Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ένα έθιμο της Πρωτομαγιάς

Ρουπάκι, σας χαιρετώ! Χριστός Ανέστη:!

Φεύγοντας από την πατρίδα μαζί με όλα τα άλλα επήρα και εγώ μαζί μου όλες τις παιδικές μου αναμνήσεις. Οι ημέρες αυτές τις κάνουν πιο έντονες και πιο νοσταλγικές. Είναι κάτι που όσο και να προσπαθούν τα προβλήματα τις καθημερινότητας δεν μπορούν να τις εξαφανίσουν από μέσα μας. Υπάρχουν εκεί για να μας μεταφέρουν κοντά σας έστω και νοερά και να μας συνδέουν με τη γλυκειά πατρίδα μας.

Θυμάμαι λοιπόν τις γιορτές και τα πανηγύρια μας, τις Μάσκαρες που από όλα τα χωριά κατέβεναν στη Σάμη με τους άγριους αράπηδες και τους γενίτσαρούς τους για να στήσουν το χορό στη μέση της πλατείας και πολλά άλλα.

Οι ημέρες αυτές όμως μας γυρίζουν πίσω από την Καθαρή Δευτέρα όπου παιδιά ακόμα με το κοντοβράκι τρέχαμε πίσω στο Λουτρό με τις βαρκούλες για να βγάλουμε αχινούς για τη Σαρακοστή.

Μετά τη Μεγάλη Παρασκευή που τρέχαμε με τις κανίστρες στις γειτονιές να μαζέψουμε λουλούδια από τις νοικοκυρές.

Ωραία χρόνια, μα τον Θεό!

Σαν Σαμικός όμως που είμαι κι εγώ θυμάμαι ένα απλό έθιμο που υπήρχε εκείνα τα χρόνια. Απλό μα που έχει εξαφανιστεί. Δεν ξέρω αν το θυμάται κανείς ευτού στην περιοχή αλλά μιας και Άνοιξις μου έρχεται στο μυαλό.

Νομίζω είναι τόσο απλό που μπορεί να ξαναγενηθεί σχεδόν χωρίς κανένα κόστος και που μπορεί να δώσει χαρά σε παλιούς και νέους.

Εκεί πάνω στους Αγίους Φανέντες δίπλα από το περνάρι υπάρχει ένα εγκαταλελειμένο αλώνι. Κάθε πρωτομαγιά συνηθίζονταν να κάνουν έναν ωραίο χορό. Θυμάμαι κατέβεναν οι Καταποδαίοι πρώτοι-πρώτοι με ένα στολισμένο γάιδαρο με τον Μάη (στεφάνι) στο λαιμό του και λουλούδια από πίσω ο κόσμος και άρχιζε το γλέντι. Ένα ωραίο γλέντι μέσα στη φύση.

Έτσι κι έτσι γλεντάει που γλεντάει η εργατιά αυτήν την ημέρα, γιατί να μη γίνεται εκεί αυτή η γιορτή; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα ο Δήμος ή ο Πολιτιστικός Σύλλογος (δεν ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εκεί και δεν ξέρω τις αρμοδιότητες του καθενός) να ξανάφερνε το έθιμο αυτό πίσω. Νομίζω ο κόσμος θα το ήθελε και θα το αγαπούσε. Εξάλλου ο Μάιος είναι ο μήνας που οργιάζει η φύσις. Ας τρέξουμε μέσα σε αυτήν και ας νιώσουμε σαν παιδιά. Ας αφήσουμε τα προβλήματά μας έστω και για μια μέρα στην άκρη. Νομίζω θα κάνει καλό σε όλους μας και θα μείνουμε κοντά στα έθιμά μας.

Εύχομαι κάποιος να ακούσει τα λόγια μου και να ξαναφέρει πίσω το ευχάριστο και χαμένο έθιμο.

Ανδρέας.

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ αρθρογράφε, αν και πολύ νεότερος σας (απ΄ό,τι μπορώ να καταλάβω από τις περιγραφές των εθίμων του τόπου μας) διατηρώ κάποιες ελάχιστες αναμνήσεις από μερικά από αυτά που περιγράφετε. Και έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην ελληνική επαρχία (όχι στα μέρη μας όμως), παρατηρούσα πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον πώς συντηρούνται ορισμένα έθιμα και παραδόσεις στα περισσότερα από αυτά τα μέρη και πώς αναβιώνουν άλλα που πρόσκαιρα είχαν χαθεί. Με ρωτάνε ενίοτε συνομήλικοί μου από αυτές τις περιοχές, τι αντίστοιχα έθιμα έχουμε στον τόπο μου και δυστυχώς η μόνη μου απάντηση είναι η σιωπή...Μια αναβίωση σαν αυτή που περιγράφετε θα είχε πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον και ακόμα καλύτερα θα μπορούσε να αποτελέσει μια όμορφη αρχή για ανάλογες κινήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέρη που έχουν διατηρήσει παλιές παραδόσεις, προκαλούν το ενδιαφέρον και σε επισκέπτες, όχι μόνο σε όσους μένουν ή κατάγονται από εκεί (βλέπε έθιμα που διατηρούνται σε Κέρκυρα, Θράκη, Κρήτη κλπ, ή ακόμα και στο νησί μας, στα Θέματα, στο Αργοστόλι την Πρωτοχρονιά, στα Φραγκάτα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπα δε βλεπω φως... Δεν πάμε καλυτερα στον Πόρο;

    Δειτε: http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12493&Itemid=38

    Λέει: "Την Τρίτη 20/04 στις 6 το απόγευμα, στο Κοινοτικό γραφείο του Πόρου, καλούνται όλα τα μελή του Προνησου ,συν εθελοντές εκτός συλλόγου με θέμα την πρωτομαγιά!!!!

    Ενημέρωση για το πρόγραμμα, που θα είναι πλούσιο, και προγραμματισμός για την εκδήλωση με την βοήθεια όλων μας!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτομαγιά στη Σάμη.

    Σουβλάκια στα πλακάκια της Πλατείας Χωροφυλακής.

    Τι είδους προχωρημένος συμβολισμός ειναι αυτός;

    και ολιγο απο σουρεαλισμό μια και δεν ειχε ψυχή.

    ολοι στην πύλαρο πηγαν.

    αλλα ετσι γίνεται χειμώνα καλοκαίρι.

    Και με ντόπιους και με τουρίστες.

    Οπότε αγαπητέ Ανδρέα, αν θυμάσαι κι αλλα έθιμα μπορείς να τα προτείνεις σε άλλο δήμο.

    Όχι στη Σάμη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kati akoustike ggia dorean fagito stin plateia xorofulakis k akoma k se autes tis duskoles meres krisis kaneis den fanike na esto na faei,

    arketos kosmos protimise tin ag eufimia gia na kkanei tin peratzada tou , na parei ena kafe, na hazepsei tin fiesta pou ekane o dhmos k na listei makria apo tin mizeria tis Samis
    ehoume giomisei paragontes apragous pou mono na prospoiounte tous kamposous xeroun,
    na k ta kamomata tous

    apo to ligo pame sto tipota k sto katholou,

    a re Kotsilinis pou sas xreiazete!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρωτομαγιά ;;; Τι απίστευτο τίποτε χριστέ μου…
    0 συμμετοχή!
    0 όραμα !
    0 νέοι, και δικαιολογημένα!
    0 έργο !
    0 ήθη, έθιμα παρερμηνευμένα , ξεχασμένα …
    κι ένας όπως πάντα άλλωστε ( υπάρχει )πράκτωρ με γέλιο θεόρατου τσιμπουριού.
    ο πράκτωρ 0 0 7…
    κι ένας πληρωμένος ιστορικός να γράφει την ιστορία όπως πρέπει με ανάσα βαριά
    να κουρταλεί όπως κέρματα σε παραγιομισμένη τσέπη.
    ποιος και πότε θα ξεπλύνει τις πράξεις και τις απραγίες σας. για έναν τόπο που τίποτε δεν κέρδισε τίποτε δεν του δόθηκε τίποτε δεν ονειρεύτηκε.
    και τέλος οι χάχες και οι άχαχοι θα πάρουν τι θέση που τους αναλογεί , η τουλάχιστον θα μάθουν τώρα στα « μεγαλάτα » τους ν’ αγαπούν να προσφέρουν ν’ ξακρίζουν, ν’ ονειρεύονται, να παράγουν, να μιλούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.