Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Αντζουλάτος: Ημερίδα "Σάμη, Ένα Ανοιχτό Μουσείο"

Παρακολούθησα την συζήτηση και θα ήθελα να κάνω τα παρακάτω, αρχικά, σχόλια:

Καλή η πρωτοβουλία και συγχαρητήρια σε όσες και όσους δούλεψαν για αυτή

Πότε επιτέλους θα εκσυγχρονίσουμε τις εκδηλώσεις μας και θα γλυτώσουμε από τους χαιρετισμούς των διαφόρων επωνύμων, που τις περισσότερες φορές είναι άνοστοι, χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο, μερικοί δε από αυτούς ασύντακτοι; Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε από τα τελευταία μέρη που διατηρούμε ακόμη αυτό το άχρηστο και βαρετό τυπικό.

Σημαντικά αρκετά από αυτά που ειπώθηκαν αλλά στο τέλος χάθηκε η ευκαιρία του διαλόγου. Γιατί; γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων; γιατί αυτός ο κουραστικός μονόλογος; πότε θα αλλάξουμε;

Φοβάμαι ότι τα πολλά λόγια καλύπτουν την απραξία ή τα απαράδεκτα έργα των υπευθύνων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι στη Σάμη είναι σε οικτρή κατάσταση. Συμπεριφερόμαστε με περισσή αδιαφορία και απαξίωση σε αυτούς και τους αρμέγουμε με τον πιο πρόστυχο τρόπο όταν υπάρχουν φράγκα από πίσω.

Δέστε τα σπήλαια και το αίχος της διαχείρισής τους: συναλλαγή, γκρίζες ζώνες, εργασιακές παραδοξότητες και τόσα χρόνια ένας δήμαρχος ή κάποιος άλλος δεν φρόντισε να προσλάβει έναν γεωλόγο ή σπηλαιολόγο. Δεν μπήκε καν στον κόπο να δει τί κάνουν άλλοι ΟΤΑ.

Να θέσουμε ένα χρονικό όριο για την δημιουργία του μουσείου. Ναι το θέλουμε, αλλά πέρασαν 10 χρόνια, ένα κτήριο στερήθηκε η περιοχή χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν λειτουργεί εν λευκώ. Υπάρχει και πίστωση χρόνου. Γιαυτό, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα, τότε το κτήριο να δοθεί στην τοπική κοινωνία για να αναπτύξει αυτή δραστηριόρητες που θεωρεί ουσιαστικές.

Συμφωνώ ότι λεφτά υπάρχουν. Αλλά ποιός δήμαρχος θα αντέξει στον πειρασμό να μην τα ανακατέψει στην άπατη κατσαρόλα του χρέους; Αν κρίνω από την αποστροφή του Δημάρχου περί αποτίμησης της οικονομικής συνεισφοράς στο τέλος της σαιζόν, τα πράγματα είναι σκούρα. Γι αυτό χρειάζεται και η δική μας κινητοποίηση. Η Σάμη μετατρέπεται όχι σε ανοικτό μουσείο αλλά σε ανοικτό νεκροταφείο...

Δεν κατάλαβα το περιεχόμενο της παρέμβασης του καθηγητή κου Φιοραβάντε. Κατέθεσε την στεναχώρια του που δεν πήρε κάποιο πρότζεκτ; Θέλει να πάρει τώρα κάτι με το εργαστήριο του οποίου προίσταται; Να κάνει τι; Ήταν θέμα για εισήγηση στην συγκεκριμένη εκδήλωση;

Τώρα το πως σκέπτεται/οραματίζεται τη Σάμη, την Μεσόγειο, τον κόσμο και το σύμπαν, οι περιορισμένες μου διανοητικές ικανότητες δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν. Αν κάποιος άλλος ακροατής κατάλαβε κάτι, ας μας το πει...

Πάντως, στο τέλος της εκδήλωσης θυμήθηκα την φράση του μακαρίτη και πολύ γνωστού αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη (και σε αυτό με βοήθησε άθελά του ο καθηγητής κος Φιορανβάντες όταν μίληδε δια τον Ζερβό): Λόγια, λόγια και έργα τέρατα...

Επιφυλασσόμενος
Γεράσιμος Αντζουλάτος

1 σχόλιο:

  1. Θα παρακαλούσα το αγαπητό ΡΟΥΠΑΚΙ, αν είναι δυνατόν, να είχαμε τις εισηγήσεις ή να ακούγαμε τα βίντεο της ημερίδας. Έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Και θα πούμε βεβαίως και τη γνώμη μας.
    Ευχαριστώ.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.