Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Major Arx: H σκόνη του χρόνου τί θα σεβαστεί;

Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΙ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ;

Και κοντά σ’ όλα τα θαυμάσια, η "εύγλωττη σιωπή" του Δημάρχου. Ποιου Δημάρχου; Πλάι τα τοτέμ με βλέμματα ολλανδικών αγελάδων μετέφραζαν τα λόγια που άκουαν σε δικές τους παγωμένες άριες.

Πράγματι, ακίνητοι με ύφος ελλανοδίκη, ανυπομονώντας για τα οβάλ γραφεία της προγραφείσης ήδη αξιολόγησης. Της εσωτερικής. Εκείνης που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, της αλάνθαστης, που ακόμη δεν έχει βγει στο φως ή μάλλον στο σκότος. Ουαί τοις ηττημένοις! Το ζήτημα είναι ποιοι είναι οι ηττημένοι.

Η ανατροπή είναι η μητέρα του μέλλοντος, τότε που η σκόνη του χρόνου θα έχει σκεπάσει την ανυπαρξία των θνησιγενών τελετουργιών και πώς να το κάνουμε, θέλουμε δε θέλουμε, θα έχει αναδείξει στο φως εκείνα τα έργα που θα αντέξουν στο διάβα της. Και κυρίως ανθρώπους που θα τα εκτιμήσουνε, έστω αργά, πολύ αργά. Ο χρόνος όμως δεν έχει αρχή ούτε τέλος.

Τα άλλα, όμως; Η Σάμη; Εκείνη του νόστου; Με το ναύτη στην προκυμαία να μειδιά θωρώντας την αιώνια αδιαφορία των γηγενών και την ανυπαρξία πολιτισμού και μιας σταλιάς συναισθήματος.

Απέναντι η Κύατις, βλοσυρή και νοτισμένη πια δεν κοιτάζει την πλατεία, αλλά μια άλλη πλατεία του μέλλοντος εκεί όπου όλα θα έχουν από την αρχή ξεκινήσει. Γιατί δεν μπορεί. Ο πολιτισμός θα πάρει κάποτε την εκδίκησή του.

Ένας Άγγλος, το 1867, ο Τόμας Σμιθ, έγραφε στο ημερολόγιό του: «Φαντάζομαι τη Σάμη μετά από έναν αιώνα. Μεγάλο λιμάνι, αγαπημένα χρώματα, η σκιά των Φανέντων, αρχαίοι ναοί ορθωμένοι, α, εκείνος ο ναός του Απόλλωνος, εκείνη η Κύαθις και η πύλη που με τις μεγάλες της πέτρες είναι σαν να φυλάει την πόλη!. Κι εκείνη η πηγή, πίνεις νερό και νιώθεις δίπλα σου τον Οδυσσέα να χαιρετάει την Πηνελόπη του. Α, όλβια Σάμη, να ζούσα τότε!».

Αλήθεια, ποιος είναι εκείνος που θα δώσει απάντηση στον Τόμας Σμιθ;

MAJOR ARX

6 σχόλια:

  1. ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΟΥ ΜΑΤΖΟΡΗ, ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΠΕΡΙΤΑ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χρόνος τελικα ειναι αγαθών προθέσεων: σκεπάζει με σκόνη το παρελθόν ώστε ακόμη και ενα φύσημα αέρα να μπορεί να το ξεσκεπάσει. Ας το έχουμε υπόψη μας όλοι αυτό. Εμεις που δεν εχουμε και τόσο αγαθές προθέσεις. Και που - ανασφαλεις ως πάντοτε - φοβόμαστε τη σκόνη που την παίρνει ο αέρας και ψάχνουμε και θέτουμε ...κολυμπήθρες για να ξεπλύνουμε τις αστοχίες, τις αποτυχίες, και τα ανομήματά μας. Αλλίμονο, και εδώ κάνουμε λάθος! Η άφεση προϋποθετει μετάνοια! Και εμείς ενα "συγγνώμη λάθος" δεν ειπαμε. Αντίθετα, προχωράμε ακάθεκτοι ...προς τα πίσω!...

    Πάραλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε ΑΝΑΜΑΜΑΛΑ, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. ΑΛλά όλοι σας επιμένετε να μου αλΛάξετε το ...όνομα. Πρώτος άρχισε ο ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ. Βέβαια, καλύτερα να σου αλλάζουνε το όνομα παρά τα ..φώτα. Αλλά σ' αυτήν την εποχή, ούτε ένα όνομα δεν μπορείς να έχεις! Παλιά ήσουν ό, τι εδήλωνες. Τώρα αλλάξανε οι εποχές. Είσαι ό, τι πούν οι άλλοι. Αλλά, φίλοι μου, εγώ υποχώρησα μια φορά και υπέγραψα ως ΜΑΤΖΟΡΗΣ-ήταν τότε που όλοι σηκώναμε τη σημαία του ΚΑΚΟΧΡΟΝΑΧΕΙΣ! Όμως θα επιμείνω ως ΜΑJOR ARX. Ήταν και το όνομα της Μεγάλης Ακρόπολης. Έτσι το αναφέρει ο Τίτος Λίβιος. Απ' αυτόν τον πήρα, αλλά και γιατί πάντα ανεβαίνω στο Κάστρο και πίστεψέ με παίρνω δύναμη. Κι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι, στο ναό του Απόλλωνα. Κι ας είναι μέσα στις βουνιές!
    Τέλος πάντων. Να είσαι καλά και πάντα να γράφεις. Είδατε, έχουμε λίγο πολύ σχηματίσει μια άτυπη παρέα, μια παρέα, ήρεμη και ήμερη, αλλά όταν πρέπει πύρινη και κεραυνοφόρα της θετικής ουτοπίας!...

    ΑΛλά, ο ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ, πού είναι;


    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάραλε, εμβαθύνεις ιδανικά στην έννοια του χρόνου. Είναι ακριβώς έτσι. Και οι όποιοι εκείνοι, λες κι έχουν ζέψει το χρόνο θριαμβικά συλλέγοντας την εφήμερη δόξα. Αν λίγο τουλάχιστον τον σέβονταν, τον σεβόμασταν είναι σίγουρο πως κι εκείνος θα ήταν καλύτερος μαζί τους, μαζίμας. Μετά χαρά θα μας έμπαζε όλους και στην ρευστή του διάσταση, τόσο που να νιώθουμε τουλάχιστον Άνθρωποι γιατί τότε θα κάναμε έργα μόνο καλά.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΣ ΑΓΑΠΕΣ-ΜΟΥ MAJOR ARX!!!...KAI MH M' EYXAΡΙΣΤΕΙΣ,... ΠΑΡΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΡΕΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ-ΣΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΙ΄ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ "ΚΑΚΟΧΡΟΝΑΧΕΙΣ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου άρεσε βεραμέντες το "Σύντροφοι του ΚΑΚΟΧΡΟΝΑΧΕΙΣ".

    Αλλά το ματαλέω : πού είναι ο ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ;

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.