Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Επτανησίων Συμπολιτεία

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»
ΣΟΛΩΜΟΣ

Ανεξαρτήτως αποτιμήσεων του «Καλλικράτη», το νέο Αυτοδιοικητικό Χάρτη κοσμεί η αναβιωμένη ενότητα της Επτανήσου. Αυτοδιοικούμενη, δημοκρατικά ενοποιούμενη, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνιστά τη θεσμική προϋπόθεση κοινής πολιτικής έκφρασης των Επτανησίων. Εντούτοις ένα ανάλογο πολιτικό φόρουμ, ως θεσμικό κέλυφος, «επιτρέπει» μόνο, δίχως και να εγγυάται τη διατύπωση της ιδεατής εντολής του Επτανησιακού Λαού, στην κορυφαία αυτή συγκυρία.

Δίχως να εγγυάται δηλαδή ότι οι αδελφοί Λαοί των αδελφών Νήσων, θα αδράξουν από τα κέρατα το θεσμικό «μομέντουμ» του Καλλικράτη – θέτοντας εκ νέου, ενάμισυ αιώνα μετά την Ένωση, τον Επτανησιακό Ριζοσπαστισμό στη πολιτική πρωτοπορία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το εγχείρημα αναμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης και ανασύστασης (ιδίως) με δημοκρατικούς όρους, ιστορικών γεωγραφικών διαμερισμάτων που αντιστοιχούν στις Περιφέρειες, διασταυρώνεται με την οικονομική κρίση. Κρίση που εκδηλώθηκε ως χρηματοπιστωτική αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου – εννοείται: σε συνθήκες άκρατης ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου μονεταρισμού στο Ευρωπαϊκό Στερέωμα, για τις οποίες είναι συνυπεύθυνη (έναντι και του συνόλου των Ευρωπαϊκών Λαών) οι Ελλαδικές ελίτ.

Αλλά πέρα από μία συγκυριακή συμπτωματολογία, το «Ελληνικό Πρόβλημα», δεν είναι πρώτα ή κύρια οικονομικό, στην ιστορική του προοπτική: εκπηγάζει από το συνειδητοποιημένο ιδεολογικό και στρατηγικό αδιέξοδο των τελευταίων 40 ετών, από την κοινωνική και αξιακή έκπτωση, από την ψυχολογική, πολιτισμική κώπωση. Η κατάρρευση είναι πολιτική και ηθική.

Νευρικό απέναντι στη συγκυρία, το (υπό Διεθνή επιτροπεία) Ελλαδικό πολιτικό σύστημα, απεργάζεται την «πολιτικοποίηση» των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Τί υπονοούν όμως με τον όρο «πολιτικοποίηση» τα Κόμματα; Μα, μία έωλη πολιτικοποίηση που ακούει στο όνομα «κομματικοποίηση».

Τα Κόμματα ανακηρύσσουν, εξωθεσμικά και αντιδημοκρατικά, τις Περιφερειακές Εκλογές σε «δημοψήφισμα» για την κυβερνητική πολιτική. Επιδεικνύουν διακομματική ομοψυχία, που προδίδει κοινή συστημική αγωνία για τη διάσωση της πολιτικής τους ηγεμονίας. Αν η συμπολίτευση θέλει να προσδώσει στα αποτελέσματα νόημα «κύρωσης» του Μνημονίου, ενώ η αντιπολίτευση το χαρακτήρα «μομφής» – οπωσδήποτε συνεργούν, μετατρέποντας τις πρώτες Περιφερειακές εκλογές σε δημοσκόπηση.

Στη πράξη τα Κόμματα, όχι μόνο σφετερίζονται «αποκλειστικότητες» στην έκφραση της πολιτικής βούλησης του Κυρίαρχου Λαού, αλλά και διεκδικούν δικαίωμα αυθαίρετης, εκ των προτέρων «μεθερμηνείας» της, κατά τα κομματικά δοκούντα και δόγματα. Ευκαιρίας δοθείσης, βέβαια, «αναβαπτίζουν» σε νέους ρόλους μία παλαιική, αποτυχημένη κομματική ελίτ – καθόσον οι περιλάλητες Περιφέρειες παραδίδονται τελικά σε παραπροϊόντα κομματικής ποδηγέτησης των κατά τόπους εκλογικών σωμάτων.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, σε περίπτωση «επιτυχίας» αυτής της στρατηγικής, δεν αφορά «στενά» στη διαιώνιση της ηγεμονίας ενός συγκεντρωτισμού διαπλεκόμενων κομματικών και οικονομικών ελίτ, ενός απαξιωμένου, σε όλο το φάσμα του, πολιτικού Συστήματος, που διακυβέρνησε, διαρκούσης της ατελεύτητης Μεταπολίτευσης, τη χώρα, και γιγάντωσε τις «ελίτ» εκείνων που είναι πολιτικώς ή/και ποινικώς υπαίτιοι για το δραματικό ναυάγιο.

Ο κίνδυνος είναι ιστορικός: επιχειρούν να σφραγίσουν ένα θεσμικό, δημοκρατικό «παράθυρο ευκαιρίας». Η απαξίωση των Περιφερειακών Εκλογών, η ανακύκλωση εκφραστών των κατεστημένων, του κομματικού συμπεριλαμβανομένου, κατασιγάζει το ιστορικό «μομέντουμ»: την αποκτημένη, διατηρήσιμη κοινωνική ορμή και οργή, που αποζητεί ριζική πολιτική Αλλαγή. Ματαιώνει τη στράτευση ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων στο μέτωπο του πολιτικού Αγώνα που υπηρετεί, και συνιστά, τη Δημοκρατία στη πράξη. Αν οι δημοκρατικές εφεδρείες αναχαιτιστούν τώρα, η κατάρρευση ίσως καταστεί μη αναστρέψιμη.

Κινδυνεύει, σε τελική ανάλυση η ίδια η Δημοκρατία – στο βαθμό που τα κόμματα από πυλώνες της μετεξελίσσονται σε δυνάστες της. Και αποδεικνύεται έτσι εκείνο που διατυπώθηκε το 1911 από τον θεωρητικό R. Michels ως «σιδηρούς νόμος της ολιγαρχίας»: οι κομματικές οργανώσεις καθιερώνουν, αναπόδραστα, ολιγαρχικές και συγκεντρωτικές δομές, που δεν είναι καθόλου δημοκρατικότερες επειδή τα κόμματα υποστηρίζουν τη Δημοκρατία.

Η Εθνική οικονομική κρίση που εκδηλώνεται οξύτατα στον Τοπικό ορίζοντα καταφέρει βαρύ πλήγμα στην Ιόνια Οικονομία. Μία Οικονομία πλήρως «παγκοσμιοποιημένη», ιδιαίτερα εξωστρεφής και εξαρτημένη, με δυσανάλογη έμφαση στον Τριτογενή ως χώρος υποδοχής Μαζικού Τουρισμού, πάσχουσα λόγω έλλειψης συνοχής, αυτονομίας, και αυτογενούς-δημοκρατικού σχεδιασμού.

Με ιστορική αρωγό την Πολιτεία, Tour Operators που ελέγχουν συγκεντρωτικά τις παγκόσμιες τουριστικές ροές έχουν εδραιωθεί ως «κράτος εν κράτει», και λειτουργούν ως δύναμη οικονομικής κατοχής. Θέτουν πια ως στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής τουριστικών υπηρεσιών, την εκμηδένιση και του εναπομείναντος, γλίσχρου τοπικού μερίσματος στον τοπικά παραγόμενο πλούτο, τον έλεγχο των αδιάθετων εδαφικών πόρων με τη συστηματική απαλλοτρίωση της εγχώριας ιδιωτικής ή/και δημόσιας περιουσίας.

Έχει σημάνει η ώρα για μία ριζική πολιτική Αλλαγή: η ώρα για μία Νέα Αυτοδιοίκηση, που θα τιμήσει τη Δημοκρατική της νομιμοποίηση αποστασιοποιούμενη από το παλαιό παραγοντικό κατεστημένο, και υιοθετώντας μία στρατηγική ιστορικής συνείδησης, επτανησιακής ταυτότητας, δημοκρατικής ευθύνης:

  1. Η ώρα για μία Νέα Αυτοδιοίκηση που θα απελευθερώσει τη δημιουργική ορμή των δημοκρατικά συγκροτημένων Τοπικών Κοινωνιών (Δήμων, Κοινοτήτων-Συνοικιών), από το δεσμευτικό νάρθηκα ενός συγκεντρωτισμού, που αυτοπροβάλλεται ως ζοφερός μονόδρομος. Που θα αντικαταστήσει το πυραμιδικό «από τα πάνω» πρότυπο πολιτικής οργάνωσης, που διέχεε «εξουσίες» σε ποικιλώνυμους τοπάρχες – ριζοσπαστικά και «επικουρικά»: με «Συμπολιτειακή» (εθελούσια και δημοκρατικά δομημένη) συμπόρευση συγκροτημένων αυτόνομων νησιωτικών Κοινοτήτων.
  2. Η ώρα για μία Συμπολιτειακή Αυτοδιοίκηση που επαναθεμελιώσει με ηθικούς όρους την οικονομική βιωσιμότητα Περιφέρεια και Δήμων, πέρα από πρακτικές «αμνήστευσης». Με την εφαρμογής νέων προτύπων δημοκρατικού σχεδιασμού και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση και την απόλυτη διαφάνεια, με δημοσίευση στο Διαδίκτυο, με ρήτρα ακυρότητας, συνολικά των αποφάσεων οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, με συστηματική-εξαντλητική παρακολούθηση της κοινωνικής χρησιμότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας προμηθειών και έργων.
  3. Η ώρα για μία Συμπολιτειακή Αυτοδιοίκηση, εδραιωμένη σε ένα γνήσιο πολιτικό «Φόρουμ» που θα απαρτίζεται από τοπικά/κοινωνικά στρατηγεία – σε αντιδιαστολή με το παγιωμένο μοντέλο της Αγοραιοποίησης και της ηγεμονίας της (οικονομικής) Αγοράς. Συμπολιτειακή Αυτοδιοίκηση που θα αναζητήσει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση μέσω της θεσμοθετημένης Δημοψηφισματικής διαδικασίας, που θα εφαρμόσει πρότυπα ανοιχτής και συμμετοχικής διοίκησης, που θα δομήσει διαύλους Δημόσιου Διαλόγου των συλλογικά δομημένων Κοινωνικών Εταίρων και Ενεργών Πολιτών.
  4. Η ώρα για μία Συμπολιτειακή Διακυβέρνηση με πολιτικές εναρμονισμένες στο τετράπτυχο Νησιωτικότητα – Οικονομία - Περιβάλλον - Οικουμένη. Που θα υπηρετεί την Ολότητα, αλλά θα κατανοεί τη συγκρουσιακή διαδικασία ως αναφαίρετο στοιχείο ρεαλιστικής πολιτικής ανάλυσης και ιστορικής ανέλιξης. Που θα συντάσσεται αλληλέγγυα στο πλευρό των αδυνάτων, ενοποιώντας το Επτανησιακό κοινωνικοπολιτικό «Τοπίο» στην οικουμενική προοπτική της κατάκτησης ενός Κόσμου κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.
  5. Ο μακρύς εγκλεισμός της Περιφέρειας στις ομίχλες της αποστασιοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες τους, προκύπτει ως προϊόν δράσης ομάδων πίεσης (lobbys) που είτε αποσπούν συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη από την διαχείριση του πακτωλού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εθνικών χρηματοδοτήσεων είτε αντλούν ποικίλα πολιτικά οφέλη για εξυπηρέτηση των δικτύων πολιτικής πελατείας και πατρωνείας.
Η Επτάνησος να επανέλθει στο επίκεντρο των εξελίξεων των κοινωνιών των νησιών μέσα από την αναζωογόνηση του Δημοκρατικού σχεδίου συμμετοχής, για να αποκτήσει η Δημοκρατία, στην τοπική της υπόσταση, πραγματικό περιεχόμενο για τους Επτανήσιους Συμ-πολίτες.

«Ανακατακτημένη» εκ των έσω, από τους αδελφούς Λαούς των αδελφών Νήσων, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να υιοθετήσει μία στρατηγική μετεξέλιξής της σε Συμπολιτεία των Επτανήσιων: οι απομακρυσμένες νησιωτικές Κοινωνίες, οι αποκομμένοι μικρόκοσμοι των Πόλεων και των ενδονησιωτικών Αγροτικών περιμέτρων, τα ακριτικά μικρονησιωτικά συμπλέγματα, να ενωθούν πολιτικά σε μία ενεργητική συμμαχία για την οικοδόμηση ενός νέου, κοινού πεπρωμένου – για την Ολομέλεια των Επτανησίων.

Αριστοτέλης Κοσκινάς 
Γεράσιμος Αντζουλάτος
Γιάννης Κρούσος 
Γιάννης Σαούλος
Γιάννης Μάζης 
Τατιάνα Ζερβοπούλου
Γεράσιμος Βαλσάμης
Μιχάλης Μαρκάτος 
Γιάννης Βραδής (Χημικός Τροφίμων)
Χριστίνα Τριβυζά
Σταμάτης Γκίνης 
Σεβαστιανός Μεταλληνός

Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Σεβαστιανός Μεταλληνός
6977903261, smetalin@otenet.gr

Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: Πρόγραμμα 1 - 4 Οκτωβρίου

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ:

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, 
25 ΣΕΠΤ. – 16 ΟΚΤ. 2010
9 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 – 8.30 μ.μ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ από 1 έως 4 Οκτωβρίου

  • Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Προβολή DVD διάρκειας 30΄: «Λατομεία – Α΄ μέρος»: Περιγράφεται η λειτουργία των λατομείων και εξηγούνται οι τεχνικές της κοπής των μαρμάρινων μπλοκ.- Επιστημονικοί σύμβουλοι: οι αρχαιολόγοι Tony Kozelj και Άννα Λαμπράκη-Σημηριώτη και ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές. Σενάριο-σκηνοθεσία: Μέμη Σπυράτου. Από την Ταινιοθήκη Τηλεόρασης της ΕΡΤ. 
  • Σάββατο 2 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Προβολή DVD διάρκειας 29’: «Λατομεία – Β΄μέρος»: Εξηγείται η τεχνική της μεταφοράς και ανάρτησης των ογκόλιθων, περιγράφονται οι ανυψωτικές μηχανές κ.λπ.- Επιστημονικοί σύμβουλοι και σενάριο-σκηνοθεσία όπως παραπάνω. Από την Ταινιοθήκη Τηλεόρασης της ΕΡΤ.
  • Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Προβολή DVD διάρκειας 22΄: «Δίολκος για 1500 χρόνια»: Περιγράφεται η πορεία ενός εμπορικού αρχαιοελληνικού πλοίου, που ξεφορτώνει κασσίτερο και άλλα εμπορεύματα στο Λέχαιο (Κορινθιακός), περνάει διά ξηράς τον Ισθμό της Κορίνθου, «πέφτει» στο Σαρωνικό, πλέει στο λιμάνι για να ξεφορτώσει κορινθιακούς αμφορείς και συνεχίζει το ταξίδι του για την Κύπρο.- Ελληνική παραγωγή. Σκηνοθεσία: Θ. Π. Τάσιος, Γ. Πολύζος, Ν. Μήκας. Από το Φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας Μεσογειακού χώρου ΑΓΩΝ.
  • Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Ομιλία του ερευνητή Γιώργου Παράσχου, κατασκευαστή πνευστών μουσικών οργάνων, με θέμα «Ύδραυλις. Κατασκευή και λειτουργία της», με ταυτόχρονη προβολή σχετικού DVD, παραγωγής Γ. Παράσχου και διάρκειας 25΄. Στην ύδραυλη παίζει η Νίκη Κουντούμη-Νικολάου και τραγουδά ο Γιάννης Θωμόπουλος. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο της Έκθεσης εκτίθενται
  • περισσότερα από 35 ομοιώματα – αναπαραστάσεις/ανακατασκευές αρχαίων οργάνων, μηχανισμών κ.λπ. (ρολόγια, μετρητικά όργανα, πολεμικά όπλα, ανυψωτικά μηχανήματα, πλοία, αυτόματοι μηχανισμοί, εφευρέσεις του Αρχιμήδη κ.ά), όλα κατασκευές του εκπαιδευτικού (μηχανικού-μηχανολόγου), ερευνητή της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, και
  • βιβλία σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης: Απάντηση στην παραπληροφόρηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΘΑΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΠ. ΚΟΝΤΟΡΛΗ, ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Έχουμε καθήκον να καταγγείλουμε ότι έχει στηθεί ένα σχέδιο παραπληροφόρησης από ορισμένους κύκλους που έχουν ως στόχο να μειώσουν την μεγάλη σημασία της αρχαιολογικής ανακαλύψεως, για διαφόρους λόγους.

Ο σύλλογός μας είναι υποχρεωμένος να δώσει πάλι στην δημοσιότητα τα αληθή στοιχεία για να μην πέφτει η κοινή γνώμη θύμα μιας καλοστημένης «επιχείρησης». Πέρα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων - που αναλυτικά μπορεί ο καθένας να ιδεί στο www.friendsofhomer.gr - εμείς έχουμε να προθέσουμε τα εξής:

  1. Η ανακοίνωση δεν έγινε «στον δρόμο», όπως ισχυρίζονται, αλλά σε μια Αρχαιολογική Ημερίδα, που οργάνωσε η ΛΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Ιθάκη, στις 20 Αυγούστου 2010!
  2. Οι «αρμόδιοι» όχι μόνο δεν προώθησαν την είδηση στα ΜΜΕ, ως όφειλαν, αλλά προσπάθησαν να εκδιώξουν από την ημερίδα την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», που ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι, που κάλυπτε την εκδήλωση! Και μόνον χάρη στην αντίδραση του συλλόγου μας, δεν το κατόρθωσαν κι έτσι η είδηση αυτή συγκλόνισε μέσα σε 24 ώρες όλον τον κόσμο!
  3. Είναι ένα μεγάλο ψέμα αυτό που ισχυρίσθηκαν κάποιοι, ότι οι αρχαιολόγοι είχαν ανακοινώσει πριν δύο χρόνια ότι βρήκαν το ανάκτορο σ’ άλλη τοποθεσία στην Ιθάκη. Ουδέποτε από το 1996, που ανασκάπτουν την περιοχή του Αγ. Αθανασίου (όπου εντοπίσθηκε), έκαναν οποιαδήποτε ανακοίνωση γύρω από το θέμα αυτό. Και πώς να έκαναν, όταν οι ίδιοι ζήτησαν από το ΚΑΣ το 2004 την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 26 στρεμμάτων της αρχαιολογικής περιοχής, που τώρα ολοκληρώθηκε με αντίτιμο 180.000 ευρώ. Τους προκαλούμε να δώσουν στην δημοσιότητα την ανακοίνωση που ισχυρίζονται.
  4. Είναι ψεύδος ότι οι αρχαιολόγοι δεν ζήτησαν την γνώμη ειδημόνων για το είδος της γραμμικής γραφής, που βρέθηκε στην ανακαλυφθείσα πινακίδα με Oδυσσειακή αναπαράσταση! Όχι μόνον την ζήτησαν, αλλά στην σχετική ανακοίνωσή τους, στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «ΚΑΔΜΟΣ», ο ειδικός Βρετανός αρχαιολόγος Owen συνυπογράφει την ανακοίνωση (τόσο ψεύδος)!
  5. Οι αρχαιολόγοι δεν υποστήριξαν ότι βρήκαν την «τικτή κρήνη» του Ομήρου, αλλά μια τικτή κρήνη, μυκηναϊκής εποχής, όμοια μ’ εκείνες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γερμανός αρχαιολόγος κ. Κνάους, ειδικός σε υδραυλικά έργα αρχαιότητος. Οι κρήνες αυτές κατασκευάζοντο κοντά στα ανάκτορα σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών (πολιορκία, κλπ.) και είναι ψέμα ότι ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι είναι χρονολογημένη το 800 π.Χ., ενώ ο ίδιος ο Κνάους την χρονολόγισε το 1300-1500 π.Χ., σε ανακοίνωσή του προ τριετίας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
  6. Τώρα που βρέθηκε το ανάκτορο, πολύ σύντομα θα ταυτοποιηθούν όλες οι ομηρικές τοποθεσίες πάνω στην Ιθάκη. Όπως της «τικτής μελάνυδρου κρήνης», που βρίσκεται σε σχετική απόσταση από το παλλάτι, όπου και σήμερα υπάρχει κάτω από τον τεράστιο βράχο (30 Χ 10 μ.), απ’ όπου πέφτουν σ’ αυτήν τα νερά του μοναδικού στην περιοχή φαραγγιού και δίπλα βρίσκεται «το ιερό άλσος του Απόλλωνα»! Όσο για την «μελάνυδρο πηγή», απ’ όπου υδρεύετο κυρίως το άστυ, βρίσκεται λίγο πιο μακριά (στην περιοχή Κάλαμος), όπου και σήμερα τα νερά τρέχουν χειμώνα-καλοκαίρι. Κι εδώ δίδεται μια αποστομωτική απάντηση στο ψέμα ότι δεν έχει νερό η περιοχή.

Βρέθηκε, λοιπόν, στην Ιθάκη:
  1. Ένα ανακτορικό κτηριακό συγκρότημα, διαρρυθμισμένο σε δύο άνδηρα, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με λίθινα σκαλοπάτια, όπως περιγράφει ο Όμηρος (όχι τριώροφο, όπως παραπλανητικά έγραψαν ότι ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι).
  2. Υπόγεια τεχνητή δεξαμενή.
  3. Ταφικός περίβολος.
  4. Μεγάλο κυκλοτερές μνημείο (η «θόλος» του Ομήρου;).
  5. Δωμάτια και υπόγεια αποθήκη για λάδια και κρασιά «κάτω απ’ τον βράχο», όπως περιγράφει ο Όμηρος.
  6. Εργαστήριο κατεργασίας μετάλλου (ο «χάλκειος δόμος» του Ομήρου).
  7. Τέσσερις πύλες που οδηγούν σε προϊστορική ακρόπολη, τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος.
  8. Ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής Β΄, με εγχάρακτα σύμβολα και παράσταση οδυσσειακής περιπέτειας.
  9. Προϊστορική κεραμεική.

Και πιθανόν:
  • τα «χρυσά τρίγλινα ενώτια», που χάρισε ο Ευρυδάμας στην Πηνελόπη,
  • τα «σκαλιστά θρόνια», που κάθονταν οι μνηστήρες,
  • «μεγάλος βωμός του Δία», που ήταν κτισμένος στην μέση της αυλής,
Ακόμη: Α/ Το παλάτι περιστοιχίζεται από τρία λιμάνια, όπως αναφέρει ο Όμηρος, για να ελέγχεται πλήρως ο δρόμος για την Δύση. Κι αυτά είναι:
  • ο δημόσιος λιμήν (νυν λιμάνι Σταυρού), δυτικά,
  • λιμήν του Ρείθρου (Φρίκες- λιμάνι Πλατρειθιά), ανατολικά, και
  • ημέτερος λιμήν (λιμάνι Αφαλών), βορεινά.

Β/ Στην Ιθάκη - και μόνον στην Ιθάκη - έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα (του 4ου-3ου αιώνα π.Χ.) με την μορφή του Οδυσσέα και την λέξη «ΙΘΑΚΩΝ», που βρίσκονται στο μουσείο της Ιθάκης.

Γ/ Στην Ιθάκη (στο λεγόμενο Σπήλαιο Λοΐζου – ένα πανελλήνιο τέμενος λατρείας) έχουν βρεθεί ορειχάλκινοι τρίποδες του 9ου αιώνα π.Χ., πιστά αντίγραφα των δώρων των Φαιάκων στον Οδυσσέα και η εγχάρακτη μάσκα με την φράση «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» του 3ου αιώνα π.Χ., που όλα ευρίσκονται στο μουσείο της Βόρειας Ιθάκης, στα Πηλικάτα, όπου οι Βρετανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν πρωτοελλαδική ακρόπολη, που τώρα εξαφανίσθηκε με την άδεια της… αρχαιολογικής υπηρεσίας και μάλιστα στην αναγνωρισμένη αρχαιολογική περιοχή.

Ύστερα απ’ όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία ας μας πουν οι διάφοροι «ΘΩΜΑΔΕΣ» ότι όλα είναι φαντασία και συμπτώσεις. Καταλαβαίνουμε την θλίψη μερικών διότι έπεσαν έξω τα επιχειρηματικά και άλλα σχέδια τους (π.χ. Βίτλεστον). Ας πρόσεχαν.

Η Ιθάκη, αν και φτωχική, δεν γέλασε κανέναν! Από την πρώτη ανασκαφή του Ερρίκου Σλήμαν έως σήμερα, έδινε εντυπωσιακά όλα τα σημάδια της οδυσσειακής της καταγωγής. Αλλά πέρασε πολλά 3.500 χρόνια! - Δωριείς, μεγάλους σεισμούς, κατακλυσμούς, αλληλοδιαδοχή κατοικήσεως έως σήμερα…

Η Ελλάδα πρέπει να είναι υπερήφανη που η μεγάλη αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη, που συγκλόνισε στις 20 Αυγούστου του 2010 όλη την υφήλιο, έγινε από Έλληνες αρχαιολόγους και του Ελληνικού Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ύστερα από 16 χρόνια έρευνας! Αυτή είναι η πιο ευχάριστη είδηση απ’ την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο!

«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»

Το Δ.Σ. ΙΘΑΚΗ

29/10/2010

Δικέλης Βλιχός - ΜΙΑ ΑΝΕΦΙΧΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Α! Ρουπακιώτες μπιστικοί
ευχαριστώ πολλά σας
και τα καλά που δίνετε
γυρίζουν εδικά σας!

Είσαστε σεις και κανείς πια
ο πάγος των αδίκων
η στέγη του απλού γραφιά
η ζέστη των κατοίκων.

Κι εγώ που σας τα λέω αυτά
είμαι έτοιμος καθόλου
τσι εκλογές να έδωνα
τον ψήφο του …διαόλου.

Αλλά αφού δε γίνεται
και πρέπει να ψηφίσω
τι να ψηφίσω; δεν μπορώ
μα θέλω να ψηφίσω!

Και σας το λέω με
χαρά διόλου δε γελάω
τσι εκλογές που έρκουνται
αρνιέμαι να …λαλάω.

Θα’ θελα να γινότανε
στη στέγνια του κοσμάκη
τσι εκλογές να έβγαινε
Δήμαρχος το ...Ρουπάκι!


Τις θερμές μας ευχαριστίες στον γλαφυρό αναγνώστη μας.

Και θα μας επιτρέψει να "μεταφράσουμε" την επιθυμία του  να δει το Ρουπάκι δήμαρχο, σε τι άλλο...στην επιθυμία, όλων μας πιστεύουμε, να ακουστούν κάποια στιγμή και να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους διοικούντες  οι απόψεις και οι παρατηρήσεις όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ιστολόγιο, όλων εσάς.

Όλοι μαζί κάναμε το Ρουπάκι αυτό που είναι, ένας χώρος δικός σας, ανοιχτός σε όλους. Θεωρήσαμε ότι ήρθε ο καιρός να ανανεώσουμε και το εισαγωγικό μας κείμενο και διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα απ' όσα είχαμε θέσει ως αρχικούς στόχους πραγματοποιήθηκαν.

Η όποια προσπάθεια βέβαια δεν σταματά εδώ. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Και ελπίζουμε στην ενεργή συμμετοχή και ακόμα περισσότερων αναγνωστών μας.

Με την ευκαρία:  Είναι φανερό ότι έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο για τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στο Ρουπάκι προσπαθούμε να μην ξεχνάμε ότι εστιάζουμε στη ζωή και τα προβλήματα της Σάμης και των χωριών μας. Σκεφτόμαστε λοιπόν και σε αυτές τις εκλογές να τηρήσουμε την ίδια στάση: θα είναι χαρά και τιμή μας να δημοσιεύουμε την δραστηριότητα των υποψηφίων και των συνδυασμών.

Blogging όμως δεν είναι μόνο ρεπορτάζ, το οποίο δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό βασιζόμαστε σε δελτία τύπου και μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε και ακολούθως δημοσιεύουμε.

Η άποψη, η κριτική, η πρόταση είναι για εμάς το ίδιο σημαντική με την είδηση. Πολλές φορές αναδημοσιεύουμε ειδήσεις, πάντα όμως αναφέροντας την αρχική πηγή της δημοσίευσης. Αυτό δεν το υπαγορεύει μόνο η δεοντολογία, την οποία αν και ιστολόγιο οφείλουμε να σεβόμαστε, αλλά και η απλή λογική. Αλλιώς είναι σαν να εκμεταλλευόμαστε την προσπάθεια και τον κόπο του αρχικού συντάκτη να βρει, να καταγράψει και να μορφοποιήσει την είδηση.

Και σε αυτές τις εκλογές λοιπόν θα βάλουμε μπροστά τα θέματα και τα προβλήματα. Θα δημοσιεύουμε όποια είδηση φτάνει στο γραμματοκιβώτιό μας. Επιπρόσθετα θα αναδημοσιεύουμε και επιλεγμένες ειδήσεις που θα εστιάζουν σε προβλήματα και προτάσεις για λύσεις.

Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τους υποψηφίους απέναντι στα προβλήματα αφαιρώντας τους τις επιλογές για γενικολογίες, συνθήματα και βερμπαλισμούς. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια ζητάμε τη βοήθειά σας. Τη βοήθεια όλων των αναγνωστών που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και κάνουν πραγματικότητα το παράδοξο: ένα μικρό blog σαν το Ρουπάκι, κάτι να φωτίζει...Έστω και σαν φλόγα σπίρτου σε πηχτό σκοτάδι.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου: Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2010 - 2011.


Αργοστόλι, 28.09.2010
Αρ. Πρωτ.: 239

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ενημερώνει ότι και για το σχολικό έτος 2010-2011 οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως έχει πράξει και κατά τα προηγούμενα έτη λειτουργίας του. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητικές ομάδες της Προσχολικής Αγωγής, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται τόσο στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου (υγροτοπικό οικοσύστημα), όπου βρίσκεται και η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, όσο και στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου (δασικό οικοσύστημα), που αποτελεί την περιοχή ευθύνης του Φορέα.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν:

Ι.  Μη υπαίθριες δραστηριότητες ενημέρωσης και πληροφόρησης των μαθητών:
  • Επίσκεψη στις εκθέσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου και του Περιβαλλοντικού κέντρου του Αίνου.
  • Ενημέρωση με τη χρήση εποπτικών μέσων πάνω στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Εθνικός Δρυμός Αίνου, Τα ζώα της Κεφαλονιάς, Τα σπάνια και ενδημικά φυτά της Κεφαλονιάς, Τα φυτά της Κεφαλονιάς και οι χρήσεις τους.
  • Ενημέρωση για την ιστορία και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

ΙΙ. Υπαίθριες δραστηριότητες για αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών της περιοχής:
  • Πεζοπορική διαδρομή και ερμηνεία του περιβάλλοντος.
  • Παρατήρηση των ζώων και των πουλιών της περιοχής με τη χρήση διοπτρών παρατήρησης και με κιάλια.
  • Παρατήρηση των σπανίων και ενδημικών φυτών του Αίνου και της Κεφαλονιάς στους βιοτόπους τους, κατά την εποχή της άνθησής τους.
ΙΙΙ. Ψυχαγωγία μέσα από την επαφή με τη φύση:
  • Ομαδικά παιχνίδια περιβαλλοντικού περιεχομένου.
  • Χειροτεχνικές δημιουργίες και κατασκευές με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
ΙV. Δραστηριότητες που αποσκοπούν στον προβληματισμό των μαθητών και την κριτική προσέγγιση θεμάτων «αειφορίας».

Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να είναι από 1 έως 3 ώρες, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον για τα σχολεία εκείνα που το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων στο χώρο τους.

Τα ανωτέρω προγράμματα έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της αγάπης των μαθητών για το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές της Κεφαλονιάς και την ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης ως προς τη διαχείρισή τους. Επιπλέον ενθαρρύνεται η ομαδικότητα, η συνεργασία και η αίσθηση της πλήρωσης που προέρχεται από την περιήγηση σε έναν υγρότοπο, την πεζοπορία σε ένα βουνό και την επαφή με τη φύση γενικότερα.

Κατά την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων ο Φορέας θα παράσχει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές έντυπο, ενημερωτικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, κ.λπ.) με θέμα τον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να κάνουν χρήση της βιβλιοθήκης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, όπου περιλαμβάνονται βιβλία περιβαλλοντικού περιεχομένου, οδηγοί αναγνώρισης της χλωρίδας, της πανίδας και της ορνιθοπανίδας και άλλο πλούσιο, έντυπο υλικό.

Για την καλύτερη οργάνωση και υλοποίηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων οι εκπαιδευτικοί καλούνται να έρχονται εγκαίρως (τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν) σε επικοινωνία με την Yπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κ. Βασιλική Καραγιάννη (Τηλ.: 26710-29258, Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr).

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου


Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτική Παράταξη Συγχώνευση

Από τον κ. Γ.Μανωλάτο λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσια την παρακάτω ανακοίνωση:

ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ-ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΤΑΤΑΞΗ
ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
“ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ”
ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΚΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας της Κεφαλονιάς με Δελτίο Τύπου είχαμε συναντηθεί με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” συμπολίτη μας Μάρκο Κοτσιλίνη και είχαμε διαπιστώσει ταυτότητα απόψεων και θέσεων σε πολλά σημεία που αφορούν στις ανάγκες της Κεφαλονιάς. Σε νέες συναντήσεις που είχαμε με τον Μάρκο Κοτσιλίνη συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στο Δήμο της Κεφαλονιάς και συμφωνήσαμε καθολικά τόσο στον τρόπο διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου, όσο και στους γενικούς και ειδικούς στόχους και προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Συμφωνήσαμε ότι,

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να κοιτάξουμε μπροστά, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για την Κεφαλονιά και το Λαό της για να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Η Κεφαλονιά μας χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή και τις αξίες των συμπολιτών μας με την ανάπτυξη και την αναγέννηση των πόλεων και των χωριών μας. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες: Πρώτον την καθημερινότητα των πολιτών, ντόπιων, επισκεπτών και μεταναστών, και δεύτερον μια στοχευμένη ανάπτυξη και ανάδειξη του Τόπου μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και κυρίως στην ιστορία μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τον μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της Κεφαλονιάς από τις υπάρχουσες αυθαιρεσίες ή από αυτές που τείνουν να δημιουργηθούν. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά ελκυστική και ανταγωνιστική που να σέβεται όμως τις παραδόσεις και την ιστορία μας και να υπηρετεί τους πολίτες, ντόπιους, επισκέπτες και μετανάστες.
Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί η Κεφαλονιά σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Επιδίωξή μας είναι να θέσουμε το Δήμο στην υπηρεσία του Πολίτη, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας μας και να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες. Χρέος μας θα είναι να εξοπλίσουμε με δυνατότητες και προοπτικές και κυρίως με αισιοδοξία και ελπίδα του νέους συμπολίτες μας, γιατί σ’ αυτούς, κυρίως, ανήκει το μέλλον και η Κεφαλονιά.

Όλοι μαζί έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να οδηγήσουμε τον Τόπο μας μπροστά.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν την ενιαία παράταξή μας “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” και να ενθαρρύνουν εκείνους που έχουν δείξει πως θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Θα πρέπει να αναδειχθούν οι άξιοι και οι ικανοί, αυτοί που έχουν θέληση, τόλμη και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον Τόπο μας.

Η Κεφαλονιά μας το αξίζει , οι Κεφαλλονίτες το θέλουν και το μπορούν.

Σημείωση:

Σύντομα θα συγκληθεί η ολομέλεια των πυρήνων δουλειάς της παράταξής μας “ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” με θέμα τη συγχώνευσή της (ή μη) στην ενιαία πλέον παράταξη “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ”. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι εκατοντάδες φίλοι μας που μας ρωτούν σχετικά.

Γαβριήλ Μανωλάτος
30-09-2010

Μάρκος Κοτσιλίνης - Ονόματα Υποψηφίων

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου από τον Συνδυασμό "Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά". Ευχόμαστε στον κ. Μάρκο Κοτσιλίνη και τον συνδυασμό του καλή επιτυχία.

ΝΕΑ EΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Αργοστόλι 28-9-2010
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΝΙΚΗΣ

Με ενθουσιασμό και ικανοποίηση δημοσιοποιούμε τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων συμβούλων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ».

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και τον καλύτερο εαυτό τους για την εκλογική επιτυχία του Συνδυασμού μας.

Επιδίωξή μας είναι με σκληρή δουλειά να κάνουμε πράξη το όραμα και τους στόχους του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Στο Συνδυασμό μας συμμετέχουν άτομα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις και αποτελούν εγγύηση γνώσης και εμπειρίας.

Συμμετέχουν άτομα που με εμπιστεύτηκαν και εμφανίζονται για πρώτη φορά στα κοινά, δείγμα της απαιτούμενης ανανέωσης .

Επιστήμονες και Επαγγελματίες, Νέοι και Νέες, με ή χωρίς κομματικές τοποθετήσεις, με κοινωνική δράση και κυρίως με ήθος και εντιμότητα ξεκινάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μια ευγενή και πολιτισμένη πορεία ενημέρωσης της κοινωνίας για τους στόχους του συνδυασμού μας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι διαθέτουμε την ικανότητά να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς και υπόσχομαι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους αλλά και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας.

Μάρκος Κοτσιλίνης


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
1 ΑΠΕΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  - ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΖΩΛΩΝ
2 ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Ο.Δ.Α.
3 ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ
4 ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ  - ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
5 ΒΑΡΤΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ  - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΠΡ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
6 ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
7 ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΦΑΡΣΩΝ
8 ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΔΑΥΓΑΤΩΝ
9 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΤΡΩΪΑΝΑΤΩΝ
10 ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-ΔΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
11 ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
12 ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
13 ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΝΥΦΙΟΥ
14 ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΑΓΚΩΝΑ
15 ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
16 ΛΑΜΠΡΙΑΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΝΥΦΙΟΥ
17 ΛΙΟΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ - ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΤΡΩΪΑΝΑΤΩΝ
18 ΛΟΥΒΕΡΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΠΗ &ΔΕΚΑΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
19 ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΕΜΠΟΡΟΕΠ/ΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ
20 ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
21 ΜΗΛΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ - συντ.ΝΑΥΤΙΚΟΣ
22 ΜΟΥΛΙΝΟΥ ΠΗΓΗ - ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΘΗΝΑΙΑΣ
23 ΠΑΛΗΜΕΡΗ ΝΤΟΝΑ - ΤΟΥΡΙΣΤ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
24 ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
25 ΠΕΦΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒ.ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
26 ΠΟΛΛΑΤΟΥ ΒΙΚΥ - ΕΜΠΟΡΟΣ
27 ΡΟΥΧΩΤΑΣ ΒΙΚΤΩΡΑΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ-ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΠΑΨ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
28 ΣΑΜΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
29 ΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
30 ΣΟΥΠΙΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ
31 ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ .ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
32 ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
33 ΦΩΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ
1 ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
2 ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ-ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ
3 ΓΡΟΥΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
4 ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΠΡ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ
5 ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΠΡ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΣΚΑΛΑΣ
6 ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Ν.-ΠΡ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΙΟΥ ΠΡΟΝΝΩΝ
7 ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΤΥΧ.ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ
8 ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
9 ΤΟΤΟΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΙΣΟΥ
1 ΑΝΤΥΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΑΝΤΥΠΑΤΩΝ
2 ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
3 ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΚΙΜΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Ν.
4 ΓΑΛΙΑΤΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
5 ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ συντ.ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-Α/ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΙΣΟΥ
6 ΚΑΒΑΔΙΑ-ΑΝΤΥΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΤΟΥΛΙΑΤΩΝ
7 ΚΑΒΑΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΗΣ συντ.ΝΑΥΤΙΚΟΣ
8 ΚΟΚΟΛΛΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ συντ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΗ
9 ΚΟΥΤΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΙΣΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
10 ΛΑΠΠΑΣ ΖΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
11 ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΓΡΟΤΗΣ
12 ΠΑΠΑΣΠΥΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
13 ΠΟΔΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
14 ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΚΑΡΥΑΣ
15 ΣΑΚΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΠΡ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ.Τ.Σ.ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
16 ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΠΛΑΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
1 ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
2 ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ-ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΣΒΟΡΩΝΑΤΩΝ
3 ΓΑΡΜΠΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΜΕΤΑΞΑΤΩΝ
4 ΔΑΦΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ
5 ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΛΑΚΗΘΡΑΣ
7 ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
8 ΜΑΤΙΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ Ε.Α.
9 ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ-ΠΡ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΧΑΤΩΝ-ΠΡ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
10 ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ ΕΛΙΖΑ ΓΙΑΤΡΟΣ
11 ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΨΥΚΤΙΚΟΣ-ΠΡ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
12 ΠΕΤΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
13 ΣΚΛΑΒΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
14 ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΜΠΟΡ.ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ-ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΜΕΤΑΞΑΤΩΝ
15 ΤΡΩΪΑΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ συντ.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ
1 ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
2 ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΤΥΧ.ΝΟΜΙΚΗΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΕ-ΝΟΜΑΡΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Ε.ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
3 ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
4 ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ- πρ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ ΚΑΤΩΓΗΣ
5 ΒΟΡΓΙΑ ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΑΓΡΟΤΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΥ.ΧΑΥΔΑΤΩΝ
6 ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
7 ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΦΑΒΑΤΑΤΩΝ
8 ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ συντ.ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΜΟΝΟΠΩΛΑΤΩΝ
9 ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ-Α/ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΠΑΛΛΙΚΗΣ
10 ΚΑΛΟΥ ΝΤΙΝΑ συντ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΕ
11 ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΠΡ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ
12 ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΑΘΕΡΑ
13 ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΧΑΒΡΙΑΤΩΝ
14 ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
15 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ ΣΚΙΝΕΩΣ
16 ΜΑΡΚΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν.-ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΛΛΙΚΗΣ
17 ΜΑΡΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
18 ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ
19 ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΧΑΒΔΑΤΩΝ
20 ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
21 ΝΕΡΑΝΤΖΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ ΚΟΥΒΑΛΑΤΩΝ
22 ΡΕΠΟΥΣΗ ΠΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
23 ΡΗΓΑΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΩΝ
24 ΣΠΥΡΑΤΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΠΤΑ ΠΥΛΑΡΟΥ
2 ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ-ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
3 ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
4 ΒΙΟΛΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Ν.
5 ΓΑΖΗ-ΜΑΝΟΥ ΜΑΡΙΚΑ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
6 ΚΑΠΑΤΣΩΡΗ ΑΝΝΑ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
7 ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
8 ΜΟΥΣΤΑΚΗ-ΓΟΝΑΤΑ ΡΟΥΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ
9 ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
10 ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
11 ΤΖΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΔΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΗΣ
1 ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Ν.
2 ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ
3 ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ-ΔΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
4 ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
5 ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
6 ΡΑΣΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΗΜΟΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
7 ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΑΝΝΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΓΡΙΖΑΤΩΝ
8 ΣΠΑΘΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΜΗΣ-ΠΡ. Α/ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΗΣ
9 ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.ΠΥΡΓΙΟΥ
10 ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν.-ΔΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΤΑΠ ΣΑΜΗΣ
11 ΧΟΝΔΡΟΜΑΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΔΙΩΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΜΕΛΟΣ Τ.Σ.ΠΥΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΛΩΝ
1 ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΤΕ

'Εκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας - Πρόγραμμα 28-30 Σεπτεμβρίου

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

EΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Από 25 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου, 9 π.μ.-1 μ.μ. και 6.30-8.30 μ.μ.,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ από 28-30 Σεπτεμβρίου


  • Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου: Προβολή DVD διάρκειας 58΄: »Η αυτοκρατορία του μαρμάρου». Αναφέρεται στην αναζήτηση μαρμάρου, που ορισμένες φορές ήταν πιο ακριβό και από το χρυσάφι. Από το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας Μεσογειακού χώρου ΑΓΩΝ, ιταλικής παραγωγής, με ελληνικούς υπότιτλους.
  • Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανου Παϊπέτη με θέμα «Επιστήμη και τεχνολογία στα Ομηρικά έπη». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου: Προβολή DVD διάρκειας 29΄: «Ναυπηγική». Αναφέρεται στους τύπους σκαφών που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στη Μεσόγειο. Από την Ταινιοθήκη Τηλεόρασης της ΕΡΤ. Σκηνοθεσία Μέμη Σπυράτου.

Π. Σκληρός - Επιστολή Παραίτησης

Προς τον γραμματέα του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ
Μιχάλη Καρχιμάκη
Κοιν: Πρόεδρο Πασοκ,
Τομέα περ/κής οργάνωσης, Τομέα εσωτερικών, μέλη Π.Ε.Ιονίων νήσων

Αγαπητοί σύντροφοι,
Επειδή έχω γίνει δέκτης του "προβληματισμού" σας αναφορικά με τον ορισμό μου σαν αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας και επειδή "κατανόησα και κατανοώ" και την διαδικασία των επιλογών για περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες αλλά και πράγματα πέραν της επιφάνειας σαν .. παλιός στο κίνημα που έχω υπομείνει πολλά - όχι όμως άλλο τώρα - σας παρακαλώ όπως δεχθείτε την αποδέσμευσή μου από αυτή την υποψηφιότητα προς διευκόλυνση σας και ικανοποίηση των όσων "προβληματίζονται" και πιέζουν.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιον ορίσετε καθώς και στον συνδυασμό του κ. Μπεριάτου.
Μετά από αυτό και επειδή εκ μέρους μου δεν υπάρχουν άλλες πλέον ηθικές ανοχές παρά μόνο συνέπεια και αγωνιστικότητα όπως πάντα, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, θα παρακαλούσα να δεχθείτε και την παραίτησή μου από γραμματέας της Περιφερειακής επιτροπής Ιονίων νήσων. Οι ΝΕΕΑ μπορούν πλέον να κάνουν πολύ καλά την δουλειά που απαιτείται.

Σας παρακαλώ να κατανοήσετε ότι οι αποφάσεις μου είναι οριστικές.

Παναγιώτης Σκληρός
Λευκάδα, 27/9/10

Δικέλης Βλιχός - Ένας επιτήδειος πολιτικάντης και ο ... αμνήμων ψηφοφόρος του.

Δικέλης Βλιχός
ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΝΗΜΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ

Δέστε ποιος είναι, δυο νύχια μπόι
με τα σπιρούνια σαν κάου μπόυ,
όλο γυρίζει και τάζει θέσεις
και συ διστάζεις να τονε χέσεις.

Το ξέρεις , βλίτρο είναι και τζούφιος
μα κειος το ξέρει πως συ θα πάρεις
κι αντί δυο μούντζες να του φεστάρεις
του υπογράφεις πως είσαι μπούφος..

Πας και τον γλείφεις σαν σου την πέφτει
σε πλησιάζει κι όλο τον γνοιάζει
για τη δουλειά σου, για τα παιδιά σου
και κοίτα: βάζει στον κώλο νέφτι,

όλο να τρέχει κι όλο να τρέχει
για να το λέει πως σε συντρέχει
κι όμως τον κόφτει για το πουγκί του
και για τη θέση του βουλευτή του.

Πες μου ρε βλάμη, αφού εσύ ’σαι
εκειός που κτίζει, εκειός που σπέρνει
εκειός που καίει και ανασταίνει
και κόσμο αλλάζει! Είσαι ή δεν είσαι;

Ιστορία - Ιθάκη - Νεοκεφαλονιτισμός

Ρουπάκι: Η ανάρτηση αυτή προέκυψε από δύο σχόλια αναγνώστη μας. Θεωρήσαμε ότι είναι πολύ πιο χρήσιμη ως ξεχωριστή ανάρτηση.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΙΘΑΚΗ –ΝΕΟΚΕΦΑΛΛΟΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η λέξη "ιστορία" προέρχεται από το ουσιαστικό ίστωρ (με δασεία και οξεία στην πολυτονική περίοδο της ελληνικής γλώσσας). Ίστωρ ήταν εκείνος που κατείχε ένα θέμα καλά ή ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος. Η λέξη "ίστωρ" με τη σειρά της είχε προέλθει από τη ρίζα - του αρχαίου ρήματος οίδα και είδα (το συναντάμε στα αρχαία κείμενα και με τις δύο μορφές) και το οποίο σήμαινε "γνωρίζω". Στην αρχική λέξη "ίδτωρ", το οδοντικό σύμφωνο το "δ" τράπηκε σε "σ" πριν από το επίσης οδοντικό "τ".(ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στις δραστηριότητες και τις επιδράσεις τους, έως την παρούσα εποχή.

Η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές ενώ ως προϊστορία αναφέρεται η εποχή για την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές ή που αυτές δεν μας είναι κατανοητές.

Η μελέτη των γεγονότων περιλαμβάνει την καταγραφή τους, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά, όπως και τους γενικούς νόμους της ιστορικής εξέλιξης. Ο ιστορικός ερευνά τις τάσεις της κοινωνίας σε διάφορες περιόδους και σε διάφορους τομείς, τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης. Υπάρχει ιστορία των εθνών, ιστορία της μουσικής, ιστορία της ιατρικής, ιστορία της αρχιτεκτονικής κ.λπ. Εδώ, θα προσθέσω ότι υπάρχει και η Πρόσφατη Ιστορία Των Δήμων μας.

Η ιστορία δεν αποτελεί μόνο μια απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης, κατανόησης και ερμηνείας του παρελθόντος, με στόχο συνήθως την ερμηνεία των συνθηκών του παρόντος, τις κατευθύνσεις που πήραν οι αποφάσεις και την πρόβλεψη του μέλλοντος με βάση δεδομένα που κατά κύριο λόγο σχηματίζουν μαθηματικές συναρτήσεις με προβλεπόμενο αποτέλεσμα.

Ως εξελισόμενη επιστήμη υφίσταται διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς, παράγοντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο ιστοριογράφος κατευθύνει σε σημαντικό βαθμό τα συμπεράσματα και καθορίζει την ανύψωση ή την απαξίωση των συμπερασμάτων του πρός το ευρύ κοινό.

ΙΘΑΚΗ.
Η Ιθάκη από το ομόνυμο έργο του Καβάφη λογοτεχνικά έχει καταξιωθεί στη συνείδησή μας, σαν ο υπαρξιακός στόχος του ανθρώπου, που με οποιοδήποτε κόστος σε αντίξοες συνθήκες, σε κόντρα των θεικών και γήινων κανόνων, καταφέρνει να επιτύχει το σκοπό του ακόμη και αν χρειασθεί να δαπανήσει μεγάλο μέρος από την ζωή του, ακόμα και αν απαιτηθεί να χάσει συνεργάτες και να μείνει μόνος.

Η Ιθάκη ετυμολογικά προκύπτει από το αρχαίο ρήμα Ιθύω, που σημαίνει κατευθύνομαι. Χρήση του σημερινή είναι σε έκφραση είναι <> που σημαίνει αυτός που σκέφθηκε και κατεύθυνε κάποιον σε κάτι. Η Προστακτική του ρήματος είναι ΙΘΑ.

Οι ναυσιπλόες Αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν την Ιθάκη ως κατευθυντήρια οδηγό και σημάδι από την Αία πρός την Σικελία. Το ΙΘΑ ΕΚΕΙ συντμημένο μας δίνει μία απόψη της λέξης ΙΘΑΚΗ. Ποιά περιοχή θα μπορούσε να ήταν πλήν της Κεφαλλονιάς άραγε;

Ειναι και αυτή μία πιθανή κατευθυντήρια οδηγία των ιστορικών, που όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ομως η έυρεση ή όχι της ομηρικής Ιθάκης ουδόλως με ενδιαφέρει, ή μάλλον προτιμώ να μη βρεθεί σήμερα.

Οι εικόνες που μου δημιουργήθηκαν στα παιδικά μου χρόνια για το Παλάτι, την Πηνελόπη, τον Ευμαιο κ.λπ θα χαθούν σε ένα περιφραγμένο χώρο, αναξιοποίητο, με χορτάρια και σκουπίδια, όπως είναι η Αρχαία Αγορά, το Θησείο, η Αλίαρτος, το Δίον και τόσοι άλλοι σημαντικοί χώροι, η στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει ένας χώρος ξενάγησης τουριστών με περιτρυγιρισμένα ξενοδοχεία κλάμπ ταβέρνες, όπως οι Δελφοί, η Ολυμπία κ.λ.π.

Είναι και αυτή βέβαια μία άποψη.

ΝΕΟ-ΚΕΦΑΛΛΟΝΗΤΙΣΜΟΣ
Περιλαμβάνω τον εαυτό μου στους υπερ-σωβινιστές, σχετικά με το Νησί μου. Σε κάθε ευκαιρία το προβάλλω, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους συμπατριώτες μου. Ομως , συχνά θλίβομαι για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. Αξιολογώ ότι από τα δέκα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει μία ηγεσία – Δημοτική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή, Διαδημοτική, Εθνική-ξεκινά τα τρία καταλήγει στο ένα και συνήθως γίνεται μισό. Με το μισό λοιπόν έργο ξεκινά τους διθυράμβους για την επόμενη δημοκρατική εκλογική της αναμέτρηση.

Εφημερίδες και τοπικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, παίρνουν τη θέση τους υπερ των υποψηφίων, και με θαυμαστό τρόπο κάνουν το άσπρο μαύρο για να επηρεάσουν τους πολίτες .
Ξεκινούν οι ταγοί του Δημόσιου συμφέροντος να εγκλωβίζουν ομάδες πολιτών με πρόσχημα την εκλογή τους και το κοινό καλό που όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το προσωπικό τους συμφέρον.

Τάζουν θέσεις, εργασία, συμμετοχή στη διαχείριση της εξουσίας , απειλούν τους εχθρούς, δημιουργείται μιά αναμπουμπούλα, διαχωρισμός των πολιτών, και εντάσεις με στόχο πλέον όχι το κοινό καλό αλλά το ίδιο συμφέρον.

Κάπου – κάπου, από θρασείς υποψηφίους, κανένα φορτηγό σανό και κανένα κατσικάκι κλεμμένο μπαίνουν στο κάδρο της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.

Καταλήγουμε
  • αντιδημάρχοι να εξαπλασσιάζουν την περιουσία τους με μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου,
  • Αντιδημάρχοι να διαδίδουν ότι η καλύτερη οικονομικά περίοδος ήταν η αντιδημαρχία τους
  • Δήμαρχοι να περιφέρονται από τον ένα σχηματισμό στον άλλο, ξεχνώντας τα οράματα και τα προγράμματα με μόνο κριτήριο την τσέπη τους.
  • Βουλευτές που η βουλευτική περίοδος τους μας έφερε στην εποχή του Δενδρινού, να διεκδικούν το ενιαίο Βιλαέτι της Κεφαλλονιάς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η μαθηματική εξίσωση λέει ότι άν επιλεγούν, θα κάνουν τα ίδια. Δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν εκτός από αυτά που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν.

Γιατί θα διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη;

Εκαναν φροντιστήρια όλα αυτά τα χρόνια και έγιναν καλύτεροι;

Θα σταθούν απέναντι στο 40μελές Δημοτικό Συμβούλιο με αξιώσεις και απαιτήσεις για την περιοχή μας;

Θα δημιουργήσουν τέχνη και πολιτισμό στην επαρχία μας, για τα αρχαία, τα πολιτιστικά, την τέχνη ή ανάλογη με τους ΛΟΚΟ ΜΟΝΤΟ με ουσίες και οινοπνέυματα υπό την ανοχή τους;

Η ιστορική ανάλυση, όπως περιγράφεται παραπάνω, αξιολογόντας τις δράσεις του πρόσφατου παρελθόντος και τις επιπτώσεις της στο παρόν και προσδοκόντας να προβλέψει το μέλλον πρέπει να μας δώσει σαφή προσανατολισμό για τις επιλογές μας.

Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Σάμης που διαχειρίσθηκαν την τελευταία 12ετία το χωρο μας πρέπει να αποκλεισθούν από την επόμενη δημοτική διαχείριση.

Να δοθεί η ευκαιρία σε ικανούς ανθρώπους να εκπροσωπήσουν την περιοχή μας, πιό αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Η ΙΘΑΚΗ ΜΑΣ - ο στόχος μας – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ.

ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ .

Υποψήφιοι στο Συνδυασμό του Αλ. Παρίση - Σάμη

Αναδημοσιεύουμε από "Τα Σέστα" τους υποψηφίους Σάμης του συνδυασμού του κ. Αλ. Παρίση.

Οι υποψήφιοι του κεντρικού ψηφοδελτίου
Το κεντρικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού με τους ήδη ανακοινωμένους και τους νέους ανακοινωθέντες υποψηφίους διαμορφώνεται ως ακολούθως:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΑΜΗΣ

36.ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ, Πρ. ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
37.ΑΡΤΕΛΑΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – Πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΗΣ – Πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
38.ΦΙΟΡΑΒΑΝΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΗΣ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ

Οι υποψήφιοι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων
Οι ανακοινωθέντες υποψήφιοι Σύμβουλοι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, παρατίθενται συγκεντρωτικά κατά εκλογική περιφέρεια:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΑΜΗΣ (Δημοτική Κοινότητα – Τοπικές Κοινότητες)

67.ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΟΛΓΑ – ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΣΑΜΗ)
68.ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ ΕΛΕΝΗ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ (ΣΑΜΗ)
69.ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ (ΓΡΙΖΑΤΑ)
70.ΚΑΚΑΡΟΥΜΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΑΓΡΟΤΗΣ – Πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝ. (ΠΥΡΓΙ)
71.ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ (ΠΥΡΓΙ)
72.ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ (ΧΑΛΙΩΤΑΤΑ)
73.ΦΛΑΜΙΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΠΟΥΛΑΤΑ)

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ.

12η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
12η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σας προσκαλούμε στην 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 28 Σεπτεμβρίου έτους 2010 ημέρα Τρίτη ώρα 19:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Σάμης σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/06 (ΔΚΚ) ΦΕΚ Α΄114/06 για την συζήτηση των κάτωθι θεμάτων ημερήσιας διάταξης:
  1. Έγκριση 1ου ΑΠΕ έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Πουλάτων". Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  2. Έγκριση 1ου ΑΠΕ έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Χαλιωτάτων". Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  3. Έγκριση 1ου ΑΠΕ έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Γριζάτων". Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  4. Μείωση Εγγυήσεων έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Γριζάτων". Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  5. Μείωση Εγγυήσεων έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Πουλάτων". Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  6. Μείωση Εγγυήσεων έργου "Οδοποιία Δ.Δ. Χαλιωτάτων". Εισηγητής : Αντιδήμαρχος Α΄
  7. Έγκριση Απολογισμού οικ. Έτους 2009. Εισηγητής: Οικ. Υπηρεσία
  8. Τροποποίηση Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2010. Εισηγητής: Οικ. Υπηρεσία.
  9. Έγκριση Μισθωτηρίων Συμβολαίων Κτηρίων Δήμου Σάμης. Εισηγητής: Οικ. Υπηρεσία.
  10. Ανάκληση Σύμβασης Δήμου Σάμης – ΔΕΗ Α.Ε. σχετικά με το έργο "Αισθητική Αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σάμη". Εισηγητής: κ. Δήμαρχος
  11. Εκλογή Διοικ. Σ/λίου του Ν.Π. "Οργανισμός Ανάδειξης & Διαχείρισης Σπηλαιολογικού Πάρκου Δήμου Σάμης(Ο.Α.Δ.Σ.Π. Δήμου Σάμης)". Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.
  12. Εκλογή Διοικ. Σ/λίου του Ν.Π. "Οργανισμός Νεολαίας – Άθλησης – Πολιτισμού Δήμου Σάμης". Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.
  13. Αποδοχή πράξης παραχώρησης γης στο Δ.Δ. Χαλιωτάτων. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Α΄
  14. Αιτήσεις κ. Βινιεράτου Άγγελου και κ. Βινιεράτου Γεράσιμου. Εισηγητής: Πρόεδρος Δημ. Σ/λίου

Σάμη 24 Σεπτεμβρίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ

Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας - Το Πρόγραμμα του πρώτου τριήμερου.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ,
 25 ΣΕΠΤ. – 16 ΟΚΤ. 2010
9 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 – 8.30 μ.μ.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του πρώτου τριήμερου (25-27 Σεπτ.)

  • Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. Εγκαίνια της ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του Κώστα Κοτσανά. Θα μιλήσει ο Κ. Κοτσανάς, εκπαιδευτικός, ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με θέμα «Άγνωστες πτυχές της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας».
  • Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. Ομιλία του Κ. Κοτσανά με θέμα «Οι τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα».
  • Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. Προβολή DVD – όλα δημιουργία Κ. Κοτσανά: «Το αυτόματο θέατρο του Ήρωνα του Αλεξανδρέα» (διάρκειας 8΄), «Το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνα του Αλεξανδρέα – Ο ‘’κινηματογράφος’’ των αρχαίων Ελλήνων» (8΄) και «Το τραγούδι του Σείκιλου» (8΄).

Χ. Καλλιβωκά: Επιστολή Διαμαρτυρίας - Κυλικείο Γυμνασίου Λυκείου Σάμης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δ/ντη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Γεράσιμου Ανδρεάτου θέλω να καταγγείλω τις αυθαιρεσίες, τις αδικίες και τον εμπαιγμό που έχω υποστεί μετά την συμμετοχή και την νίκη μου στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωση του σχολικού κυλικείου του Γυμνασίου-Λυκείου Σάμης.

1. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με αρ. 4/10-5-2010 πράξη της σχολικής επιτροπής Γυμνασίου- Λυκείου Σάμης και έγινε νόμιμα τις 15 Ιουνίου 2010.

2. Το αποτέλεσμα με ανακηρύσσει πλειοδότρια και νικήτρια καθότι είχα όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, την εγγύηση και την μεγαλύτερη προσφορά.

3. Ο Λυκειάρχης κ. Ιωάννης Κοσμάτος συγκαλεί ξανά την τριμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και αναφέρει ότι το αποτέλεσμα που και ο ίδιος ψήφισε δεν ήταν ΣΩΣΤΟ καθώς η συμμετέχουσα και προκάτοχος του κυλικείου κ. Άννα Ασβεστά έφερε τα πιστοποιητικά συμμετοχής της ΔΥΟ μέρες μετά τον διαγωνισμό και ο ίδιος της πρόσθεσε μόρια προϋπηρεσίας και έπρεπε ληφθούν και αυτά υπόψη όπως είπε…………..!!!!!!!!!!!!!!Γνωρίζοντας ότι μετά το άνοιγμα των προσφορών ο διαγωνισμός έχει λήξει και δεν είχε κανένα δικαίωμα να προσθέσει τίποτα στο φάκελο.

4. Το πρώτο Πρακτικό (που ήταν και το πραγματικό) κατατέθηκε στη δεκαμελή Σχολική Επιτροπή για να επικυρωθεί.

5. Ο κ. Ι. Κοσμάτος όμως έχοντας αντίθετη άποψη συνέταξε και κατάθεσε ένα δικό του πρακτικό με υπογράφοντα τον ίδιο (ο οποίος πρότεινε την κ. Α. Ασβεστά ως νικήτρια με βάση τα πιστοποιητικά που προσκομίστηκαν μετά τη λήξη του διαγωνισμού και έβαλε ο ίδιος στον φάκελο αυθαίρετα).

6. Ο Γυμνασιάρχης κ. Παναγής Γαλιατσάτος μέλος της Σχ. Επιτροπής γνωστοποιεί ένα έγγραφο του ΥΠΕΠΘ (αρ. πρ.:57646/Δ4/19.05.2010 της Δ/νσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε.), το οποίο προτείνει να μην προχωρήσουν οι Σχ. Επιτροπές σε νέες προκηρύξεις εκμίσθωσης σχολικών κυλικείων.

7. Μετά από προτροπές των μελών ο κ. Ι. Κοσμάτος αποσύρει το δεύτερο Πρακτικό και δηλώνει πως παίρνει πίσω την υπογραφή του γιατί έκανε ΛΑΘΟΣ. Ενώ από την άλλη το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Π. Γαλιατσάτος ισχύει για τους διαγωνισμούς που επρόκειτο να προκηρυχτούν μετά τις 19.05.2010 και όχι αυτούς που είχαν προκηρυχτεί πριν!

8. Έτσι και μετά από ΔΥΟ συνεδριάσεις της Σχ. Επιτροπής ξανά ερχόμαστε στο πρώτο πρακτικό, το οποίο έπρεπε να επικυρωθεί ώστε να υπογράψω τη μεταξύ μας σύμβαση, καθώς ήταν καθόλα νόμιμο και δεν είχε γίνει καμία ΈΓΓΡΑΦΗ ΕΝΣΤΑΣΗ εναντίον μου και εναντίον του διαγωνισμού από ΚΑΝΕΝΑΝ, όπως ορίζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

9. Σαν από μηχανής θεός ο κ. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης μέλος και αυτός της Σχ. Επιτροπής προτείνει να μην κατακυρωθεί το αποτέλεσμα που με αναδείκνυε νικήτρια λόγω των προαναφερθέντων γεγονότων από τους δύο εκπαιδευτικούς τα οποία δεν αφορούν όμως την δικιά μου ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και ΝΙΚΗ και να επαναπροκυρηχθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, καλύπτοντας τις ανάγκες της λειτουργίας του κυλικείου μέχρι να γίνει αυτό, με την παράταση της σύμβασης της προηγούμενης μισθώτριας που τυχαίνει να είναι η κ. Α. Ασβεστα, την οποία παράνομα άφησαν να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

10. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από 6 μέλη της Σχ. Επιτροπής, ενώ τα υπόλοιπα 4 ψήφισαν να αναλάβω εγώ το κυλικείο ως νόμιμη δικαιούχος μετά το διαγωνισμό.

11.Λόγω όλων των παραπάνω και με βάση την πλειοψηφία, το κυλικείο άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 από την κ. Α. Ασβεστα και όταν πήγα το ζητήσω το λόγο από τους Δ/ντες του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς την τελική απόφαση έπρεπε να την πάρει ο Δ/ντης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Γεράσιμος Ανδρεάτος, μου απάντησαν γραπτώς ότι ο φάκελος του διαγωνισμού χάθηκε. Μετά από καταγγελία μου στην εισαγγελία ο φάκελος βρέθηκε μετά από λίγη ώρα στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ!!!Τυχαίο...

12.Η απόφαση του κ. Γ. Ανδρεάτου αναφέρεται στην αρχή.

Τι εκπαιδευτικοί μπορεί είναι αυτοί που τιμωρούν τους μαθητές προς γνώση και συμμόρφωση όταν δεν πειθαρχούν στους κανόνες του σχολείου, ενώ οι ίδιοι μου λένε πως δεν είναι ανάγκη να φτάσω στα άκρα ώστε να μην εκτεθεί το σχολείο με τις ενέργειες που αυτοί έκαναν? Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις λέει μια παροιμία!

Ποιος έχει το δικαίωμα να μου στερεί την εργασία που νόμιμα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑ και ΚΕΡΔΙΣΑ επειδή ο κ. Ι. Κοσμάτος θέλησε μετά τη λήξη του διαγωνισμού που (με αναδείκνυε πλειοδότρια) να βάλει στον φάκελο με τα πιστοποιητικά που προσκομίσαμε την 15η Ιουνίου 2010, τα χαρτιά της κ. Άννας Ασβεστά με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2010 και να την αναδείξει ως νικήτρια στην Σχολική επιτροπή, ενώ οι προσφορές είχαν ανοιχτεί τις 15 Ιουνίου 2010?

Γιατί να μην έχουν αυτοί που έφταιξαν, κυρώσεις στην δικιά τους δουλειά, αλλά αντίθετα να χάσω εγώ τη δική μου χωρίς να μου εξηγεί κάποιος αρμόδιος σε τι έφταιξα εγώ? Αλλά μάλλον «ήταν το μικρότερο κακό που μπορούσε να συμβεί σε αυτή την υπόθεση», (να χάσω δηλ. την δουλειά που κέρδισα) όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Γυμνασιάρχης.

Τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς σε αυτούς τους ανθρώπους και ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι και στον επόμενο διαγωνισμό δεν θα συμβούν τα ίδια?

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΙ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΣΩ ΕΓΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ? ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΦΟΥ ΗΜΟΥΝ ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ?

Που βρήκατε αυτό το νόμο που αναφέρει ότι όταν υπάρχει νόμιμος πλειοδότης σε έναν διαγωνισμό, μπορεί κάποιος από την επιτροπή διενέργειας να βάλει τα χαρτιά κάποιου άλλου μετά από ΔΥΟ μέρες μέσα στον φάκελό και αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο γιατί τον κράζουν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπή διενέργειας να το περνάει σαν πρόβλημα στην Σχ. Επιτροπή και αυτή να το επικρίνει μεν, αλλά να την πληρώνει ο νόμιμος πλειοδότης χάνοντας την δουλειά του και όχι αυτός που έκανε όλη αυτή την ΑΥΘΕΡΑΙΣΙΑ?

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα που αν θέλετε μπορώ να αναφέρω με στοιχεία, έγγραφα και αποδείξεις κ. Μονιά και όλοι εσείς που προτείνατε και ψηφίσατε να χάσω εγώ τη δουλειά μου αυθαίρετα και παράνομα είστε εσείς που θέλετε ισότητα, διαφάνεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη. Κανείς όμως από εσάς δεν έκανε τον κόπο να με ρωτήσει τι έχει συμβεί πριν ψηφίσει, ακούσατε μόνο ότι σας είπαν και ύστερα από δική μου αίτηση και πίεση έμαθα τις ενέργειες σας και τις αποφάσεις σας.

ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΜΟΝΟ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟ.

Προς ενημέρωσή σας.
Καλλιβωκά Χρ.

Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης - Ενημέρωση

Δημοσιεύουμε παρακάτω τις δραστηριότητες του "Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης". Ευχαριστούμε το Σύλλογο για την ενημέρωση και ευχόμαστε στα μέλη του Καλή Επιτυχία στην αποστολή τους.

Α. Περί του Οδυσσειακού Ανακτόρου

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσίευση για την ανακάλυψη του Οδυσσειακού Ανακτόρου, με αποτέλεσμα οι δυο επιστήμονες που φέρονται ως ανασκαφείς της Ακρόπολης στην Ιθάκη να "βομβαρδίζονται" καθημερινά από τον Ελληνικό και διεθνή τύπο. Οι δυο καθηγητές και ανασκαφείς, ο Θ.Παπαδόπουλος και η Λίτσα Κοντορλή -Παπαδοπούλου κάνουν λόγο για το αποτέλεσμα μιας 16ετους έρευνας και ανασκαφής με σημαντικά ευρήματα, που "επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος μας που πασχίζει για καλά και ελπιδοφόρα νέα και ότι ο πολιτισμός αξίζει κάθε ευκαιρία που μπορεί να έχει". Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους δυο επιστήμονες την σχετική ανακοίνωση και δημοσιεύουμε μέρος των ευρημάτων της ανασκαφής που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα. Πρόκειται για α) μεγάλο ανακτορικό κτιριακό συγκροτήμα εκτεινόμενο και διαρρυθμισμένο σε δύο επίπεδα (άνδηρα), β) λίθινα κλιμακοστασία λαξευμένα στο βράχο, που διευκόλυναν την επικοινωνία των κατοίκων των δύο ανδήρων, γ) κτιστό προϊστορικό φρεατίο δ) υπόγεια τεχνητή δεξαμενή νερού-"τυκτής" κρήνης, ε) ταφικο περιβόλο, στ) μεγάλο κυκλοτερές μνημείο, ζ) βοηθητικά δωματία-αποθηκες η) εργαστήριο κατεργασίας μετάλλου. Στη θέση Άγιος Αθανάσιος - Σχολή Ομήρου, στις υπώρειες της Εξωγής Βορείου Ιθάκης, όπου ήσαν ορατά κτιριακά κατάλοιπα και είχαν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές έρευνες από έλληνες και ξένους αρχαιολόγους (Volgraff, Heurtley, Wasson, Κυπαρίσσης), εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε η προϊστορική ακρόπολη τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες. Η κύρια πύλη συνδέεται με οχυρωμένη διάβαση, όμοια, σε μικρότερο μέγεθος, με του ανακτόρου της Τίρυνθας, προστατευμένη με δύο πύργους (σώζεται μερικώς ο ένας) και αναβάθρα. Η κύρια πύλη εφάπτεται τοίχου προσεκτικά κτισμένου και τις παραστάδες της αποτελούν επεξεργασμένοι τετραγωνισμένοι ογκόλιθοι. Από την κύρια είσοδο ήταν ορατή η νότια κύρια είσοδος του τριμερούς μεγάρου. Στο κάτω άνδηρο του κτιριακού συγκροτήματος εντοπίστηκε τριμερές ορθογώνιο κτίριο-μέγαρο, όμοιο με αντίστοιχα μέγαρα μυκηναϊκών ανακτόρων Μυκηνών, Τίρυνθας και Πύλου. Στο άνω άνδηρο αποκαλύφθηκαν προϊστορικά κτίρια αποθηκών, λουτρού, εργαστηρίου κατεργασίας μετάλλων, καθώς και βοηθητικά δωμάτια. Από τα δύο λαξευτά στο βράχο κλιμακοστάσια το μεγάλο δυτικό χωρίζεται με πλατύσκαλα σε δύο τμήματα, μιμούμενο ίσως μινωικά πρότυπα. Η μυκηναϊκή υπόγεια κρήνη, ανατολικά και σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι χτισμένη με τον γνωστό εκφορικό τρόπο και μοιάζει με αντίστοιχες κρήνες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας. Χρονολογήθηκε από τον ειδικό επιστήμονα για τα αρχαία υδραυλικά έργα Jost Knauss, καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην μυκηναϊκή εποχή (1300-1200 π.Χ.) και, όπως οι υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και Τίρυνθας, χρησίμευε για την ύδρευση των ενοίκων της ακρόπολης σε περίοδο πολιορκίας και εχθρικών επιδρομών. Βορειοανατολικά του μεγάρου υπάρχει μικρός τετράγωνος ταφικός περίβολος, συλημένος. Ανατολικότερα της υπόγειας κρήνης, ερευνήθηκε μεγάλο κυκλοτερές προϊστορικό μνημείο με βαθμιδωτή είσοδο στα ανατολικά, από την επίχωση του οποίου προέρχονται δύο τουλάχιστον βουκράνια, οστά πρωτόγονου βοδιού (bos primigenius), προϊστορική κεραμεική και πήλινες ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής μία από τις οποίες, δημοσιευμένη στο έγκριτο αρχαιολογικό περιοδικό KADMOS, έχει εγχάρακτα σύμβολα και παράσταση πλοίου με τον Οδυσσέα, τη Σειρήνα, τη Σκύλλα και τον σύντροφο του Οδυσσέα στην στιγμή της μεταμόρφωσης από άνθρωπο σε χοίρο. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται προϊστορική κεραμεική (χειροποίητη και τροχήλατη της 2ης χιλιετίας π.Χ.), σπασμένα λίθινα αγγεία, ένα μολύβδινο μινωικό ειδώλιο, χάλκινες περόνες, λυχνάρι και χρυσό έλασμα με παράσταση του Οδυσσέα και πλοίου, που το έχει τυλίξει με τα πλοκάμια της η Σκύλλα.-

Β. Έπιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»
ΕΔΡΑ: ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ
ΑΦΜ: 099716630. ΔΟΥ ΙΘΑΚΗΣ
Ιθάκη 25-8-2010

Προς Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Κοιν/ση Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σπύρο Μοσχόπουλο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση των Ελλήνων αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι εντόπισαν, ύστερα από 15 χρόνια ερευνών, το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης στη θέση Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου, έχουμε το καθήκον να σας προσκαλέσουμε στην Ιθάκη για να ενημερωθείτε επί τόπου από τους ανασκαφείς.

Δεν ζητάμε από εσάς, ούτε από την αρχαιολογική κοινότητα να συμφωνήσετε με την ανακοίνωση. Σας ζητάμε όμως να δείτε με τα δικά σας μάτια τι έχει αποκαλυφθεί και να δώσετε εντολή στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου σας:

1. Να υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ, Πανεπιστημίου και Ν.Α. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ώστε να ενεργοποιηθεί η επιχορήγηση της Νομαρχίας ύψους 115.000€ προς το Πανεπιστήμιο για τη συνέχιση των ερευνών κλπ.

2. Να υπογράψουν την άδεια για τη φετινή ανασκαφή.

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Α.Σ. από το 2004 έχει αναγνωρίσει στην περιοχή αυτή ακρόπολη και οικοδόμημα με δύο άνδηρα κλπ και έχει κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση δύο φορές του χώρου 25 στρεμμάτων, η οποία ολοκληρώνεται και τα χρήματα 180.000€ έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον Οκτώβρη του 2009.

Πιστεύουμε ότι η πρόσκλησή μας θα γίνει δεκτή γιατί η Ιθάκη και ο Οδυσσέας μπορεί να αποτελέσουν άμεσα και χωρίς διαφήμιση πόλο έλξης για τους πνευματικούς ανθρώπους όλου του κόσμου που τόση ανάγκη έχει ο Ελληνικός Τουρισμός.

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Σπ. Αρσένης
π. Δήμαρχος Ιθάκης

Ο Γραμματέας
Γερ. Παξινός
Πλοίαρχος Ε.Ν.


Γ. Απάντηση στις δηλώσεις Μεταξά

Από το Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί» εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μάκη Μεταξά σχετικά με την ανακάλυψη του Οδυσσειακού ανακτόρου στην Ιθάκη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ 
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»
Ιθάκη, 1/9/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΨΕΥΔΗ
«ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ κ. ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ»


Καταλαβαίνουμε την απογοήτευση του κ. Μεταξά αλλά τα μεγάλα ψέματα κάποτε τελειώνουν όσο κι αν υποστηρίζονται οικονομικά και πολιτικά. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη ενσυνειδήτως!

1. Ουδέποτε οι Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ερευνούν από το 1996 την περιοχή του Αγίου Αθανασίου, είχαν ανακοινώσει ότι βρήκαν το Μέγαρο του Οδυσσέα στα Πηλικάτα. Είναι αυταπόδεικτο το ψεύδος που σκοπό έχει να μειώσει τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης.

Αφού ερευνούσαν επί 14 χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή «Άγιος Αθανάσιος» και αφού το Κ.Α.Σ. με πρότασή τους προέβει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση 25 στρ., πως μπορούσαν να ανακοινώσουν πριν 2 χρόνια ότι το ανάκτορο το βρήκαν σε μια άλλη περιοχή, χιλιόμετρα μακριά!!!

2. Η ανακοίνωση δεν έγινε στο δρόμο αλλά σε επίσημη αρχαιολογική ημερίδα που οργανώθηκε στην Ιθάκη στις 20 Αυγούστου από τη ΛΕ’ ΕΚΠΑ και το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης.

Νιώθουμε τη λύπη των κ.κ. Μεταξά και Κολώνα. Για να την ξεπεράσουν τους προτείνουμε, αφού έχασαν την Ομηρική Ιθάκη να ψάξουν να βρουν το Ομηρικό «Δουλίχιο»!!!! Ποιος ξέρει; Μπορεί να το ανακαλύψουν στον Πόρο!!!

Σαμικές του Ύψους και του Βάθους Εικόνες Καλοκαιριού 2010 - Μέρος 4ο

ΣΑΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2010
Μέρος Τέταρτον και Έσχατον

Βράδυ στη Σάμη, στην παραλία της, δεν αλλάζεται με τίποτα!

Ένα δροσερό αεράκι να κατεβαίνει από το λόφο της Κυάτιδος σταλμένο από τις
Αμαδρυάδες του δάσους και της Νύμφες των μικρών πηγών. Ενίοτε αρνείται
πεισματικά να εναγκαλιστεί με τη δυσοσμία του λεγόμενου βιολογικού.
Σε μια γραμμή περίπου πεντακοσίων μέτρων συναντάς τα πάντα. Νεανικό
θόρυβο μουσικής, ευχάριστη τσίκνα που τη σκορπά ο Αίολος, φωτεινά και
ημισκότεινα μαγαζιά ποικίλης πραμάτειας, συζητήσεις εφήβων και ιδανικές
συναθροίσεις παλιόφιλων, βόλτες ησυχίας, στέκια ηρεμίας και μπροστά
τα πλεούμενα να λικνίζονται στην γαλανή αγκαλιά της ανέλπιστα ήρεμης θάλασσας.

Μόνη παραφωνία η ώρα του ερχομού των πλοίων και των νταλικών.

Παραφωνία ο ήχος της σιωπής του φεγγαριού κι ο φλοίσβος της θαλάσσης
έστω με τα ενίοτε όχι και τόσο καθαρά νερά με τον ήχο εκατομμυρίων
ντεσιμπέλ των νταλικών που περνάνε με μια εκκωφαντική αναίδεια
διαταράσσοντας τη γαλήνη του Αυγούστου με το δεύτερο ολόγιομο φεγγάρι
του.

Η «συναυλία» του τίποτα κόντρα στην απόλυτη συναυλία των τζιτζικιών και
του αιθρηγενέτη βορέα εκείνης της βραδιάς. Κάπου μακριά το γάβγισμα ενός
σκύλου τόνιζε την παραφωνία του χώρου και υπογράμμιζε παράλληλα την
ευφωνία της περιοχής ενορχηστρωμένης εξαίσια από τη σκιά της Μεγάλης
Ακρόπολης και της Κυάτιδος. Ακριβώς από πάνω…

Ο μοναδικός Νιάρος εμβληματική μορφή της περιοχής, μειδιώντας και
φιλοσοφώντας χαρίζει περισσότερο παρά πουλάει την πάντοτε πενιχρή ψαριά
του.

Σάμη: τρεις δρόμοι παράλληλοι διαβαίνουν τις δεκαετίες. Ο ένας, της
μοναξιάς, αναλογίζεται κλέη των εποχών μιας ευτυχισμένης εδώδιμης και
αποικιακής ανέχειας. Ο άλλος, της νοσταλγίας, ακόμη συλλαβίζει τα γκαπ
γκουπ των χασάπικων, του λατινιέρη και των σφυριών δανείζοντας διαδρομές
ταχυδρόμων και παρελάσεις γυμνασιόπαιδων με τα τύμπανα της μνήμης να
παιανίζουν ιδανικές εικόνες ενός ετοιμόρροπου, στον τοίχο του μέλλοντος,
κάδρου. Κι ο τρίτος, της πολύβουης εγκαρτέρησης, κραυγάζει ανύποπτος
την αρρυθμία της εποχής προσφέροντας νωχελικούς καπνούς μιας άδηλης
θυσίας στο βωμό του ανέλπιστου, πολύχρωμες καραμέλες λήθης, περιδέραια
οφθαλμαπάτης και ενίοτε σελίδες ελπίδων ιδανικές που εγκυμονούν ένα
μέλλον αμφίθυμο.

Σάμη, εραλδική εικόνα της κεφαλονίτικης γης έξω από εκείνους που ποτέ δεν
σου άξιζαν!

Είτε έτσι είτε αλλιώς, Αθάνατη Σάμη!!!

MAJOR ARX

Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος".

Το Πρόγραμμα της Έκθεσης θα βρίσκεται αναρτημένο καθ'όλη τη διάρκεια της Έκθεσης στη δεξιά πλευρά του ιστολογίου μας.

Μπορείτε να ανακτήσετε το πρόγραμμα και από εδώ.

Γ. Μανωλάτος - Δελτίο Τύπου

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Γαβριήλ Μανωλάτος
Υποψήφιος Δήμαρχος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες αναγράφεται στον τύπο της Κεφαλονιάς περί συνεργασίας της δημοτικής παράταξής μας με την παράταξη του συμπολίτη μας Μάρκου Κοτσιλίνη και ακόμη ότι ο κ. Γαβριήλ Μανωλάτος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Μάρκου.

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας υπεύθυνα για τα εξής: Πράγματι έγινε συνάντηση Μανωλάτου Κοτσιλίνη στη Σάμη. Συζητήθηκαν θέματα προεκλογικής εκστρατείας. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε επίσης ταυτότητα απόψεων και θέσεων σε πολλά θέματα που αφορούν στις ανάγκες της Κεφαλονιάς. Συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση για να καταγραφούν τα σημεία σύγκλησης των δύο παρατάξεων σε σχέση με τις ανάγκες της Κεφαλονιάς και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την ανάπτυξη και την ανάδειξη του Τόπου μας. Σαν Δημοτική παράταξη δεν αποκλείομε τη συνεργασία με άλλες παρατάξεις. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας και τον Τόπο μας και όχι να κατακτήσουμε τη Δημαρχία. Το κάλεσμά μας απευθύνεται προς όλους. Η Δημοτική Παράταξή μας συνεχίζει με επιτυχία την πορεία προς την 7η Νοέμβρη. Θα ενημερώσουμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που μας έγραψαν και μας ρωτούσαν σχετικά, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας.

Εκ του Γραφείου Τύπου
16-09-2010

Ωράριο Λειτουργίας του Μουσείου Ελιάς.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΠΥΛΑΡΟΥ που βρίσκεται στα Μακρυώτικα είναι επισκέψιμο και λειτουργεί καθημερινά

11:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00

Για πληροφορίες:
  • Μουσείο Ελιάς Πυλάρου: 26740-61204
  • Δ.Ε.Π.Τ.Α.Πυλάρου: 26740-23840
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

M. Κοτσιλίνης: Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Υποψήφιος Δήμαρχος: Μάρκος Κοτσιλίνης

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 17-09-2010

Κεφαλονίτισες - Κεφαλονίτες

Απευθύνομαι και πάλι σε σας με ειλικρίνεια και σεβασμό όπως πάντα μέχρι τώρα.

Η εμπιστοσύνη που μου δείξατε για τρεις συνεχόμενες τετραετίες στην Πύλαρο ως Δήμαρχο, στο Αργοστόλι ως Δημοτικό Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και σε άλλες θέσεις αποτελεί για μένα τιμή, παρακαταθήκη και μεγάλη ευθύνη.

Υπηρέτησα συνεχώς την αυτοδιοίκηση, γνώρισα τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της, συμμετείχα με όλες μου τις δυνάμεις στη μετεξέλιξή της σε σύγχρονο θεσμό αντικαθιστώντας την επαιτεία και την εξάρτηση με σχεδιασμό, προγραμματισμό και διεκδίκηση. Δεν επιδίωξα άλλη θέση πότε Νομάρχη, πότε Βουλευτή, πότε Δημάρχου και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.

Η αυτοδιοίκηση σήμερα βρίσκεται πάλι σε σημαντική καμπή. Στους δύσκολους καιρούς της πληγωμένης εθνικής μας αξιοπρέπειας, σε εποχές δυσπιστίας και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος η τοπική αυτοδιοίκηση με το εγχείρημα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο να αλλάξουμε τους λάθος δρόμους που είχαμε πάρει.

Το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι μια απλή χωροταξική αλλαγή των Δήμων. Επεμβαίνει στο σύνολο της Διοικητικής Δομής του Κράτους που αναβαθμίζει το Δήμο σε σύγχρονο θεσμό Διοίκησης και εξυπηρέτησης του πολίτη και τον καθιστά ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Είναι λογικό ότι αυτό το θεσμό, ιδίως στα πρώτα του βήματα μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα όποιος πιστεύει σε αυτόν. Όποιος είναι υπέρ και όχι εναντίον. Για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση η νέα εποχή απαιτεί ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, προκειμένου να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και να ωφεληθεί ο τόπος. Είναι βέβαιο ότι λογικές και πολιτικές της περασμένης 40ετίας, εμπόριο ελπίδας και ανέξοδες υποσχέσεις για τα πάντα, στη σημερινή εποχή είναι όχι μόνο ανεδαφικές αλλά και επικίνδυνες.

Κεφαλονίτισες και Κεφαλονίτες,

 Έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών και της ευθύνης που συνεπάγεται η νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση

Ζητώ τη στήριξή σας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 στις οποίες είμαι υποψήφιος Δήμαρχος της Κεφαλονιάς, επικεφαλής του Συνδυασμού:


« ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»

 Σε αυτή την απόφασή μου οδηγό και εγγύηση αποτελεί η όλη διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα ο Δήμος Πυλαρέων αποτελεί, πιστεύω, ένα πρότυπο Δήμου με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καθαριότητα, νοικοκυριό και σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, κοινωνικών δομών, υπηρεσιών κλπ.

 Οι αρχές που διέπουν τη δραστηριότητά μου είναι:

  • Η αξιοκρατία και όχι ο κομματισμός.
  • Η πραγματική πολιτική και όχι οι φανφάρες.
  • Η πολλή δουλειά και όχι οι υποσχέσεις και η ρουσφετολογία.
  • Η εντιμότητα και η διαφάνεια για τα οποία είμαι περήφανος.
Η νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση εξελίσσεται σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Εν τούτοις υπάρχουν προτεραιότητες που πρέπει και μπορούμε να αναπτύξουμε.
Ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη, νοικοκυριό σε όλους τους τομείς, οργάνωση αξιόπιστων υπηρεσιών, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Οι τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής θα σχεδιαστούν και θα προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα πραγματικότητα.
Γενικότερα η ανάπτυξη, η οικονομία, η κοινωνία και ο πολιτισμός πρέπει να εξεταστούν μέσα από αρμονική συνεργασία με όλους, με συναινέσεις και ανθρώπινο πρόσωπο. Οι απαιτήσεις και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, που είναι αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών των τοπικών κοινωνιών θα διατηρηθούν στο ακέραιο. Οι τυχόν φοβίες που υπάρχουν στις περιφέρειες των νησιών, ότι θα εγκαταλειφθούν και θα απορροφηθούν από το κεντρικό σύστημα διοίκησης πρέπει να ξεπεραστούν και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους τρόπους. Το ίδιο πρέπει να αμβλυνθούν και να ξεπεραστούν οι όποιοι τοπικισμοί και αντιθέσεις κέντρου – περιφέρειας.
Στο ξεκίνημά μας αυτό, έχω την τιμή να με εμπιστεύονται και να στελεχώνουν τον συνδυασμό μας άτομα με ιδέες και γνώσεις, με πολύχρονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και νέοι άνθρωποι, επιστήμονες και επαγγελματίες.
Όλοι μαζί με σοβαρότητα, με σεβασμό στον πολίτη χωρίς υποσχέσεις, χωρίς προεκλογικές δεσμεύσεις για έμμισθες θέσεις θα εργαστούμε ώστε να αναπτυχθεί ένα αυτοδιοικητικό κίνημα.
Η υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τιμή στο πρόσωπό μου. Παράλληλα όμως εκ μέρους μου θα υπάρξει ανεξαρτησία στη δράση με γνώμονα πάντα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, όπως άλλωστε γινόταν σε όλες τις προηγούμενες θητείες μου.

Σέβομαι και υπηρετώ το θεσμικό ρόλο του τύπου και των ΜΜΕ. Γνωρίζω πως λειτουργούν και επιζητώ τη συμβολή τους για το καλό του τόπου.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο εγώ και οι συνεργάτες μου θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για πολιτισμένο διάλογο και παράθεση επιχειρημάτων. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλει ώστε να είναι η Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο και όχι το παρασκήνιο και η παραπολιτική.

Φίλες και Φίλοι,

Στο ξεκίνημα της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ για την επόμενη μέρα της Κεφαλονιάς σας καλούμε

  • Να στηρίξετε την προσπάθειά μας
  • Να στελεχώσετε τα ψηφοδέλτιά μας και
  • Να δώσουμε όλοι μαζί στην Κεφαλονιά μας τη θέση που της αξίζει!!!
Με εκτίμηση,

ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ
Δήμαρχος Πυλαρέων
Υποψήφιος Δήμαρχος Κεφαλονιάς

Η Σάμη στο youtube

Από τα πολλά videos για τη Σάμη στο youtube αυτό είναι ιδιαίτερα όμορφο. Καλή συντροφιά και υπενθύμιση και για τους απανταχού της γης Σαμικούς....

Κλικ στην φωτογραφία ή στο σύνδεσμο από κάτω....


http://www.youtube.com/watch?v=XR0LAFMDH7I

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πυλάρου

Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19 -9-2010 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πυλάρου στην Αγία Ευφημία για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Διάλυση Σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης «Γενικός Σχεδιασμός και μέτρα εφαρμογής για την προστασία και διαχείριση της παραλίας Μύρτου Κεφαλονιάς»,
  2. Σύνταξη φακέλου «Αξιοποίηση και Ανάδειξη περιοχής παραλίας Μύρτου»,
  3. Παραχώρηση Γηπέδου ποδοσφαίρου για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011,
  4. Έγκριση Α.Π.Ε. α) Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. για το έργο «Δημοτική Αγροτική Οδοποιία Πυλάρου 2008-2009». β) Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. για το έργο «Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου στο Δημοτικό  Σχολείο Μακριωτίκων Δ. Πυλαρέων»
  5. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής για το έργο «Κατασκευή  εγκαταστάσεων για την αξιοποίηση γεωτρήσεων Δ. Πυλαρέων-Βελτίωση Δικτύου ύδρευσης Πυλάρου»
  6. Αποδοχή παραχώρησης τμήματος οικοπέδου σε κοινή χρήση.

Ο Πρόεδρος

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Δραστηριότητα Υποψηφίων Δημάρχων

Στο "Kefalonia Press" διαβάσαμε ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάρκος Κοτσιλίνης έχει -σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΡ - ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιό του με περισσότερα από 240 ονόματα υποψηφίων. Είδαμε και τα πρώτα 15 ονόματα υποψηφίων του Συνδυασμού του.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Στον "Ανεξάρτητο" διαβάσαμε για την δραστηριότητα του υποψηφίου Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση ο οποίος με περιοδείες σε διάφορα μέρη του νησιού (Κηπούρια, Πεσάδα, Τραυλιάτα) εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

H πρώτη επιλογή, η Ιστορία και το μέλλον.

Του Παναγιώτη Σκληρού

Στο παραπέντε κυριολεκτικά ακούστηκε το όνομα του υπ. περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτου.

Δεν ήταν από τα ονόματα που "έπαιζαν" αλλά είναι καλοδεχούμενος .

Οι λόγοι είναι πολλοί: Είναι γνωστό αλλά μας το θυμίζει και το πολύ περιεκτικό και δυνατό βιογραφικό του ότι ο Ηλίας Μπεριάτος έχει συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην δημιουργία της περιφέρειας Ιονίων νήσων και επομένως δεν θα μάθει τώρα τα λιμάνια και τα προβλήματα της. Κουβαλάει και βιώνει την επτανησιώτικη κουλτούρα, την εκφράζει ακόμα και με μια κίνηση του χεριού του, μια έκφραση ή μια πρωτοβουλία του. Έχει δουλέψει σαν Νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης και έχει αυτοδιοικητική αντίληψη. Δεν είναι περαστικός στον τόπο καταγωγής του αλλά νιώθει και είναι Επτανήσιος.

Είναι ακαδημαϊκός με ειδικές σπουδές και έδρα που θα τις ζήλευαν πολλοί, χωρίς αυτές να του στερούν την πρόσβαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το αντίθετο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός και η αυτοδιοικητική ανάπτυξη είναι και στα πολιτικά αλλά και στα ακαδημαϊκά του κεκτημένα. Το ίδιο και η βούλησή του. Λίγο να μιλήσει κανείς μαζί του κατανοεί την γρήγορη σκέψη, την άμεση ενέργεια, την αποφασιστικότητα αλλά και την ευελιξία, την ίδια την πρακτικότητα για να λυθεί το όποιο πρόβλημα.

Ο Ηλίας Μπεριάτος ήταν η έκπληξη του Γ.Παπανδρέου που - ας μη κρυβόμαστε - δεν είχε κανείς σκεφτεί. Είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν κατέχει κάποια θέση κυβερνητική ή αυτοδιοικητική, ούτε είναι κομματικός συμβουλάτορας. Είναι ακαδημαϊκός αλλά με θητεία στην διοίκηση και στα δρώμενα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, στο εξωτερικό αλλά και στα Ιόνια.

Αποφασίζει την στράτευσή του για την τιμητική θέση του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Ιονίων νήσων ή Επτανήσου με μόνο γνώμονα την υπηρεσία αυτού του ίδιου του οράματος που ο Αντώνης Τρίτσης, ο Σπύρος Ράλλης, ο Δημήτρης Μαρούδας, ο Γιώργος Κτενάς και ο Σπύρος Καλούδης ως βουλευτές επτανήσιοι υπέγραψαν και παράδωσαν στον Ανδρέα Παπανδρέου την κοινή δήλωση για την ίδρυση της περιφέρειας των Επτανήσων.

Στηρίζουμε και συμπορευόμαστε με τον Ηλία Μπεριάτο, τον οραματιστή, τον ακαδημαϊκό και τον προσηνή επτανήσιο , με την ελπίδα αλλά και την βεβαιότητα ότι οι ακαδημαϊκές του γνώσεις και η δουλειά του καθηγητή θα έχουν πρακτικές εφαρμογές για την ανάπτυξη και το μέλλον όλων των νησιών μας και των κατοίκων τους, όπως και ο ίδιος ανέφερε στην χαιρετιστήρια διακήρυξη του.

Παναγιώτης Σκληρός

«Ποντικοί» στο κυλικείο του Γυμνασίου-Λυκείου Σάμης;

Φαίνεται ότι τελευταία πολλά περίεργα συμβαίνουν εκεί.

Ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός, μια επιτροπή που αποφασίζει, αλλά, μετά, κάποιο μέλος της παίρνει πίσω την υπογραφή του(!!), μετά την ξαναδίνει(!!).

Ένας φάκελος κάνει φτερά και περιέργως ξαναβρίσκεται, αφού όμως η ενδιαφερόμενη καταφεύγει στον Εισαγγελέα.

Η επιτροπή αντί να αποκλείσει όσους από τους υποψήφιους δεν είχαν πλήρη τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους και να προχωρήσει ομαλά, καταφεύγει σε ακροβασίες, η Σχολική Επιτροπή ακροβατεί και μετά από εισήγηση του κου Μονιά ακυρώνει τον διαγωνισμό, με παράταση της σύμβασης που έχει εν τω μεταξύ λήξει και χωρίς να πάρει απόφαση για το πότε θα τον επαναλάβει(!!).

Μήπως όλα αυτά είναι πολλά για ένα μικρό κυλικείο ενός σχολείου στην Σάμη;

Είναι τόσο σημαντικό το οικονομικό διακύβευμα ή τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Είναι και οι εκλογές και όσο να το κάνεις τα ψηφουλάκια παίζουν τον ρόλο τους.

Μήπως κε Μονιά έχετε κάτι να μας πείτε;
Κε Στανίτσα πρόεδρε;;
Κε Διευθυντά του σχολείου με την ιπτάμενη υπογραφή;;

Μυς(ο)σχολικός

Ο Π. Δρακουλόγκωνας υποψήφιος αντιπεριφεριάρχης του Θόδωρου

Αναδημοσιεύουμε από τον "Ανεξάρτητο".

Ο Π. ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Άλλο ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ επιλέγει σ' αυτές τις εκλογές να μην ακολουθήσει τις κομματικές εντολές και να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Μετά τον τέως δήμαρχο Σάμης Γ. Αρτελάρη και τον τέως αντιδήμαρχο Παλικής Β. Θεοφιλάτο που επέλεξαν να συνταχθούν με το ψηφοδέλτιο του Αλ. Παρίση, και ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. Σάμης Π. Δρακουλόγκωνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατέλθει στον χώρο της αιρετής Περιφέρειας ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του Θ. Γαλιατσάτου.

Η σχεδόν βέβαιη κάθοδος του Π. Δρακουλόγκωνα με το ψηφοδέλτιο του Θ. Γαλιατσάτου δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Κεφαλονιάς του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοτσιλίνη, καθώς στην πλέον ευαίσθητη εκλογική περιφέρεια της Σάμης, τα στελέχη πρώτης γραμμής του Κινήματος που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το “πράσινο” ψηφοδέλτιο είτε δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν αυτή τη χρονική περίοδο, είτε μετακινούνται προς άλλα ψηφοδέλτια.

Πηγή: http://anexarttitos.gr/article.asp?Aid=10344

Λίγο από ....Μεζεδάκια

Ευχαριστούμε τα "Πολιτικά Μεζεδάκια" για τη συνεχή ενημέρωση.

Κερκυραϊκή Τρίτσα

Την κίνηση του κ. Καλούδη από την Κέρκυρα για τη διεκδίκηση από πλευράς του της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σχολιάζει ο "Ποπολάρος". Αναρωτιέται αν ο κ. Καλούδης διεκδικεί να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με ή χωρίς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιας και, όπως σημειώνει ο "Ποπολάρος" ο κ. Καλούδης κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως προς τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίου Περιφερειάρχη. Ενώ συνεχίζει να αναρωτιέται αν το μέλλον της Περιφέρειας είναι η παντοκρατορία της Κέρκυρας με Κερκυραίο Περιφερειάρχη και έδρα την Κέρκυρα. Ο κ. Καλούδης και οι Κερκυραίοι υποστηρικτές του κατακεραυνώνουν το κόμμα για αδιαφανείς διαδικασίες και κάνουν ακριβώς το ίδιο αφού αυτοανακηρύσσονται υποψήφιοι αψηφώντας το ζωτικό αίτημα των υπολοίπων Νησιών για “Μη Κερκυραίο Υποψήφιο”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Ουδείς μετά Χριστόν προφήτης.

Στις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων στέκεται η ανάρτηση αυτή και τις "αντιδράσεις" στις περιπτώσεις κατα τις οποίες ο αποτέλεσμα της ανάδειξης δεν είναι το ...αναμενόμενο. Διαβάζουμε:

"Είναι πραγματικά οξύμωρο αυτό που συμβαίνει. Κομματικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ που μετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων της αυτοδιοίκησης, ως αυτοπροτεινόμενοι ή και εταιροπροτεινόμενοι για το περιβόητο Χρίσμα, σηκώνουν σήμερα το Λάβαρο της Επανάστασης απέναντι στην Ιπποκράτους, και μιλούν για αδιαφανείς διαδικασίες, έλλειψη Δημοκρατίας ,ορμώμενοι προφανώς από την προσωπική τους πικρία που απορρέει από το γεγονός ότι το κόμμα δεν τους επέλεξε."

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι διαδικασίες ήταν γνωστές σε όλους μέσα από τις σχετικές κομματικές εγκυκλίους που αφορούσαν τη διαδικασία επιλογής, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί το προσωπικό σας πρόβλημα ενός υποψηφίου ξαφνικά να ανάγεται σε πρόβλημα του εκλογικού σώματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Μάκης Φόρτες: "Εμένα δεν μπορούν να με κατηγορήσουν για ιδιοτέλεια"

"Δικαιωμένος δηλώνει ότι νοιώθει ο κεφαλλονίτης πολιτικός Μάκης Φόρτες μετά τις συνεργασίες που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ σε διάφορες Περιφέρειες και παράλληλα παραμένει σταθερός στην ανεξάρτητη κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων".

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δημοτικά.....

Έμαθα ότι έγινε συνάντηση μεταξύ Μάρκου Κοτσιλίνη και Γαβριήλ Μανωλάτου για θέματα προ-εκλογικά.

Πολύ καλό το κλίμα. Πολλά τα κοινά σημεία στα προγράμματα των δύο υποψηφίων.

Μάλλον θα έχουμε και άλλη συνάντηση μεταξύ Μάρκου-Γαβριήλ.

Το ζητούμενο είναι μάλλον η σύγκλιση των δύο δημοτικών παρατάξεων. Το μέσο είναι γνωστό: κοινές προσεγγίσεις για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Κεφαλονιάς.

Αναγνώστης

Τα ΕΥΡΗΜΑΤΑ της βόρειας ΙΘΑΚΗΣ και η ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ

Αναδημοσιεύουμε από το τον "Ανεξάρτητο" ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το ανάκτορο του Οδυσσέα.


Τα ΕΥΡΗΜΑΤΑ της βόρειας ΙΘΑΚΗΣ και η ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ

Το άρθρο αυτό το έγραψα, όχι τόσο γι' αυτούς που χαίρονται για τις ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΘΙΑΚΙ, αλλά για εκείνους που ακόμα απορούν για το ΑΝ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΙΧΕ ΕΔΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ!

Οι περισσότερες από τις θεωρίες που έχουν ως ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ τη Λευκάδα ή την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ σε ένα πράγμα συμφωνούν: ΟΤΙ το μικρό απόκρημνο νησί, που όντως μαζί με Κεφαλονιά και Ζάκυνθο ανήκαν στον ΟΔΥΣΣΕΑ και στους ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ήταν η ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ ή ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ (παιπαλόεσσα), ονομαζόταν ΣΑΜΗ, διότι ΣΑΜΑ στα φοινικικά σημαίνει ψηλό κι απότομο, σήμερα ΘΙΑΚΙ.

Η ΟΜΗΡΙΚΗ αυτή ΣΑΜΗ είχε μεγάλη δύναμη διότι από τους 108 μνηστήρες είχε τους 24 στο παλάτι της Πηνελόπης, ενώ στη ΣΑΜΗ είχε παντρευτεί και η ΑΔΕΛΦΗ του Οδυσσέα η ΚΤΙΜΕΝΗ.

Αργότερα, όταν επέδραμαν οι Κορίνθιοι Δωριείς (βλέπε κορινθιακά κεραμικά μουσείου Ιθάκης), ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΓΚΑΙΟΣ (γιος της Κτιμένης;), μετά από σθεναρή αντίσταση την παρέδωσε κατόπιν συμφωνίας (δεν βρέθηκαν ίχνη φωτιάς στις καταστροφές) και κίνησε για το ΑΙΓΑΙΟ όπου κατέλαβε τη ΣΑΜΟ (πρώην ΦΥΛΛΑΣ) και αφού άφησε πρώτα τυχόν ανήμπορους και πολιτικούς αντιπάλους απέναντι απ' το Θιάκι στην Κεφαλονιά, όπου και ίδρυσαν τη ΣΑΜΗ, όπως λέγεται μέχρι σήμερα.

Κάθε εύρημα συνεπώς που αποκαλύπτεται στο ΘΙΑΚΙ μας ενδιαφέρει, γιατί ήταν σίγουρα της ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ.

Πόσο μάλλον αν είναι και βασιλικό π.χ. του ΑΓΚΑΙΟΥ.

Θα μας ενδιέφερε επιπροσθέτως να μάθουμε αν βρέθηκαν ίχνη φωτιάς.

...Ίχνη που όπως προαναφέρει δεν ευρέθησαν στο άλλο, πάνω από τον ΠΙΣΑΕΤΟ (θέση “Αλαλκομενές”).

Ούτως ή άλλως ΣΥΓΧΑΙΡΩ τους ερευνητές για την αποκάλυψη, και τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που δεν συγκάλυψαν και δεν μπάζωσαν την ανακάλυψη.

Όμως, γιατί επιμένουμε ότι δεν ανήκουν τα ευρήματα στον πυρήνα της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα και στην ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ;

- Διότι απλά, ΕΠΕΙΔΗ ο όρος Ιθάκης “ετέθη υπό του ΟΜΗΡΟΥ”, πρέπει να τη δεχτούμε όπως την περιγράφει και όχι όπως θα θέλαμε.

Όσον αφορά τα τρία λιμάνια (που ήταν τέσσερα), αυτά πρέπει να μην είχαν σχέση όλα μεταξύ τους και δεν φαίνονται από το ίδιο σημείο.

Π.χ. Το λιμάνι του Φόρκυνα από το παλάτι απείχε τουλάχιστον 5 ώρες. Το λιμανάκι του Ρείθρου ήταν σε κρυφό σημείο (νόσφι πόληος) και όποιος άραζε εκεί ήταν ΑΘΕΑΤΟΣ από την πόλη και το παλάτι.

Τέλος ο ΗΜΕΤΕΡΟΣ ΛΙΜΗΝ (της πόλης) πρέπει να ήταν στο εσωτερικό (στο μυχό) του ΠΟΛΥΒΕΝΘΟΥΣΛΙΜΕΝΟΣ.

Τώρα γιατί επιμένουμε ΑΚΟΜΑ ότι άλλη είναι η σημερινή και άλλη η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ;

- Διότι ο ΤΑΦΟΣ του ΟΔΥΣΣΕΑ έχει ήδη αποκαλυφθεί και ευρίσκεται στα ΤΖΑΝΑΤΑ ΠΡΟΝΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (βλέπε ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ και αντίστοιχο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στο βιβλίο ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ).

- Διότι όπως λέει ο Οδυσσέας στον βασιλιά της Κέρκυρας Αλκίνοο (ραψωδία ι'): Η Ιθάκη είναι δυτικά (προς ΖΟΦΟΝ) του συμπλέγματος των νησιών, είναι χαμηλή και πέρα-πέρα (ΧΘΑΜΑΛΗ ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ) και είναι σε θέση προς το ΔΕΙΛΙΝΟ, έχει καλά δειλινά-ΚΑΛΟΔΕΙΛΙΝΑΤΗ (ΕΥΔΕΙΕΛΟΣ).

- Διότι όπως λέει η θεά Αθηνά στον ίδιο τον Οδυσσέα (ραψωδία ν'): Η Ιθάκη έχει ρυάκια που τρέχουν ολόχρονα (ΕΠΗΕΤΑΝΟΝ).

- Διότι από το παλάτι σε ελάχιστα λεπτά τρέχοντας είσαι στο λιμάνι (ραψωδία β').

- Διότι όπως λέει ο Τηλέμαχος μες στην ομήγυρη των μνηστήρων (ραψωδία φ'): Οι άρχοντες που διεκδικούν την Πηνελόπη ανήκουν σε νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στην Τραχειά Ιθάκη και στην Ήλιδα την αλογοτρόφο (ιπποβότοιο).

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Ότι η ΟΜΗΡΙΚΗ (αυτή που περιγράφει ο ΟΜΗΡΟΣ) ΙΘΑΚΗ είναι στα δυτικά της Κεφαλονιάς και λέγεται ΠΑΛΙΚΗ.

Η ΠΑΛΙΚΗ επίσης έχει μιαν έκπληξη: Περιλαμβάνει ακόμα και σήμερα το τοπίο από το οποίο έλαβε το όνομα η Ιθάκη. Έχει στην περιοχή ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ. Διότι βέβαια το Ομηρικό κείμενο μας δίδαξε ότι ΕΥΘΥΣ=ΙΘΥΣ, απ' όπου προέρχεται και η λέξη Ιθάκη.

...ΠΑΛΙΚΗ απ' όπου μπορεί και να προέρχεται το επίθετο υποστήριξης της Αθηνάς προς τον Οδυσσέα (ΠΑΛ-ΛΑΣ), που άνετα μπορεί να μεταφραστεί σε ένα σύγχρονο τοπίο “μαγεμένο” την ΚΟΥΝΟ-ΠΕΤΡΑ, το οποίο τα προϊστορικά χρόνια ίσως ήταν και η αιτία δημιουργίας μιας θεάς.

Στην Παλική επίσης μπορεί να πάει κανείς ΠΕΖΟΣ προερχόμενος από μεγάλη ενότητα (βλ. Κυρίως Κεφαλονιά).

...Γιατί περιλαμβάνει ο Όμηρος και αυτό το εξοργιστικό: Τέσσερις (4) φορές στην Οδύσσεια δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να μεταβεί πεζός στην Ιθάκη. Στο Θιάκι πως θα πάει πεζός;

Εμείς, της θεωρίας του Νίκου Λιβαδά Τουμασάτου με τίτλο “ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ, ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ”, ούτε μια στιγμή δεν κλονιστήκαμε στο άκουσμα της αποκάλυψης μεγάλου ευρήματος στο ΘΙΑΚΙ. Διότι και αυτό, πιθανόν να βρέθηκε στην τοποθεσία ΣΑΜΙΚΟ της νήσου Ιθάκης. Για εμάς είναι το Θιάκι, η ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΑΜΗ, που ήταν εξάρτημα της αυτοκρατορίας του ΟΔΥΣΣΕΑ.

Θέλαμε μάλιστα να ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ τους ερευνητές, αλλά και να καλέσουμε συνάμα στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ να ασχοληθούν και με τον κύριο κορμό της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα, την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

Κι κάτι τελευταίο. Γιατί δεν υποχωρούμε στο ποια είναι η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ;

- Διότι γνωρίζουμε ότι το μικρό απόκρημνο νησί στο πλάι της Κεφαλονιάς μέχρι το 1504 ονομαζόταν VAL DE COMPARE και Μικρή Κεφαλονιά (Cephalonia picciola), και αφού περιήλθε τότε περίπου από τους Τούρκους στη Βενετία ονομάστηκε (αυθαίρετα;) TEACCHI (=Θέαση;! -είχε πράγματι ωραία θέα!) που έγινε Θιάκι στην τοπική ντοπιολαλιά, και γύρω στα 1800 (βλ. Λόρδος Βύρων) Ιθάκη (ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, Αντ. Μηλιαράκης, 1890).

Ό,τι και να βρεθεί στο ΘΙΑΚΙ λοιπόν έχει για μας μεγάλη αξία.

Ανήκει στο βασιλιά ΑΓΚΑΙΟ, που ίδρυσε τη ΣΑΜΟ, και που πριν σ' αυτό το ίδιο το νησί, την τότε ΣΑΜΗ, που σήμερα ονομάζουμε Ιθάκη, βασίλευε η αδελφή του Οδυσσέα η ΚΤΙΜΕΝΗ.

Συγχαρητήρια λοιπόν.
ΝΙΚΟΣ Φ. ΚΑΜΠΑΝΗΣ (ΜΕΝΤΩΡ)
Γεωλόγος Α.Π.Θ.-
Ομηριστής

Πηγή: http://anexarttitos.gr/article.asp?Aid=10326