Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Z. Βαγγελάτος: Στην οδό της Ημερίδας

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ (ΣΑΜΗ, ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)
Ζ. Βαγγελάτος

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε.
Ζήτω η Ημερίδα; Ένα σοβαρό ερώτημα ακούγεται ακόμη, αν και πέρασαν τόσες μέρες από την διεξαγωγή της.

Ήταν όντως Ημερίδα; Η απάντηση έρχεται από μόνη της, είναι ……όπως την θέλει καθένας.

Άλλος την βαπτίζει Ημερίδα, γιατί έτσι τον συμφέρει, ναι τον συμφέρει. Άλλος την θέλει παρουσίαση σκέψεων, ευρημάτων, περιηγήσεων, που στο τέλος κόλλησε και μια πολιτισμική φιλοσοφική σκέψη.

Βρέθηκα από θέσης στην Δ.Ε σε αυτή την οδό και ερωτήθηκα από συμπολίτες και έρχομαι σήμερα που ο απόηχος αυτής της εκδήλωσης σβήνει και την θέση του παίρνει ένας άλλος, αυτός της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να είμαι μηδενιστής των πάντων.

Ας δούμε λίγο τα διεξαχθέντα πάντα με καλή και διαυγέστατη πρόθεση προς όφελος του τόπου μας, της Σάμης και μόνο.

Όταν παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Σάμης το θέμα μέσω της σύστασης επιτροπής πολιτισμού και προβολής της Σάμης, διατυπώθηκε η πρόταση να γίνει η Ημερίδα αυτή στην Σάμη, ως άμεσα εμπλεκόμενη και ενδιαφερόμενη περιοχή για να δοθεί έμφαση στα πορίσματα της (Ημερίδας), απουσία φυσικά του Αντιδημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων Σάμης.

Αντί αυτού η Ημερίδα έγινε στο Αργοστόλι.

Ποιοι παρενέβησαν και τι μεσολάβησε να εγκαταλειφθεί και να απαξιωθεί η Σάμη;

Ήταν ευκαιρία να έρθουν και να γίνουν κοινωνοί στο θέμα μας όσοι τελικά την παρακολούθησαν.

Πράγματι δημιουργήθηκε ένα κενό μεταξύ ενημέρωσης των Σαμικών και των παρουσιάσεων- λεχθέντων στην Ημερίδα.

Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης το αντιλήφθηκαν στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Μουσείο της Σάμης, που εν τω μεταξύ συστάθηκε και σκέπτονται να πραγματοποιήσουν μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Σάμη έμπροσθεν του ημιτελούς Μουσείου για ενημέρωση των Σαμικών.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν η διεξαχθείσα Ημερίδα στηνόταν στο σωστό τόπο και εάν ήθελαν να προσφέρουν στην Σάμη οι διοργανωτές.

Μια Ημερίδα, από την εμπειρία μας, έχει αρχή- πρόλογο, θεματολόγιο με σχετικές ερωτήσεις ή και μικροπαρεμβάσεις προς διασάφηση των αναφερθέντων, και τέλος κλείσιμο με ανακοίνωση των πορισμάτων προς μόρφωση γνώμης επί των λεχθέντων και μελλοντικής πορείας- δράσης ή διεκδικήσεων.

Και τα τρία τμήματα δομούνται σύμφωνα και ανάλογα με το θέμα, τον όγκο των εισηγήσεων και τον τελικό στόχο.

Έτσι η έλλειψη εμπειρίας ή η επί σκοπό ακολουθουμένη διαδικασία, διεφάνει με την αστοχία στους χαιρετισμούς, ειδικά αυτών που επικάλυψαν τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Σάμης και ειδικά στο τέλος με το αδιευκρίνιστο κλείσιμο, χωρίς το δικαίωμα ερωτήσεων προς τους εισηγητές, παρεμβάσεων από φορείς και φυσικά της ανακοίνωσης των πορισμάτων.

Είναι και δική μας η απορία, γιατί συνέβησαν όλα αυτά;

Τα λεχθέντα στους διαδρόμους, όπως «αυτά που θέλαμε να ακούσουμε τα ακούσαμε», «σιγά μη τους αφήναμε να μας χαλάσουν την εκδήλωση», κ.α, απλώς τα παραθέτουμε και δεν τα ενστερνιζόμαστε.

Αφήσαμε σκόπιμα για το τέλος, το θέμα της προβολής μιας τέτοιας σοβαρής εκδήλωσης, εάν θέλουμε να λέμε κάτι σχετικό.

Κατ΄αρχήν μια Ημερίδα προβάλλεται με διάφορους τρόπους.

Άλλοι είναι παγιωμένοι (αφίσα, πρόσκληση, πρόγραμμα, δελτία τύπου προς ΜΜΕ, ανακοινώσεις,κ.α.) και άλλοι είναι προσθετικοί, ενισχυτικοί ( ολιγόλεπτη επαναλαμβανόμενη διαφήμιση σε ράδιο και tv , διαφήμιση σε γιγαντοοθόνες, γιγαντοαφίσες, πανώ, κ.α).

Από όλους αυτούς επιλέγονται μερικοί ή και άλλοι ακόμη που έχουν άμεση συνδεσιμότητα με τα οικονομικά που διαθέτουμε και τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.

Εδώ παρουσιάστηκε ένα πρωτοφανές έλλειμμα προβολής, αλλά και αυτή που έγινε ήταν για τα σκουπίδια, αρχής γινομένης από την αφίσα και μόνο.

Διερωτώμαι :

Ήταν ντροπή να αναγραφεί στην αφίσα, το ποιος διοργάνωνε αυτή την εκδήλωση;

Ήταν ντροπή να πουν του Δημάρχου ή του Αντιδημάρχου Σάμης να υπογράψουν την Πρόσκληση;

Αυτά τα στοιχειώδη αρκούν για να καταλάβουμε πολλά που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν.

Θέλουμε μόνο να επισημάνουμε ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις που η κάθε κίνηση έχει ένα συγκεκριμένο επιμέρους σκοπό, δεν χρειάζεται να παρουσιαζόμαστε ως πολυγνωσίες, γιατί σκοντάφτουμε στο «πολύ» αλλά ούτε να λειτουργούμε αυταρχικά γιατί στο τέλος μένουμε μόνοι και επιβαρυμένοι με τυχόν αστοχίες.

Το θέμα του Μουσείου Σάμης είναι ένα παλιό αίτημα του λαού και της τοπικής κοινωνίας. Ήρθε η ώρα οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους και όλοι μαζί να το προωθήσουμε προς κάθε κατεύθυνση εάν θέλουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και το ημιτελές κτίριο να μην συνεχίσει να είναι φωλιά σκιών και νυχτερίδων.

Ζήσιμος Βαγγελάτος
Μέλος της Δ.Ε Σάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.