιακές εκφράσεις και οι λέξεις της Τρούμπας είναι ξεπερασμένες σ’ ένα συμβούλιο του 21ου αι. Το «από το Δημοτικό στη δουλειά» που κάποτε κάποιος υπουργός Παιδείας συνιστούσε , σήμερα αποτελεί φραστικό σημάδι παρελθούσης νοοτροπίας. Πρόσφορο έδαφος και πεδίο δράσης βρίσκεται μόνον σε κοινωνίες αναλφάβητων.

Σε μια υπανάπτυκτη πολιτικά κοινωνία ο αναλφάβητος δεν μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις. Δεν μπορεί να προβάλει αμφισβητήσεις. Ακολουθεί σαν πρόβατο στο μαντρί. Είναι ζεμένος στο άρμα των υφερπουσών –και άγνωστων πολλές φορές σε αυτόν - σκοπιμοτήτων.

Όμως δεν είναι τέτοια η δική μας κοινωνία.

Και δεν θα συμφωνήσω με τον πρώην υπουργό κ. Γεράσιμο Αρσένη που δήλωσε πως «η Κεφαλονιά χρειάζεται έναν Παρίση. Αυτός της πρέπει».

(Τι ήξερε που δεν το ξέραμε εμείς τότε;) Κι έτσι μας καταδίκασε όλους.
Ο τόπος μας δεν χρειάζεται έναν ετερόκλητο εσμό, ένα μωσαϊκό υπερτροφικών αμοιβάδων.
Ο τόπος μας δεν χρειάζεται φοβικά ασπόνδυλα.
Δεν χρειάζεται καφενειακή πολιτική.

Ο τόπος χρειάζεται αυτόφωτους, ανιδιοτελείς αγωνιστές, κήρυκες αξιών, ιδεολόγους, μορφωμένους, υπηρέτες δημιουργίας, γνώστες του διοικείν και αυτοδιοικείν. Και όχι ανακυκλωμένους επιτυχημένους (;) επιχειρηματίες, χωρίς ελπίδες και οράματα, μετριότατου επιπέδου μόρφωσης, κομπλεξικούς, που από την πείνα –όπως οι ίδιοι με καμάρι ισχυρίζονται- χόρτασε ξαφνικά το στομάχι τους και αγοράζουν ό,τι λάμπει και βιάζονται να κατοικήσουν σε βερσαλιακού τύπου καγκελαρίες.

Γι΄ αυτό και οι ορισμένοι από τους δημότες που στήριξαν αυτά τα μοντέλα, από σκεπτόμενα άτομα μοιάζουν καταναλωτικά θύματα που αγόρασαν προϊόντα μόνο και μόνο για το κουτί, τα χρώματα και την κορδέλα του που αστράφτει.

Συνιστώ στον κύριο μεγάλο απελευθερωτή Κεφαλονιάς και στους υπερφίαλους συμβούλους του να αποκτήσουν και να μελετήσουν τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι. Θα τους χρειαστεί .

Και να κρατήσουν σημειώσεις.

Να μελετήσουν και το τέλος. Καλά.

«Η πόλις ανεμεστώθη δημοπιθήκων» όπως σοφότατα λέει ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους» του.
Και προσθέτω στον μεγάλο κωμωδιογράφο την τρίτσειαν ρήσιν: «και συνωμοσίας μετριοτήτων».

Ένας δημότης της απελεύθερης ηγεμονοπρεπούς Κεφαλληνίας
(που όταν κρίνω ΕΓΩ πότε, θα παρουσιαστώ επωνύμως)

Πολιτικά Μεζεδάκια: Τι κατάλαβε ο "Ποιητής" στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς !

Ευχαριστούμε τα Πολιτικά Μεζεδάκια για την επισήμανση.

ΠΑΡΙΣΗΣ – ΡΟΥΧΩΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2;

Είναι σίγουρα "είδηση" η καθαίρεση του αντιδημάρχου Β. Ρουχωτά από τον Δήμαρχο Α. Παρίση.

Όμως επιτρέψτε μας να το δούμε και λίγο διαφορετικά το θέμα.

Ο Β. Ρουχωτάς ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του για τον Δήμο Κεφαλλονιάς. (Θεμιτές!)

Όμως θέλεις το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν του (ουδείς πραγματικός δεξιός δεν το ξεχνάει….), θέλεις ο εκρηκτικός χαρακτήρας του που…. φοβίζει, δεν του έδωσαν το (πολυπόθητο) χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο όταν εσωκομματικό αντίπαλο είχε έναν καθαρόαιμο δεξιό, τον Α. Παρίση.

Λέγεται ότι με την παρέμβαση του ίδιου του Σαμαρά στις διακοπές του στην Κεφαλονιά (θυμάστε τις φωτογραφίες) ο Ρουχωτάς μπήκε στο ψηφοδέλτιο του Παρίση.

Στις εκλογές επιδίωξε και πέτυχε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος.

Ο Παρίσης δύσκολα δεν θα τον έκανε (αν και πολύ θα το ήθελε…) Αντιδήμαρχο, αλλά και δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι δε θα τον περίμενε στη γωνιά για το πρώτο στραβοπάτημα.

Και αυτός την πάτησε γρήγορα, τόσο γρήγορα που ήταν σαν ….δώρο στον Παρίση.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν ότι ο Παρίσης έστησε μια μεγαλοπρεπέστατη «μηχανή» στο Ρουχωτά και αυτός εξίσου μεγαλοπρεπέστατα ….μπήκε στα γρανάζια της.

Και το χειρότερο ο πρώην Δήμαρχος Παλλικής δίχνει να μην το έχει καταλάβει.
Με την αποπομπή του από αντιδήμαρχος ο Ρουχωτάς, υπέγραψε και την ρήξη του με την παραδοσιακή δεξιά!

Η εύκολη ανάγνωση των όσων έγιναν (και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες) με πρωταγωνιστή το Ρουχωτά είναι πως ο μεγάλος ηττημένος είναι ο Παρίσης.

Όμως μια προσεκτική ματιά δείχνει το αντίθετο, τη στιγμή που φαίνεται πως ο Παρίσης έχει έτοιμο(η) διάδοχο...

Σε τρία χρόνια (μέχρι τον Ιούνιο του 2014 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές) ουδείς θα θυμάται το Ρουχωτά, που θα είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος. Όλοι θα έχουν μπροστά τους το Δήμαρχο, δηλαδή τον Παρίση.

Ο Ρουχωτάς έχοντας όλα τα δίκια με το μέρος του στην υπόθεση του Θεόφιλου και την προώθηση του στη ΔΕΥΑ και με τον αέρα του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου (άσχημο πράγμα η αλαζονεία στην πολιτική….) βιάστηκε!

Ο Παρίσης του έριξε το δόλωμα (λέγε με Θεόφιλο) και αυτός τσίμπησε.

Γι’ άλλη μία φορά πλήρωσε ο Ρουχωτάς το οξύθυμο του χαρακτήρα του (η άλλη ήταν όταν έχασε από τη Νόπη το 2006, παρότι ως Δήμαρχος παρήγαγε έργο).


ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ – ΚΟΥΤΑΒΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 2

Ο Μ. Κοτσιλίνης πρέπει να θεωρεί τυχερό τον εαυτό του με τη διένεξη Παρίση – Ρουχωτά αφού έκλεψε την παράσταση στο τελευταίο συμβούλιο, ιδιαίτερα με την κατάληξη της και την αποπομπή Ρουχωτά .

Και αυτό γιατί πέρασε σε δεύτερη μοίρα η επιστολή του Νίκου Κουταβά που αποκαλύπτει το παρασκήνιο της υποψηφιότητά του για συμπαραστάτης του δημότη και την περίεργη ανάμιξη Κοτσιλίνη.

Ας δούμε τα πράγματα με μια σειρά.

Ο Κοτσιλίνης (αυτό)λανσάρεται ως υπόδειγμα πολιτικής ηθικής, ακόμα και στην διεκδίκηση της υποψηφιότητας από τον Γ. Τσιλιμιδό που την εξασφάλισε «με το σπαθί του», όπως…..ισχυρίζεται.

Όμως στο πολυθρύλητο συμβούλιο του Σαββάτου ο πολιτικά άτεγκτος Κοτσιλίνης δέχτηκε βαρύ πλήγμα και μάλιστα δις.

Η πρώτη ήλθε όταν «φύτρωσε εκεί που δεν τον σπείρανε» στη διένεξη Παρίση – Ρουχωτά παίρνοντας το μέρος του πρώην (πλέον) αντιδημάρχου και μάλιστα με εντελώς άκομψο τρόπο.

Πριν προλάβει ο Παρίσης να "πετάξει" στα αζήτητα το Ρουχωτά (Τον έστειλε απέναντι στο Φίλο Μάρκο) ο Μάρκος έτρεξε να τον μαζέψει! Το Ρουχωτά τον ρώτησε αν ήθελε;

Για το τι ακριβώς έγινε δανειζόμαστε από το kefaloniapress την παρακάτω παράγραφο:

«Ο Μάρκος Κοτσιλίνης θεωρώντας -προφανώς- ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλιεύσει μελλοντικά στηρίγματα, στρέφεται υπέρ του Βασίλη Ρουχωτά, τονίζοντας το ήθος, το κύρος και τα …φοιτητικά τους χρόνια , δηλώνοντας την στήριξη της παράταξής του στην υποψηφιότητα Ρουχωτά ως προέδρου της ΔΕΥΑ και Βεντούρα ως Αντιπροέδρου» !!!

Ανφέρ μεγέθους από τον Κοτσιλίνη. Ουδείς Πολιτικός με «Π» κεφαλαίο δεν ανακατεύετε με τόσο άκομψο τρόπο στα «οικογενειακά» του αντιπάλου του.

Δυο μήνες στο Δήμο Κεφαλλονιάς και είναι η τρίτη «πατάτα» μεγέθους του Κοτσιλίνη.

Μία με την αψυχολόγητη ένσταση εκλογιμότητας που έχασε πανηγυρικά , μία που μικρόψυχα δεν ψήφησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. και μία τώρα που ανακατεύτηκε ως μη όφειλε στα εσωτερικά της παράταξης Παρίση.

Το δεύτερο «φάουλ» του Μάρκου το Σάββατο, έγινε με τον συμπαραστάτη του Δημότη.

Κοντολογίς, ο Νίκος Κουταβάς (μέλος του ΠΑΣΟΚ κατά δήλωσή του ,και υποψήφιος με το Θεόφιλο) έχοντας μέσω Δ. Αραβαντινού (κουμπάρου του,συμβούλου του Κοτσιλίνη και γνωστού 'allweather" ΠΑΣΟΚου) την υποστήριξη του Κοτσιλίνη ,αποφάσισε την υποψηφιότητα του για συμπαραστάτης του δημότη. Όπως γράφει ο ίδιος «επειδή διαπίστωσε ότι η παράταξη του κου Μ. Κοτσιλίνη δεν είχε να προτείνει κάποιον υποψήφιο για τη θέση αυτή».

Παρατηρήσεις-Εκδοχές

Το ΠΑΣΟΚ μάλλον θεώρησε ότι όλα βαίνουν καλά τι να τον κάνουμε τον Συμπαραστάτη;

Το ΠΑΣΟΚ θέλησε να βρει υποψήφιο συμπαραστάτη και δε βρήκε;

Όπως και χάνει ο κύριος Κουταβάς ήταν μια καλή επιλογή πολύ καλύτερη από αυτήν που επελέγη!

Ρωτήστε και κανα Καθηγητή ρε πατριώτες!!!

Τη συνέχεια την αφήνουμε στον ίδιο το Νίκο Κουταβά :

«Την απόφαση μου αυτή τη δέχθηκε (ο Διον. Αραβαντινός) θα έλεγα με κάποιο ενθουσιασμό και πριν του το ζητήσω, μου είπε ότι θα ενημερώσει το κο Κοτσιλίνη, το οποίο και έκαμε καθώς μου είπε κατά την συνάντησή μας λίγο πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν του είπα τι σου απάντησε , μου είπε ότι του απάντησε «ΝΑΙ».

Όμως επειδή κάτι δεν του πήγαινε καλά, απέσυρε την υποψηφιότητα του αφού δεν είχε «μια ξεκάθαρη απάντηση από το κο Κοτσιλίνη ,ότι στηρίζει την υποψηφιότητά μου, έστω και λίγο πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την συνάντηση μας στο Δημοτικό Θέατρο».

Αβίαστο συμπέρασμα

Άλλη μία φορά ο Κοτσιλίνης φάνηκε λίγος.

«Έπαιξε» με τον Κουταβά (χρησιμοποιόντας το καινούργιο «δεξί του χέρι» Δ. Αραβαντινό) και τον παράτησε «στα κρύα του λουτρού» όταν διαπίστωσε ότι ο έτερος υποψήφιος Μάκης Αλυσανδράτος, «ορκισμένος εχθρός του» από τη Δημαρχία στην Πύλαρο, ψηφίζεται από το σύνολο των συμβούλων του Παρίση!

Όταν ο αντίπαλος σου αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, είναι εντελώς παιδαριώδες να κάνεις τόσα λάθη.

Δηλαδή όταν και αν ο Παρίσης ξεπεράσει τις φουρτούνες του ,τι θα κάνει ο Κοτσιλίνης;

Πάντως έτσι και σκάσει και επισήμως η ιστορία με τις οφειλές και το δάνειο Φραντζή (στενού, στενότατου συνεργάτη του Κοτσιλίνη) όπως ακούστηκε στο Δ.Σ., τότε θα δούμε «πόσα απίδια παίρνει ο σάκος» του Μάρκου...

Παρεμπιπτόντως κάποια στιγμή με παρέμβαση Γκισγκίνη ενεφανίσθη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Λειβαθούς η οποία χωρίς σύμβαση εργάζεται στο Δήμο από το 2000 κάτι και ζητούσε τα δεδουλευμένα της!!!!

Ο Θεόφιλος αν και δίπλα καθήμενος, χαμπάρι δεν πήρε, ο δε κύριος Κοτσιλίνης μάλλον δεν θα το άκουσε....

Α.Ο.Σάμης για τη Μαρία Σταυριανού


ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΜΗΣ

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Α.Ο.ΣΑΜΗΣ 
ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΧΑΜΟ 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ
  ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕΛΟΣ 
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ 
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ 
ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ ΑΓΑΠΗ. ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ. ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ

Σπίθα Κεφαλονιά-Ιθάκη - "Τούτα να τους πεις Γιάννη"

Ευχαριστούμε το IthacaNet για την επισήμανση.

ΣΠΙΘΑ- ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ - KINHMA ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΤΟΥΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ...ΤΟΥΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ, Chicago: ..το αιμα που χυθηκε ολων αυτων των απλων ανθρωπων...

Φεβρουάριος 23, 2011

Απο το μακρυνο Σικαγο θελω να εκφρασω τα ειλικρινη μου συγχαρητηρια για τη πιστη σας στη κοινωνικη δικαιoσυνη και στο παραγοντα απλος πολιτης. Τουτη η πατριδα αξιζει πολλα. Δεν τις αξιζει η μποτα του κατακτητη. Τον αειμνηστο παππου μου που ποτε δεν γνωρισα -Μουρικη Γιαννη- τον εκτελεσαν οι Γερμανοι στη Λασση. Οπως εβγαζαν το παππου μου απο φυλακη με ενα αλλο πατριωτη να τους πανε να τους εκτελεσουν ο ιστορικος κ.Λουκατος κρατιοταν σε ενα κελι. Ανταλαξαν το τελευταιο αντιο και με το κεφαλη ψηλα δωσαν τη ζωη τους για την Ελλαδα. Το αιμα οπου εκυλησε κεινη τη μερα στη Λασση. Αγιασμενα χωματα της γενεθλιας γης μας. Υπαρχει μαρμαρινη πλακα οπου γραφει το ονομα του στο σημειο της εκτελεσης. Ηταν η μερα της Πρωτομαγιας που η μητερα μου σχεδον νηπιο και τα τρια της αδελφια εμειναν με μια μανα ορφανα. Τους εκαψαν το χωριο. Τα μαρτυρικο χωριο τα Μουζακατα της Σαμης. Εμειναν ορφανοι. Τοσα χρονια ο πονος συνοδευει. Τοσα χρονια Μαιου πρωτη τα δακρια τρεχουν και τις αλλες μερες τα βλεπεις μεσα στα ματια της μανας μου και στη ψυχη τους.

...το αιμα που χυθηκε ολων αυτων των απλων ανθρωπων, των ηρωων, να μας θυμιζει οτι η Ειρηνη, η Ελευθερια,το δικαιωμα σε μια αξιοπρεπη ζωη, στη πατριδα οπου γεννηθηκαν πεθαναν και αγαπησαν, τη Κεφαλονια και την Ελλαδα ειναι υψιστο μη εμπορευσιμο αγαθο. Τουτα να πεις Γιαννη στα μελη μας στη Κεφαλονια..τουτα να πεις...οχι αλλοι κατακτητες...να σταματησουν να καινε τα χωρια μας με την ανεργια και τι μιζερια..με την απαξιωση και τη μιζερια...με την εξαθλιωση οπου μας οδηγουν τη νεολαια μας στη μεταναστευση ..που παλι θα θεριζει...τουτα να πεις Γιαννη...

Ειμαι διπλα σας αδελφια.....αρωγος και συμπαραστατης...

ΤΟΥΤΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ
ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΛΟ

-ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ--

Με τη δυναμη της ψυχης για μια σπιθα να λαμψει, μια Ελλαδα Ελπιδας για τα παιδια μας,

Υπογραφω,
Γιωργος Τζανετατος
Σικαγο 23/02/2011
George Tzanetatos/Sami/Chicago

Αρχική Δημοσίευση: www.ithacanet.gr

Ρουπάκι:  Με αμέτρητο σεβασμό στις μνήμες που συνοδεύουν και που κρατάνε ζωντανά τα Μουζακάτα μέσα από τους όπου γης Μουζακάδες για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ένα έργο που έχει μείνει λειψό: Τα Μουζακάτα ΔΕΝ έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στο "Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών - Ελληνικά Ολοκαυτώματα" (http://www.greekholocausts.gr/). Δείτε την σχετική ανάρτηση στο Ρουπάκι εδώ.

Τ. Καραβίας: Παπαγαλάκια αντί Δημάρχου στην Ιθάκη

«ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ» ΑΝΤΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων και να νομιμοποιήσει τον τρόπο επιβολής του χρειάζεται να έχει φερέφωνα που να αναπαράγουν την διάλεκτό του και να περνούν υποδόρια τους όρους του. Τα φερέφωνα αυτά (ή αλλιώς παπαγαλάκια) μιλούν ως «αυθεντίες» και χειραγωγούν τις μάζες με το να κρίνουν συμπεριφορές. Πρόσφατο και επίκαιρο παράδειγμα, τα παπαγαλάκια «σωτήρων» της Ιθάκης που κατά την περίοδο των εκλογών τόνιζαν ξανά και ξανά πως θα ψηφίσουν το συνδυασμό του σημερινού Δήμαρχου ως διαμαρτυρία ενάντια σε όλους εκείνους που πήγαν το νησί της Ιθάκης πίσω για πολλές δεκαετίες.

ΚΑΠΟΙΟΙ λοιπόν έχουν τελευταία επιδοθεί στην κατ' εντολή διαπόμπευση των όσων συμπατριωτών μας έχουν ασχοληθεί η ασχολούνται με τα κοινά. Έχουν αποδοθεί  (sic) σε δολιοφθορά και αποθάρρυνση των όσων αρθρώνουν λόγο πολιτικό, είναι βλαμμένοι, άσχετοι από την σύγχρονη κοινωνία που θέλουν να μας «δωρίσουν» και που εμείς δεν «δεχόμαστε», ως γραφικοί και ανάξιοι να ασχοληθεί κανείς μαζί μας. Εκτός αν το βουλώσουν και εξαφανιστούν κατά το νέο Δήμαρχο Ιθάκης. Έχουν αποδοθεί σε ψυχολογικό εκβιασμό και διλήμματα όπως, του ότι είναι ο μόνος ικανός να κάνει έργα και θα βάλει τους υπαλλήλους στη «θέση» τους, λες και τα προβλήματα της Ιθάκης είναι μόνο οι «άτακτοι» υπάλληλοι του Δήμου.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟ «πες και πες κι όλο κάτι θα μείνει», τα φερέφωνα προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε ένοχοι ή ότι δεν έχουμε άποψη, όσοι αρνούμαστε να υποστηρίξουμε συνειδητά το «καινούργιο», το «επιτυχημένο» το «χειροπιαστό». Μέσα σε τριάμισι χρόνια το νησί της Ιθάκης θα γίνει παράδεισος, μόνο που οι ενεργοί πολίτες θα πρέπει να κάτσουν στα αυγά τους.. Πρόκειται ίσως για το πιο ηλίθιο δίλημμα που έχει αναπαραχθεί στο νησί μας από τα ντόπια αλλά και από τα απανταχού «παπαγαλάκια». Και το αστείο είναι ότι διαλαλούν, ότι όσοι αντιπολιτεύονται το Δήμαρχο, σου λένε «αφήστε τον να κάνει ένα έργο και μετά να τον κρίνεται». Μάλιστα τον καλούν σε συγκεντρώσεις στα Βόρεια προάστια της Αθήνας για ακούσουν από τον ίδιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και να σκεφτείς ότι έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ και μπορεί να κάνει και φυσικά κάνει ότι τραβάει η «ορεξή του».

ΞΑΦΝΙΚΑ, μας ενέσκηψε η ανάγκη της Ιθάκης να αποκτήσει κτηματολόγιο και χωροταξικό αλλά και αεροδρόμιο και λιμάνια πολλά!!! Όπως επίσης, ξαφνικά μας προέκυψε και θέμα «φιλοπατρίας» γιατί λεγόταν ότι θα φέρνανε λεφτά από το εξωτερικό, αλλά το ξεχάσαμε αυτό μιας και μας έτυχε να πληρώσουμε «τα μαύρα» της πρώην τετραετίας. Αφήνουμε παράμερα το γεγονός, ότι η άποψη αυτή είναι μάλλον για γέλια, γιατί αυτός που χαρίζει 20 εκ. σε Δήμους στη Ρουμανία, δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ενοίκιο της αίθουσας του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης για να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο τις συνεδριάσεις του από τη μια και από την άλλη να γίνει ο ίδιος μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος. Πολιτική με διλήμματα επιπέδου πρώτης δημοτικού δεν μπορεί να γίνει….Ακουσον άκουσον να γίνεται παζάρι αν ο Δήμος Ιθάκης θα πληρώσει 400 η 200€ τη κάθε συνεδρίαση, σε ένα ίδρυμα που οι διάφορες επιχορηγήσεις- ξεπερνάνε τις 400.000€ ο Δήμος έχει δώσει τα τελευταία 15 χρόνια.

ΕΥΤΥΧΩΣ και επισήμως, τα παπαγαλάκια δεν έχουν μπει ακόμη μέσα από την αμελώς ανοικτή τηλεόραση στο σπίτι, μιας και ο Δήμαρχος στο θέμα αυτό ποιείν την νήσσαν αφού διακηρύττει ότι δεν μπαίνει σε πράξεις μη νόμιμες, δηλαδή να λειτουργήσει τη Δημοτική Τηλεόραση. Η νομιμότητα μας έφαγε είναι βλέπεις κάτι που χαρακτηρίζει τον ίδιο. Τα παπαγαλάκια αν και μικρά σε μέγεθος διαθέτουν φωνή μεγάλη και προϋπολογισμό παχύ, και ευγενική χορηγία , οπότε δεν τα βλέπω να φεύγουν γρήγορα. Εν τω μεταξύ, ένα διώχνεις, δύο έρχονται. Επιτήδειοι έχουν αναλάβει σοφά να τα δασκαλέψουν πως να μας χαρχαλέψουν. Και να μας πείσουν ότι όλα πάνε απολύτως καλά ή απολύτως άσχημα. Ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια αντί να τρώμε με σιδερένια. Ανοίγονται μπροστά μας ένα σωρό δρόμοι καλοπέρασης. Ότι αν τυγχάνεις επιχειρηματίας αν δεν προλάβεις να κλείσεις την επιχείρηση σου λόγω οικονομικής κρίσης, θα σου ανοιχτεί ένας πακτωλός Δημοτικής τζάμπα και εύκολα προσβάσιμης χρηματοδότησης. Ότι είσαι είτε απολύτως έξυπνος είτε απολύτως ηλίθιος.

ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ έχουν γεμίσει τα καφενεία και τη ζωή μας και είναι περισσότερα ακόμα και από τους μπλε και πράσινους κόκκους του Αριέλ. Μόνο που από αυτά τίποτα δεν μας ξεπλένει... Και πασιφανώς, θα πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία των εκλογών, αν και αρκετοί το μετανιώνουν απ τη στιγμή που θα τους ενοχλήσει σε ότι προσωπικό τους θέμα ο Δήμαρχος βρεθεί απέναντι τους. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι οι πρώην Δήμαρχοι Καραβίας και Αρσένης, αλλά και ο Σκληρός και ο Ταφλαμπάς και άλλοι φοράνε παντελόνια ακόμη για να προτρέξουν σε ανώνυμες καταγγελίες εναντίον του σημερινού Δημάρχου. Έχουν ονοματεπώνυμο και δεν φοράνε τη μάσκα υπαλλήλου του Δήμου, αλλά και κανενός άλλου. Ότι έχουν να πουν το λένε στα ίσια και δεν κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα στο zougla.gr, στο tromaktiko, η στις καταγγελίες προς τον εισαγγελέα. Ούτε βγαίνουν δεξιά και αριστερά να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Ούτε παίρνουν τη θέση όλων εκείνων που «σέρνονται» για μια θέση που ο αφέντης τους έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Γιατί «μαύρα» δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν κατά τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου. Αυτά για αρχή γατί το θέμα θα έχει και συνέχεια, γιατί Δήμαρχος με τσαμπουκά….. μακριά από εδώ!!!

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ο ίδιος με την ανοχή των συμβούλων του, «πετάει» πεντακόσιες και πλέον χιλιάδες για χωροταξικό, κτηματολόγιο, ανάπλαση Δημαρχείου, γκρέμισμα της πλατείας στο Βαθύ, προσλήψεις με φωτογραφικές προκηρύξεις, συμβούλους νομικούς και πρώτου βαθμού συγγενείας ειδικούς σε θέματα παιδείας. Πιστεύω ότι είναι ο μόνος Δήμαρχος που σε ΔΣ ρώτησε την αντιπολίτευση «πως τη θέλετε την αδελφή μου, ως εθελόντρια η με μισθό». Και στην απάντηση της Αντιπολίτευσης να τη πάρει στο Δήμο με νόμιμες διαδικασίες, ο ίδιος ανταπάντησε «τότε θα τη πάρω με μισθό». Να ένας λόγος σοβαρός κ. Δήμαρχε να γραφτείται στο βιβλίο Γκίνες. Καλό σας Τριώδιο!!!

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Επτανησιακή Αναγέννηση - Περιοδεία Γ. Καλούδη στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύουμε καθυστερημένα το Δελτίο Τύπου της Επτανησιακής Αναγέννησης για την περιοδεία του επικεφαλής της παράταξης στην Κεφαλονιά. Η καθυστέρηση οφείλεται σε πρόβλημα του mail server.

Περιοδεία Γιώργου Καλούδη στη Κεφαλλονιά tο Σαββατοκύριακο 19/20 Φλεβάρη 2011

21-2-2011

ΦΠΑ 5%. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και ακτοπλοική σύνδεση των νησιών μας. Το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας στα δάση της Επτανήσου και δεν μπορεί να δημεύει περιουσίες. Ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων των Επτανησίων. Επίσκεψη-συζήτηση με τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς Σ. Κουρή, Δικηγορικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς. Συζήτηση με το ψηφοδέλτιο Κεφαλλονιάς της Επτανησιακής Αναγέννησης.

Επίσκεψη-περιοδεία στη Κεφαλλονιά πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φλεβάρη 2011 ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης.

Μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μάκη Φόρτε (υποψ Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς κ Ιθάκης):

1. Επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς Ιθάκης κ.Σωτήρη Κουρή στις 10.00 και συζήτησαν για τη πορεία των έργων στη Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, για τα μαθητικά δρομολόγια, τα προβλήματα διοίκησης του νησιού και της ανάπτυξης του τουρισμού.

2. Αμέσως μετά, στις 11.10 επισκέφθηκαν στο νέο Δημαρχείο τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, και είχαν μία αναλυτική εγκάρδια συζήτηση επί μιάμιση ώρα για όλα τα θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης της Κεφαλλονιάς και όλων των νησιών μας. Ο κ. Παρίσης έδωσε έμφαση στο μεγάλο χρέος που παραλαμβάνει. Οι Γιώργος Καλούδης και Μάκης Φόρτες του ζήτησαν να εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς και να ληφθούν αποφάσεις για τα δύο πρώτα στρατηγικής σημασίας θέματα για την οικονομική ανάπτυξη των Επτανήσων:

1. ΦΠΑ 5%, όπως και στα νησιά του Αιγαίου.
2. Καθημερινή Αεροπορική και ακτοπλοική σύνδεση των νησιών μας.

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς δήλωσε ότι θα εισάγει τα θέματα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφισμάτων και τα στηρίζει απόλυτα.

3. Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ Κεφαλλονιάς

Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ της Κεφαλλονιάς και απάντησαν επί μία ώρα και πλέον σε όλες ερωτήσεις εφόλης της ύλης των δημοσιογράφων της Κεφαλλονιάς. Τονίστηκαν η καθυστέρηση των ζωτικών έργων της Μαρίνας Αργοστολίου, της «Λάσσης» και της Γέφυρας Δεβοσέτου, για την οποία η θέση είναι σύμφωνη με τα συλλογικά όργανα της Κεφαλλονιάς: Επισκευή και απόδοση στη κυκλοφορία με μονοδρόμηση.


 4. Στις 6 μ.μ. είχαν συνάντηση-συζήτηση με τον Πρόεδρο κ. Καπάτο και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς κ Ιθάκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλλονιάς.

Ο Γιώργος Καλούδης δήλωσε την απόλυτη στήριξη της Επτανησιακής Αναγέννησης, η οποία είναι η μεγαλύτερη αντι-Μνημονιακή δύναμη στα Επτάνησα και αναλογικά στην Ελλάδα, στην απεργία και στις θέσεις του δικηγορικού κόσμου να μη καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές αξιοπρέπειες (sic), δηλώνοντας ότι ζήτησε τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς για τα θέματα του ΦΠΑ 5%, στα Επτάνησα όπως και στο Αιγαίο, την καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοική σύνδεση των Επτανήσων και τη λήψη πρωτοβουλιών για την ανατροπή της αυθαιρεσίας των δασικών υπηρεσιών του κράτους που ουσιαστικά δημεύουν αγροτικά κτήματα, ελαιοκτήματα και οικόπεδα που για κάποιο διάστημα δεν καλλιεργήθηκαν. Και όλα αυτά ενώ το κράτος δεν έχει ιδιοκτησία επί των δασών στα Επτάνησα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς είπε ότι, μετά και τις συναντήσεις με τους Πρόεδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Κέρκυρας, Λευκάδας και Ζακύνθου βλέπουν καταρχήν θετικά την ίδρυση Εφετείου Επτανήσων, με τον όρο της καθημερινής πρωινής και βραδυνής αεροπορικής σύνδεσης των νησιών μας.

Η συζήτηση ήταν σε φιλικό κλίμα και ο κ. Καπάτος δήλωσε ότι στηρίζουν τα αιτήματα αυτά αλλά θα εισαχθούν σε Γενική Συνέλευση των δικηγόρων για έκδοση ψηφισμάτων μετά τις εκλογές των δικηγορικών Συλλόγων.

5. Στις 7.15 έγινε επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, όπου ήταν παρόν ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητήριου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα διεξαγόνταν ο αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναικού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ότι η οικοδομή κόλλησε, η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες κόλλησε, μαγαζιά και επιχειρήσεις κάθε μέρα κλείνουν και δεν ανοίγουν άλλα, μόνη ελπίδα είναι ο τουρισμός.

Έγινε εποικοδομητικός διάλογος με όλα τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου της Κεφαλλονιάς, τα οποία δήλωσαν στήριξη του αγώνα για ΦΠΑ 5% και καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοική σύνδεση των νησιών μας, που θα συντελέσει και στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην αγροτική ανάπτυξη των νησιών μας αφού τα α γροτικά μας προιόντα θα έχουν πρόσβαση στις αγορές των νησιών μας με μικρότερο κόστος.


6.Σύσκεψη-συζήτηση με στελέχη της Επτανησιακής Αναγέννησης.

Ακολούθησε σύσκεψη-συζήτηση με τους υποψήφιους και στελέχη του συνδυασμού Κεφαλλονιάς της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, όπου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα σε πολύ καλό κλίμα. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Καλούδης ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πολιτικο-οργανωτικό σχήμα λειτουργίας της παράταξης.

Δικέλης Βλιχός: Η Ημέρα που λείπει

Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ
(μεσούσης της παντοειδούς κρίσης
αφιερώνεται στην ελληνική πνευματική ηγεσία)

Τι σημαίνει “Ακαδημαϊκός”;
Τι σημαίνει αλήθεια άπειρο;
Ένα κενό στην άκρη του χρόνου;
Ένα μήνυμα μοναξιάς
σ΄ ένα κύμβαλο αλαλάζον;
ή μια υπογραφή σε χαρτί διπλωμένο;

«Κοπιάστε κυρίες και κύριοι,
συμπληρώστε το έντυπο.
Μην ξεχάσετε την ημερομηνία.
Α!, όχι τη σημερινή,
έχουμε απεργία,
τη χτεσινή να βάλετε.
Στο τέλος το όνομά σας,
στη θέση “Επάγγελμα”, αφήστε κενό.
Από αύριο, από αύριο
το “Ακαδημαϊκός”».

Χτεσινές υπογραφές,
χτεσινές ώρες,
στο κενό κρεμασμένες,
αργά αργά να περνάνε.
Κι ο ιστορικός του μέλλοντος
θ’ αναρωτιέται, βεβαίως:
«πού, άραγε, να πήγε
η μέρα εκείνη που λείπει;
Χάθηκε μήπως στο χρόνο;
Στην απεργία του άδηλου;
Ή μήπως στην ολιγωρία του απείρου»;

Δικέλης Βλιχός








Επτανησιακή Αναγέννηση - Μαρίνα Αργοστολίου

ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕN.Α.Π


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: Μαρίνα Αργοστολίου

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας πληροφορεί η ανεξάρτητη παράταξη ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη Μαρίνα Αργοστολίου.

Συγκεκριμένα:

Η Μαρίνα Αργοστολίου (Τουριστικός Λιμένας Αργοστολίου) είναι χωροθετημένη στη θέση «Ταμπάκικα» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αργοστολίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στον οποίο ανήκει η Μαρίνα, η κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων έγινε από το Β΄ΚΠΣ την περίοδο 1999 – 2002 και στη συνέχεια ιδιώτης επενδυτής θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων, αλλά και τη λειτουργία της Μαρίνας έναντι τιμήματος.

Η εξεύρεση του ιδιώτη επενδυτή ξεκίνησε το 2000, πριν καν ολοκληρωθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, με την πρόσληψη από τον ΕΟΤ χρηματοοικονομικού συμβούλου γι’ αυτό τον σκοπό.

Έντεκα χρόνια μετά, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κεφαλονιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί, έχει εγκαταλειφθεί και η τύχη του αγνοείται!

Τον Αύγουστο του 2008 το (τότε) Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προκήρυξε Διεθνή Ανοικτό Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την επιλογή του Φορέα Διαχείρισης στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο/ Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα ανέθετε την ολοκλήρωση των λιμενικών και χερσαίων υποδομών ανάπτυξης και αξιοποίησης της Μαρίνας Αργοστολίου.

Ως αντάλλαγμα θα δινόταν η παραχώρηση σε αυτόν της χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας και για χρονική διάρκεια 40 ετών έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
Μετά από δύο αναβολές κατατέθηκε μία δεσμευτική προσφορά από την ένωση νομικών προσώπων «Άκτωρ παραχωρήσεις ΑΕ, Κόσμος Γιώτινγκ Ελλάς ΑΝΕ, Άκτωρ ΑΤΕ». Η αξιολόγηση έγινε και τον Ιούλιο του 2009 ανακοινώθηκε ότι η τεχνική προσφορά κρίθηκε αποδεκτή και ότι θα ακολουθούσε η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Κυβερνητική αλλαγή τον Οκτώβριο του 2009 η αρμόδια για τον διαγωνισμό Διϋπουργική Επιτροπή Λιμένων άργησε πολύ να συσταθεί, (λέγεται για οκτώ μήνες!!!), οπότε και ο ανάδοχος απέσυρε (όπως είχε δικαίωμα από την προκήρυξη) την προσφορά του. Το αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι αυτό το τεράστιας σημασίας έργο για τον θαλάσσιο τουρισμό της χώρα μας, αλλά και την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς, να φαίνεται χαμένο! Ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται, ουδείς έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες της Κεφαλονιάς..

Εν τω μεταξύ οι λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα από τον οποιοδήποτε και φυσικά δίχως καμία συντήρηση, ο δε χερσαίος χώρος έχει καταντήσει χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε:
  1. Είναι αλήθεια ότι ο ανάδοχος του έργου το εγκατέλειψε;
  2. Εάν ναι, για ποιο λόγο και πότε συνέβη αυτό;
  3. Τι σκοπεύετε να κάνετε για τη Μαρίνα Αργοστολίου;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η νεολαία , οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα για την στάση της δημοτικής αρχής, της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης του Θ. Μιχαλάτου για την συναίνεση – σύμπλευση τους στο θέμα του κλεισίματος – συγχώνευσης των σχολικών μονάδων στην Κεφαλονιά.

Σε πλήρη σύμπλευση βρέθηκαν για άλλη μια φορά υποστηρίζοντας τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υλοποιούν η ΕΕ, η τρόικα και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην (3η ) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς η δημοτική αρχή (ΝΔ), η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) και η «ανεξάρτητη» παράταξη του Θ. Μιχαλάτου. Με αφορμή το κλείσιμο – συγχώνευση σχολικών μονάδων στον νομό μας επιχειρηματολόγησαν κοινά, ψήφισαν όμως διαφορετικά για λόγους σκοπιμότητας και αποπροσανατολισμού του λαού. Απέναντι στην αγωνία, την οργή, την αγανάκτηση, τον θυμό, που εξέφρασαν δεκάδες φορείς του οργανωμένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της εκπαίδευσης, των γονέων, των μαθητών του Νομού μας για την τραγική και απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η παιδεία οι παραπάνω παρατάξεις αποτέλεσαν το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και της τρόικας στο δημοτικό συμβούλιο. Στο απειλούμενο κλείσιμο και συγχώνευση σχολικών μονάδων που συνδέεται άμεσα με την διαφοροποίηση του ενιαίου προγράμματος και προωθεί την ταξική διαφοροποίηση, στη γενικευμένη και πλήρη υποχρηματοδότηση, στη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, στη έλλειψη υποδομών, στο σταμάτημα της μεταφοράς των μαθητών όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ορθώσουν αντίσταση, αλλά αντίθετα ανένδοτοι συνεχίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Η μεν δημοτική αρχή που έχει αποδεχθεί και ψηφίσει τον « Καλλικράτη» και εφαρμόζει πιστά το σύνολο των προωθούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κάλεσε υποκριτικά γονείς και μαθητές σε « αγώνα» τάχα για να μην κλείσουν σχολεία στον νομό μας. Η ίδια έχει αποδεχθεί την είσοδο των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση με τις ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, έχει δεχθεί, εφαρμόζει και προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και του σχολείου της αγοράς.

Από την άλλη η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου και γνήσιου εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα υπερασπιζόμενη πλήρως την προωθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Επιχειρηματολογώντας ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, και συκοφαντώντας δεκάδες φορείς του Νομού μας που εξέφρασαν την αγωνία τους για την παιδεία, χαρακτήρισε ως ιδεολογήματα και κινδυνολογίες, τα επιχειρήματα των φορέων της εκπαίδευσης, του ταξικού και του γονεϊκού κινήματος για την προωθούμενη από την κυβέρνηση αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Από κοντά τους, και « ανεξάρτητη » - εξαρτημένη παράταξη του Θ. Μιχαλάτου που αποτελεί την «ηχώ» της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της δημοτικής Αρχής.

Το ταξικό συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, η ΕΛΜΕΚΙ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η Ένωση Γονέων , η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξαν ότι η μόρφωση και η παιδεία είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Ανέδειξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να διαμορφώσουν ένα πραγματικά ενιαίο και ευρύ μέτωπο με κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα αντιπαλέψει στο σύνολο της την κυρίαρχη πολιτική και στον τομέα της παιδείας, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών κόντρα στα κέρδη των μονοπωλίων και στην ανταγωνιστικότητα τους. Είναι ανάγκη καθημερινά να κατανοείται από ευρύτερα λαϊκά στρώματα ότι η ριζική λύση στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την πάλη και την προοπτική για μια άλλη λαϊκή εξουσία.

H Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους σε επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα για να μην κλείσει κανένα σχολείο, για ένα επαρκές ασφαλές και δημόσιο σύστημα μεταφοράς μαθητών για αποκλειστικά ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η μαζική συμμετοχή μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην ΑΠΕΡΓΙΑ τις 23 Φλεβάρη .

Αργοστόλι, 22/2/2011.
Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στη Σάμη έκοψαν την πίτα τους

ΣΤΗΝ ΣΑΜΗ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, οι τοπικοί σύλλογοι, Πολιτιστικός και Αθλητικός, έκοψαν την ετήσια πίτα τους, για το νέο έτος 2011.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
  • Ο βουλευτής του νομού κ. Σπύρος Μοσχόπουλος
  • Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Σωτήριος Κουρής
  • Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος,
  • Ο αντιδήμαρχος Σάμης κ. Σπύρος Κουνάδης,
  • Ο πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ κ. Ευάγγελος Μαζαράκης,
  • Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σάμης κ. Βασίλης Κάραλης,
  • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σάμης στο Δήμο Κεφαλονιάς, κ. Παναγής Ρασσιάς και κ. Δημήτριος Φιοραβάντες,
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς - υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού κ. Άγγελος Κωνσταντάκης,
  • Οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Σάμης κ Ζήσιμος Βαγγελάτος και κ. Όλγα Βάλσαμου-Αντωνάτου,
  • Ο πρώην δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Αρτελάρης,
  • Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση ενωτική και πολυπληθής εκδήλωση, με εξέχουσα την πρωτοτυπία της παρουσίασης CD με τις παρελθούσες δράσεις των δύο Συλλόγων, του Χορευτικού, του Θεατρικού Εργαστηρίου, της Φιλαρμονικής και του Αθλητικού Συλλόγου.

Το μήνυμα προς τους επίσημους φορείς ήταν συγκεκριμένο: «στήριξη του πολιτιστικού και αθλητικού γίγνεσθαι στην Σάμη», πολιτιστική και αθλητική συνέχεια.

Το αίτημα αυτό προτάθηκε με έμφαση από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ» κ. Γεώργιο Αποστολάτο και του Αθλητικού Ομίλου κ. Γεώργιο Πολυχρονάτο.

Οι απαντήσεις – δεσμεύσεις τόσο του βουλευτή όσο του αντιπεριφερειάρχη και του αντιδημάρχου ήταν ξεκάθαρες και ουσιαστικές: «στηρίζουμε την πολυετή προσπάθεια και των δύο συλλόγων και θα είμαστε ενεργοί συμπαραστάτες τους», ανέφεραν κατά τον χαιρετισμό τους.

Την πίτα ευλόγησαν οι σεβαστοί πατέρες Χρυσόστομος και Σπυρίδων.

Στην συνέχεια την βραδιά λάμπρυναν με τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς τους το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου επί τριάντα και πλέον λεπτά.

Η βραδιά έκλεισε με τις ανταλλαγές ευχών μεταξύ των συμμετεχόντων και τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν, αφού τόσες αρχές και εξουσίες είχαν καιρό να εμφανιστούν στην Σάμη και έτσι οι συμπολίτες μας είχαν την ευχέρεια να ρωτήσουν και να ακούσουν, έστω μια καλή κουβέντα προκειμένου να ξεχαστούν λίγο από τον πόνο που τους προκαλεί καθημερινά η οικονομική κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας.

Η συμπερασματική ευχή που έδωσε τέλος στην εκδήλωση ήταν: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ – ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ για να είμαστε και του χρόνου εκεί.

Ευχαριστούμε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες.

Θα περιμέναμε να κάνει την εμφάνισή του και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς.

Μας αγνόησε;

Υποτίμησε μια ολόκληρη περιοχή και την εκδήλωσή τους;

Δεν ήθελε να δεσμευτεί για την υποστήριξη των συλλόγων;

Φυσικά δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε για την απουσία του, αφού κανείς δεν ανέφερε κάτι, ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, ούτε άλλος από τον συνδυασμό του ή τον Δήμο. Τόσο κούραση θα προκαλούσε η αποστολή ενός μικρού μηνύματος από το Γραφείο του.

Ήταν το θέμα που παρασχολιάστηκε.

Ζήσιμος Βαγγελάτος
Μέλος του συλλόγου «Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ»

Γιατί δεν λειτουργούν οι Δημοτικές Τουαλέτες;

Αναγνώστες μας μας ενημέρωσαν σχετικά με την κατάσταση στις δημοτικές τουαλέτες, στο ισόγειο του κτηρίου του Προσκοπισμού.

Φαίνεται ότι η κατάσταση είναι μάλλον άσχημη: Οι χώροι είναι κλειστοί. Προφανώς λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες για την εξυπηρέτηση τουριστών και επισκεπτών, ενώ τώρα το χειμώνα είναι κλειστοί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "χρησιμοποιούνται" παρακείμενες αυλές κατοικιών!

Περιμένουμε ότι μετά την ενημέρωση του κ. Αντιδημάρχου το θέμα θα επιλυθεί. Έχει όμως ενδιαφέρον να μας ενημερώσει κάποιος για το σκεπτικό λειτουργίας των χώρων αυτών.

Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά: Ύφος και Ήθος της νέας Δημοτικής Αρχής

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ύφος και ήθος της νέας Δημοτικής Αρχής

Αναφέρονται παρακάτω τα σημαντικότερα ζητήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη Συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2011 και οι θέσεις της Δημοτικής μας παράταξης.

Στο θέμα της συγχώνευσης σχολείων του Δήμου φάνηκε η προχειρότητα και η αποσπασματική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από τη Δημοτική Αρχή. Ήταν σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την παιδεία, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο δίλημμα ναι ή όχι στη συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων Α’ και Β’ βαθμού. Η Δημοτική πλειοψηφία, στη γραπτή εισήγηση που διακινήθηκε, έκανε πρόταση για παραπέρα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, στο τέλος όμως υπαναχώρησε, συντάχθηκε με τη γνωστή δήλωση του Δημάρχου – καμία συγχώνευση – και υποβάθμισε το όλο θέμα σε ψήφισμα (3) γραμμών.

Η Δημοτική Παράταξη «Νέα Εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» κατέθεσε στο σώμα το ακόλουθο
ψήφισμα:
  • Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί μεγάλο ζήτημα, που δεν πρέπει να δούμε αποσπασματικά και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει η λογική της μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
  • Θεωρούμε ότι το ζήτημα της συγχώνευσης Σχολικών Μονάδων, παρά το ότι δεν αγγίζει – εκτός ενδεχόμενα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις – την Κεφαλονιά, έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Αρχή χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, κυρίως για να φανεί αρεστή, όχι όμως χρήσιμη.
  • Πιστεύουμε ότι έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, τους φορείς της κοινωνίας και τους φορείς της Εκπαίδευσης και να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν ορθές αποφάσεις.
  • Στόχος της σημερινής συζήτησης δεν ήταν να αναδείξει τα ουσιώδη προβλήματα της παιδείας αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις.
  • Κάτω από ένα τέτοιο κλίμα ζημιωμένη βγαίνει μόνο η εκπαίδευση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Διευθυντές Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης ούτε καν είχαν προσκληθεί στη Συνεδρίαση και επίσης δεν είχαν προσκληθεί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
  • Δηλώνουμε υπέρμαχοι της ποιότητας της Εκπαίδευσης και καλούμε όλους τους φορείς της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο σε ένα καινούριο εφ’ όλης της ύλης διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στην διαδικασία ερωτήσεων προς τον κ. Δήμαρχο η παράταξή μας έθεσε ζητήματα που είχαν να κάνουν με το ύφος και ήθος που εμφανίζει η νέα διακυβέρνηση.

Ο κ. Δήμαρχος δεν αρνήθηκε ότι του έχει διατεθεί, ως συνοδός, αστυνομικός υπάλληλος. Επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα και απόφαση της Κυβέρνησης. Αφήνουμε στον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η παρουσία εξωθεσμικών ατόμων, ως ενδιάμεση λειτουργία μεταξύ διοίκησης και εκλεγμένων φορέων, βαφτίστηκε από την πλειοψηφία ως «εθελοντισμός»!!! και παίρνει μορφή επιδημίας.

Πρόκειται για πρωτοφανή, ανεπίτρεπτη, παράτυπη διαδικασία που απαξιώνει τη Διοίκηση, δημιουργεί παράπλευρα κέντρα αποφάσεων και νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάστηκε για άλλους σκοπούς και στόχους και δεν επιτρέπει τόσο απλά τα βολέματα ημετέρων. Απαιτούμε να αποσυρθούν οι παραπάνω εξωθεσμικοί παράγοντες και να αξιοποιηθεί η Διοίκηση που είναι ικανή και άξια να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Δημοτικής Αρχής αρκεί οι αιρετοί να αντιληφθούν τον πραγματικό ρόλο τους και να συνεργαστούν μαζί τους.

Εντοπίστηκε σοβαρή καθυστέρηση παρά τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την οργάνωση του νέου Δήμου (συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, Τουριστικής Επιτροπής κλπ). Αντίθετα υπάρχει μεγάλη προθυμία στην αντικατάσταση μελών των Νομικών Προσώπων. Στην προχθεσινή συνεδρίαση αντικαταστάθηκαν τρία μέλη που είχαν διορισθεί προ είκοσι ημερών!!!

Τέλος η παράταξή μας υπερψήφισε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
18-02-2011

Σ. Ματιάτος: Μαρίνου Αντύπα - Προς τον Λαόν

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ

Μαρίνου Αντύπα. Εφημερίδα «Ανάστασις», Αργοστόλιον 20 Νοεμβρίου 1904.

Ω Λαέ εν ονόματι των ενδόξων Προγόνων Σου, εν ονόματι της μεγάλης Σου Ιστορίας, εν ονόματι της Ελευθερίας και του Πολιτισμού ου η γεννεά Σου υπήρξεν η Κοιτίς, τίναξε το σκότος το οποίον Σε ετύφλωσεν επί τεσσαράκοντα χρόνια, τέντωσε τα μέλη Σου άτινα εδέσμευσαν αι τεσσαρακονταετείς αλύσεις των ατίμων Αρχόντων Σου και ως Γίγας πελώριος και φοβερός πάρε από το ένα χέρι την Σημαίαν της Ελευθερίας και της Ιστορίας Σου, και στο άλλο το σπαθί της δικαίας και φοβεράς πολιτικής σφαγής των Εθνικών Εγκληματιών, των Υψηλοβάθμων Προδοτών, των Υπουργοβάθμων κλεπτών και αν είναι ανάγκη χάριν της Μεγάλης Μάνας μας, χάριν του μέλλοντος των τέκνων μας, χάριν της τιμής των θυγατέρων μας φώναξε ως ο Σαμψών.

«Αποθανήτω η ψυχή μου μετά των προδοτών!».

Ναι μη φεισθής ουδενός διότι ουδείς εφείσθη Σου!
Μη θέσης ουδένα εκτός ευθύνης!

Τους μεν αχρείους και δημεγέρτας Κυβερνήτας και λαοπλάνους Βουλευτάς άρπαξε από το αυτί και φέρε τους Δέσμιους ενώπιον του Ρήγα και του Πατριάρχου και εκεί! Στο Τεμενος των Γραμμάτων και της Προόδου.

Έγειρον! τον βραχίονα σου και βαρείαν άφησε να πέση την Πολιτικήν πληγήν επί των χοιροειδεστάτων τραχήλων των!

Και μετά ταύτα έν ονόματι της ισχύος Σου άρπαξε την ματωμένη Μάνα Σου και μαζί και οι δύο μάνα πληγωμένη και παιδί σκελετομένο, πήγαινε μπροστά στους Άρχοντές σου και πες τους με φωνήν που να ακουσθή στας τέσσαρας γωνίας της Γής!

«Άρχοντες

Είσθε υπεύθυνοι ενώπιον των Νόμων και του Συντάγματος!
Είσθε όμως υπεύθυνοι ενώπιον του Ελληνικού Λαού! ενώπιον της Ελληνικής Ιστορίας!
Ενώπιον της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας!
Ενώπιον της ευγνωμοσύνης την οποίαν οφείλετε εις το Ελληνικόν Έθνος το οποίον Σας έκαμε Χαϊδεμένα του Παιδιά και Σας ενεθρόνησεν, εκεί που άλλοτε ενεθρόνισεν ο Μέγας Φειδίας, την Θεάν των Γραμμάτων και της Σοφίας !

Είσθε υπεύθυνοι, ω Άρχοντες ενώπιον του λόγου τον οποίον εδώσατε, όταν ανελάβατε την διοίκησιν στα ένδοξα τούτα χώματα λέγοντες με φωνήν καλώς! ακουσθείσαν!

« Η Ελλάς είναι του λοιπού η Πατρίς μας, και μόνος μας σκοπός είναι να την καταστήσωμεν πρώτυπον Βασιλείου εν τη ανατολή!»

Και τω όντι, ω Άρχοντες ! ως να εισηκούσθησαν εκείνοι! Οι λόγοι Σας, ουχί εις τα ώτα των αγαθών πνευμάτων, αλλ’ εις τα ώτα όλων των Παμμιάρων και Παμπονήρων πνευμάτων εγένετο η Ελλάς, η Πατρίς μας ω Άρχοντες! Πρότυπον Βασιλείου εν τη Ανατολή, πλήν

Πρότυπον διαφθοράς!
Πρότυπον ατιμίας!
Πρότυπον κακουργίας!
Πρότυπον χρηματισμού και αναισχύντου κολακείας!
Πρότυπον Υπουργών κλεπτών και δολοφόνων!

Πρότυπον Πρωθυπουργών και στρατηγών και Μητροπολιτών χαλκευθέντων εις τα χαλκευτήρια της Αυλής, και γλυφόντων της κατσαρόλες των μαγείρων Σας.

Τοιούτον πρότυπον, ω Άρχοντες! Δεν ηθέλατε Βεβαίως !

Ποσάκις η μεγάλη! ψυχή Σας δεν επληρώθη χόλου και αδημονίας επί τη εικόνι τοιούτου προτύπου!
Ποσάκις δεν θα εσκέφθητε να πατάξητε και να θρυμματίσητε όλην ταύτην την σπείραν των αυλοκολάκων και δούλων.!

Πλήν αυτή αύτη η σπείρα βεβαίως Σας ήτο εμπόδιον ως προς τούτο!

Αλλ’ εάν έχει ούτω εάν η σπείρα των ανάνδρων και λαοπλάνων Σας ήτο εμπόδιον ω Άρχοντες! Και δεν σας άφινεν να εργασθήτε υπέρ του Μεγαλείου της Ελλάδος και της Ιστορίας της, διατί Σεις οι κληρονόμοι του Κόδρου και του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου δεν εξήλθετε πύρινοι και κεραυνοφόροι ως ο Ολύμπιος Ζευς του ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ και των ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, και με φωνήν ως εκείνη ην εξέβαλεν ο Άρης υπό του ενδόξου Διομήδους πληγωθείς, να φωνάξητε

Έλληνες! Πιστοί τηρηταί του όρκου μας και των μεγάλων μας Λόγων!

Προτιμώμεν την εξορίαν του αειμνήστου Όθωνος προτιμώμεν την αυταπάρνησην του ενδόξου Κόδρου, προτιμώ μεν τον μαρτυρικόν θάνατον του Θείου Κωνσταντίνου, προτιμώμεν να μας αν αγράψει η Ιστορία μεγάλους και θείους παρά να διέλθω μεντα έτη της εξουσίας μας συνθηκολογούντες μετα ατιμώτερα και πλέον ακάθαρτα αγγεία εντός του βάθους των οποίων βράζουν με απαίσιον κρότον, η αρπαγή, η προδοσία, η ασυνειδησία, η πλήρης ατίμωσις !».

Άλλ’ εάν επί τεσσαράκοντα όλα χρόνια ότε νέοι και ρωμαλέοι και παρθένοι την καρδίαν δεν επράξαμεν ό,τι έπρεπεν να πράξωμεν, νυν ότε το βάρος των ετών και η τεσσαρακονταετής διαφθορά έκλιναν το σώμα μας και απεμαλάκιναν την διάνοιάν μας, ο μόνος λιμήν σωτηρίας και δια τους υλόφρονας άρχοντας, και δια τους λαοπλάνους πολιτικούς μας, είναι αισκήται του αγίου όρους! εκεί εν προσευχή και νηστεία και μακράν των πειρασμών και των κακών γλωσσών θα δυνηθώσι να συνεχίσωσι την προς τον Πλάστην βλασφημίαν!

Αυτά να είπης, ω Λαέ! και αυτά να πράξεις, να αφεθής δε εξ ολοκλήρου εις τας ιδίας Σου δυνάμεις μακράν αρχόντων και γραμματέων και φαρισσαίων, και να μεταχειρισθής ως όπλα της τιμωρίας όλων των ενόχων όλα τα όπλα άτινα παρέχει ο σημερινός πολιτισμός και η πρόοδος εν ανάγκη δε και αυτήν την ζωή Σου, και να γνωρίζης καλώς ότι η πρόοδος και η αρετή εις τους λαούς προέρχονται εκ των κάτωθεν και ουχί εκ των άνωθεν, διότι εις τα άνω Στρώματα της Κοινωνίας ένας ευρέθη Μελάς και άπειροι Προδόται και κλέπται ενώ στα στρώματα τα ιδικά Σου άπειροι είναι οι Διάκοι και οι Μιαούληδες οι Ανδρούτσοι και Νοταράδες!

Το παραπάνω κείμενο του Γνήσιου Σοσιαλιστή, Μαρίνου Αντύπα, το οποίο το βρίσκω πολύ επίκαιρο για τις μέρες μας, θεώρησα καλό να το δημοσιεύσω, σαν ένα μικρό δείγμα της τεράστιας πολιτικής ιστορίας και πολιτικής κουλτούρας, της Κεφαλονιάς, για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Επίσης πιστεύω ότι δεν πρέπει να περνούν στη λήθη ηγετικές φυσιογνωμίες, με χαρίσματα και αρετές, τις οποίες οι σύγχρονοι πολιτικοί αν τις είχαν πρότυπα, δεν θα έφθαναν την κοινωνία μας στο χείλος του γκρεμού. Οι Κεφαλλονίτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κουβαλάμε στις πλάτες μας μια πολύ βαριά πολιτική κληρονομιά.


\Σπύρος Διον. Ματιάτος

Αξκος ε.α.

Σ. Ματιάτος: Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Δήμου σχετικά με το δημοσίευμα του Σπύρου Σαμούρη

Με απρεπείς χαρακτηρισμούς και υβριστικά δελτία, προσπαθεί το γραφείο τύπου του Δημάρχου Κεφαλλονιάς, να φιμώσει την ελεύθερη διακίνηση δημοσιευμάτων της αντιπολίτευσης, στην «Ελεύθερη Κεφαλλονιά».

Στο τελευταίο και ως συνήθως, απειλητικό δελτίο τύπου (αυτά προς το παρόν…) μη μπορώντας να δεχθούν την έντονη κριτική, η οποία άπτετε στον τρόπο διοίκησης του Δήμου, και την οποία, ευπρεπώς και κοσμίως διατυπώνει στο δημοσίευμά του, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Σαμούρης, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απρεπείς πεζοδρομιακές λεξιπλασίες του τύπου «μπουρδολογίες» και να υιοθετήσουν φθηνά και ανόητα δημοσιεύματα που μόνο σκοπό έχουν, να θίξουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και αυτό, μου δίνει την εντύπωση, ότι γίνεται για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους και τη δυσκολία τους στο να απαντήσουν εμπεριστατωμένα, στα όσα ο Σπύρος Σαμούρης αναφέρει. Τουλάχιστον ας απαντούσαν το ίδιο κόσμια, για να μη προσβάλουν την ευαισθησία μας και να μην προκαλούν την αγανάκτηση και την οργή μας.

Κύριοι του γραφείου τύπου απαντήσατε απρεπώς και χονδροειδεστάτως. Η απρέπεια είναι χυδαιότης. Και αυτό εμπεριέχεται στο δελτίο τύπου σας. Παρουσιάζετε έλλειμμα ευγένειας, τελείως διάφορο της καταγωγής μας, της πολιτικής κουλτούρας της πατρίδας μας και από αυτό που όλοι περιμέναμε, από σας.

Εσείς, υιοθετείτε, να προσμετράτε το πολιτικό βάρος με οικονομική μονάδα μέτρησης. Ο λαός, όμως προσμετρά το πολιτικό σας βάρος, με τον πολιτικό πολιτισμό που παράγετε, μέσα από τα δελτία τύπου σας και τα δημοσιεύματα σας.

Να επισημάνω στον αγαπητό κύριο Δήμαρχο, με όλη την καλή θέληση, ότι η απρέπεια και η χυδαιότης, όταν μάλιστα επιδιώκεις την ευγενική συμπεριφορά και συναναστροφή, την οποία και προεκλογικά είχατε εξαγγείλει, ομοιάζει σαν την μύγα που έπεσε στο γάλα μας και την οποία πρέπει να την βγάλουμε σιγά – σιγά και με προσοχή για να μη μας τα κάνει χειρότερα.

Σπύρος Διον. Ματιάτος
Αξκος ε.α

Σ. Σαμούρης: Εθελοντισμός και Μπουρδολογία

Έχουμε λάβει και δημοσιεύουμε δύο κείμενα από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Σαμούρη. Αν και δεν λάβαμε το κείμενο-απάντηση στο αρχικό κείμενο "Ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Σαμούρης προσφέρεται για εθελοντής" το βρήκαμε και το αναδημοσιεύουμε από το Kefaloniaphotonews για λόγους πληρότητας, αλλιώς ο αναγνώστης (που θέλουμε να είναι και σχολιαστής) δεν θα βγάλει εύκολα νόημα. Περιμένουμε τα σχόλιά σας, όπως και πάντοτε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Σαμούρης προσφέρεται για εθελοντής.
Μαζί και οι «Μουφ-ίστας» του

«Εγώ αποφασίζω για την Τράπεζα Ελλάδος».
«Εγώ αποφασίζω για την ελεγχόμενη στάθμευση».
«Εγώ αποφασίζω για την ενοικίαση των παραλιών».
«Εγώ αποφασίζω για το νέο σήμα του Δήμου» (Αυτό είναι και αν σας αρέσει)!
«Εγώ αποφασίζω να μην αντιπροσωπεύεται το 48% στο νέο Δ.Σ. του Γηροκομείου» (Και αν σας αρέσει)!
«Εγώ αποφασίζω ότι χρειάζομαι προσωπική ασφάλεια γιατί απειλούμαι». (‘Από ποιους άραγε στον 1 ½ μήνα που δημαρχεύετε;;;’)
Και, όταν ερωτήθηκε ο «Αντιδήμαρχος» κ. Πουσναράς από πού πήρε εντολή να διοικεί, απάντησε: «Αποφάσισε ο κ. Δήμαρχος να αναλάβω αυτό το πόστο». Άρα…
«Εγώ αποφασίζω για την θέση του κ. Πουσναρά».

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύσατε στις 11/2/2011 για τον εθελοντισμό του κ. Πουσναρά, σας παρακαλώ, να με εντάξετε σε αυτήν την μορφή εθελοντισμού, ήτοι με κλειδί, γραφείο, προσωπικό κ.λ.π., κ.λ.π., γιατί, γνωρίζοντας το αντικείμενο του Αντιδημάρχου, επιθυμώ να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στον Δήμο Κεφαλλονιάς που τόσο έχει ανάγκη!

Επιπλέον, σας ενημερώνω πως διαθέτω ολόκληρη ομάδα εθελοντών, τους λεγόμενους «Μουφ-ίστας» οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν ίδιας μορφής εθελοντισμό.

Η ουσία λοιπόν του θέματος, αγαπητέ Δήμαρχε Κεφαλλονιάς είναι, ότι αυτό αποτελεί ένα δείγμα του νέου τρόπου διοίκησης που εσείς ασκείτε καταπατώντας τους θεσμούς και δείχνοντας υπέρμετρη αλαζονεία.

Αργοστόλι, 16 Φεβρουαρίου 2011

Σπύρος Σαμούρης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κεφαλλονιάς

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ρουπάκι: Η απάντηση από το http://www.kefaloniaphotonews.gr/ 
---------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΟΥΡΗΣ, ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Για όσους δεν γνωρίζουν την ετυμολογία της λέξης μπουρδολογία, τους ενημερώνουμε ότι, όταν κάποιος χρησιμοποιεί πολλές μπούρδες μαζί, απλά μπουρδολογεί.

Η ανακοίνωση λοιπόν του δημοτικού συμβούλου Σ. Σαμούρη που αναφέρεται στον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ακατάσχετης μπουρδολογίας και δεν χρήζει κανενός περαιτέρω σχολίου από τον Δήμαρχο, πέρα από την υπενθύμιση μίας δήλωσης του τέως Δημάρχου Αργοστολίου Γ. Τσιλιμιδού, ο οποίος για τον κ. Σπύρο Σαμούρη έχει δηλώσει δημόσια τα εξής:

«Είναι ντροπή της πολιτικής και με αυτά που λέει δείχνει ότι το πολιτικό του βάρος είναι των 1500 ευρώ»

Αυτά προς το παρόν…

Απάντηση Δημοτικού Συμβούλου Αργοστολίου  Σπύρου Σαμούρη με θέμα: «ΜΟΥΡΔΟΛΟΓΊΕΣ»

Ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία φαίνεται ότι δίνει ο νέος Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και οι συνεργάτες του με επαίσχυντα κείμενα που τα αποκαλούν ‘δελτία τύπου’.

Η νέα επικοινωνιακή τακτική που εισάγει στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ο νέος μας Δήμαρχος και οι συνεργάτες του εστιάζεται σε μια φράση: «Ό,τι πετάει το πυροβολούμε».

Καλό θα ήταν όμως, τα σκάγια να βρίσκουν και τον στόχο, που δεν ήταν άλλος, στην προκειμένη περίπτωση, από την … ταμπακιέρα που τελικά, παραμένει ανέγγιχτη.

Από την πλευρά μου τέθηκαν συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα και αντί απαντήσεων σε αυτά, έλαβα επιστολή με το νέο ήθος και ύφος των συνεργατών του, δηλ. μια υπέρμετρη αλαζονεία, που τελικά επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μου.

Πέρα όμως από την αλαζονεία, στα νέα πρωτόγνωρα ήθη που εισάγονται στην Κεφαλλονιά, είναι και η νέα μορφή εξουσίας που άπτεται στη χλιδή και στην αυθαιρεσία.

Χλιδή: Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο (Τράπεζα Ελλάδας)

Αυθαιρεσία: Διαδικασία ανακαίνισης κτιρίου Τράπεζας Ελλάδας, χωρίς καμιά απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Εθελοντική πρόσληψη με διοικητικές αρμοδιότητες στο βωμό προεκλογικών υποσχέσεων και όχι μόνο.

Προσωπική ασφάλεια Δημάρχου: «η προσωπική ασφάλεια του καθενός και τα προσωπικά δεδομένα δεν μπαίνουν σε διάλογο… Εγώ δεν έχω ασφάλεια σήμερα αλλά από χρόνια» όπως είπε ο ίδιος.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. συνεργάτες του ότι ουδέποτε αποποιήθηκα τον μισθό των 1500 ευρώ που λάμβανα ως αποζημίωση κατά την διάρκεια της θητείας μου στον Δήμο Αργοστολίου ως Αντιδήμαρχος. Αυτό όμως είχε ημερομηνία λήξης. Και το γνώριζα. Όπως όλοι μας άλλωστε που υπηρετούμε τέτοιες θέσεις.

Στην ουσία, ήμουν, είμαι και θα είμαι ένας επαγγελματίας που ουδέποτε με διακατείχε το σύνδρομο του θώκου και της μεγαλομανίας. Η παρουσία μου στην κοινωνία και η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό μου, εκφράζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, χωρίς δημιουργία φρούδων εντυπώσεων, ελπίδας και άκρατης υποσχεσιολογίας.

Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ στη ζωή μου.

Και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Αργοστόλι 18 Φεβρουαρίου 2011

Σπύρος Σαμούρης
Δημοτικός Σύμβουλος

Υ.Γ.
1. Όταν δεν απαντάς στην πολιτική με πολιτικά επιχειρήματα, αυτό που εύκολα μπορείς να κάνεις είναι να οδηγήσεις τον αναγνώστη για εντυπωσιασμό σε λέξεις τύπου «μουρδολογίες» (βλ. στο google – βικιπεδια κ.α.).
2. Η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 28/2/2011. Τρεχάτε. Προλαβαίνετε.

Δήμος Σάμης - καθυστέρηση ή απουσία;

Στον ανανεωμένο ιστοχώρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά(http://www.kefalinontopos.gr) συναντήσαμε αρκετό και ενδιαφέρον υλικό και πληροφορίες για την Αδελφότητα, τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της, τα μέλη και την ιστορία της.

Η εφημερίδα της Αδελφότητας "Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων"  είναι διαθέσιμη σε μορφή pdf (τρέχον και προγούμενα τεύχη). Στο τρέχον τεύχος ν.178 Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (http://www.kefalinontopos.gr/images/newspaper/logos178final.pdf) είναι αφιερωμένο κυρίως στην νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα στα νησιά μας, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα παρουσίασε μια περιεκτική ανασκόπηση των Καποδιστριακών Δήμων της Κεφαλονιάς, τα έργα και τα επιτεύγματα κάθε δήμου, κάτω από τον γενικό τίτλο "Η αυτοδιοικητική εικόνα των νησιών μας έως 31 Δεκεμβρίου 2010".

Στο τέλος του άρθρου μας περίμενε μια πράγματι δυσάρεστη έκπληξη: Ο Δήμος Σάμης απών από την αυτοδιοικητική εικόνα. Η εφημερίδα μας πληροφόρησε ότι δεν είχε λάβει καμία απάντηση από το Δήμο Σάμης (και την Κοινότητα Ομαλών) μέχρι την έκδοση του τεύχους.



ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Ζωντανή Διαδικτυακή Μετάδοση Ομιλίας της Επίκουρης Καθηγήτριας Μπ. Τσακαρέστου

TEI Ιονίων Νήσων
Γραφείο Τύπου

Σας ενημερώνουμε ότι η ομιλία της κυρίας Μπέττυ Τσακαρέστου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17/02/2011 θα μεταδοθεί Διαδικτυακά και ζωντανά μέσω live streaming.

Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα γίνει μέσα από τον Δικτυακό τόπο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο http://dse.teiion.gr/

Ευχαριστούμε,
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Δρ. Μπέττυ (Παναγιώτα) Τσακαρέστου (btsaka@gmail.com) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων στο οικείο Τμήμα. Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο «Διαφήμιση και Δημοσίες Σχέσεις», «Κοινωνικά Ζητήματα και Επιχειρηματική Υπευθυνότητα», «Διαχείριση Κρίσεων». Συμμετέχει σε 3 μεταπτυχιακά προγράμματα του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση α. στην Πολιτιστική Διαχείριση β. Ψυχολογία και ΜΜΕ και γ. Δημόσια Διοίκηση

Από το 2007 είναι επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), όπου διδάσκει το μάθημα της Επιχειρηματικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ηθικής.

Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Business Ethics Network (EBEN)-GR. Από το 2002 είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. από το 2008. Από το 2007 ως μέλος της συντακτικής επιτροπής της μηνιαίας έκδοσης της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ, «Βήμα Ιδεών» επιμελείται αφιερώματα και δημοσιεύει άρθρα τόσο στο έντυπο όσο και στον δικτυακό του τόπο (http://www.vimaideon.gr/)

Από τον Ιανουάριο του 2010 διορίστηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όπου έχει την ακαδημαική εποπτεία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και από τον Ιούνιο του 2010 ανέλαβε τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιο-Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Από το 2008 δραστηριοποιείται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media) με άρθρα σε blogs, καθημερινές παρεμβάσεις στο twitter (http://www.twitter.com/tsakarestou), οργανώνοντας podcasts και συμμετέχοντας σε δημόσιες παρεμβάσεις πολιτών (ενδεικτικά: καμπάνια για τα δημόσια δεδομένα (http://www.publicdata.gr/), δικτυακή συζήτηση για τα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων στις ευρωεκλογές το 2009 (http://www.deb8.gr/), συμμετοχή στην παγκόσμια συζήτηση για τη ρύπανση στον κόλπο του Μεξικό (TEDxAtehns Oil Spill) στο ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό εργαστήριο του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο http://www.livestream.com/studiohil).

Επτανησιακή Αναγέννηση: Επίσκεψη - Περιοδεία Γιώργου Καλούδη στη Κεφαλλονιά


Επίσκεψη - Περιοδεία Γιώργου Καλούδη στη Κεφαλλονιά το Σάββατο 19  Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011

Την Κεφαλλονιά θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φλεβάρη 2011, ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης.

Το Σάββατο πρωί, μαζί με τον υποψ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης της Επτανησιακής Αναγέννησης και Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γεράσιμο Φόρτε:
  • Θα επισκεφτούν στο Δημαρχείο τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Αλέκο Παρίση, για να ενημερωθούν για τη κατάσταση του Δήμου και τη πορεία των έργων.
  • Τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Σωτήρη Κουρή, για μία ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα και τη πορεία των δημοσίων έργων.
  • Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης (πρώην Νομαρχία Κεφαλληνίας και Ιθάκης).
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις:
  • Με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, για το θέμα του ΦΠΑ 5% και στα Επτάνησα, όπως και στο Αιγαίο και για όλα τα ζέοντα θέματα της μικρομεσαίας τάξης.
  • Με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, με το ΤΕΕ και τον τεχνικό κόσμο της Κεφαλλονιάς.
Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ έχει πάρει θέση κατά του μνημονιακού νομοσχέδιου που επιδιώκει να διαλύσει τις επιστημονικές οργανώσεις και να εξαθλιώσει δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής θα επισκεφτεί χωριά.

Η γιορτή της ΕΠΣΚΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνεται ότι στην αυριανή εορτή της Ε.Π.Σ.Κ.Ι., θα παραστεί ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βασίλειος Χατζηαποστόλου, που έρχεται αύριο Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στην Κεφαλονιά για τον σκοπό αυτό μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟ κ. Ιωάννη Οικονομίδη.

Γ. Καλούδης: Επείγοντα Θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή του επικεφαλής της "Επτανησιακής Αναγέννησης" κ. Γ. Καλούδη σχετικά με θέματα που προτείνονται να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ.Χρήστο Άνθη

12-2-2011

Κύριε Πρόεδρε,

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σας ζητώ να εγγράψετε στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση τα εξής θέματα:
  1. Απόφαση-Έκδοση ψηφίσματος για την άμεση σύσταση αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης Επτανήσων, με έδρα τα Επτάνησα.(Το θέμα το είχα βάλει από τη δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 9-2-2011).
  2. Λήψη απόφασης για να προκηρύξει άμεσα το Υπουργείο Μεταφορών ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙ τις εξής δύο γραμμές: (1). Καθημερινή πρωινή και βραδυνή αεροπορική σύνδεση των νησιών μας. (2). Καθημερινή ακτοπλοική σύνδεση των νησιών μας.
  3. Απόφαση-Ψήφισμα με το οποίο όλα τα έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έστω και εάν τυπικά είναι στην αρμοδιότητα της κρατικής διοίκησης, να έχουν την αποκλειστική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  4. Ψήφισμα για τις 23 επικίνδυνες στατικά εργατικές κατοικίες στις Κουλίνες.
  5. Αίτημα κ. Γεωργίου Μέριανου της IONIAN AIRLINES για δικαίωμα χρήσης του Αεροδρομίου της Κέρκυρας.
  6. Ψήφισμα για τη παραπλανητική και παράνομη εισβολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στη Κέρκυρα.
  7. Ψήφισμα για τις παράνομες απολύσεις ξενοδοχουπαλλήλων από την εταιρεία LOUIS. Και φυσικά,
  8. Το θέμα που έβαλε ο κ. Αγαλλιανός για τη συγγραφή και τη διδασκαλία στα σχολεία της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Με τιμή

Γιώργος Καλούδης
Δικηγόρος Α.Π. και Σ.τ.Ε.
Επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Β. Οικονόμου - Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου που αναφέρεται στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου (όπως συμβαίνει με τα νησιά του Αιγαίου).

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 2108542813

Αθήνα, 11-02-2011

Δελτίο Τύπου

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 9509/20-01-11) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, με αφορμή την παρέμβαση της Επτανησιακής Αναγέννησης και του επικεφαλής της Γ. Καλούδη, αναφορικά με την Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 5%, 9% και 16% στη νησιωτική Περιφέρεια των Επτανήσων, όπως και στα νησιά του Αιγαίου, ως εφαρμογή των νησιωτικών πολιτικών, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελάς, μας απάντησε ότι «με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ (Οδηγία ΦΠΑ), τίθενται τα πλαίσια εφαρμογής του φόρου και των συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και τα πλαίσια εφαρμογής καθορισμένων απαλλαγών.

Με το άρθρο 120 της ως άνω Οδηγίας παρασχέθηκε η ευχέρεια στην Ελλάδα να εφαρμόσει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Β. Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ έως 30% έναντι εκείνων που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η παραπάνω ευχέρεια που δόθηκε στην χώρα μας είναι καθαρά περιοριστική και δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων συντελεστών και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Περαιτέρω σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ικανοποίηση του αιτήματος για εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Ιονίου, θα συνιστούσε ρύθμιση αντίθετη με τα προβλεπόμενα από την Οδηγία ΦΠΑ και θα αποτελούσε κοινοτική παράβαση με δυσμενείς νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις για την χώρα μας».

Η ξεκάθαρη και οριστική άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει έστω τις δυνατότητες επέκτασης του συγκεκριμένου μέτρου και στα νησιά του Ιονίου, να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ρύθμιση της Οδηγίας ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις νησιωτικές περιοχές αποδεικνύει ότι έχουμε απολέσει κάθε αίσθηση του μέτρου σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με τους εταίρους. Η κυβέρνηση της χώρας μας, παρά τους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς που επιδεικνύει στα ΜΜΕ της Ελλάδος, αρνείται να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε αφορά την ασκούμενη στην χώρα μας οικονομική πολιτική.

Στην απάντηση του μάλιστα ο Υφυπουργός, επικαλείται την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, δεν επικαλείται όμως την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που είναι κανονιστικά ανώτερη και όπως αναφέρουμε στην ερώτησή μας προβλέπει στο άρθρο 158 ότι «η Κοινότητα αποσκοπεί ιδιαίτερα στη μείωση της καθυστέρησης των νήσων», αποφεύγει το γεγονός ότι στο άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών μεριμνώντας και για την ανάπτυξή τους», δείχνει να μην γνωρίζει ότι οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών του κάθε κράτους μέλους γίνονται με κύριο κριτήριο την εξασφάλιση των όρων υγιούς ανταγωνισμού και δεν τοποθετείται στο γεγονός ότι σε ανταγωνιστικές ως προς τον τουρισμό χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλός, ξεκινάει από 4% γεγονός που καθιστά το τουριστικό προϊόν των Επτανήσων πολύ ακριβό σε σχέση με τους προορισμούς που καλείται να ανταγωνιστεί.

Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Περιφέρεια Των Επτανήσων, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο βλάπτεται η Εθνική Οικονομία, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η θέση που κατέχουν στην διοίκηση της χώρας τους επιβάλει να εργάζονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, να διεκδικούν βελτιώσεις στις ισχύουσες Οδηγίες και να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τεχνοκρατικές και διεκπεραιωτικές διαδικασίες που ένας απλώς υπάλληλος θα μπορούσε να εκτελέσει.

Το πιο ανησυχητικό από όλα στην απάντηση του Υφυπουργού είναι ότι επί της ουσίας αρνείται ακόμα και να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά των Επτανήσων επικαλούμενος ότι και για αυτά τα νησιά ισχύουν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες που ισχύουν και για τα νησιά του Αιγαίου και για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απογοήτευσή του για την συγκεκριμένη τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών που πέραν όλων των άλλων αποδεικνύει και την υποχωρητικότητα με την οποία προσεγγίζει η ελληνική κυβέρνηση τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας έναντι της τρόικας και των πιστωτών της χώρας μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί με περισσή ευκολία κάθε μέτρο που βλάπτει τελικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού και παρά τους επικοινωνιακούς ελιγμούς στους οποίους επιδίδεται αρνείται κάθε περίπτωση παρέμβασης για μέτρα που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πολιτικό διότι έχουμε μια οικονομική ηγεσία που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, δεν μπορεί να παρουσιάσει τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τελικά υιοθετεί κάθε μέτρο που εξυπηρετεί τις τράπεζες και τους δανειστές μας σε βάρος των λαϊκών και μεσαίων τάξεων. Η πολιτική αυτή πραγματικότητα πρέπει να ανατραπεί καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Μ. Φόρτες: Στο όνομα του Περιβάλλοντος

Στο όνομα του περιβάλλοντος, τα μεγαλύτερα εγκλήματα (ακόμη και…..κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα
του Μάκη Φόρτε

Οι συνέπειες για την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 168040(ΦΕΚ 1528 Β΄/07-09-2010), η οποία αναφέρεται στον καθορισμό κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και την κατατάσσει σε κατηγορίες παραγωγικότητας, φοβάμαι ότι ελάχιστα έχουν αξιολογηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Το ιστορικό της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 168040

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ, εκκρεμούσε 12 ολόκληρα χρόνια ως επιταγή του Ν 2637/1998 !!!

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, εν αγνοία όλων (;) δίχως διαβούλευση και στο σκοτάδι, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 168040.

Φορείς, παρατάξεις, μέσα επικοινωνίας και Βουλευτές, πήραν χαμπάρι την ΚΥΑ αρκετά μετά τις εκλογές.

Οι ενστάσεις εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός του χαρακτηρισμού της γης σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών Natura, ως γη υψηλής παραγωγικότητας.

Στη δημοσιότητα ήλθε από τη Λευκάδα, όταν στις 10 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου βγάζει ψήφισμα απόσυρσης της ΚΥΑ και ακολούθως το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νησιού στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα γίνεται σχετική ανακοίνωση από τη Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη Λευκάδα» και στις 16 Δεκεμβρίου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας».

Οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανία) και Σπύρος Μαργέλης (Λευκάδα) στις 16 Δεκεμβρίου καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και στις 27 Δεκεμβρίου βγάζει ανακοίνωση η
περιφερειακή παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. του Θ. Γαλιατσάτου.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Βουλευτών Κεφαλονιάς Σπύρου Μοσχόπουλου και Λευκάδας Σπύρου Μαργέλη στις 21 Ιανουαρίου με τις οποίες ανακοινώνεται «η κατάργηση της διάταξης για δόμηση στα 300 μέτρα από τις προστατευόμενες περιοχές» και επισημαίνεται (εσφαλμένα όπως αποδείχτηκε) ότι «κατά τα άλλα ισχύουν όπως παλαιότερα οι γενικές διατάξεις».

Στις 29 Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο μειοψηφούσης της παράταξης Μπεριάτου ζητάει την άμεση κατάργηση της ΚΥΑ.

Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 072528 με την οποία διαγράφεται η επίμαχη διάταξη για τα 300 μέτρα.

Πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο

Το ιστορικό όμως δεν σταματάει στην τροποποιητική ΚΥΑ της 1ης Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχει συνέχεια στην παραπάνω (διαγραμμένη υποτίθεται…) διάταξη για την οικοδόμηση στα 300 μέτρα από τις περιοχές Natura, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής προστυχιάς…..

Πριν μία εβδομάδα (στις 8 Φεβρουαρίου) η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη έφερε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την δόμηση στις περιοχές Natura.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στις αλλαγές που παρουσίασε αναφέρεται ότι «για την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου» !!!

Δηλαδή η εντιμότατη Κυρία Υπουργός , προστατευόμενη του Πρωθυπουργού – για να μην ξεχνιόμαστε, επαναφέρει την διάταξη που κατάργησε από άλλη πόρτα !!!

Το γεγονός αποτελεί πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο που αγγίζει τα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, αφού προσβάλλει πρώτα απ’όλα τους ίδιους τους Βουλευτές Κεφαλονιάς και Λευκάδας.

Θα το πω ευθέως.

Δεν πιστεύω ότι ο Σπύρος ο Μοσχόπουλος (μαζί και ο Σπύρος ο Μαργέλης) είναι συμμέτοχοι και συναυτουργοί στο σκάνδαλο, δεν «δουλεύουν» τον κόσμο.

Αλλά σίγουρα η Κυρία Μπιρμπίλη κάνει συμμέτοχους με τις αθλιότητές της.

«Δουλεύει» τους Βουλευτές και μέσω αυτών και τους πολίτες που εκπροσωπούν!!!

Γιαυτό και πρέπει να αντιδράσουν άμεσα οι δύο Βουλευτές, ειδεμή γίνονται συναυτουργοί στις πολιτικές αθλιότητες της κας Μπιρμπίλη.

Είναι, αν όχι τίποτε άλλο, ζήτημα και δικής τους αξιοπρέπειας, έτσι όπως έχουν χρησιμοποιηθεί!!!

Το πρόβλημα με την ΚΥΑ 168040

Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ αυτή την παρέμβαση.

Όμως το πρόβλημα στην ουσία του είναι πολύ πιο σοβαρό, από την πολιτική αθλιότητα της προστατευόμενης του Πρωθυπουργού και το άρωμα κοινοβουλευτικού σκανδάλου στην υπόθεση.

Να επισημανθεί λοιπόν πως η ΚΥΑ 168040 ισχύει σε όλα της τα σημεία και πως η διορθωτική ΚΥΑ της 1ης Φεβρουαρίου έγινε «για να ριχτεί στάχτη στα μάτια» του κόσμου, όπως αποδεικνύεται.

Ανεξάρτητα πάντως με τη δυνατότητα ή όχι δόμησης σε 300 μέτρα από τις περιοχές Natura, η ίδια η ΚΥΑ 168040 αποτελεί βόμβα μεγατόνων αν απασφαλιστεί.

Η γεωργική (αγροτική) γη των νησιών, σε αντίθεση με τη γη των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, χαρακτηρίζεται πολύ πιο εύκολα με βάση την επίμαχη ΚΥΑ ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»!!!

Αυτό είναι το πρόβλημα, με λίγες λέξεις, αφού η νησιωτικότητα εισάγεται ως κριτήριο παραγωγικότητας!

Τι σημαίνει «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»

Πρώτον, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός της γεωργικής – ακόμα και τα μοδάτα φωτοβολταϊκά επιτρέπονται μόνο αν οι εδαφικές εκτάσεις δεν υπερβαίνουν το 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου νομού.

Δεύτερον, απαγορεύεται η κατάτμηση αγροτεμαχίων είτε με διανομή (ακόμη και μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων), είτε με πώληση, χωρίς άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για διευκόλυνση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τρίτον, μεταβιβάσεις γεωργικής γης για νόμιμη αιτία, είναι απολύτως άκυρες (!) αν δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο πρέπει να βεβαιώνεται αν το πωλούμενο αγροτεμάχιο είναι ή όχι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο οικείος συμβολαιογράφος υποχρεούται να κάνει σχετική μνεία στο συμβόλαιο των στοιχείων του ανωτέρω πιστοποιητικού.

Και τι γίνεται τώρα;

Με βάση το νόμο (Ν 2637/1998) μπορεί να εκδόθηκε η ΚΥΑ 168040 για τη διαβάθμιση της αγροτικής γης σε ποιότητες και την κατάταξή της σε κατηγορίες παραγωγικότητας, αλλά εκκρεμεί ακόμη ……άλλη μία ΚΥΑ που θα καθορίζει τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας!!!

Και μέχρι τότε, θα αναρωτηθείτε εύλογα, τι γίνεται;

Σύμφωνα με τους κατέχοντες τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις και τα σχετικά, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε….να προσκομίζει δική του γεωλογική – εδαφολογική μελέτη στην αρμόδια υπηρεσία!!!

Αλλά ποια είναι «η αρμόδια υπηρεσία» είναι προς το παρόν….άγνωστο, αφού λόγω «Καλλικράτη» δεν είναι με σαφήνεια καθορισμένο του ποιος ασκεί σήμερα την αρμοδιότητα που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είχε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης !

Εν τω μεταξύ η χθεσινή είδηση του Kefaloniapress με δηλώσεις συμβολαιογράφου ότι έχουν παγώσει όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις (φαντάζομαι όχι μόνο στην Κεφαλονιά) επιβεβαιώνει δυστυχώς όλα τα παραπάνω και κυρίως αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος !

Πρακτικά τι επιφυλάσσει η ΚΥΑ 168040 για την Κεφαλονιά

Θα επανέλθω στην ουσία του προβλήματος που δημιουργείται με την ΚΥΑ 168040 και την ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στα νησιά για τον καθορισμό των περιοχών τους ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».

Στην Κεφαλονιά ως παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η περίπτωση της περιοχής της Κρανιάς, που ενώ από το 1986 είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας γη μόνο σαν τέτοια δεν υφίσταται!

Ποιος αμφιβάλλει ότι η πλειοψηφία των περιοχών της Κεφαλονιάς που είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες (όλες οι προσβάσιμες από τη θάλασσα) δεν θα περιέλθουν στο αντίστοιχο της Κρανιάς καθεστώς υποκριτικής προστασίας της γεωργικής γης;

Με μόνο το κριτήριο της ΚΥΑ για κλίση του εδάφους μικρότερη του 25% σε συνδυασμό με το νησιωτικό κριτήριο, θεωρείται βέβαιος ο καθορισμός όλης της παράκτιας Κεφαλονιάς ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», εκτός των περιοχών στους γκρεμνούς της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

Ποιος αμφιβάλλει ότι «το φιλέτο» της τουριστικής Κεφαλονιάς, η νοτιανατολική Παλλική από το Γερογόμπο μέχρι το Λιβάδι και όλο το δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) από το Αργοστόλι μέχρι τη Λειβαθώ, τον Κατελειό και τη Σκάλα, αλλά και οι περιοχές του Πόρου και της Σάμης, δεν θα περιέλθουν σε πλήρη απαξίωση;

Ή ποιος αμφιβάλλει ότι όλη σχεδόν η Κεφαλονιά δεν θα καταστεί θέρετρο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και μνημείο της περιβαλλοντικής υποκρισίας με την υφιστάμενη έλλειψη αστυνόμευσης στα πολεοδομικά πράγματα, όπως σήμερα συμβαίνει με την Κρανιά;

Επί πλέον των παραπάνω, στην ΚΥΑ υπάρχει το κριτήριο «Άρδευση ή Αρδευσιμότητα και Εγγειοβελτιωτικά Έργα (Υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα)» με το οποίο αυτόματα (δίχως δηλαδή τη συνδρομή κανενός άλλου κριτηρίου) προσδίδεται ο χαρακτηρισμός «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»: α) στην περιοχή των Τζαννάτων λόγω των γνωστών λιμνοδεξαμενών β) στις περιοχές Γριζάτων και Κατωγής που προγραμματίζονται αρδευτικά φράγματα γ) στην περιοχή των Καλλιγάτων – όπως ο συμβολαιογράφος στο Kefaloniapress αναφέρει, ίσως και άλλες περιοχές με αρδευτικά έργα !

Σε κάθε περίπτωση είναι άγνωστη η έκταση κάθε περιοχής που μπλοκάρεται !

Αν μάλιστα η παραπάνω εικόνα συμπληρωθεί με τις εμμονές της κ. Μπιρμπίλη για τις περιοχές Natura στο νομοσχέδιο που εντός των προσεχών ημερών θα ψηφιστεί από τη Βουλή, τότε είναι βέβαιο το μέλλον της Κεφαλονιάς.

Ένα ευλογημένο νησί που θα διώξει τα παιδιά του (δυστυχώς για άλλη μία φορά), αφού οι προς τουριστική ανάπτυξη περιοχές θα είναι λιγοστές και αυτές ακατάλληλες.

112.000 στρέμματα γης, δηλαδή όλη η παράκτια περιοχή του νησιού που είναι προσβάσιμη στη θάλασσα (!) μπλοκάρονται ως Natura και τα οποία αν προστεθούν στα 28.620 στρέμματα του (εγκαταλειμμένου) Εθνικού Δρυμού του Αίνου και στα 47.230 στρέμματα της προτεινόμενης από την περιβόητη (άλλη αυτή) ΚΥΑ της περιφερειακής ζώνης του Αίνου (που έχει παγώσει λόγω της σφοδρής και δικαιολογημένης αντίδρασης των πολιτών προ διετίας), νεκρώνουν το ¼ του νησιού – περίπου το 25% της συνολικής έκτασης του !!!

Προσθέστε σε αυτή την έκταση και ένα αριθμό στρεμμάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ 168040 και τότε θα μείνουν για την Κεφαλονιά του μέλλοντος μόνο ……οι πόλεις και τα χωριά στα σημερινά τους όρια !!!

Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτή η εκτίμηση, αν συνυπολογιστεί στην παραπάνω έκταση όλη εκείνη που έχει μπλοκαριστεί από την άλλη παράλογη νομοθεσία για τα δασωμένα χωράφια (το γνωστό δασικό πρόβλημα) που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο και τους σεισμούς με τη φυγή του κόσμου και την εγκατάλειψη της αγροτικής γης!

Για να ακριβολογήσω συνεπώς, η Κεφαλονιά του μέλλοντός μας δίνεται δώρο στους παγκόσμιους κερδοσκόπους γης, αυτούς δηλαδή που γνωρίζουν να παρακάμπτουν νόμους και ΚΥΑ !!!

Η εναλλακτική πρόταση

Προφανώς και η εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και των άλλων νησιών, στα όσα πρωτοφανή και ερήμην του κόσμου επιχειρεί η Κυβέρνηση, δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή των νησιών όπως διατείνονται ψευδέστατα όσοι αυτόκλητα έχουν αναλάβει την προστασία του περιβάλλοντος.

Απλά απαιτείται το αυτονόητο.

Σοβαρότητα από την κεντρική εξουσία απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, διαβούλευση με τον κόσμο και ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στην επίλυσή τους.


Σύνταξη χωροταξικής μελέτης και επιστημονικός καθορισμός χρήσεων γης .

Και όλα αυτά δίχως γραφειοκρατία και όχι όπως η περίπτωση της πολεοδόμησης της Λάσσης που βολοδέρνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας 25 ολόκληρα χρόνια !

Και επιτέλους!

Η νησιωτικότητα, ιδιαίτερα στο Ιόνιο, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως κουσούρι!

Και ο επίλογος

Ο Βουλευτής του Νομού Σπύρος Μοσχόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει ποτέ σε βάρος όχι μόνο της Κεφαλλονίτικης και Θιακιάς ιδιοκτησίας, αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης των νησιών μας.

Μπορεί ο κος Μπεριάτος να πιστεύει πως με την ΚΥΑ 168040 ….. «υπάρχει εξειδικευμένος χωροταξικός σχεδιασμός» (που αλήθεια τον είδε;), όπως ψήφισε αυτός και οι σύμβουλοί του στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου, όμως είναι μεγίστη υποκρισία (ιδιαίτερα αν είσαι καθηγητής χωροταξίας και έχεις επί πλέον διατελέσει αρμόδιος κρατικός λειτουργός για το περιβάλλον) να πιστεύεις ότι με αποσπασματικά (και εν πολλοίς κουτοπόνηρα) μέτρα διαφυλάσσεται το περιβάλλον και επιτυγχάνεται ανάπτυξη.

Άλλωστε ουδείς δεν δικαιούται να μονοπωλεί την ευαισθησία στο περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο….. ο κος Μπεριάτος!

Βεβαίως είναι κοινό μυστικό πως τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα γίνονται στο όνομα του περιβάλλοντος – η περίπτωση της Κρανιάς στην Κεφαλονιά είναι το απτό παράδειγμα!

Ιδιαίτερα αν γίνονται με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, όπως η περίπτωση «της μαϊμού» κατάργησης της διάταξης για δόμηση στα 300 μέτρα από τις προστατευόμενες περιοχές, τότε μιλάμε για το τέλειο (περιβαλλοντικό) έγκλημα!