Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ομάδα πρωτοβουλίας για δημιουργία Μουσείου-Αρχαιολογικής Συλλογής

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΗ

Ο τόπος μας είναι γεμάτος από σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή ανακαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη μνημεία, οχυρές τοποθεσίες, κενοτάφια, λουτρά και ιδιωτικές κατοικίες, γεμάτα από ευρήματα σημαντικής αξίας. Πρόσφατα, δίπλα στο βυθισμένο λιμάνι, αποκαλύπτεται χερσαίο τμήμα οχυρώσεων, ενώ πιο κάτω, στο Λουτρό, περίτεχνες ρωμαϊκές κρήνες. Στο Πυργί αρχαίος βωμός και αλλού ναοί με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Μεγάλο μέρος από αυτά ήρθαν στο φώς μετά από τα έργα για τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος με την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής, μέσα από την de facto χρηματοδότηση σωστικών ανασκαφών κατά την ανέγερση κατοικιών και άλλων κτισμάτων. Ας θυμηθούμε μόνο τα θαυμάσια ψηφιδωτά που βρέθηκαν μπροστά από το κτήριο του Δημαρχείου και θάφτηκαν μέχρι νεωτέρας, αλλά και άλλα που για χρόνια είναι θαμμένα στο χώμα ή στις αρχαιολογικές αποθήκες…




Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ούτε εμείς οι Δημότες μπορούμε να τα δούμε και να τα απολαύσουμε ως στοιχεία της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, αλλά ούτε και οι επισκέπτες της περιοχής μας μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό μας, την ιστορία του χώρου. Έτσι, η περιοχή μας παραμένει υποβαθμισμένη, χωρίς την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, αλλά και για την ιδιαίτερή μας πατρίδα.

Με αφορμή λοιπόν την τελευταία ημερίδα με θέμα την Σάμη ως ανοικτό μουσείο, θέτουμε άμεσα και επιτακτικά το θέμα της λειτουργίας (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!) στην περιοχής μας μουσείου-αρχαιολογικής συλλογής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Σάμης έχει εδώ και χρόνια παραχωρήσει σχετικό χώρο για τον λόγο αυτό, και μάλιστα όταν η περιοχή έχει τεράστια έλλειψη χώρων για τις διάφορες δραστηριότητές της…



Η λειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας. Θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την περιοχή μας. Ακόμη, θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να εκτιμήσουν την σημασίας της και να αισθανθούν ότι δεν πήγαν στράφι όσες δυσκολίες ή περιορισμοί έχουν αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά τους και όσες δαπάνες έχουν κάνει για την διενέργεια των σωστικών ανασκαφών.

Νομίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθεί, στην περιοχή μας, ένα έργο μεγάλης σημασίας και σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα. Το χρωστάτε όλοι προς την περιοχή, που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες επί χρόνια χωρίς να έχει κάποιο αντισταθμιστικό όφελος.

Αναλαμβάνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία να θέσουμε το θέμα άμεσα για συζήτηση και δράση και για τον λόγο αυτό καλούμε κάθε απλό πολίτη ή φορέα της περιοχής να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του συμμετέχοντας σε συνάντηση το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 στις 8:00 μμ στο κτήριο του Ναυταθλητικού Ομίλου Σάμης, στην παραλία.

Η ομάδα πρωτοβουλίας για δημιουργία Μουσείου-Αρχαιολογικής Συλλογής

4 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ
    ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η 'ομάδα πρωτοβουλίας' δεν έχει μέλη; ονόματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να και κάτι καλό που συμβαίνει στη Σάμη. Όταν οι υποσχέσεις είναι σβησμένα πυροτεχνήματα, η όποια θεσμική εξουσία όχι μόνο κοιμάται αλλά η σχέση της με τον πολιτισμό είναι ανύπαρκτη, τότε κάποια άτομα-αλήθεια δε με νοιάζει ποια- ενώνουν τις φωνές τους, ελπίζω φωνές ουσιαστικές, με μελετημένα βήματα, τότε είμαι μαζί τους. Βέβαια ελπίζω, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά από την πρώτη συνάντηση, να υπάρξουν ονόματα αλλά και οι όποιες αποφάσεις και προβληματισμοί τους.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεταφέρω τα συγχαρητήρια του Μπάρμπα μου Κοντραστάρου και τα δικά μου βεβαίως!!! Τουλάχιστον μέσα στην καταστροφή και τα φρύγανα… να υπάρξουν ενεργοί, σκεπτόμενοι, δραστήριοι! Ο Μπάρμπας μου που αναρρώνει, ονειρεύεται, λέει ομάδες πρωτοβουλίας σε Ο Υ Λ Α ! «Αλέστα- λέστα τώρα π αλλάξαν οι καιροί κι αλλιώς γυρίζει η ρόδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.