Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Major Arx: Προτάσεις προς τον Πολιτιστiκό Σύλλογο Σάμης

MAJOR ARX

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΜΗΣ

Είναι γνωστό ότι σε εποχές κρίσης, ανεξάρτητα αν αυτές είναι πρωτίστως οικονομικές ή άλλου είδους, το πολιτιστικό κίνημα από τη φύση του μπορεί να έχει όραμα και να το υλοποιεί. Επειδή είναι δυνατό να μπολιάσει και προοδευτικά να ανανεώσει τα στοιχεία της κρίσης που έχουν φθαρεί με ό, τι καλύτερο αποτυπώνεται στα γενεσιουργά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, της τέχνης και στη σύνδεσή τους με την καθημερινότητα για μια μελλοντική προοπτική. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε εποχές κρίσης σχεδόν πάντα και δυνάμεις του πολιτιστικού κινήματος βρίσκονταν στις επάλξεις και οι οποίες σε μια ιδιότυπη συνεργασία με άλλες δυνάμεις και, όταν χρειαζόταν, σε αντιπαράθεση με την εξουσία συνέτειναν ώστε να δοθεί όραμα και βοηθούσαν αποτελεσματικά τους πολίτες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι εκείνοι που ηγούνται ενός τέτοιου πολιτιστικού κινήματος έχουν επαφή με τους πολίτες και βέβαια τους έχουν πείσει, ότι είναι σε θέση να δώσουν όραμα και ελπίδα. Βέβαια δε σημαίνει ότι οι ίδιοι θα αποτελέσουν μια άλλου είδους εξουσία η οποία επιλεκτικά θα βρίσκεται πάντα με την πλευρά της κάθε φορά πολιτικής εξουσίας. Επίσης αυτό σημαίνει, ότι αυτοί που ηγούνται ενός κινήματος έχοντας μαζί τους τον κόσμο κάθε φορά θα δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εκφραστεί, να δώσει τις δυνάμεις του, γιατί στην ουσία αυτές θα είναι και οι δυνάμεις ενός κινήματος πραγματικού πολιτισμού. 

Στην περίπτωσή μας βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνημα. Αυτό προϋποθέτει χρόνο, αποφάσεις, συνεργασία κλπ. και βέβαια αυτόνομη πορεία και όχι κομματική ή άλλη κοντόθωρη γραμμή. Σε ένα βάθος χρόνου εάν ισχύσουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε συνδυασμό με τις κοινωνικές διεργασίες και την πολιτική κατάσταση, τούτο, μπορεί να είναι εφικτό. Έτσι, λοιπόν, κρατώντας μόνο το τελευταίο (δηλ. έξω από κάθε λογική κομματικού τύπου) ο πολιτιστικός σύλλογος Σάμης είναι δυνατόν να αρχίσει να λειτουργεί προς μια άλλη κατεύθυνση, εντελώς διαφορετική από την έως τώρα. Και δεδομένου ότι οι ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες, τώρα, περισσότερο από ποτέ επιτάσσουν μια άλλη λογική, είναι δυνατόν να γίνουν πολλά. 

Δύο πράγματα, νομίζω, ότι έχει χρέος να κάνει άμεσα ο σύλλογος: 

Το πρώτο είναι το κάλεσμα του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και

Το δεύτερο να αρχίσει εκδηλώσεις απλές οι οποίες θα κρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μονάχα το καλοκαίρι

Θα έλεγα ότι εκείνο που προέχει είναι ένα σοβαρό κάλεσμα προς τον κόσμο και επαναλαμβάνω προς τα νέα παιδιά και ακολούθως κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες ξεκάθαρα θα αποδείχνουν ότι ο σύλλογος δεν είναι μόνο για να κάνει δύο χορούς ή μια μάσκαρα ή μόνο όλα αυτά που έχει κάνει ως σήμερα, αλλά είναι εδώ για να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί στηριζόμενος από αυτόν να δώσει όραμα. Γιατί το όραμα δεν θα το δώσουν μόνο οι όποιες πλειοψηφίες των τοπικών ή δημοτικών συμβουλίων (αναπόφευκτα είναι κομιστές κομματικών γραμμών και οι πλειοψηφίες-συντηρητικές τις πιο πολλές φορές- έχουν τον πρώτο λόγο), αλλά το όραμα θα το δώσει κυρίως ο κόσμος με εκφραστή και τον πολιτιστικό σύλλογο. Αλλά και ο σύλλογος ως εκφραστής του κόσμου θα ωθήσει τις όποιες τοπικές ή δημοτικές ηγεσίες να τον ακολουθήσουν σε ουσιαστικές διαδρομές.

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω, Φίλοι και Φίλες του Δ. Σ. του συλλόγου, νομίζω, ότι μπορείτε να προβείτε μεταξύ άλλων και στα παρακάτω: (Εξηγούμαι ότι δεν κομίζω γλαύκα εις …Σάμην. Άλλωστε σημαντικές προτάσεις ήδη τις έχουν κάνει στο ΡΟΥΠΑΚΙ οι φίλοι, όλες τις προηγούμενες μέρες).

α. Το έργο του Συλλόγου δεν πρέπει να μείνει στη βάση μόνο τού ό, τι έγινε ως σήμερα. Νομίζω, ότι πρέπει, όπως κι εσείς φίλοι και φίλες του συλλόγου το λέτε, να κατοχυρώσει και να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν τις μέχρι τώρα κατακτήσεις, δηλαδή, το χορευτικό, τη φιλαρμονική, τις εκδρομές, το θεατρικό εργαστήρι και τις κατά καιρούς εκδηλώσεις. Όμως πιστεύω φίλοι, ότι τώρα που η Σάμη δεν είναι Δήμος, μάλλον τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν τα δούμε όμως από μια άλλη σκοπιά, νομίζω ότι ανοίγεται ένα άλλο πεδίο, ίσως πιο «ενδιαφέρον». 

β. Ας ζητηθεί η συμπαράσταση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων που υπάρχουν εντός και εκτός της Σάμης για να συνδράμουν όσο μπορούν μαζί σας στο έργο σας. 

γ. Πιστεύω ότι η δημιουργία μιας λέσχης πολιτισμού στο πρώην κτήριο των προσκόπων (ή κάπου αλλού) είναι μια πρώτη εφικτή ενέργεια. Μια λέσχη που θα έχει τέλος πάντων ό,τι χρειάζονται τα νέα παιδιά για την ψυχαγωγία και τη μόρφωσή τους (μικρή βιβλιοθήκη, σκάκι κλπ.).

δ. Ας διεκδικήσετε μια δαπάνη (μικρή, νομίζω) ώστε να προβείτε στην έκδοση ενός φυλλαδίου για την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής η οποία θα μοιραστεί στους νέους της περιοχής. Δεν θα είναι μεγάλο, νομίζω, το κόστος.

ε. Ας διεκδικήσει ο σύλλογος από το νέο Δήμο (και σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο και τα άλλα τοπικά συμβούλια των χωριών) την τουριστική αξιοποίηση του Ρακόσπιτου, του κάστρου, του Φυτιδιού, των μυκηναϊκών κατοικιών και του εκπληκτικού ναού του Απόλλωνα. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοια αληθινά διαμάντια και να μην τα εκμεταλλευόμαστε για την πολιτιστική και για την τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας.

στ. Ας διεκδικήσει ο σύλλογος την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης. Είναι μέγιστη ντροπή για τη Σάμη να μην έχει δική της βιβλιοθήκη. Ως τότε μπορεί να γίνει το εξής: ας συνεργαστεί ο σύλλογος με το Γυμνάσιο-Λύκειο που έχουν βιβλιοθήκη ώστε όποιος θέλει να δανείζεται βιβλία. Είναι δυνατόν να γίνονται από κοινού εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία. 

ζ. Ας καθιερώσει ο σύλλογος έναν ετήσιο διαγωνισμό ποιήματος, διηγήματος και παραμυθιού μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου της περιοχής Σάμης. Ο διαγωνισμός μπορεί να αναφέρεται ακόμη και στους ενήλικες. Να ένας πόλος έλξης και τρόπος πλαισίωσης του συλλόγου από νέους, νέες και ενήλικες. Ας ζητήσει, εδώ, τη βοήθεια των δασκάλων και των καθηγητών.

η. Ας καθιερωθούν, ας πούμε, μια φορά το μήνα βραδιές λογοτεχνίας ώστε να ερχόμαστε να παρακολουθούμε και γιατί όχι κάποιοι/κάποιες να συμμετέχουν με δικά τους κείμενα.

θ. Ας βγάζετε μια διμηνιαία πολιτιστική εφημερίδα με άρθρα πολιτισμού και με κείμενα όσων επιθυμούν (και νέων παιδιών) να γράφουν για τον πολιτισμό. Η τεχνολογία σήμερα μας διευκολύνει πολύ. Τα έξοδα θα είναι μηδαμινά.

ι. Ας συνεργαστείτε με τον αξιόλογο αρχαιολόγο που έχουμε στην περιοχή μας. Μπορείτε με τη δική του παρουσία και καθοδήγηση δύο ή τρεις φορές το χρόνο να κάνετε εκδηλώσεις ενημέρωσης, κατ’ αρχήν για την πορεία των ανασκαφών, αλλά και μικρές ομιλίες με τη συνοδεία διαφανειών για την ιστορία της περιοχής. Η γνώση είναι πρωταρχικό στοιχείο για ουσιαστικότερα βήματα στον πολιτισμό.

ια. Ας απευθυνθείτε σε ανθρώπους της παράδοσης στα χωριά μας. Θα σας πουν παραδόσεις λαϊκά ποιήματα, θρύλους κλπ.. Γνωρίζω ότι στα σχολεία τη περιοχής κατά καιρούς με τους δασκάλους και καθηγητές έχουν γίνει παρόμοιες εργασίες. Ο σύλλογος μπορεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον και να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς στέλνοντάς τους ανάλογη επιστολή. 

ιβ. Ας συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς ώστε με μια πολυπληθή ομάδα νέων να συγκεντρωθούν βιβλία, άρθρα κλπ. ανθρώπων του πνεύματος τα οποία θα εκτεθούν στο κοινό. Μάλιστα μπορεί ο σύλλογος να εκδώσει ένα απλό φυλλάδιο με αποσπάσματα κειμένων αυτών των ανθρώπων. Θα είναι μια μεγάλη πολιτιστική προσφορά προς τον τόπο και στη νεολαία. Η Σάμη και το κάθε χωριό, τουλάχιστον ως τον πόλεμο είχε να παρουσιάσει σημαντικά έργα και ανθρώπους (π.χ. το Πυργί το διάσημο ζωγράφο Στέρη, ο Καραβόμυλος το διάσημο λυρικό τραγουδιστή και ποιητή Αμούργη, τα Ζερβάτα το διάσημο τεχνοκριτικό Κριστιάν Ζερβός (μελέτησε και ανέδειξε θεωρητικά το έργο του Πικάσο και άλλων ζωγράφων) αλλά και τα άλλα χωριά).

ιγ. Ο σύλλογος πρέπει να επιδιώκει να κάνει κοινές εκδηλώσεις ιστορικού, λαογραφικού και άλλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος με άλλους τοπικούς συλλόγους (π.χ. μια κοινή έκθεση ζωγράφων της περιοχής, μια ομιλία για έναν πνευματικό άνθρωπο που έδρασε στην περιοχή, μια κοινή λαογραφική εκδήλωση (με ποικίλο υλικό) της ευρύτερης περιοχής κλπ. 

ιδ. Ας διεκδικήσετε ξανά την ίδρυση ενός αρχαιολογικού Μουσείου. Σημαντική η ενέργεια του πρώην Προέδρου που δεν την ήξερα όπως και τις άλλες (ιδού η έλλειψη ενημέρωσης). 

Φίλοι και Φίλες, βοηθήστε όσο μπορείτε ώστε να μη μαραζώσει πολιτιστικά η Σάμη και τα γύρω χωριά. Ο Καλλικράτης θα αποβεί σφόδρα επιζήμιος αν δεν έχουμε το νου μας. Μπορούμε όμως να τον εκμεταλλευτούμε. Κι αν όπως άκουσα το νέο Δήμαρχο να λέει, ότι, μετά από 25 αιώνες (!) θα ξαναενώσει την Κεφαλονιά, να δούμε πώς το εννοεί! Γιατί μια κίνηση ενότητας θα έλεγα ότι είναι, η ίδρυση Μουσείου στη Σάμη και η επιστροφή κάποιων ευρημάτων που υπάρχουν στο αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολιού. Είναι ή δεν είναι αυτή μια θαυμάσια κίνηση ενότητας; Να γίνει δηλαδή η πολιτιστική ένωση τώρα, για πρώτη φορά, ουσία. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, 25 αιώνες πριν, άλλες από τις τέσσερις πόλεις της Κεφαλονιάς ήταν με την Αθηναϊκή και άλλες με την Αιτωλική Συμπολιτεία. Αλλά μιλάμε για πόλεις-κράτη με εσωτερική άμεση δημοκρατία, τι σχέση έχει το σήμερα με το τότε. Τέλος πάντων! Αν είναι όμως να ξαναφέρουμε την άμεση δημοκρατία τότε μπορούμε να το συζητήσουμε…

Μα θα μου πείτε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω, αλλά και άλλα, είναι θέματα της δημοτικής αρχής. Ναι, βέβαια, ήταν και της προηγούμενης. Και της τωρινής. Αλλά… Ο σύλλογος μπορεί να είμαι εισηγητής, συμπαραστάτης στα καλά αλλά και αδέκαστος κριτής και ουσιαστικός και εύστοχος και επίμονος διεκδικητής. Το πολιτιστικό κίνημα, όπως ανέφερα και παραπάνω, ανέκαθεν ήταν κίνημα ουσίας και, ανέκαθεν, με δημιουργικό τρόπο στεκόταν «απέναντι» στην εξουσία. Συνάμα δε αποτελούσε σημαντική δύναμη πίεσης Εξάλλου Δημοτική αρχή σημαίνει ΕΞΟΥΣΙΑ, Σύλλογος, πρέπει να σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κι ο σύλλογος είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την εξουσία. Με πρόγραμμα και με ενημέρωση στον κόσμο. Ας κωδικοποιήστε τα θέματα (π.χ. λαογραφία, ιστορία, αρχαιολογία, ψυχαγωγία, αθλητισμός κ.λπ.) και ας ενημερώσετε τον κόσμο. Ας του στείλετε μια σχετική επιστολή. Έτσι ο κόσμος θα πλησιάσει το σύλλογο και βέβαια θα έρχεται και στην …πίτα. Το έργο του συλλόγου πρέπει να είναι και λειτουργικά «επιθετικό» με την έννοια της μεθοδευμένης διεκδίκησης και βέβαια με τη συμπαράσταση του κόσμου και κυρίως, το ξαναλέω, με τους νέους και τις νέες της περιοχής. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Και οι καιροί δε βοηθάνε. Ας προσπαθήσετε όμως. Και το σπουδαιότερο: όχι, όπως τώρα. Ας δει ο σύλλογος με καλόπιστη διάθεση τι λάθη έχει κάνει. Ποιες ήταν οι ολιγωρίες του. Κι ας προβεί σε διορθώσεις. Άλλωστε λάθη δεν κάνει, όποιος δεν δραστηριοποιείται.

Φίλοι και Φίλες είδατε πόσο αξιοπρόσεχτα και ενδιαφέροντα είναι τα πολύμορφα σημειώματα κάτω από την αναγγελία της συγκρότησης του Δ.Σ. του συλλόγου σε σώμα; (Βλ. ΑΝΑΜΑΜΑΛΑΣ, ΣΤΑΡΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΛΟΣ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ Α΄και Β΄ ΜΕΡΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ κ.ά.) Πόσοι άξιοι και με ήρεμο αλλά και με σκληρό και έντιμο λόγο υπάρχουν; Αυτό τι δείχνει; Ενδιαφέρον, μόνο ενδιαφέρον για την πολιτιστική αναβάθμιση της Σάμης μας από άτομα που με το δικό τους τρόπο εκφράζονται για το καλό της περιοχής. Και όχι από κάποια κομματική ή άλλη θέση. Κι επίσης δείχνει ότι σε εποχές στενές, στυγνές και στεγνές υπάρχει όραμα που πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται κυρίως μέσα από τον Πολιτισμό. Αυτά τα άτομα και άλλα που υπάρχουν φίλοι του συλλόγου, κερδίστε τα. Πείστε τους ότι έχετε όραμα και θα δείτε ότι θα σας πλαισιώσουν. Η εποχή της κρίσης μας θέλει όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως πολιτισμική κρίση.

Φίλες και Φίλοι, επειδή, νομίζω, ότι τα έργα πρέπει από δω και μπρος να μας οδηγούν κι επειδή πιστεύω ότι πέρα από κόμματα και ταγούς, όλοι και όλες αγαπάμε τη Σάμη και την περιοχή της εύχομαι σε όλους και σε όλες ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Σε όλα δε τα καλά που γίνονται και σ’ εκείνα που θα διεκδικήσετε αλλά και θα δημιουργήσετε, πιστεύω, ότι όλος ο κόσμος θα είναι μαζί σας. 

Και βέβαια να μας ενημερώνετε και από το ΡΟΥΠΑΚΙ, το οποίο, νομίζω, ότι θα σταθεί κοντά σας. Απέδειξε, μήνες τώρα, ότι ο ίσκιος του είναι καλός, δασύς και απέραντος. Κι όπως είπε ο ΠΑΡΑΛΟΣ πολύ εύστοχα: το ΡΟΥΠΑΚΙ είναι ευσκιόφυλλον! και εινοσύφυλλον θα πρόσθετα. Που όταν πρέπει, μεριάζει και πλημμυρίζει άπλετο το φως!

MAJOR ARX

3 σχόλια:

  1. αν μπορώ Major να "χτίσω" πάνω στις προτάσεις σου, νομίζω ότι ο Σύλλογος πρέπει να πορευτεί στη βάση κεντρικών κατευθύνσεων. Μία από αυτές, ίσως η πιο προφανής, είναι η επανασυνδεση της Σάμης με το παρελθόν της, με τις παραδόσεις και τα έθιμά της, πίσω στο χρόνο, ίσως πίσω από τους Σεισμούς, που διέκοψαν μια πορεία συνέχειας. Ας πιάσουμε λοιπόν το κουβάρι στον πολιτισμό και τη λαογραφία εκεί που το σταμάτησε ο σεισμός, η φτώχεια και η μετανάστευση που ακολούθησε. Παράδοση και κουλτούρα πλούσια σε χυμούς και νάματα πολιτισμού ικανά να "καινουργήσουν" τη Σάμη, "παλινδρομούσα εις το πρώτον" - ίσως η πιο προφανής "ανακαίνιση"! Όσο έχουμε καιρό και μνήμες ακόμα ζωντανές.

    Πάραλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θα διαφωνήσω, ΠΑΡΑΛΕ. Τουναντίον, προσθέτεις πολλά, αφού αρκετές από τις προτάσεις μου θα μπορούσαν να διαμορφωθούν και να γίνουν πιο δελεαστικές και ουσιαστικές με τη δική σου σημαντικά ιδεολογική παράμετρο.
    Αλλά επίσης η παράμετρός σου δίνει ανάμεσα στ' άλλα μια γενέθλια ώθηση ικανή να διαμορφώσει απόψεις που μπορούν να διαρρηγνύουν, ό,τι το εφήμερο ή εντυπωσιακό προσφέρεται από τους σημερινούς κοντόφθαλμους ...οραματιστές...
    Χαιρετώ

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί μου είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται εγγράφως τόσο ωραίες προτάσεις. Ομολογώ ότι στα όσα χρόνια ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου δεν έφτασαν στα χέρια μου τέτοια κείμενα ή τουλάχιστον παρεμφερή.
    Προσπαθούσα να βρω άκρες σχετικές με τον Πολιτισμό την ιστορία, την αρχαιολογία και λαογραφία της περιοχής μας, αλλά υποσχέσεις πολλές και στο τέλος όλοι είχαν μια δικαιολογία (;), ίσως. Πρέπει να πούμε ότι ενδιαφέρον υπήρχε και υπάρχει. Χρειάζεται ένας συντονισμός. Πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί, να καταθέσουμε από ψυχής τις σκέψεις , τις αγωνίες και τα οράματά μας, μήπως και μπορέσουμε μέσα από ένα τέτοιο πυρήνα δημιουργηθεί κάτι το εντυπωσιακό. Εάν και σε αυτό αποτύχουμε, τότε ....καληνύχτα.
    Υπομονή μέχρι........ την πρόσκληση.
    ΖΗΣΙΜΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.