Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Η Εορτή των Αγίων Φανέντων

Αναδημοσιεύουμε από το Kefalonitis.com

Εφέτος η κινητή Κυριακή- εορτή των Αγίων Πάντων ήταν στις 30-5-2010. Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν όλοι οι άγιοι και ομολογητές του Χριστιανισμού, οι οποίοι κατέθεσαν την ομολογία του με πράξεις αυτοθυσίας, μαρτυρίου και με έργα.

Mέσα σε αυτήν την εορτή γιορτάζουν από παλιά στο νησί μας και οι τρεις Άγιοι Φανέντες: Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων, στον ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο λόφο της αρχαίας Ακρόπολη της Σάμης «Κύατις».

Αυτοί οι τρεις άγιοι ήταν άγνωστοι μέσα στο χρόνο, ώσπου ένα θαύμα, αιώνες πριν, τους φανέρωσε και από τότε οι κάτοικοι της Σάμης τους ευλαβούνται μέσα στην Κυριακή- εορτή των Αγίων Πάντων. Σύμφωνα με την παράδοση κατοικούσε στο νησί μας ένας πλούσιος, ο Μιχαήλ, και ο οποίος έπασχε από μια μορφή λέπρας. Παρόλο που είχε ξοδέψει πολλά χρήματα σε γιατρούς για να βρει την υγειά του, το πρόβλημα της υγείας του δε έβρισκε λύση, με αποτέλεσμα να στρέψει τις ελπίδες στο Θεό. Κάποιο βράδυ παρουσιαστήκαν στον ύπνο του τρεις ανδρικές μορφές σαν άγγελοι, που του είπαν πως θα γίνει καλά, μόνο αν βρει τα σώματά τους, τα οποία ήταν θαμμένα. Μόλις ξημέρωσε και καθώς ήταν ταραγμένος από το όνειρο βγήκε για να αναζητήσει τα τρία θαμμένα σώματα, συνάντησε ένα βοσκό λέγοντάς του, πως ακολουθώντας ένα χοίρο που έφυγε από το κοπάδι του, μπήκε σε ένα πυκνό δάσος και αντίκρισε τρία ευωδιάζοντα σώματα.

Ο Μιχαήλ έτρεξε αμέσως στον τόπο που ήταν τα τρία ιερά λείψανα. Με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από τους τρεις αγίους να τον θεραπεύσουν και έγινε αμέσως καλά, η λέπρα εξαφανίστηκε. Από ευγνωμοσύνη προς τους τρεις Αγίους, Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα έκτισε προς τιμή τους στο μέρος αυτό μοναστήρι. Οι Άγιοι λόγω που φανερώθηκαν ονομάστηκαν Φανέντες, και τη μνήμη τους γιόρταζαν και γιορτάζουν την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Τα ιερά λείψανα των τριών αγίων τα οποία φυλάσσονταν για χρόνια στο μοναστήρι της Σάμης, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αφαιρέθηκαν από τους Φράγκους, συνήθεια που τους χαρακτήριζε ως προς τις αρπαγές ιερών λειψάνων και αρχαιολογικών ευρημάτων και κειμηλίων.

Μετά από τον ένθερμο ζήλο, την αγάπη για τον τόπο του και την σχολαστική επιστημονική έρευνα χρόνων, ο καταγόμενος εκ Σάμης π. Γεώργιος Αντζουλάτος σε συνεργασία με πολλούς εκκλησιαστικούς φορείς, εντός και εκτός νησιού, ιδίως της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, εντόπισε την τύχη των ιερών λειψάνων των Αγίων Φανέντων και στις 2 Μαΐου του 2009 με πανηγυρική τελετή έφερε μέρος από τα ιερά λείψανα στη Σάμη.

Τη φετινή εορτή των Αγίων Φανέντων, κόσμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κος κος Σπυρίδωνας. Συλλειτούργησαν επίσης, ο πανοσιολογιότατος π. Χρυσόστομος Αλεξάτος, οι ιερείς Κωνσταντίνος Φλαμιάτος και π. Παναγής Σκλαβούνος, καθώς και ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως μας, Νικόλαος Σωτήρας.
Στο ψαλτήρι ήταν ο Γεώργιος Φλόκας που έψαλλε σε βυζαντινή γραμμή με απαλή απόδοση των εκκλησιαστικών ήχων. Μαζί του και οι άλλοι ψαλτάδες από τη Σάμη Χριστάτος Αναστάσιος, Βαγγέλης Φαραντούρης και ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, Δημήτρης Στανίτσας.

Η ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν με κατάνυξη. Τόσο μέσα στο Ιερό Ναό, όσο και στον αύλειο χώρο οι πιστοί ήταν πολλοί και παρακολουθούσαν το λειτουργικό μέρος της εορτής. Μετά τη Θεία Μετάληψη πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων, στο χώρο της παλιάς ερειπωμένης μονής.

Κατά την απόλυση του λειτουργικού μέρους της εορτής, ο διάκονος του Δεσπότη, Νικόλαος Σωτήρας μίλησε εκ μέρους του π. Χρυσόστομου Αλεξάτου, καθώς ο τελευταίος είχε κάποιο μικρό πρόβλημα στη φωνή του. Ο διάκονος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας, κον Σπυρίδωνα, που με τις ευλογίες του εκδόθηκε από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας το έντυπο, το οποίο είναι ένα δείγμα σεβασμού και αγάπης του Μητροπολίτη Γλυφάδας κου Παύλου προς τον π. Γεώργιο Αντζουλάτο ανταποδίδοντας έτσι στον αγώνα του για τους Αγίου Φανέντες. Συγκεκριμένα το έντυπο με έχει τίτλο «Υμνολογήματα Αγίων Φανέντων», και εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου. Περιέχει δε: α)«Παρακλητικό Κανών» υπό Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια και β) «Ύμνοι Εγκωμίων και Μεγαλυνάρια», υπό Ιερέως Γεωργίου Αντζουλάτου. Το έργο αυτό μοιράστηκε στους πιστούς από τα χέρια του σεβάσμιου γέροντα, π. Χρυσόστομου Αλεξάτου, που χρόνια υπηρετεί με όλη του την αγάπη και σεβασμό το Θεό και τα ιερά προσκυνήματά της περιοχής του.

Στην πορεία, οι πιστοί γεύτηκαν την παραδοσιακή κρεατόπιτα , καλό κρασί και άλλα εδέσματα που προσφέρθηκαν από τον Δήμο της Σάμης, από πιστούς που αγαπούν το μοναστήρι και από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα πρέπει να τονιστεί η προσφορά των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σάμης «Αιγιαλός» για τη βοήθειά τους και για την προσπάθεια να κρατήσουν την παράδοσή τους.

Κλείνοντας τούτο το κείμενο για την εορτή των Αγίων Φανέντων, Γρηγορίου, Θεόδωρου και Λέοντα, εκφράζω τη σκέψη και την επιθυμία, να πραγματοποιηθεί μελέτη σε συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και την τοπική εκκλησία καθώς και με οικονομικούς παράγοντες για να αναστηλωθεί ο παλαιός ερειπωμένος χώρος της Μονής. Μακάρι η Θεία Οικονομία και οι ευλογίες των Αγίων Φανέντων να μας βοηθήσουν για ένα τέτοιο μεγάλο έργο.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός












Πηγή: http://www.kefalonitis.com/articles.php?action=view_listing&articles_id=451&articles_category_1=17

3 σχόλια:

  1. Τρία παιδιὰ βολιώτικα

    Τρία παιδιά, τρία παιδιά, βολιώτικα,
    μᾶς πῆραν τὴν Ἀννούλα,
    Ἀννούλα μας γλυκειά.

    Τὴν πῆραν καὶ τὴν πήγανε,
    σὲ κλέφτικα λημέρια,
    Σαρακατσάνισσα.

    Πέσ᾿ μας Ἀννιὼ ποιὸν ἀγαπᾶς,
    καὶ ποιὸν θὰ πάρεις γι᾿ ἄντρα,
    Ἀννούλα μας γλυκειά.

    Ἐγὼ τὸ Γιῶργο ἀγαπῶ,
    κι αὐτὸν θὰ πάρω ἄντρα,
    Σαρακατσάνισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά και του χρόνου να είμαστε καλά.
    … «εκφράζω τη σκέψη και την επιθυμία, να πραγματοποιηθεί μελέτη σε συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και την τοπική εκκλησία καθώς και με οικονομικούς παράγοντες για να αναστηλωθεί ο παλαιός ερειπωμένος χώρος της Μονής.»…
    Ας ξεκινήσουμε με μια μεζονετούλα με θέα τη Σάμη και θα είμαι ο πρώτος καλόγηρος. Σοβαρά το λέω. Και το υπόλοιπο μοναστήρι θα γεμίσει σίγουρα με τον επερχόμενο καλογηροτουρισμό. Αρκεί να φέρνετε πιο συχνά εκειές τσι ωραίες πίτες.
    Ορέ δε βλέπετε τα οικονομικά προβλήματα, δε βλέπετε χωριά με 25 κατοίκους και 5 εκκλησιές; Βάλτε ορέ τα ωραία μας λεφτουδάκια να βοηθήσετε κάνα μαγκούφη, μην διαστρεβλώνετε αυτά που δίδαξαν οι Άγιοι πατέρες κατά τα μυαλά σας και κατά τα εκάστοτε συμφέροντα. Αυτός ο κόσμος που καλώς ή κακώς πιστεύει, χρειάζεται ποιμένες και καθοδηγητές με γνώσεις γύρω από την σωστή φιλοσοφία της θρησκείας μας που δυστυχώς δεν τις μαθαίνει ποτέ. Καθοδηγείτε ορέ κομμάτια ολόκληρα της κοινωνίας μας, του σήμερα και του αύριο και δεν έχετε (;) καταλάβει που πατάτε. Τίποτε δεν είναι δυστυχώς τυχαίο στην από όλες τις πλευρές σημερινή εξαθλίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙ ΚΑΛΟΓΗΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΤΙΝΑ

    Σταράτε, προσυπογράφω. Και πού, είσαι:

    Καλογηροτουρισμός!

    Εφηύρες μια νέα λέξη. Νομίζω ότι δεν έχει ακουστεί άλλη φορά. Να δεις που θα την αδράξει κάποιος θα τη δουλέψει στο μυαλό του και μετά από κανά δυο χρόνια, ε, ρε, μεγαλεία!... Άλλωστε το εφήμερο και όχι το αιώνιο, δυστυχώς, βρίσκεται στον πυρήνα πολλών, οικτρά πολλών πράξεων. Το εφήμερο έχει να κάνει ιδιαίτερα με τις μαύρες απολαβές από τους πονεμένους κυρίως, το αιώνιο με την ουσιαστική βοήθεια στους παίνοντες και δυστυχούντες και με την ενεργό συμπαράσταση στην αγωνία του κόσμου.
    Κι έλεγε ο Ελύτης στο "Άξιον Εστί":

    "Θα καρώ μοναχός των θαλερών πραγμάτων"!

    Αλήθεια ποιων; Σίγουρα πάντως εκείνων που βρίσκονται όπου ο απλός άνθρωπος ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή κι αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και εκεί όπου Πατέρες σαν τον Πατροκοσμά, αλλά και σύγχρονοι -δυστυχώς ελάχιστοι-, οραματίζονται και αγωνίζονται γι'αυτό.

    Πού φτάσαμε από μια λέξη, ε;

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.