Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Τινές Λέγουσιν.....

Τινές Λέγουσιν….

Η αλήθεια είναι ότι με πρόλαβε το κοινό ψήφισμα των τριών δημοτικών συμβουλίων αλλά και με διευκόλυνε. Κάποιες σκέψεις θα ήθελα να μοιραστώ με το φιλόξενο Ρουπάκι οι οποίες μπορεί να φανούν προβοκατόρικες. Ειλικρινά όμως πηγάζουν από ανησυχία και ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Ήδη από την στιγμή που ξεπρόβαλε ο Καλλικράτης με τις συγχωνευτικές του ανησυχίες άρχισε και η διατύπωση σκέψεων, ανησυχιών, προβληματισμών. Στην αρχή ήταν το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το δήμο Πυλάρου. Η ανταπόκριση στη φημολογία ήταν μάλλον θετική. Φάνηκε μια διαφορετική προοπτική ανάπτυξης βασισμένη κυρίως στα αρκετά θετικά βήματα που έχει κάνει ο γειτονικός δήμος σε σχέση με το δήμο Σάμης. Βήματα ανάπτυξης σημαντικά, που βασίζονται και οφείλονται κυρίως στη βούληση της δημοτικής αρχής και την αποφασιστικότητά της. Φαινόταν λοιπόν η "σωτηρία" από το ...βορρά.

Στη συνέχεια, είδαμε το προσχέδιο του Καλλικράτη και τη βασική του αρχή για τους νησιωτικούς δήμους. Παράλληλα, προτάσεις και γνωμοδοτήσεις, όπως αυτή του Ιδρύματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άφηνε περιθώριο για …παράκαμψη της αρχής περί νησιωτικών δήμων. Πολλές απόψεις διατυπώθηκαν, με το δικό της σκεπτικό και τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Τελικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει ένα δήμο για την Κεφαλονιά και έναν για την Ιθάκη. Για την … «όλη Κεφαλλονιά».

Σίγουρα, μια τέτοια αλλαγή είναι ριζική. Δεν θα αλλάξει, από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί, μόνο το διοικητικό κομμάτι της δημοτικής αρχής αλλά θα προσθέσει αρκετά ενδιάμεσα στάδια στην επαφή και την αλληλεπίδραση του δημότη με τη δημοτική του αρχή. Και αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό σημείο της όλης μεταρρύθμισης.

Σε μια άλλη διάσταση, γνώριμη και βασική των συγχωνεύσεων, τα πιο «αδύναμα» δομικά στοιχεία της συγχώνευσης φοβούνται την απορρόφηση, την αδιαφορία, το μαρασμό, από τα αντίστοιχα ισχυρότερα. Έτσι και τώρα, και μάλιστα όπως διατυπώθηκε και στο κοινό ψήφισμα των τριών Δημοτικών Συμβουλίων, ο φόβος αυτός της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη της περιοχής πηγάζει κυρίως από την προβλεπόμενη εκπροσώπηση των δήμων Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου στον ανατέλλοντα (;) Δήμο Κεφαλονιάς.

Είναι νομίζω ο ίδιος φόβος που είχαν τα χωριά των περιοχών μας πριν την πρώτη συγχώνευση στην …εποχή του «Καποδίστρια». Σε ό,τι λοιπόν αφορά στην επαρχία μας, νομίζω ότι οι φόβοι αυτοί αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Η ανάπτυξη ή η μη-ανάπτυξη ενός χωριού δεν φάνηκε να είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και/ή ετεροβαρούς ισορροπίας στο ενδιαφέρον της έδρας του Καποδιστριακού δήμου προς τα χωριά του, αλλά αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της αποτελεσματικότητας ή της ανικανότητας της εκάστοτε και κατά τόπους δημοτικής αρχής.

Επειδή λοιπόν μας αρέσει να αναφερόμαστε στον γειτονικό δήμου Πυλάρου, μπορώ να πω ότι η ανάπτυξη την οποία …ζηλεύουμε ήταν μάλλον ισόρροπη. Σίγουρα δεν είμαι δημότης Πυλάρου για να μπορώ να γνωρίζω τα επιμέρους προβλήματα των χωριών που υπάρχουν και εμφανίζονται. Ενδεικτικά όμως θα ήθελα να θυμίσω ότι στην Αγία Ευφημία βρίσκεται το Δημαρχείο και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Πυλάρου (ΔΕΠΤΑΠ), το Αγροτικό Ιατρείο, το Ταχυδρομείο, το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ATM), στα Ποταμιανάτα λειτουργεί το ΚΑΠΗ Πυλάρου. Εκτός Αγίας Ευφημίας λειτουργεί ο Παιδικός σταθμός Πυλάρου. Στα Μακρυώτικα λειτουργεί το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο του Δήμου καθώς και η Ζησιμάτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο στα Διβαράτα.

Στην περίπτωση του Δήμου Κεφαλονιάς οι ανησυχίες είναι μεγαλύτερες, είναι η έδρα στο Αργοστόλι, και οι περιοχές μας είναι σχετικά πιο μακριά από την έδρα του Δήμου, ενώ η προβλεπόμενη εκπροσώπηση, όπως αναφέρθηκε, μάλλον πιο αδύναμη.

Αυτές οι ανησυχίες διατυπώνονται και στο ψήφισμα μαζί με έναν αριθμό επιχειρημάτων σχετικά με την ορθότητα της υποστήριξης του προτεινόμενου Δήμου Σαμαίων. Ο φόβος εδώ έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου διαμεσολάβησης σε τοπικό επίπεδο, όπου αποδυναμώνονται πιο προσωπικοί μηχανισμοί και άρα δημιουργεί πρόβλημα στο τοπικό σύστημα πελατείας, και προς τον πάτρωνα αλλά και προς τον πελάτη...

Ένα πρώτο γενικό σχόλιο θα ήταν ότι παρόμοια επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί και από άλλες περιοχές που επιθυμούν μια διαφορετική ή και καθόλου συγχώνευση. Δε θα ήθελα να τα χαρακτηρίσω πρόχειρα, και ο Καλλικράτης έχει στοιχεία προχειρότητας ή πολιτικής ιδιοτέλειας.

Όμως, πιστεύουμε αλήθεια ότι οι τρεις περιοχές αποτελούν «ενιαία ενότητα με στοιχεία επαγγελματικής, υπηρεσιακής και κοινωνικής συνοχής»; Θα μου πείτε, ανάγκα και θεοί πείθονται, οπότε ας πούμε ότι είναι δεδομένη και ..πιστευτή αυτή η συνοχή. Τώρα βέβαια πόση συνοχή έχουμε για παράδειγμα με το Φισκάρδο, μόνον οι τουριστικοί επιχειρηματίες και δη εκείνοι της Λάσσης θα μπορούσαν να απαντήσουν γιατί αυτοί έχουν... και μια που λεμε για συνοχή, ποιά είναι η σύνδεση με συγκοινωνίες ανάμεσα στη Σάμη και το Φισκάρδο; Εδώ και 30 χρόνια η λεωφορειακή σύνδεση παρέχεται ...με δόσεις.

Η οικονομική δυνατότητα του προτεινόμενου Δήμου νομίζω ότι δεν μπορεί αποτελέσει πειστικό επιχείρημα καθώς τα αναφερόμενα φυσικά πλεονεκτήματα του νομού «σπήλαια, παραλίες, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, λιμάνια» είναι τμήμα των αντίστοιχων πλεονεκτημάτων σε επίπεδο νομού. Λιμάνια υπάρχουν και στον Πόρο, το Αργοστόλι, το Ληξούρι, την Πεσάδα, όπως υπάρχουν στη Σάμη και το Φισκάρδο. Για παραλίες, ούτε λόγος. Οι αναφερόμενοι αρχαιολογικοί χώροι είναι εν πολλοίς αναξιοποίητοι ή στην καλύτερη περίπτωση υπο αξιοποίηση και μάλλον σε χειρότερη κατάσταση από αντίστοιχα μνημεία στο υπόλοιπο νησί. Μη θυμηθούμε τα ψηφιδωτά της Σκάλας και αντίστοιχα τα ...θαμμένα της Σάμης για να μην μιλήσω για την Άσσο και την ανάδειξή της… Τα σπήλαια είναι όντως μοναδική περίπτωση στο νησί, αλλά το σπηλαιολογικό πάρκο… ε αυτό από ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής έγινε μια μορφή πληγής, στοιχείο αμοραλισμού και πελατείας με αλληλοκατηγορίες σχετικές με την διαχείριση του... αλλά τέλος πάντων!

Η εγγύτητα στον πολίτη είναι ένα θέμα σημαντικό, κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας αν και θα συνεχίσουν όπως φαίνεται και θα αναβαθμιστούν τα ΚΕΠ ενώ μαλλον θα υπάρχουν υπηρεσίες του δήμου στα δημοτικά διαμερίσματα. Εσχάτως μάλιστα οι συμπολίτες μας απέκτησαν μεγαλύτερη εξάρτηση από το Αργοστόλι λόγω της (τελικά ανεμπόδιστης) αποχώρησης της Εμπορικής Τράπεζας από τη Σάμη.

Το τελευταίο επιχείρημα είναι κομβικό σημείο και προσπάθησα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου παραπάνω: «Η μικρή αυτή εκπροσώπηση θα αποξενώσει και θα αδυνατίσει το ενδιαφέρον για την περιοχή μας και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της περιοχής.» Επιτρέψτε μου μια απλή σκέψη: ΠΟΙΑ ανάπτυξη ΠΟΙΑΣ περιοχής; Της Σάμης; Δηλαδή φοβόμαστε ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς θα σταματήσει την ανάπτυξη της Σάμης; Μα η περιοχή μας βρίσκεται ήδη στο περιθώριο της ζωής του νησιού. Δεν μας αρέσει βέβαια και ο σημερινός Δήμος δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να φύγει από αυτό. Τουριστικά είμαστε υποβαθμισμένοι, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Και δε νομίζω να μας φταίει το Αργοστόλι που δεν καταφέραμε να προετοιμάσουμε μια σοβαρή πρόταση για κάποια από τις δράσεις του ΕΣΠΑ. Ούτε που συζητάμε σε κάθε Δ.Σ. για το σπηλαιολογικό πάρκο, το δίκτυο της ΔΕΗ, το Μουσείο,… παρεμπιπτόντως, τα σπίτια μας είναι ακόμη με στέγες ελενίτ… και είμαστε ένας δήμος με έσοδα, από τα σπήλαια, το λιμάνι. Τι φταίει λοιπόν για την παρούσα αποτελμάτωση και αναπτυξιακή ανυπαρξία; ΠΟΙΑ ανάπτυξη θα διακόψει ο Δήμος Κεφαλονιάς;

Έχουμε αλήθεια σκεφτεί πώς θα μπορούσαμε να θωρακίσουμε την ανάπτυξη, ή καλύτερα να εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής από τις αδυναμίες της ασύμμετρης εκπροσώπησης στο ΔΣ Κεφαλονιάς; Διότι, μέχρι στιγμής, αυτή είναι η προοπτική που διαφαίνεται…

Ανέφερα παραπάνω ότι με τους Καλλικράτειους Δήμους θα αλλάξει ο βαθμός επαφής του πολίτη με τη δημοτική αρχή. Ναι, δεν θα είναι εύκολο ο κάθε πολίτης να μπορεί να αποταθεί στο δήμαρχο πρόσωπο με πρόσωπο και να είναι αποτελεσματικός σε ένα δήμο 25000 κατοίκων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι μικρο-εξυπηρετήσεις και οι κοντόφθαλμες λύσεις θα είναι δυσκολότερες. Από τον πολίτη στο δήμαρχο θα υπάρχουν διάφορα βήματα, τοπικά συμβούλια, αντιδήμαρχος. Ταυτόχρονα όμως πόσο δυναμικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις μιας μικρής μειοψηφίας δημοτικών συμβούλων και ενός αντιδημάρχου;

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι διεκδικήσεις πρέπει να αφορούν μεγαλύτερες ομάδες πολιτών με έναν κοινό παρονομαστή, είτε αυτό είναι ανάγκη είτε αυτό είναι συμφέρον. Σε μεγαλύτερη κλίμακα λοιπόν, το αντίστοιχο της διεκδίκησης ενός πολίτη από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο παλαιότερα είναι η διεκδίκηση ομάδων με κοινό στόχο, κοινή διατύπωση, κοινό συμφέρον.

Πιστεύω λοιπόν ότι όντως η βάση για την εξασφάλιση της περιοχής μας, μιας περιοχής με πολλές δυνατότητες, είναι η πολυδιάστατη συνοχή όπως αυτή περιγράφηκε στο ψήφισμα των τριών δημοτικών συμβουλίων ακόμη και αν θεωρώ ότι αυτή η συνοχή δεν είναι δεδομένη σήμερα.

Προτείνω λοιπόν την ανάπτυξη ενιαίων δομών για τους διάφορους τομείς ενδιαφέροντος. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε: Ενιαίο Επαγγελματικό Σύλλογο, Ενιαίο Πολιτιστικό Σύλλογο, Ενιαίο Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων, Περιβαλλοντικό Σύλλογο, Κοινό αθλητικό φορέα, Ναυταθλητικό Σύλλογο κλπ. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αρκετές επιμέρους δομές/σύλλογοι θα είχε νομίζω ενδιαφέρον η δυνατότητα ολοκλήρωσης των δομών αυτών σε ένα παραπάνω επίπεδο διατηρώντας όμως τις επιμέρους «συνιστώσες» (π.χ. αθλητικοί σύλλογοι).

Οι ενιαίες αυτές δομές θα είναι δυναμικοί συνομιλητές του Δήμου Κεφαλονιάς (αν και εφόσον ο Καλλικράτης ολοκληρωθεί με αυτό το σχεδιασμό) και θα διεκδικούν σε συνεργασία και με τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους των περιοχών των υπαρχόντων δήμων Σάμης, Πυλάρου και Ερίσσου την προσοχή που αυτές οι περιοχές δικαιούνται και αξίζουν.

Πάραλος.

4 σχόλια:

  1. Σωστές τοποθετήσεις, σωστές προτάσεις Πάραλος.
    Το θέμα είναι πώς να σε καταλάβουν κουρλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Πάραλε, όσο κοιτάζουμε τον Δήμο Κεφαλονιάς σαν ένα πάζλ με τα κομμάτια του παλιού Καποδίστρια, τόσο και ο Καλλικράτης θα μοιάζει με τον Φρανκενστάιν και, αντί, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, να προωθεί την ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, θα προωθεί τα άνοστα για τους πολλούς συμφέροντα μικροομάδων πίεσης και εν τέλει διαπλοκής.

    Εκτός αν κάποιοι πολίτες της περιοχής μας, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, πουν basta!! και σκεφτούν να δώσουν μια και να σπάσουν αυτόν τον κόσμο τον σάπιο, όμηρο της στασιμότητας και της μικρο-διαμεσολάβησης.

    ΥΓ 1:Γέλασα με την βιαστική δήλωση Μοσχονά να θέσει εαυτόν εις την υπηρεσία του τόπου πριν καλά-καλά ο αρχηγός του Α. Σαμαράς προλάβει να διαβάσει το σχέδιο του Καλλικράτη.

    Αμάν πια αυτή η αυτοθυσία των παραγόντων, δεν καταλαβαίνουν ότι σε χρόνους τέποιας κρίσης μοιάζει με παράγκα από καλάμια στον βορριά που έρχεται;

    Δαμωδός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε δεί σε ένα μικρό δήμο πως λειτουργούν οι πελατειακές σχέσεις.Το ίδιο όμως συμβαίνει και στους μεγάλους δήμους.ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.Βλέποντας το νομοσχέδιο μπορούμε να καταλάβουμε τι μας περιμένει.3 εκπρόσωποι από την περιοχή μας (2 από την συμπολίτευση και 1 απο την αντιπολίτευση)πού θα γράφονται για να μιλήσουν (όπως στην βουλή ένα πράμα)μέσα σε 42 συμβούλους... Δεν μπορώ να φανταστώ τι συμβούλιο θα είναι αυτό και πως θα παίρνονται αποφάσεις.Οι κομματικοί δήμαρχοι θα αγωνίζονται για να γίνουμε μια κουκίδα χρώματος στον χάρτη της Ελλάδας που θα καθορίζει ποιό κόμμα κέρδισε περισσότερους δήμους και να γίνονται αναλύσεις κατά το συμφέρον τους.Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι μικροί δήμοι.Την νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξουμε.Να επιλέγουμε τους κατάλληλους που θα πάνε μπροστά τον τόπο και οχι αυτούς που θα μας κάνουν τα προσωπικά ρουσφέτια και αν είναι οι ανθρωποί της διπλανής πόρτας θα τους ξέρουμε και θα τους κρίνουμε καλύτερα.Ας πάμε έξω από την νομαρχία την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΙΟΥ στις 12.30 να φωνάξουμε και εμείς μαζί με άλλους δήμους της χώρας να μη γίνει αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσθέστε στα σχόλια και ένα ακόμα. Σήμερα η Νομαρχία λειτουργεί με τους Νομαρχιακούς Σύμβουλους. Κρίνουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους γιατί είναι δικοίμας κοντινοί άνθρωποι και ίσως είναι ο λόγος που δεν κριτικάρουμε τους Νομαρχαικούς Συμβούλους. Ας τους κάνουμε μία αξιολόγηση και αυτών, Ας σκεφτούμε ότι κάποιοι σαν αυτούς θα είναι οι αυριανοί Δημοτικοί μας Σύμβουλοι και προσθέτοντας ΚΑΙ αυτό το κριτήριο ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του άν τα πράγματα θάναι καλύτερα ή χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.