Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Φορέας Διαχείρισης Αίνου: Διάνοιξη Μονοπατιών στον Αίνο


Αργοστόλι, 07.04.2011
Αρ. Πρωτ.: 148

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συμμετείχε στην συνάντηση που έγινε την Τρίτη 4 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή. Η συζήτηση αφορούσε στο Υποέργο 1ον, με τίτλο “Έργα Διακίνησης Επισκεπτών”, του Τεχνικού Δελτίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ‘Προστασία και την Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου’.

Το Υποέργο αυτό είναι ένα από τα 3 Υποέργα, τα οποία είχαν εγκριθεί παλαιότερα και υλοποιούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης και τα οποία μετά την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ έχουν πλέον περάσει στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας.

Το εν λόγω Υποέργο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τη διαμόρφωση και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών, η πλειοψηφία των οποίων θα χαραχθούν εντός του Εθνικού Δρυμού του Αίνου.

Η συνάντηση αυτή προέκυψε κατόπιν των δικαιολογημένων αντιδράσεων πολιτών, όταν διαπιστώθηκε από τους ίδιους ότι τμήματα δύο μονοπατιών της εγκεκριμένης μελέτης του έργου είχαν χαραχθεί μέσα από ιδιόκτητες περιοχές.

Από σχετικές καταγγελίες στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο στις 29.03.2011 και δυστυχώς και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι στοχοποιείται αδίκως ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει στις 23.03.2011 για το θέμα των μονοπατιών μεταξύ της Προέδρου του Φορέα κ. Γ. Καμάρη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή, παρουσία του κ. Γ. Μήτσαινα και των κ.κ. Α. Λάντου και Λ. Τζανετάτου, είχε επισημανθεί η άδικη επίθεση κατά του Φορέα. Συνεπώς, με το παρόν Δελτίο Τύπου θέλουμε και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

  1. Η υλοποίηση του Υποέργου των μονοπατιών γίνεται υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Στην επίβλεψη του έργου δεν εμπλέκεται και δεν έχει καμία ευθύνη ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  2. Κατά την κατάρτιση της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από τις επιβλέπουσες αρχές και στην οποία βασίζεται το εν λόγω Υποέργο, ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του Φορέα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, κακώς κατά την άποψή μας, δεν είχε διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών εκτός του Εθνικού Δρυμού, από τις οποίες προβλεπόταν να περάσουν τα μονοπάτια, και από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε δεν είχαν αναζητηθεί ούτε είχαν ενημερωθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες.
  3. Από τη πρώτη στιγμή, το προσωπικό του Φορέα παρακολουθούσε από ενδιαφέρον την υλοποίηση του Υποέργου με σκοπό την προστασία του Εθνικού Δρυμού και προκειμένου να προλάβει την καταστροφή σημαντικών βιοτόπων και την εξαφάνιση σπανίων φυτών και ζώων. Στις 02.02.2011 διαπίστωσε ότι τμήματα μονοπατιών διέρχονται μέσα από ιδιοκτησίες, γεγονός που τονίστηκε τόσο στον εργολάβο του έργου, όσο και στη Δασική Υπηρεσία Κεφαλληνίας, ρωτώντας αν έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες από τους ιδιοκτήτες. Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Φορέα στις 23.03.2011.
  4. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συμφωνεί απολύτως με την απόφαση, που ελήφθη κατά την συνάντηση της 4ης Απριλίου, να μην περάσουν τα μονοπάτια από ιδιόκτητες περιοχές, εφόσον οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ρητώς, ότι ουδόλως το επιθυμούν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δηλώνει ότι υπήρξε πάντοτε και θα συνεχίσει να είναι αρωγός όλων εκείνων των προσπαθειών που έχουν ως σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Για αυτόν τον λόγο πάντα προθυμοποιείται να βοηθήσει και να συμβάλλει με την εμπειρία του σε προσπάθειες που έχουν τον παραπάνω στόχο.

Σε αυτό το πλαίσιο, διέθεσε από την πρώτη στιγμή στον εργολάβο του Υποέργου των μονοπατιών τα στοιχεία επικοινωνίας του, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου υλοποιείται εντός του Εθνικού Δρυμού.

Ο Φορέας είναι πρόθυμος να συμβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου εντός του Εθνικού Δρυμού, με γνώμονα τη διαφύλαξη των ευαίσθητων βιοτόπων και την προστασία των σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους ότι ο Φορέας του Αίνου, παρά τα όσα του έχουν κατά καιρούς καταλογισθεί, για άλλη μια φορά δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τα Υποέργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου ‘Προστασία και Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου’, τόσο από την Νομαρχία παλαιότερα, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, σήμερα.

Στο εύλογο ερώτημα των πολιτών γιατί ο Φορέας δεν ερωτήθηκε ή δεν ερωτάται για την εκτέλεση των εν λόγω έργων, η απάντηση είναι η εξής: Τα έργα αυτά σχεδιάσθηκαν, εγκρίθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από την τότε Νομαρχία πριν ακόμη συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η παρακολούθηση των Υποέργων εντός του Εθνικού Δρυμού από το προσωπικό του Φορέα αφορά στην προστασία και διατήρηση της σημαντικής βιοποικιλότητάς του και στο πλαίσιο αυτής, ο Φορέας διατηρεί επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με σκοπό να επισημαίνει τα προβλήματα και να προλαβαίνει καταστροφές που ενδέχεται, ειδάλλως, να προέκυπταν.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.