Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γ. Αντζουλάτος: Νομαρχιακή Φωτορύπανση

Νομαρχιακή Φωτορύπανση

Στις 26 Μαρτίου 2010, την επόμενη δηλαδή της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, όπως θα λέγανε παλιότερα (έννοια χρήσιμη σήμερα αλλά με νέο περιεχόμενο), συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση εκπόνησης μελετών, ώστε να υπάρχουν ώριμα έργα προς χρηματοδότηση, όταν και όποτε ανοίξει το πολυθρύλητο ΕΣΠΑ, που όμως διστάζει να εμφανιστεί στον ορίζοντα.

Η τακτική είναι γνωστή: φτιάχνουμε πίνακες με ότι μας λείπει και ότι ονειρευόμαστε ότι θα θέλαμε να είχαμε σ’ αυτό τον τόπο, σε τούτη τη ζωή. Και αυτό λέγεται αναπτυξιακός σχεδιασμός, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, στενότητας πόρων και εξαιρετικής δημοσιονομικής δυσχέρειας, για να μην πούμε κρίσης. Ούτε κουβέντα για αναπτυξιακή στρατηγική, για προτεραιότητες, για επιμέρους στόχους, ούτε ψήγμα συνδετικού υλικού μεταξύ των επιμέρους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Φαίνεται ότι παρά τον κατακλυσμιαίο χαρακτήρα των γεγονότων του τελευταίου 5μηνου, οι ασκούντες την τοπική εξουσία δεν συνετίζονται με τίποτα, συνεχίζουν να μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ με απίστευτη ελαφράδα και προχειρότητα σαν σε ασκήσεις επί χάρτου, γιατί όπως φαίνεται «αδιόρθωτα τα μάτια και οι καρδιές (και τα μυαλά…) σαν μπουφάν με φερμουάρ κατεστραμμένα».

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ανιαρά και μονότονα, μια από τα ίδια δηλαδή, ξαφνικά ο Νομάρχης προτείνει να χρηματοδοτηθεί και μια «μελέτη φωτορύπανσης του ουράνιου θόλου των νησιών μας»!!! Και αυτό για να προστατευθεί ο «Εύδοξος»!! Αλήθεια θα μας πει κανείς, επιτέλους, πόσο έχει κοστίσει το εγχείρημα, δηλαδή πόσοι πόροι αφαιρέθηκαν από άλλες δράσεις στον Νομό και τι αποτέλεσμα –απτό- έχει προκύψει για την τοπική κοινωνία;;

Προσθέτει δε ο Νομάρχης, ότι το περιεχόμενο της μελέτης είναι άγνωστο όχι μόνον στους επιστήμονες της ΝΑ αλλά και γενικώς. Για τον λόγο αυτό θα αναζητηθεί ο προσδιορισμός του εκτός νησιού!! Όμως, ο προϋπολογισμός αυτού του άγνωστου, εν πολλοίς, έργου είναι γνωστός και θα ανέλθει σε 50.000,00 ευρώ παρακαλώ!!! Τώρα πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το αντικείμενο ενός έργου αλλά να ξέρουμε τον προϋπολογισμό του, αυτό μόνον ο απερχόμενος Νομάρχης και οι ειδήμονες περί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού μπορούν να το γνωρίζουν… Και να σκεφθεί κανείς ότι όλοι αυτοί οι απίστευτοι ανήκουν στην ίδια πολιτική παράταξη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που μόλις χθες μίλησε για πλαδαρό δημόσιο. Τι πλαδαρό κε Υπουργέ μου, εδώ μιλάμε για κενό περιεχομένου, στην κυριολεξία.

Ξέρετε υπάρχει ένας επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την έρευνα του κενού και τις αντίστοιχες τεχνολογικές εφαρμογές. Όπως μάλιστα έχει πει κάποιος είναι ο κλάδος «που προσπαθεί να μάθει τα πάντα για το τίποτα». Φαίνεται ότι το νησί μας θα λαμπρύνει δια της παρουσίας των υπευθύνων της Νομ. Αρχής τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Θα μπορούσαν μάλιστα να χρηματοδοτηθούν και σχετικές υποτροφίες, μπας και γλυτώσουμε από μερικούς από αυτούς. Η μήπως θα έπρεπε το σχετικό έργο να το αναλάβει το περίφημο Ίδρυμα Ερευνών της Νομαρχίας;(!) Εδώ δεν μπορούν να κάνουν σοβαρή έρευνα εντεταλμένοι και εξειδικευμένοι προς τούτο φορείς της χώρας και θα κάνει η ΝΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης!!! Θου Κύριε φυλακήν τω στοματί μου, χρονιάρες μέρες…

Φαίνεται ότι, με αυτά τα μυαλά, η Ανάσταση σε αυτά τα χώματα αργεί και θα μείνουμε, ως κοινωνία, για καιρό σκαρφαλωμένοι στους σταυρούς μας. Εκτός και αν αποφασίσουμε να κατέβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά για άλλη χρήση…

Για την ώρα ας αρκεσθούμε στην πικρή παρηγοριά της ποίησης, στους στίχους του Νίκου Γκάτσου:

Πότε θ’ ανθίσουνε αυτοί οι τόποι
Πότε θαρθούνε καινούργιοι ανθρώποι
Να συνοδεύσουν την βλακεία
Στην τελευταία της κατοικία

Καλή Ανάσταση αδελφοί Χριστιανοί και όχι μόνον

Γεράσιμος Αντζουλάτος, 30 Μαρτίου 2010

1 σχόλιο:

  1. Στο όνομα του τουρισμού καταστρέφεται λίγο λίγο η Κεφαλονιά.
    Ολα τα είδη ρυπάνσεων από τα μηχανάκια μέχρι τα εκτυφλωτικά φώτα και τις κεραίες της κινητής είναι υποβάθμιση της ζωής μας και πρέπει να περιορίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.