Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Αρμαγεδών......

Φάκελος: Πυρηνικά Απόβλητα στο Ιόνιο
==============================================================

ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ 2 ή ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους διαπνέονται από ...συγκρατημένες απόψεις μην και πάθει κανείς τίποτε από τον τουρισμό, λες και θα υπάρχει τουρισμός εάν, ο μη γένοιτο, ισχύουν όσα λένε οι επιστήμονες (πάλι προχτές η ίδια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου). Αφιερωμένο εξαιρετικά επίσης και για όσους εκφωνούν, βαθυστόχαστους νομίζουν, πλην όμως αυτονόητους και άνευρους λόγους στο κρατικό κοινοβούλιο, δίκην έκθεσης ιδεών. "Πέρα βρέχει", δηλαδή.

(Από την απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Σιάτλ προς τον αμερικανό πρόεδρο Πηρς, όταν αυτός "ζήτησε" από τους Ινδιάνους τη γη τους)

« …Πουθενά δε βρίσκεται μια ήσυχη γωνιά μέσα στις πολιτείες του λευκού. Πουθενά δε βρίσκεται μια γωνιά να σταθείς να ακούσεις τα φύλλα στα δέντρα την άνοιξη ή το ψιθύρισμα που κάνουν τα ζουζούνια πεταρίζοντας. Όμως μπορεί, επειδή καταπώς είπα, είμαι άγριος και δεν καταλαβαίνω, μπορεί μοναχά για το λόγο αυτόν ο σαματάς να ταράζει τα αυτιά μου. Μα τι μένει από τη ζωή, όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αφουγκραστεί τη γλυκιά φωνή που βγάνει το νυχτοπούλι ή τα συνακούσματα των βατράχων ολόγυρα σε ένα βάλτο τη νυχτιά; Ο ερυθρόδερμος προτιμάει το απαλόηχο αγέρι λαγαρισμένο από την καταμεσήμερη βροχή ή μοσχοβολημένο με το πεύκο. Του ερυθρόδερμου του είναι ακριβός ο αγέρας, γιατί όλα, τα πάντα μοιράζονται την ίδια πνοή, τα ζώα, τα δέντρα, οι άνθρωποι. Ο λευκός δεν φαίνεται να δίνει προσοχή στον αγέρα που ανασαίνει. Σαν ένας που χαροπολεμάει για μέρες πολλές, δεν οσμίζεται τίποτα. ……Όταν ο στερνός ερυθρόδερμος λείψει από τη γη και από τη μνήμη δεν απομείνει παρά ο ίσκιος από ένα σύννεφο που ταξιδεύει στον κάμπο, οι ακρογιαλιές αυτές και τα δάση θα φυλάγουν ακόμα τα πνεύματα του λαού μου, τι αυτή τη γη την αγαπούν, όπως το βρέφος αγαπάει το χτύπο της μητρικής καρδιάς…τη γη μας αγαπήστε την καθώς την αγαπήσαμε εμείς…διατηρήστε την για τα τέκνα σας και αγαπήστε την καθώς ο θεός αγαπάει όλους μας….Ακόμα κι ο λευκός δε γίνεται να απαλλαχτεί από την κοινη μοίρα».

Μετ. Ζήσιμος Λορεντζάτος ( ο δικός μας κεφαλονίτης κολοσσός της σκέψης)

Για την αντιγραφή: "major arx" το αστερόεν

----------------------------------------------------------------------------------------

Μετά από σχετική επισήμανση του kefaloniaphotonews.gr, και καθώς το θέμα είναι ανοιχτό και αρκετά σοβαρό, αναδημοσιεύουμε και άρθρο της Καθημερινής που είχε επισημάνει το kefaloniaphotonews.gr στις 12/10/2009 και που δυστυχώς μας είχε διαφύγει:

Να μετρηθεί η ραδιενέργεια στο Ιόνιο
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι προφανές ότι η απόρριψη τοξικών ή και πυρηνικών –άρα ραδιενεργών– αποβλήτων στη θάλασσα της Μεσογείου επηρεάζει το σύνολο των χωρών που βρέχονται από αυτή. Η χώρα μας βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση, μετά την Ιταλία, καθώς όλες οι ενδείξεις θέλουν πολλά από τα σημεία των ναυαγίων να βρίσκονται πολύ κοντά στα δυτικά παράλιά μας.

«Στην περίπτωση των πυρηνικών αποβλήτων, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Γεράνιος. «Ακόμα και μικρές ποσότητες τέτοιων αποβλήτων, μπορεί στην άμεση επαφή να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο». Ο κίνδυνος προφανώς μεγαλώνει εάν οι δεξαμενές των πλοίων που περιέχουν τα επικίνδυνα αυτά φορτία έχουν προχωρήσει στη φάση της διάβρωσης. «Οταν αρχίσει η διάβρωση, ραδιενεργά στοιχεία θα αρχίσουν να διαχέονται στη θάλασσα. Δεν πρόκειται για απίθανο σενάριο, μιας και είναι αμφίβολο ότι η Μαφία είχε θωρακίσει καλά τις δεξαμενές της. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος», εξηγεί ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, η διάβρωση των βαρελιών με τα τοξικά/ραδιενεργά υλικά ξεκινά λίγες μόνο δεκαετίες από τη στιγμή της καταπόντισής τους στη θάλασσα. «Εάν η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, δηλαδή, δεν αργεί ο καιρός που θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαρροές».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας οφείλει να δράσει άμεσα. «Χρειάζεται να γίνει στοχευμένη διερεύνηση για ραδιενέργεια», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας. «Πρέπει δηλαδή να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για τα ακριβή σημεία των ναυαγίων, ώστε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε». Οταν είναι έτοιμος ο «χάρτης» των ναυαγίων που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές ακτές, θα πρέπει να «κατεβούν» βαθυσκάφη μέτρησης ραδιενέργειας. Ακόμα κι έτσι, εάν δεν έχει ξεκινήσει η διάβρωση, θα είναι δύσκολο να «μετρηθεί» ο κίνδυνος (σε αυτή τη φάση, εκπέμπεται ακτινοβολία Γ, η οποία απορροφείται από τη θάλασσα). Εάν, αντίθετα, υπάρξει διαρροή, οι μετρητές θα δείξουν το επίπεδο του προβλήματος.

Ο «Δημόκριτος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1993 έως το 2003, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», είχε προχωρήσει σε δειγματοληψίες στο Ιόνιο και την Αδριατική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το όνομα «Ραδιοοικολογία: μετρήσεις ραδιενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον» αφορούσε τα επιφανειακά νερά και ειδικότερα στην ανίχνευση καισίου και ουρανίου. Ποτέ δεν μετρήθηκε τιμή μεγαλύτερη από 10 Bq/m³, δηλαδή μέσα στα απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα όρια.Δειγματοληψίες στην ίδια περιοχή έγιναν και το 2007 στο πλαίσιο προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δ» και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, μετρήθηκαν τόσο τα επιφανειακά νερά όσο και τα ιζήματα, χωρίς να υπάρξουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Οπως τονίζει ο κ. Χουσιάδας, πάντως, «οι μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και με κανένα τρόπο δεν συνδέονται με υποψίες ή πληροφόρηση σχετικά με τα ναυάγια».

Δείτε το άρθρο εδώ:http://kefaloniaphotonews.gr/news.asp?id=4198&rndid=12102009&catid=2

Επίσης σήμερα διαβάσαμε στο ίδιο site και τα εξής:
Ανησυχεί ....συγκρατημένα ο κ. Νομάρχης για τα τοξικά απόβλητα.

«Πιέστηκε» ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος για να αναφερθεί στα δημοσιεύματα και στον θόρυβο που δημιουργήθηκε «περί τοξικών στο Ιόνιο, πιθανά τοξικά και πιθανά ραδιενεργά κλπ», στη συνεδρίαση του Νομ. Συμβουλίου. Ο κ. Νομάρχης ήταν προσεκτικός στα όσα είπε, φάνηκε ότι έχει κάνει κάποιες ενέργειες κάποιες επαφές, στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα ούτε βέβαια να προξενήσει ανησυχία με συμπεριφορές που θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό «παίζει» εδώ και τέσσερις μήνες στον ιταλικό Τύπο και βρίσκεται σε μια διαδικασία έρευνας.Όλη η ιστορία ξεκίνησε από έναν μεταμελημένο μαφιόζο, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν και ό ίδιος μετείχε σε διαδικασίες βύθισης κάποιων πλοίων που περιείχαν τοξικά και πιθανόν ραδιενεργά υλικά, αυτό πριν 20 χρόνια. Είπε ο κ. Νομάρχης ότι διερεύνησε όσο μπορούσε αθόρυβα για ευνόητους λόγους το γεγονός. Θεωρεί ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει, δεν είναι τοπικό το θέμα ούτε εθνικό είναι διεθνές, και θα πρέπει οι κυβερνήσεις Ελλάδας Ιταλίας να συνεργαστούν.

Αποκάλυψε μια δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το 2003 και το 2007, έγιναν για άλλα προγράμματα, όχι γι αυτό το θέμα, έγινε διερεύνηση στο Ιόνιο για ραδιενέργεια στα νερά του Ιονίου και οι έλεγχοι απέβησαν αρνητικοί.

Ο κ. Γεωργάτος σημείωσε ότι αφορά όλο το Ιόνιο όπως και νάχει το θέμα, οι αναφορές είναι από τα παράλια της νότιας Ιταλίας κι από την πλευρά της Αδριατικής κι από την πλευρά του Ιονίου, περιλαμβάνεται και το δικό μας μέρος του Ιονίου και θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως τόνισε στην Υπουργό, στην επιστολή του. Επίσης ο κ. Νομάρχης είπε στην Υπουργό ότι είναι στη διάθεση τους για οτιδήποτε χρειαστεί. Δεν μας αποκάλυψε τι άλλο γράφει προς την κ. Υπουργό.

Όμως καλύτερα θα ήταν να ακούσετε όλη την ομιλία του Νομάρχη γι αυτό θέμα.http://kefaloniaphotonews.gr/news.asp?id=4257&catid=6&rndid=03112009

-----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ TO NOMAΡXH ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

ή Ο Αρμαγεδώνας για τα νησιά μας μπορεί και να μην είναι πολύ μακριά.

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχη και Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σίγουρα γνωρίζετε τι εστί Αρμαγεδώνας. Με τη μεταφορική του, βέβαια, σημασία. Όλο αυτόν τον καιρό τα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για τη βύθιση από την ιταλική μαφία τοξικών και πυρηνικών απόβλητων στη Μεσόγειο και βέβαια ανοιχτά της Ζακύνθου, των Παξών και της Κεφαλονιάς. Αλλά και πιο συγκεκριμένα, σήμερα 30 Οκτωβρίου για δεύτερη φορά στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» της κρατικής τηλεόρασης, ακούστηκε από επιστήμονα ξανά ότι η ιταλική μαφία έριξε στη Μεσόγειο σε πολλά σημεία (30 τον αριθμό) πυρηνικά απόβλητα ( 7 σημεία στο Ιόνιο). Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να τα εντοπίσει και όπως ανακοίνωσε θα τα ρυμουλκήσει. Γύρω από την Ιταλία βέβαια. Ο ίδιος επιστήμονας μάλιστα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μετρήσεις μήπως έχει ήδη αρχίσει η διαρροή επομένως και η μόλυνση των θαλασσών μας. Η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να μας ενημερώσει υπεύθυνα; Πόσο αλήθεια είναι αυτά που λέγονται; Πρέπει ή δεν πρέπει να ανησυχούμε;

Εκείνο όμως που ως πολίτη με ανησυχεί είναι ότι η συγκεκριμένη είδηση κυκλοφορεί στις εφημερίδες αρκετό χρόνο (Βλ. και εφημ Press time, 26-9-09, Καθημερινή, 11-10-09). Κι όλο αυτόν τον καιρό κανέναν εκλεγμένο άρχοντα των νησιών μας δεν άκουσα να ανησυχεί, να διαμαρτύρεται, να προβαίνει σε ενέργειες. Αν αυτό έγινε, ζητώ συγγνώμη. Αν όχι, μπορώ ως πολίτης να ζητήσω το λόγο: Γιατί, δεν προβήκατε σε κάποιες ουσιαστικές ενέργειες; Για να μην ανησυχήσουμε οι πολίτες; Τι είναι όμως καλύτερα, τη στιγμή που γίνονται εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, εμείς να εθελοτυφλούμε και να προχωρούμε με μια μακάρια άγνοια που μεταφράζεται σε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή ή να έχουμε τη γνώση για να σπεύσουμε πολλαπλώς;

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχη και Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι, συγχωρήστε μου το ύφος που δεν είναι καθόλου μα καθόλου υποτιμητικό, αλλ’ αντίθετα με όλο το σεβασμό προς Εσάς είναι στο βάθος του άκρως επικλητικό. Γιατί δεν είναι, πιστέψτε με, σώφρον να κλείνουμε τα μάτια, αλλά είναι σοφό να τα κρατάμε άγρυπνα, να τα ανοίγουμε διάπλατα επειδή το μέλλον των νησιών μας πρέπει να είναι βέβαιο. Γιατί αναμφίβολα κι εσείς θέλετε τους ψαράδες μας να ψαρεύουν αληθινά ψάρια και όχι γεμάτα τοξικές ουσίες ακόμη και ραδιενέργεια, τους ντόπιους και τους τουρίστες να χαίρονται τις θάλασσές μας καθαρές και όχι να τις αποφεύγουν γιατί θα είναι γεμάτες ράδιο και πλουτώνιο, την Κεφαλονιά μας και την Ιθάκη μας όπως τις ξέρουμε με τη μυρωδάτη τους ρίγανη, την εύγευστη ρομπόλα τους, το πεντακάθαρο λάδι τους, να «μαλώνουνε», γιατί όχι, για το παλάτι του Οδυσσέα κι αλίμονο, όχι έρημα νησιά με δύσμορφα και ευτροφικά φυτά! Ίσως είμαι υπερβολικός, πιστέψτε με όμως, δεν επιθυμώ διόλου μα διόλου να κινδυνολογήσω. «Ο φόβος φυλάει τα έρμα», δε λέει ο λαός των νησιών μας; Ο κίνδυνος άλλωστε είναι ante portas! Οι επιστήμονες το υπογραμμίζουν ξεκάθαρα.

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχη και Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι, τρέξτε όσο είναι νωρίς, διαμαρτυρηθείτε ενεργά, ουσιαστικά. Κοντά δεν είμαστε με τους Ιταλούς; Ας τους ρωτήσετε. Πάρτε μια πρωτοβουλία ως ένωση Δήμων και επικοινωνήστε με την αντίστοιχη ένωση των Ιταλών. Να δούμε πως εκείνοι το αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε όλα τα ΜΜΕ, προκαλέστε συζητήσεις με τους Δήμους των νησιών μας, αλλά και όλων των νησιών του Ιονίου, διοργανώστε, άμεσα, συνέδρια, καλέστε επιστήμονες Έλληνες και από όλο τον κόσμο επειδή, ξέρετε, η «πράσινη ανάπτυξη» δεν θα έχει τι να «πει» όταν στο μέλλον δεν θα υπάρχει ίχνος πράσινου για να ...αναπτυχθεί...


«major arx» το αστερόεν
Άρθρο Αναγνώστη

3 σχόλια:

  1. Νομίζω θα συζυτηθεί καταρχάς τη Δευτέρα στο Νομαρχιακο Συμβούλιο. Αν παει/δει κανεις ας μας ένημερώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άρχοντες του νησιού δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη οικολογική ευαισθησία.Δες τις καταπατήσεις στις παραλίες,στα δάση,στον αίνο,δες τις παρανομίες στο φυσικό περιβάλλον και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα.Το ίδιο θα κάνουν και τώρα άντε ένα απλό διάβημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μεμά, στην περίπτωση με τα τοξικά ναυάγια στη Μεσόγειο, μερικά απ' αυτά είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δυο φορές έχουμε αναφερθεί για το πρόβλημα αυτό αλλά της ηγεσίας εδώ τοπικά δεν ιδρώνει το αυτί της. Ίσως να φοβούνται, για τον Τουρισμό μας. Αλλά, εδώ μιλάμε για όλο το Ιόνιο Πέλαγος, μιλάμε για όλα τα νησιά, δεν θα έπρεπε η Νομ. Αυτοδιοίκηση σ' όλα τα νησιά να μαζευτεί και να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα που φέρνει ανατριχίλα; Δηλαδή θα αφήσουμε να καταστραφούν ζωές για να προστατέψουμε τον ....τουρισμό; Μα τι είδους λογική είναι αυτή; Τη Δευτέρα το απόγευμα περιμένουμε μια πρώτη αναφορά του Νομάρχη στη συνεδρίαση του Νομ. Συμβουλίου.

    Από kefaloniaphotonews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.