Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Οι δήμοι ψηφίζουν πράσινη ανάπτυξη

Αναδημοσιεύουμε από "Τα Νέα" της Πέμπτης, 7 Ιανουαρίου 2010:

Οι δήμοι ψηφίζουν πράσινη ανάπτυξη
Χωριά και πόλεις της περιφέρειας που εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης, Εύη Σαλτού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010


Ο μικρός Δήμος Κάμπου στα βόρεια του Νομού Καρδίτσας 5.300 κάτοικοι είναι ο πληθυσμός του- έβαλε τα... πράσινα γυαλιά σε μεγαλύτερους δήμους: κατασκεύασε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20 kW/h το καθένα. Και από την περασμένη άνοιξη παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο.

O δήμος εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και πλέον πωλεί στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει. Βέβαια, πρώτα έπρεπε να περάσει από τον γνωστό σκόπελο της γραφειοκρατίας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το έργο. Η αίτηση είχε υποβληθεί από το 2006. «Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κάμπου Κωνσταντίνος Παπαλός.

Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, φωτισμός δημόσιων κτιρίων και δρόμων από τον ήλιο, αιολικά πάρκα είναι μόνο μερικές από τις πράσινες δραστηριότητες, που θα τις ζήλευαν ακόμη και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μικροί δήμοι, χωριά και κοινότητες είδαν στην περιβαλλοντική ανάπτυξη μια ευκαιρία. Άλλωστε, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων αυτών, «θέληση να υπάρχει και όλα μπορεί να γίνουν».

Οι πράσινες δράσεις

Ελευσίνα
Οικιακή λιπασματοποίηση. Μοιράστηκαν δωρεάν στους κατοίκους 450 κάδοι. Ο δήμος διανέμει το λίπασμα στους δημότες από τα πράσινα απόβλητα που λιπασματοποιεί. Ανακυκλώνεται το 35% των συνόλου των αστικών αποβλήτων.

Μήλος
Λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης νερού με αιολική ενέργεια (δυναμικότητας 3.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα).

Αγ. Ιωάννης Ρέντη
Καταπολεμά ασθένειες φυτών με βιολογικές μεθόδους ή με εξαπολύσεις ωφέλιμων εντόμων.

Πυλαία
Θέρμανση και ψύξη του δημαρχείου με χρήση γεωθερμίας.

Κοζάνη
Σύστημα τηλεθέρμανσης που θερμαίνει 24.000 διαμερίσματα σε σύνολο 4.600 κτιρίων της πόλης.

Δωδεκάνησα (Τέλενδος, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι)
Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για τον φωτισμό δημόσιων δρόμων, λιμανιών.

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα".
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ!.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά στην πράξει κουροφέξαλα. Όλα λειτουργούν σε πειραματικά στάδια και δεν κάνουν σχεδόν ποτέ απόσβεση κεφαλαίου. Το παραγόμενο προϊόν είναι ακριβό και εξαρτώμενο από τον καιρό. Οι τιμές που ακούγονται είναι εξωπραγματικές και αν μπορεί κάποιος ας τις δικαιολογήσει. Ισχύουν πρακτικά κατά το 1/10 και αν. Το 1KW φωτοβολταϊκού κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ πότε θα κάνει κανείς απόσβεση; ΠΟΤΕ. Παρά ταύτα αν το προϊόν κατασκευάζονταν στην Ελλάδα όλος αυτός ο κύκλος ίσως συνέφερε κάπως, για τις ανεμογεννήτριες δεν γίνεται λόγος, μόνο η αντιαισθητική εμφάνισής τους μας παραμένει. Αν τώρα το πρόβλημά μας είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπάρχουν και άλλες ακριβές καθαρές πηγές (υδρογόνο κλπ). Δηλαδή όλες οι υπερδυνάμεις εκπέμπουν τα κέρατά τους από ρύπους για να παράγουν αυτές τις «βιολογικές» πηγές και εμείς θα τις αγοράζουμε με όλες τις οικονομικές συνέπειες; Ας τις εφαρμόσουν αυτές πρώτα και βλέπουμε εμείς οι σχετικά «καθαροί». Η Ελλάδα δημιουργεί το πρόβλημα; Μην τρελαθούμε, ούτε μια σκατοβιομηχανία της προκοπής δεν έχουμε οι ρημάδηδες. Κομπίνα είναι και αυτό σαν τα εμβόλια. Ας βγεί κάποιος ένθερμος οπαδός να μας πείσει και θα «φάει» λεπτομερέστερη ανάλυση, γιατί αν το κάνω τώρα θα γίνω κουραστικός Ο.Κ.? Για την ώρα αυτό που συμφέρει είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και μόνο.
    Υ.Γ. Ωραίοι είναι αυτοί πουλάνε στη ΔΕΗ ακριβό ρεύμα από τα φωτοβολταικά και καταναλώνουν κανονικό ρεύμα κερδίζοντας τη διαφορά που την πληρώνω εγώ ο λακαμάς! Αθάνατε Έλληνα…Και το παίζουν και οικολόγοι! Το ξύλο ποιος πρέπει να το φάει αλήθεια; Και αργήσανε να πάρουν και την άδεια ε; Τι λέτε βρε καημένοι καταστραφήκατε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.