Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Αγ. Αρτελάρης: Ο Καλλικράτης «σκότωσε» τη Σάμη

Αναδημοσιεύουμε από το e-Kefalonia.net.

Του Άγγελου Αρτελάρη
angelart8@gmail.com

Η οικονομική κρίση που χιλιοταλαιπωρεί τα τελευταία δύο χρόνια τη χώρα μας επηρεάζει, κατά πάσα πιθανότητα, μέγιστα τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο τα περιφερειακά. Τουλάχιστον, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση βαδίζουν επιστήμονες μεγάλου πανεπιστημίου που αναλύουν το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας θ’ ανακοινώσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, ο «Καλλικράτης» που χιλιοταλαιπωρεί από την εφαρμογή του τους δήμους απειλεί να εξαφανίσει τα χωριά και τις κωμοπόλεις. Αποτυχημένο, όπως και το μνημόνιο, είναι το εγχείρημα του προγράμματος που έχει ως στόχο την μείωση των δαπανών κατά 30%. Οι μεγάλες πόλεις θ’ απολέσουν ελάχιστα την κυριαρχία τους, τουναντίον οι μικρές θα εξαφανιστούν από το χάρτη. Δυστυχώς…

Η Σάμη, επί παραδείγματι, υπολειτουργεί. Της έχουν αφαιρέσει ζωτικά σημεία. Της έχουν αφαιρέσει πόρους, κρατικές υπηρεσίες αλλά και τη ζωντάνια του παρελθόντος. Ούτε μισό ευρώ μπαίνει στο ταμείο του πάλαι ποτέ δήμου Σάμης από τα έσοδα των σπηλαίων. Ούτε μισό ευρώ δαπανείται για τα υποτιμημένα, πλέον, Εόρτεια (sic).

Πλήρης απαξίωση, που είναι προϊόν αφενός του «Καλλικράτη», αφετέρου του χρέους των 40 και βάλε εκατομμυρίων ευρώ που έχει κληρονομήσει ο δήμαρχος Αλέκος Παρίσης.Εύλογο είναι τα ποσά να μοιράζονται με πληθυσμιακά κριτήρια, ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε και τι προσφέρει κάθε τόπος, κάθε περιοχή, κάθε χωριό.

Αν τα έσοδα από τα σπήλαια που βρίσκονται σε μια περιοχή αγγίζουν το 1,5εκ. ευρώ, αν οι δημοτικές εισφορές είναι αυξημένες σε μια περιοχή, τότε πρέπει να υπάρχει επιβράβευση. Δεν είναι δυνατό ν’ αφήνεται στην τύχη του ένας τόπος, τη στιγμή που προσφέρει στην οικονομία του δήμου.

Η τελευταία δημοτική αρχή, υπό την καθοδήγηση του Μανόλη Βαλέττα, έκανε αρκετά αλλά θα μπορούσε να κάνει και περισσότερα.

Ένα από τα καλά ήταν να νοικιάσει ένα μεγάλο χώρο στην Αντίσαμο και να τον διαθέσει δωρεάν σε όλους όσοι ήθελαν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, ώστε να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στο δρόμο. Ο επισκέπτης που έφθανε στη Σάμη, εκτός από το εισιτήριο που θα εξέδιδε για τα σπήλαια, θα πλήρωνε για το φαγητό, για την ομπρέλα και τις ξαπλώστρες του, άντε και για το ποτό του. Αλλά να δώσει κάποια ευρώ ακόμα και για να παρκάρει το αυτοκίνητο του, μάλλον, θα το εκλάμβανε ως εκμετάλλευση. Δηλαδή, μόνο τον αέρα δεν θα πληρώσει.

Χρήματα για να ενοικιαστεί ο συγκεκριμένος χώρος δεν δόθηκαν από τη δημοτική αρχή. Αποτέλεσμα είναι να στοιβάζονται τα αυτοκίνητα μέσα σε ένα μικρό χώρο, το οποίο έχει υπό ιδιοκτησία του το μπαράκι της παραλίας και το οποίο διαθέτει δωρεάν στους επισκέπτες – πελάτες του, αλλά και αριστερά – δεξιά του δρόμου παραμονεύοντας ο κίνδυνος της πρόσκρουσης. Ο ιδιωτικός χώρος, από την άλλη, είναι σχεδόν άδειος και είναι αβέβαιο αν οι ενοικιαστές καταφέρουν να βγάλουν τα χρήματα που πλήρωσαν στους ιδιοκτήτες για τη χρησιμοποίησή του.

Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα με την μορφή του Ευρώ. Επιδίωξη της δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο της, αλλά και η κοινωνική προσφορά στο σύνολο. Παραχωρώντας την καντίνα ή το κυλικείο, δίνοντας άδεια για παροχή τουριστικών υπηρεσιών, πρέπει πλην των χρημάτων που θα εισπραχθούν να λάβει σοβαρά παράπλευρα ζητήματα όπως:

  • Πόσες απολύσεις θα γίνουν ή πόσες προσλήψεις (δεν) θα πραγματοποιηθούν.
  • Οι τιμές είναι φυσιολογικές ή δυσφημούν τον τόπο μας;
  • Εκδίδονται αποδείξεις και συνεπώς καταβάλλονται οι εισφορές προς πάσα κατεύθυνση;
  • Οι ιδιοκτήτες κάνουν επενδύσεις, επεκτείνουν την επιχείρησή τους;

1 σχόλιο:

  1. Μόνο ο Καλλικράτης "σκότωσε" τη Σάμη; Οι κατά κατά καιρούς και οι τωρινοί εκλεγμένοι πλειοψηφούντες άρχοντές της, όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.