Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Το Γεφύρι των Γριζάτων ζητάει άμεση βοήθεια...



Στο ποτάμι που περνάει από το Δ.Δ. Γριζάτων του Δήμου Σάμης, αιώνες τώρα από την εποχή των Ενετών στέκεται όρθιο και αγέρωχο το Γεφύρι.

Νίκησε για εκατοντάδες χρόνια τα στοιχεία της φύσης και τους σεισμούς. Το πέρασμα του χρόνου και η εγκατάλειψη έχουν φθάσει το μνημείο αυτό σε οριακή κατάσταση, που σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη. Το γεφύρι, στοιχείο πολιτισμού του τόπου, είναι δείγμα ακμής, σημείο συνάντησης γενεών και γενεών αγροτών, κτηνοτρόφων, παιδιών και νέων.

Βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου κάλλους, άγριας φύσης που σε συνδυασμό με τους δύο νερόμυλους (έχουν σταματήσει να λειτουργούν 35-40 χρόνια περίπου), αποτελούν στοιχεία αναντικατάστατης πεζοπορικής διαδρομής κατά μήκος του ποταμού, που θα συμβάλλει στην εναλλακτική μορφή τουρισμού άρα και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό συγκεκριμένη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Γριζάτων προς το Δήμο Σάμης από το 2003. (Πρόταση έχει γίνει και για δεύτερη πεζοπορική διαδρομή στο Δ.Δ. Γριζάτων από Σάμη- Π. Καταποδάτα- Π. Ζερβάτα- Μνημείο Μουζακάτων).

Τα παραπάνω, αρκετές φορές τα έχουν ζητήσει οι κάτοικοι του χωριού σε επισκέψεις πολιτικών στο χωριό. Ενώ έχουν τεθεί και στις αρμόδιες αρχές. Κάνω δημόσια και για πολλοστή φορά έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Νομού, στην Ν.Α., στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην ΤΕΔΚΙ, στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων, στο Δήμο Σάμης (που χρόνια τώρα έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες μέσα από προγράμματα, αλλά έχει μείνει αδιάφορος), να ευαισθητοποιηθούν και να σκύψουν σ' αυτό το ιστορικό μνημείο που θέλει άμεση συντήρηση και αναπαλαίωση.

Το Γεφύρι ζει εκατοντάδες χρόνια, πρέπει να ζήσει, να αναδειχθεί , να αξιοποιηθεί και να γίνει επισκέψιμο, ώστε στο διάβα κάθε επισκέπτη να του διηγείται την ιστορία του, που είναι ταυτόσημη με την ιστορία του χωριού και του τόπου μας.

Αντώνης Καλλιβωκάς
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμης
Άρθρο Αναγνώστη

3 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλιβωκάς έχει ευαισθησίες και αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα το οποίο χρήζει άμεσης παρέμβασης .
    Καλό θα ήταν όμως να έχει την ίδια ευαισθησία και για αλλά πολύ σοβαρά θέματα που χρονίζουν και που με εύθηνη της δημοτικής αρχής έχουν τελματώσει.
    Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που ακούγονται ότι η στάση του αυτή έχει σχέση με την γενικότερη στάση του επικεφαλής της παράταξης του που είναι σε άμεση συνάρτηση με της απευθείας αναθέσεις του δήμου σε μελετητή της οικογένειας. Αντώνη περιμένουμε πολλά περισσότερα από σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο τελευταίο ΔΣ συζητήθηκε και το θέμα υποβολής προτάσεων στα ΟΠΑΑΧ από τον Δήμο Σάμης, με πολύ πενιχρές ιδέες.

    Ταυτόχρονα εδώ στο Ρουπάκι αλλά και στο Kefaloniaphοtonews δημοσιεύτηκε άρθρο του Αντ. Καλλιβωκά σχετικά με το παλιο ιστορικό γεφύρι στα Γριζάτα και την ανάγκη επισκευής του σε συνδυασμό με την πεζοπορική διαδρομή στους νερόμυλους.

    Λοιπόν, υπάρχει ήδη προκύρηξη στα ΟΠΑΑΧ και συγκεκριμένα το μέτρο 3.2.3 που αφορά επισκευή γεφυριών, και δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών.
    Ας πάρει άμεσα την πρωτοβουλία ο συγκεκριμένος σύμβουλος να φέρει το θέμα όχι μόνο για συζήτηση αλλά και άμεση απόφαση του Δήμου. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα καλύπτει και τις αναγκαίες μελέτες.

    Γ. Αντζουλάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού υπάρχει τρόπος μέσα από το πρόγραμμα μπορεί να γίνει και το γεφύρι και η πεζοπορική διαδρομή.Ομως πρέπει να υπάρχει θέληση,γιατί υπάρχουν πολλες ομόφωνες αποφασεις από παρεμβάσεις κυρίως της παράταξης (από όσο παρακολουθώ)του Μονιά και κάθονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.