Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

M. Φόρτες: Ο πρώτος και ...ο τελευταίος

Ο πρώτος και…ο τελευταίος
Μάκης Φόρτες
http://makisfortes.blogspot.com/

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ είναι θεσμικό γεγονός η αιρετή περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όμως ως πολιτική οντότητα βρίσκεται υπό αίρεση εν τη γενέσει της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης την τελευταία ημέρα της συζήτησης του «Καλλικράτη» στη Βουλή, απαντώντας στις ενστάσεις που ακουστήκανε σχετικά με τις 13 αιρετές περιφέρειες είπε: «Οφείλω μία τοποθέτηση για το θέμα των αιρετών περιφερειών. Θέλω να γνωρίζει το Σώμα ότι ο μοναδικός και αποκλειστικός λόγος, για τον οποίο εμείς διατηρήσαμε τις αιρετές περιφέρειες, ήταν το γεγονός – μετά και από εντατικές συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομίας – ότι δεν θα άντεχε η χώρα αυτή τη στιγμή να μπει σε μία διαδικασία αλλαγής των αιρετών περιφερειών, χωρίς να υποστεί αρνητικότατες συνέπειες στους ρυθμούς απορρόφησης του Ε.Σ.Π.Α. Είναι ένα μείζον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο μας υποχρέωσε να εισηγηθούμε τη διατήρηση του συγκεκριμένου σήμερα γεωγραφικού προσδιορισμού των κρατικών περιφερειών και αυτές, ως τέτοιες, να μετατραπούν σε αιρετές περιφέρειες. Διαφορετικά, θέλω να γνωρίζει το Σώμα την άποψή μας ότι πρέπει να επανακαθοριστούν αυτά τα όρια, γιατί πράγματι έχουν καθοριστεί μ’ ένα τρόπο, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, δεν ανταποκρίνεται σε μία σειρά από ορθολογικά κριτήρια. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σ’ αυτήν εδώ τη φάση για το λόγο που σας εξήγησα».

ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσοι το πήραν χαμπάρι, αλλά προτού ακόμη πάρει σάρκα και οστά η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθίσταται θνησιγενής και με ημερομηνία λήξης την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ!

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ μόνο ότι το ΕΣΠΑ λήγει το 2013, συν έξι μήνες (πάνω – κάτω) για το κλείσιμο του προγράμματος, ενώ η θητεία των πρώτων περιφερειακών αρχών λήγει την 31η Αυγούστου 2014 (οι εκλογές θα έχουν προηγηθεί τον Ιούνιο)!

ΑΡΑ Ο επανακαθορισμός των ορίων των 13 περιφερειών, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός, θα γίνει μέσα στην πρώτη περιφερειακή περίοδο (2011 – 2014)!

ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ στις 7 Νοεμβρίου οι Επτανήσιοι πολίτες δεν θα ψηφίσουν μόνο και μόνο για τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη (μαζί και τις πρώτες αρχές της περιφέρειας), αλλά ΑΝ θα είναι εκτός από πρώτος και….τελευταίος!

ΓΙ’ΑΥΤΟ και το στοίχημα του «Καλλικράτη» στα Ιόνια Νησιά, είναι (και δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή) η ίδια η περιφέρεια των Ιονίων Νήσων!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ το στοίχημα εξαρτάται από δύο παραμέτρους. Πρώτα, είναι η πίστη του αιρετού περιφερειάρχη (όσο και να ακούγεται παράδοξο) στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων! Και ύστερα, αν αυτός ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι ή όχι επιστρατευμένος από το Αθηναϊκό κομματικό σύστημα!

ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη παράμετρο, προκύπτει ένα αμείλικτο ερώτημα: Ένας περιφερειάρχης που δεν πιστεύει στην ύπαρξη της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κατά την κρίσιμη διαδικασία του επανακαθορισμού των ορίων των περιφερειών;

ΚΑΙ ΑΠΟ τη δεύτερη παράμετρο προκύπτει το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου:
Το ζητούμενο είναι, το χρώμα που θα έχουν το βράδυ των εκλογών τα Ιόνια Νησιά ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί ;

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, ο πρώτος περιφερειάρχης που θα εκλεγεί στις 7 Νοεμβρίου θα είναι αυτός που εκτός από το στήσιμο του νέου θεσμού την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και συνολικά την αναπτυξιακή πορεία των νησιών, πολύ γρήγορα – σε πολύ λιγότερο χρόνο από τα 3 ½ χρόνια της θητείας του – θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος των Αθηνών ότι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων «εξυπηρετεί τους πολίτες της και ανταποκρίνεται σε ορθολογικά κριτήρια» και ταυτόχρονα να δείξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν απαιτείται «επανακαθορισμός των ορίων» της!

ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ όμως στην πρώτη περιφερειακή περίοδο θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες της Επτανήσου – και ιδιαίτερα όσοι εμφανίζονται με ισχυρές ενστάσεις – για την αναγκαιότητα της περιφέρειας! Ο πρώτος περιφερειάρχης θέλει δεν θέλει, θα δίνει καθημερινά εξετάσεις για τη συνοχής της περιφέρειας από τους Οθωνούς μέχρι τα Στροφάδια! Τη συνοχή της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της και στην οποία στηρίζονται όσοι μιλάνε για διάλυσή της και μάλιστα σε υπερκομματικό συντονισμό!

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ δεν πειστούνε πρώτα οι Επτανήσιοι πολίτες για την ανάγκη διατήρησης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είναι αδύνατον να πειστεί ο κάθε Υπουργός που από την Αθήνα θα επανακαθορίσει τα όρια των περιφερειών σε λίγα χρόνια, ιδιαίτερα αν στους διαφωνούντες ανήκει και …..ο αιρετός περιφερειάρχης!

ΓΙ’ΑΥΤΟ και απαιτείται από τον πρώτο περιφερειάρχη και πίστη στην περιφέρεια, αλλά και σύνθεση στο πρόσωπό του ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, έτσι ώστε την 7η Νοεμβρίου που θα εκλεγεί να …μην είναι και ο τελευταίος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.