Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ψύλλοι στη Σάμη!.....

ΨΥΛΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!!! Μάιος 2010
Από το 2005 έως σήμερα έχει παρατηρηθεί ένα έντονο σταδιακά αυξανόμενο πρόβλημα στην Σάμη αλλά και ευρύτερα στην Κεφαλονιά. Η επικίνδυνη εμφάνιση και ο συνεχείς πολλαπλασιασμός παρασίτων ψύλλων που παρουσιαστήκαν από άγνωστες αιτίες και οι συνθήκες τα ευνοούν ( 70% υγρασία και 17 έως 30 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία ). Οι μήνες Απρίλιο έως και Ιούλιο είναι επικίνδυνοι για την υγεία τον ανθρώπων της περιοχής, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουν… Πολλοί πιστεύουν ότι στο σώμα τους η φαγούρα η τα ευδιάκριτα τσιμπήματα είναι από κουνούπια η κάτι άλλο. Άλλοι πάλι ότι πρόκειται για σκνίπες… Πολλοί δεν δίνουν σημασία γιατί δεν τα βλέπουν… Άλλοι τα «πολεμούν» συνεχώς με εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ασβέστη, πετρέλαιο κι ένα σωρό σκευάσματα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ακόμη και έμπειροι που γνωρίζουν από παράσιτα ζώων δεν καταλήγουν στη λύση του προβλήματος η οποία πρέπει να είναι οριστική μιας και οι ψύλλοι ακόμη κι αν αφανιστούν οι ενήλικοι από σκευάσματα , η από παγωνιά, εξοντώνεται μόνον το 5% έως 15% του πληθυσμού, τα αυγά τους παραμένουν σε αρμούς, σε ξύλινες επιφάνειες, στο χώμα σε διάφορα σημεία μέσα η έξω απ’ το σπίτι και επωάζονται έως και 230 ημέρες μέχρι να βρουν κατάλληλες συνθήκες να «περάσουν» απ’ το αυγό σε προνύμφες – νύμφες – ενήλικες …
Είναι σε σημεία που δεν διακρίνονται και δεν καταπολεμούνται τα αυγά τους τουλάχιστον με τα «νόμιμα» εντομοκτόνα γι’ αυτό ακριβός το λόγω επανεμφανίζονται πολυπληθέστερα την επόμενη χρονιά στα ίδια σχεδόν σημεία .
Οι κατά διαστήματα ψεκασμοί, καθαριότητα και απομάκρυνση ζώων αποδίδουν μόνον στην πρόληψη και όχι στην καταστολή… Η αντοχή του συγκεκριμένου είδους είναι εξαιρετικά υψηλή! Έχει μεγάλη σημασία να ερευνηθεί ποιο είδος παρασίτων είναι μιας και οι αποικίες του βρίσκονται στο χώμα κι ενώ μεταφέρονται από τρωκτικά, πτηνά, κατοικίδια , είναι το ίδιο επιθετικά στον άνθρωπο.( ίσως μάλιστα και να τον προτιμούν)! Σας παρακαλώ ερευνήστε στα παιδιά μας στο δημοτικό και γυμνάσιο, να παρατήσετε το μέγεθος του προβλήματος. Το 2009 το φαινόμενο έλαβε πολλαπλές διαστάσεις από την προηγούμενη χρονιά και φέτος ακολούθως απ’ την περσινή. Εκτιμώ από προσωπική έρευνα ότι τον Μάιο που διανύουμε σε κάθε 6 στρέμματα γης το ένα είναι προσβεβλημένο. Η διεύθυνση υγιεινής πρέπει να συνεργαστεί με το υπουργείο υγείας για άμεση αυτοψία και λήψη μέτρων. Το κτηνιατρείο κεφαλονιάς δεν μπορεί να κάνει τίποτε , ούτε το υγειονομικό όσο η προσπάθεια παραμένει ιδιωτική. Χρειάζεται συνολική προσπάθεια και ενημέρωση… Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ακόμη και από ειδικούς, δεν υπάρχει η εμπειρία ενός παρόμοιου διευρυμένου προβλήματος παρά μόνον στα μεταπολεμικά χρόνια.
Σταματήστε να ψεκάζετε το συγκεκριμένο είδος παρασίτων δεν θα έχετε αποτέλεσμα παρά μόνον οικολογικές συνέπειες. Το πρόβλημα είναι συνολικό και μόνον έτσι μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί. Οι συνέπειες από τσιμπήματα ψύλλων φέρουν μολυσματικές νόσους που είναι και θανατηφόρες… Η έλλειψη ενημέρωσης, ο ωχαδερφισμός, και η υποτίμηση του προβλήματος θα «καταντήσουν» ανθρώπους όπως εμένα γραφικούς και τους αιμοδιψείς ψύλλους να κατοικούν στα σπίτια όλων μας το 2011. Κάποιοι πιστεύουν ότι η κοπριά και τα κατοικίδια ζώα ευθύνονται για την γέννηση του προβλήματος. Έχουν ευθύνη μόνον για την επιλογή τους, πού θα «κατοικίσουν», οι ψύλλοι βρίσκονται μήνες στο χώμα σας και περιμένουν κατάλληλες συνθήκες να εμφανιστούν και ιδανικό μέρος να πολλαπλασιαστούν .
Αν έρθει ο χειμώνας και δεν έχει δοθεί λύση, μαζικά, οριστική ο κάθε ψύλλος θηλυκός που πέθανε θα έχει αφήσει έως και 2000 απογόνους να μας απειλούν άμεσα πια, την άνοιξη του 2011 και ίσως τότε για πολλές δράσεις να είναι αργά. Ρωτήστε εκείνους που εντόπισαν το πρόβλημα το 2008 και την επόμενη χρονιά έγινε πολλαπλάσιο. Όπως και εκείνους που το εντόπισαν το 2009, το καταπολεμούσαν δραστικά κι όμως το 2010 η εμφάνισή τους σε όλα τα σημεία ήταν εντονότερη και η εξάπλωσή τους σε νέες αποικίες εντυπωσιακή.
Απευθύνομαι κύρια σε εκείνους που ακόμη δεν έχουν καταλάβει ή δει τίποτε!!
Σ. Π. ΣΑΜΗ 17/5/2010

8 σχόλια:

  1. Και μιας και μπήκε ο Τόλης στην επικαιρότητα (5,5 εκατ. Ευρώ είναι αυτά... Αλήθεια ως πότε θα τρώμε σκατά που μυρίζουν λιγότερο; Τι σκατά κανείς δεν έμεινε; Αυτά τα από οπουδήποτε κομματόσκυλα, αυτά τα φρούτα θα μας σερβίρουν να επιλέξουμε κάθε φορά; Μπας και δεν έχουν καταλάβει ότι ήρθε η ώρα που θα τους πάρει ο διάολος;;;). Μέχρι λοιπόν να βρεθεί λύση με τσου ψύλλους αγαπητέ Σαμικέ διασκέδασε με τσου στοίχους του άντρακλα του θεριακλή. (Έτσι από αυτοσαρκασμό Κεφαλλονίτικο).


    Ψύλλοι στ' αυτιά μου

    Στίχοι: Βίρβος Κώστας
    Μουσική: Δερβενιώτης Θόδωρος
    Πρώτη εκτέλεση: Τόλης Βοσκόπουλος

    Ποιος ήτανε πριν από μένα
    μέσα στο σαλονάκι σου
    και δυο τσιγάρα αναμμένα
    υπάρχουν στο τασάκι σου.

    Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε
    πως κάποιος άλλος ήτανε.
    Κι αν είναι αλήθεια, δυστυχώς, κυρά μου,
    στην μάνα σου ολοταχώς.

    Αν αστικό λεωφορείο
    έκανες την καρδούλα σου,
    πριν γίνω, κούκλα μου, θηρίο,
    μάζεψε τα μπαούλα σου.

    Τσιγάρο με βαρύ χαρμάνι
    πες μου ποιος το φουμάρισε.
    Στα γρήγορα και μάνι μάνι
    τη θέση σου καθάρισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίρνω αντιβίωση για τα ψυλλοπηδήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να ψεκάζουμε ; όλα τα είχε η μαριορή έχει και τα μαμούνια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙ ΨΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ

    Πέρα από τo χιούμορ που ευτυχώς το έχουμε ανάγκη-τέτοιες ελληνικές και ευτυχισμένες μέρες που διάγουμε, και πού είσαι ακόμα!- το παραπάνω κείμενο του Σ.Π. είναι πολύ σοβαρό. Ποιος θα διαβλέψει όμως την αγωνία του; Οι μολυσματικές νόσοι που μπορούν να μεταδώσουν τα κατά τα άλλα συμπαθή ζωϋφια- κι επειδή άλλωστε υφίστανται και μετάλλαξη-, είναι όντως, και, θανατηφόρες. Αν η συγκεκριμένη εξάπλωση αφορούσε όλη την Ελλάδα είναι βέβαιο (βέβαιο;) ότι θα χτυπούσε ο κώδωνας του κινδύνου.Κάτι σαν τον τελευταίο ιό της γρίπης. Κι εδώ δεν θα είχαμε καμία υπερβολή.

    Αλλά ας έρθουμε στο τοπικής εμβέλειας ενδιαφέρον των ταγών. Ένα μόνο θα πω: ουκ αν λαβεις πάρά του μη έχοντος, μη θέλοντος και μη δυναμένου. Η εκκωφαντική σιωπή στα πιο σοβαρά πράγματα (κυρίως στα θέματα πολιτισμού και αρχαιοτήτων αλλά και στα θέματα υγείας του πληθυσμού: βλ. και τις σκεπές από ΕΛΕΝΙΤ) είναι το σήμα κατατεθέν μιας Σάμης που τα τελευταία χρόνια -κι είναι πολλά!- έχει πολλαπλώς ατυχήσει. Η "όλβια Σάμη" που από το 19ο αιώνα εύστοχα την είχε ονομάσει ένας νεαρός Άγγλος περιηγητής μάλλον έχει προ πολλού τελειώσει!

    Οι ψύλλοι λοιπόν: που μάλλον δεν ισχύει το τραγούδι του Σταράτου για όσους έχουν μονίμως κλείσει τα επιλεκτικά και ...αυτήκοα ώτα τους!

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για σκεφθείτε την περίπτωση να μην είναι ψύλλοι και να είναι ψώρα. Ας πάει κάποιος που έχει συμπτώματα να τον δει δερματολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι ,δεν είναι ψώρα ,έχουμε γυρίσει όλους τους παιδίατρους του νησιού !Τσιμπήματα από ψύλλους είναι .Έχουν τσιμπήσει παιδιά και νήπια ,ασχέτως αν τα σπίτια τους έχουν κήπο ,ζώα ή όχι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ο δερματολόγος πρέπει να είναι έμπειρος για να ξεχωρίσει το τσίμπημα ή το ερέθισμα.Αν δεν φαίνονται δεν είναι ψύλλοι. Εστίες μπορεί να είναι χώροι που κινούνται μετανάστες, ιδιαίτερα ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής.Όποιος έχει προσβληθεί παρακαλώ να περιγράψει αναλυτικά τα συμπτώματα σε όλες τις φάσεις (έπαρμα, κνησμός, κοκκιώματα, διάρκεια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βικιπαίδεια

    Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα των Ψυλλίδων. Ορισμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον παλαιότερο όρο Αφανίπτερα. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα ζώα και καταπολεμούνται με εντομοκτόνα και άλλους τρόπους.

    Εξωτερικά παράσιτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γνωρίζω προσωπικά και σίγουρα ότι στην Κεφαλλονιά υπάρχει ψώρα. Δεν ξέρω αν είναι επιδημία ή μεμονομένες περιπτώσεις, πάντως υπάρχει. Επειδή όμως γίνεται αναφορά και σε ψύλλους, απευθύνθηκα σε δερματολογική κλινική και ρώτησα χαρακτηριστικά, τρόπους μετάδοσης, θεραπείας, πρόληψης σε μολυσμένη περιοχή για ψύλλους και ψώρα και έμαθα τα εξής: Οι ψύλλοι φαίνονται με γυμνό μάτι, δεν μολύνουν έδαφος, μολύνουν ζώα και ανθρώπους. Μεταδίδονται με δερματική επαφή ή χωρίς επαφή και από μικρή απόσταση επειδή πηδάνε. Στον άνθρωπο προσβάλουν γυμνά μέρη σώματος (χέρια-πόδια), ιδίως πόδια που ακουμπάνε σε ζώα. Προκαλούν φαγούρα, εκζέματα, τσιμπήματα ανάλογα των κουνουπιών. Η εξολόθρευση γίνεται με εντομοκτόνα και μετά την εφαρμογή σχηματίζεται στο έδαφος στρώμα από πεθαμένους ψύλλους. Η ανθρώπινη ψώρα είναι αόρατη με γυμνό μάτι και προσβάλλει μόνο ανθρώπους(η ψωρα των ζώων είναι άλλο είδος και δεν προσβάλλει ανθρώπους). Μεταδίδεται με δερματική επαφή και από μολυσμένο ύφασμα(ένα ύφασμα είναι μολυσμένο αν έχει έλθει σε επαφή με μολυσμένο δέρμα 4-5 μέρες πριν). Η φαγούρα από ψώρα είναι ανυπόφορη, δεν σταματά με τίποτα(ξύσιμο, αλοιφές, αντιβιώσεις κλπ)και εντείνεται την νύχτα. Σε αρχικό και μεσαίο στάδιο προσβάλλει συγκεκριμένα σημεία, ανεξάρτητα αν είναι γυμνά ή ντυμένα. Συγκεκριμένα: Καρπούς και περιοχή ανάμεσα σε δάκτυλα χεριών και ποδιών όπου προκαλεί εκτεταμμένη ξηροδερμία, στήθος, μασχάλες, κοιλιά, πλάτη και περιοχή γεννητικών οργάνων, όπου προκαλεί κυρίως εκζέματα, πόδια(μπούτια, γάμπες, πέλματα), όπου προκαλεί εκζέματα και ξηροδερμία και την περιοχή κάτω από τα νύχια χεριών και ποδιών. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο γεμίζει με πληγές όλο το σώμα. Η θεραπεία γίνεται εύκολα με αντιψωριακά ελαιώδη σπρέι. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, φαίνεται να ταιριάζουν πολύ περισσότερο με ψώρα παρά με ψύλλους. Το μεγάλο πρόβλημα με την ψώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών, είναι ότι η διάγνωσή της είναι δύσκολη επειδή θεωρείται ως επιδημία εξαφανισμένη εδώ και δεκαετίες, άρα οι δερματολόγοι, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν γνώση και πείρα να την αναγνωρίσουν,(εκτός από παλιούς και πολύ έμπειρους και ειδικές δερματολογικές κλινικές ή δερματολογικά τμήματα νοσοκομείων). Δυστυχώς, η συνηθισμένη δερματολογική διάγνωση σε περίπτωση ψώρας είναι "τσιμπήματα από έντομα ή παράσιτα", η οποία είναι γενικότατη, ενώ η θεραπεία για "έντομα και παράσιτα" γενικώς, δεν έχει σχέση με την αντιψωριακή θεραπεία,οπότε δεν φέρνει αποτέλεσμα. Ανάλογη διάγνωση έχει αναφερθεί σε προηγούμενη δημοσίευση και αναφέρει κάποιος ότι έχει πάει σε όλους τους παιδιάτρους της Κεφαλλονιάς και δεν βρήκε γιατρειά(μα αν ειναι δύσκολο για τους δερματολόγους να την διαγνώσουν, εννοείται ότι για τους παιδιάτρους είναι αδύνατο). Βάσει των δημοσιεύσεων, των χαρακτηριστικών και των συμπτωμάτων, αρχίζω να φοβάμαι ότι, πιθανώς, πρόκειται για επιδημία ψώρας. Θα πρότεινα σε όσους έχουν πρόβλημα να επισκεφθούν το δερματολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα και οι γονείς να διαδόσουν την πληροφορία σε δασκάλους και διευθυντές σχολείων για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα πρόληψης και υπηρεσιακής δραστηριοποίησης. Υπ' όψιν ότι σχολεία, γηροκομεία και στρατώνες είναι εστίες λόγω πληθυσμιακής πυκνότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.