Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Π. Πετράτος: Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας - Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», 25 Σεπτ. – 16 Οκτ. 2010

Είναι κοινή η εκτίμηση – εκτίμηση εκατοντάδων επισκεπτών - ότι η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που ως υπεύθυνος της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Γενικού Λυκείου Αργοστολιού διοργανώσαμε στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος» από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2010, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων, που λειτούργησε, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαιοελληνική τεχνική και τεχνολογία – θέματα ανύπαρκτα στο σχολικό πρόγραμμα. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν, να ρωτήσουν και να προβληματιστούν, να γνωρίσουν εντέλει ένα σημαντικό κομμάτι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, άγνωστο στους πολλούς.

Οι παράγοντες της επιτυχίας

Η επιτυχία της Έκθεσης οφείλεται σε δυο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται με τη θεματολογία της. Δεν επιλέχθηκε τυχαία το θέμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Μια σωστή Σχολική Βιβλιοθήκη οφείλει όχι μόνο να στηρίζει το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και να το συμπληρώνει, όχι μόνο να έρχεται αρωγός στο διδακτικό έργο αλλά και να ανοίγει γι’ αυτό το έργο καινούριους δρόμους και να προτείνει νέες διδακτικές προσεγγίσεις.

Γράφαμε στο Πρόγραμμα της Έκθεσης: «Τα σχολικά εγχειρίδια της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας δε διαπραγματεύονται θέματα της τεχνικής ενασχόλησης και της τεχνολογικής εξέλιξης των αρχαίων Ελλήνων, ούτε σε άλλα μαθήματα θετικών επιστημών γνωστοποιούνται στους μαθητές τέτοια στοιχεία. […] Έτσι, μένει η εντύπωση ότι οι αρχαίοι Έλληνες υστερούσαν στο τεχνικό και τεχνολογικό επίπεδο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αρχαιοελληνική πραγματικότητα». (Πιστεύω, λοιπόν, ότι τώρα πια οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν πεισθεί για το υψηλό επίπεδο τεχνικής και τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων). Άρα, το θέμα από μόνο του μπορούσε ίσως να φέρει κόσμο στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς ήταν άγνωστο στους πολλούς και αρκετά πρωτότυπο για τα τοπικά μας δεδομένα.

Τυχαία, επίσης, δεν επιλέχθηκε να παρουσιαστεί η δουλειά του Κώστα Κοτσανά. Ο τελευταίος είναι άνθρωπος «δικός» μας, άνθρωπος δηλαδή της εκπαίδευσης (είναι καθηγητής στον Πύργο Ηλείας, με σπουδές μηχανολόγου-μηχανικού), που ζει και βιώνει τους αγώνες και τις αγωνίες της σχολικής τάξης. Ο ίδιος περισσότερο από 20 χρόνια ασχολείται σοβαρά και υπεύθυνα με αυτό το θέμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μυήσει το μαθητόκοσμο στον ενδιαφέροντα, πλούσιο σε γνώση αλλά και ελκυστικό κόσμο της αρχαιοελληνικής τεχνικής και τεχνολογίας. Επομένως, γνωρίζοντας αυτά, επιλέξαμε αυτόν να προσκαλέσουμε με τα δημιουργήματά του στο Αργοστόλι, θέλοντας έτσι να τον τιμήσουμε για την προσφορά του στην εκπαίδευση και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ο δεύτερος παράγοντας, που κυρίως συνέβαλε στην επιτυχία της Έκθεσης, σχετίζεται με την προετοιμασία και οργάνωσή της. Από νωρίς γνωστοποιήθηκε μέσω του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου η πραγματοποίηση της Έκθεσης και μοιράστηκε το κατατοπιστικό τετράπτυχο πρόγραμμα. Έγκαιρα ειδοποιήθηκαν τα Σχολεία του νομού, ώστε να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους. Είχαμε, στο μεταξύ, φροντίσει και προετοιμαστεί γι’ αυτές τις επισκέψεις: οι 4 συνάδελφοι, που προσφέρθηκαν για την ξενάγηση των μαθητών, ενημερώθηκαν ικανοποιητικά από τον Κ. Κοτσανά, ενώ μέσα από την αυτομόρφωση συμπλήρωσαν τις γνώσεις τους. Και πράγματι, η ξενάγηση υπήρξε πετυχημένη και αποτελεσματική, καθώς τις επόμενες μέρες οι ίδιοι οι μαθητές έφερναν τους γονείς τους στην Έκθεση και τους ξεναγούσαν!!! Ήταν το εντυπωσιακότερο συμβάν της Έκθεσης.

Επιπλέον στοιχείο της σωστής οργάνωσης της Έκθεσης ήταν και η δυναμική λειτουργία της. Δεν περιοριστήκαμε δηλαδή σε μια απλή έκθεση των κατασκευών του Κ. Κοτσανά, αλλά εμπλουτίσαμε τις 22 μέρες λειτουργίας της με ομιλίες και προβολές σχετικές πάντα με το θέμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας - ομιλίες και προβολές που διεύρυναν τους γνωστικούς ορίζοντες των παρευρισκόμενων ακροατών/θεατών, καθώς έδιναν νέα ερεθίσματα για προβληματισμούς και αφορμές για αναζήτηση νέας γνώσης. Εκτός από τις ομιλίες του Κ. Κοτσανά για τις άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας (την πρώτη και την τελευταία μέρα της Έκθεσης – την τελευταία μέρα προσκαλεσμένος από το Παράρτημα Κεφαλονιάς της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών) και την ειδική για τις τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα, προσκαλέσαμε και μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανος Παϊπέτης για την επιστήμη και την τεχνολογία στα ομηρικά έπη, ο ερευνητής-κατασκευαστής πνευστών οργάνων Γιώργος Παράσχος για την αρχαία ύδραυλη και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Τομέα της Παιδαγωγικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών Ευτύχης Παπαδοπετράκης για το μηχανισμό των Αντικυθήρων. Έγιναν, επίσης, 16 προβολές σε ισάριθμα βραδινά με ταινίες-DVD που είχαν θέμα σχετικό με την αρχαία τεχνολογία, όπως ναυπηγική και ναυσιπλοΐα, λατομεία και μεταλλεία, μουσικά όργανα και ρολόγια, πολεμική τεχνολογία και γλυπτική κ.λπ. Η πραγματοποίηση των παραπάνω ομιλιών και προβολών προσέλκυσε αρκετό κόσμο κάθε ηλικίας.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν 2000 περίπου μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ από Κεφαλονιά και Ιθάκη. Πέρασε, επίσης, και ξεναγήθηκε ομάδα Προσκόπων του Αργοστολιού καθώς και πολυπληθής ομάδα μαθητών από Λύκειο της Χαλκιδικής, η οποία εκείνες τις μέρες βρέθηκε στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού προγράμματος. Η ξενάγηση σε κάθε σχολικό τμήμα ή ομάδα διαρκούσε περίπου 45 λεπτά. Αλλά και οι «μεγάλοι» έδωσαν το «παρών» τους. Υπολογίζονται σε 1300 οι επισκέπτες και οι ακροατές/θεατές των ομιλιών/προβολών. Ακόμη, αρκετές δεκάδες ξένων-τουριστών πέρασαν από την Έκθεση. Το καταπληκτικό ήταν ότι για πολλές περιπτώσεις επισκεπτών δεν ήταν αρκετή μια μόνο επίσκεψη – τα ίδια πρόσωπα ήρθαν και ξαναήρθαν. Και το εντυπωσιακότερο στοιχείο της Έκθεσης, που το αναφέραμε και παραπάνω, ήταν το ότι πολλοί μαθητές έφερναν τους γονείς τους και τους ξεναγούσαν.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν την εκτίμησή μας, που στην αρχή αυτού του Δελτίου σημειώσαμε, τη μεγάλη δηλαδή επιτυχία της Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γενικού Λυκείου Αργοστολιού στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολιού «Ο Κέφαλος», από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2010.

Ευχαριστίες

Η Έκθεση για την πραγματοποίησή της απαιτούσε την εξασφάλιση συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Έπρεπε να πληρωθεί η ασφαλής συσκευασία και μεταφορά των εκθεμάτων, να μετακινηθούν και να φιλοξενηθούν ο δημιουργός των εκθεμάτων και οι συνεργάτες του μαζί με τον οδηγό καθώς και οι ομιλητές κ.λπ. Ευτυχώς που υπήρξε πρόθυμη η ανταπόκριση όλων εκείνων, στους οποίους απευθυνθήκαμε. Η χορηγία τους δεν πήγε χαμένη. Να είναι βέβαιοι ότι «έπιασε τόπο». Νιώθω, ωστόσο, την υποχρέωση και από τη θέση αυτή δημόσια να ευχαριστήσω τους χορηγούς της Έκθεσης: την Blue Star Ferries, τη Strintzis Ferries, το δικηγορικό γραφείο του Φώτη Κρεμμύδα, το κατάστημα των Μουΐκη – Νεόφυτου, την εταιρεία παραγωγής σκυροδέματος Ι. Μαρούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς «Ν. Καββαδίας», την επιχείρηση Ιonian Kalk, το Super Market Σταμούλη, το κατάστημα φρούτων Γ. Πολλάτου, το εστιατόριο Capitol Δημ. Καλαφάτη, το ξενοδοχείο Μουΐκη, την Εταιρεία Μελέτης Προϊστορικής Κεφαλονιάς, την Ξυλεμπορική Κεφαλονιάς, την επιχείρηση αρτοποιΐας-ζαχαροπλαστικής Σπαθή, τα πρακτορεία τύπου και βιβλιοχαρτοπωλεία Β. Πετράτου και Θ. Αλυσανδράτου, τα βιβλιοχαρτοπωλεία Σταματελάτου, Π. Μοσχονά (Κύβος) και Β. Νοδάρου (Bibliomania) και το Βασ. Κωνσταντάτο.

Ευχαριστίες οφείλονται στην Ταινιοθήκη Τηλεόρασης της ΕΡΤ και στον Οργανισμό του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού χώρου ΑΓΩΝ, που μας έδωσαν το δικαίωμα προβολής και μας εφοδίασαν με τις σχετικές ταινίες/DVD.

Ευχαριστούμε, φυσικά, τον Κ. Κοτσανά , που δέχθηκε να μεταφέρει στο Αργοστόλι για τις ανάγκες της Έκθεσης ένα μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου του Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Αρχαίων Μουσικών Οργάνων, που εδρεύει στο Κατάκωλο του Πύργου, καθώς και τους ομιλητές της Έκθεσης Στ. Παϊπέτη, Γ. Παράσχο, Ευ. Παπαδοπετράκη.

Επίσης, ευχαριστούμε:

Το συνάδελφο δάσκαλο Γερ. Γαλανό, που με την ιδιότητα του υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προέτρεψε τους Διευθυντές και δασκάλους των Δημοτικών Σχολείων να επισκεφθούν με τους μαθητές τους την Έκθεση,

Τους Διευθυντές, Υποδιευθυντές και συναδέλφους των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που συνόδευσαν τους μαθητές τους στην Έκθεση,

Τους συναδέλφους Γερ. Κουρούκλη, Σοφ. Ποταμιάνου, Ελ. Μεμελετζόγλου και Λ. Σιμάτο, που ξενάγησαν τους μαθητές, και όχι μόνο, στο χώρο της Έκθεσης,

Το Παράρτημα Κεφαλονιάς της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών, που κάλεσε για ομιλία το τελευταίο βράδυ τον Κ. Κοτσανά και παράθεσε δείπνο στους συντελεστές της Έκθεσης,

Το φίλο συνάδελφο του 2ου Λυκείου Αργοστολιού Παν. Μοσχόπουλο, που βοήθησε ηθικά και πρακτικά την όλη διοργάνωση της Έκθεσης,

Τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που προέβαλε ποικιλότροπα την Έκθεση,

Τον ιδιοκτήτη του Kefallinia Chanel Νίκο Λυκούδη, που προέβαλε μέσα από το κανάλι του τα εγκαίνια και κάποιες ομιλίες της Έκθεσης,

Τον Αντιδήμαρχο Σπ. Σαμούρη, που μας διέθεσε φορτηγό του Δήμου για τις αναγκαίες μεταφορές των τραπεζιών,

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ΔΕΠΑΨ Β. Ρουχωτά και Π. Βαρδάκο αντίστοιχα για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος», όπου για 22 μέρες φιλοξενήθηκε η Έκθεση, καθώς και το τεχνικό προσωπικό του Θεάτρου,

Το φίλο Κώστα Καρτσωνάκη, που πρόθυμα και πολλαπλά μας βοήθησε στο «στήσιμο-ξεστήσιμο» της Έκθεσης,

Καθώς, φυσικά, και όλους, όσοι – μικροί και μεγάλοι – επισκέφθηκαν την Έκθεση και παρακολούθησαν τις ομιλίες και προβολές του προγράμματός της.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.