Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ομιλία του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σπύρου Μοσχόπουλου στη Βουλή κατα τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης (17-10-2009)

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή κ. Μοσχόπουλου. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του για την πρόοδο των νησιών μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με τιμή, σεβασμό και ευθύνη βρίσκομαι σήμερα για πρώτη φορά σε αυτό το βήμα.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ψήφο του Κεφαλλονίτικου και Θιακού λαού, ενός λαού ευαίσθητου, έξυπνου και δημιουργικού, με πλούσια ιστορία από τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των ριζοσπαστών μέχρι σήμερα. Ενός λαού που στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία έχει αναδείξει άξιους εκπροσώπους και υπουργούς όπως ο Α. Τρίτσης, ο Γ. Αρσένης και ο Α. Καλαφάτης. Νιώθω λοιπόν μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη να είμαι σήμερα εδώ για να συνεχίσω το αξιόλογο έργο τους. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, ζούμε μια κρίση, που δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική. Αν την κοινωνία μας βάραινε μόνον αυτή η κρίση, τα πράγματα δε θα 'ταν τόσο άσχημα. Δυστυχώς η κρίση διαπερνά τα πάντα, είναι καθολική. Είναι κρίση θεσμών είναι κρίση αξιών, είναι κρίση κοινωνική. Αν κάποιος παρατηρήσει τα σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα ενσυνείδητα, θα προσέξει πράγματα που συνταράσσουν.

Οι θεσμοί μας χωλαίνουν στη λειτουργία τους. Η απαισιοδοξία κατακυριεύει τους πάντες και πιο πολύ τους νέους. Τα ιδανικά δεν προσανατολίζουν το άτομο και το σύνολο. Ιδέες δε συγκινούν πια. Το ατομικό επιβάλλεται στο γενικό. Η φιλία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πίστη, η τιμή είναι απόμακρες έννοιες, χάνουν συνεχώς τη σημασία τους. Ξεχνάμε εύκολα, αλλάζουμε γνώμη εύκολα, πιστεύουμε στο εφήμερο και δίνουμε την ψυχή μας γι’αυτό. Η σεμνότητα και το ήθος πολλές φορές εκλαμβάνονται ως μειονεκτήματα άξια γελοιοποίησης. Η αχρειότητα και ο ξεπεσμός δεν αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή. Η διαφθορά κατατρώει τις σάρκες της κοινωνίας μας. Έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει φθάσει παντού, μπαίνει παντού, δεν υπάρχει φραγμός. Η διαφθορά δεν είναι πια κάποιος ιός που χτυπάει κάποιες πόρτες, είναι πανδημία, είναι βαριά κοινωνική αρρώστια.

Η κρίση είναι γενική λοιπόν, δεν είναι μόνο οικονομική. Προσβάλει τις δομές της κοινωνίας. Δεν ξεπερνιέται εύκολα. Η νεολαία ίσως να μη μπορεί να αναλύσει τέτοια φαινόμενα σε βάθος, ίσως να της λείπει η εμπειρία και η γνώση. Όμως η νεολαία έχει την ικανότητα της διαίσθησης. Διαισθάνεται πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει δεν είναι το καλύτερο. Νοιώθει από παντού μια ανυπόφορη πίεση. Βλέπει ακατανόητα πράγματα που την εξοργίζουν.

Χρειάζεται μια ριζικά νέα Πολιτική Φιλοσοφία, που θα ανατρέπει το κλίμα στασιμότητας και σήψης που έχει διαποτίσει τα τελευταία χρόνια την Ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται μια Πολιτική με Αρχές και πολιτικούς, που θα επαναφέρουν γρήγορα την χαμένη αξιοπιστία και θα βάλουν τα θεμέλια για να αποκτήσουν ξανά οι Πολίτες εμπιστοσύνη και ελπίδα. Που θα δημιουργήσουν κλίμα θετικό και θα επαναφέρουν στην κοινωνία μας, την αισιοδοξία.

Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, εάν δεν φυσήξει άνεμος ανανέωσης. Άνεμος που θα συμπαρασύρει αποτυχημένα εκλογικά συστήματα, διαβρωμένους πολιτικούς, πελατειακές σχέσεις, μηχανισμούς νομής της εξουσίας, παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Αυτός ο άνεμος άρχισε να πνέει από τις 4 Οκτωβρίου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα πρέπει να είμαστε γνώστες των προβλημάτων του τόπου μας, να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε φιλολαϊκοί και όχι λαϊκιστές. Δεν αρκεί μόνο η θέληση, πρέπει να είμαστε και αποτελεσματικοί. Να είμαστε αξιόπιστοι, να έχουμε όραμα που να μην σταματά στις γραφίδες, αλλά με ασταμάτητη δουλειά και συνεργασία να προσπαθούμε να το πραγματώσουμε. Δεν αρκεί να προσπαθείς μόνο για την επίλυση προσωπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητες κρατικές παροχές, για τις οποίες ο Έλληνας Πολίτης φορολογείται.

Για παράδειγμα, στο Νομό μου που γνωρίζω καλά (το ίδιο συμβαίνει φαντάζομαι και αλλού):

Δεν μπορεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου και Ληξουρίου να μένει χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν μπορεί η Ιθάκη, του Ομήρου, του Οδυσσέα, του Καβάφη, του Νόστου και της αναζήτησης, που είναι ταυτόχρονα ιδανικό και στόχος, που αποτελεί από μόνη της, σαν οντότητα, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της χώρας και του κόσμου όλου, να μην έχει για αρκετό χρονικό διάστημα παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας. Έτσι αναγκάζονται 300 και πλέον οικογένειες να μεταβούν στο Αργοστόλι ή και την Πάτρα μαζί με τα παιδιά τους για να τους προσφέρουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη.

Δεν μπορεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες, ο επιχειρηματίας στον τουρισμό να ταλαιπωρούνται με μια αβάσταχτη γραφειοκρατία και με μία απαράδεκτη αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης να μην παίρνει την επιδότηση που δικαιούται το χρόνο που πρέπει.

Δεν μπορεί ακόμη και η Δημόσια Διοίκηση πολλές φορές να αυτομαστιγώνεται από την γραφειοκρατία.

Δεν μπορεί για ένα μικρό έργο των 10 ή 15.000 ευρώ που αφορά βελτίωση υπάρχοντος οδοστρώματος να χρειάζονται πέντε εγκρίσεις και τουλάχιστον 6 μήνες για να τις πάρεις.

Δεν μπορεί Διευθύνσεις Περιβάλλοντος Νομαρχιών άριστα στελεχωμένες και πιστοποιημένες να μην είναι ικανές να εγκρίνουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να είναι ικανές οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας με υπαλλήλους ημιαπασχολούμενους ή με stage.

Εδώ χρειάζεται ο δικός μας αποτελεσματικός παρεμβατικός ρόλος με το νομοθετικό μας έργο και η προσπάθεια η οποία συντονισμένα και συντεταγμένα να προωθεί και να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν χρειάζονται πολλοί νόμοι. Χρειάζονται όμως καλοί και σωστοί νόμοι.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σαν χώρα πορευόμαστε μέσα σε ένα λαβύρινθο καλπάζουσας ανεργίας και διαφθοράς, σε ένα λαβύρινθο γεμάτο χρέη, ελλείμματα, ακάλυπτες επιταγές και επιχειρήσεις που κλείνουν. Δεν μπορούμε λοιπόν μέσα σε αυτό το κλίμα αντί να δίνουμε χρήματα στην αγορά για να μπορέσει να κινηθεί, να δίνουμε χρήματα σε άτομα και επιχειρήσεις, που δεν τα είχαν ανάγκη και τα οποία να καταλήγουν πάλι στις τράπεζες (ΤΕΜΠΕ). Αυτό έκανε η πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.

Όλοι οι Πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος, ζουν σε ένα γκρίζο καταθλιπτικό, ασφυκτικό τοπίο. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία με ελπίδα, μια κοινωνία αλληλεγγύης, που το εμείς θα πρωτοστατεί και θα αφήσει πίσω τις φιλοδοξίες του εγώ.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε στους πολίτες, ένα περιβάλλον ασφάλειας, ηρεμίας και βεβαιότητας για να δημιουργήσουν, για να προοδεύσουν, για να τολμήσουν, για να επενδύσουν.

Πρέπει να ξαναβρούμε το δυναμισμό μας, την προοπτική μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάθε μικρό ή μεγαλεπήβολο στόχο. Πρέπει να ξαναποκτήσουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, Πρέπει να ξαναποκτήσουμε υπερηφάνεια, αισιοδοξία και πίστη.

Ακούστηκαν πολλά σ’ αυτή την αίθουσα για την Πράσινη Ανάπτυξη. Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν αναφέρεται μόνο στον τουρισμό.

Στον πρωτογενή τομέα προσφέρει καινοτόμους τρόπους για τη μείωση του κοστολογίου παραγωγής, βοηθά την ανάδειξη των ανταγωνιστικών προϊόντων, επώνυμων και υψηλής ποιότητας και παντρεύει τη σύγχρονη τεχνογνωσία με την παράδοση με σκοπό ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πετυχαίνει καλύτερες τιμές και εισόδημα. Το μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης έρχεται να προτείνει αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις για την ενίσχυση του διατροφικού τομέα. Έρχεται να προγραμματίσει κατευθύνσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητά της δουλειάς τους. Στο επίκεντρο της Πράσινης Ανάπτυξης βρίσκεται ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος.

Πρωτοστατούν όμως ο άνθρωπος και αξίες όπως αυτή του Εθελοντισμού. Στην σύγχρονη εποχή μας είναι ανακουφιστικό και αισιόδοξο το γεγονός, ότι οι πολίτες ενός τόπου είναι ενεργοί πολίτες και με την εθελοντική τους προσπάθεια συμβάλουν στην διάσωση του φυσικού πλούτου ή συνανθρώπων τους. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει και η ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία.

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται σε μια μέρα. Χρειάζεται προσπάθεια, προγραμματισμός και σκληρή δουλειά. Θα πρέπει ο πολίτης να είναι ενημερωμένος, να ξέρει την αλήθεια, να ξέρει τα προβλήματα, να είναι συμμέτοχος στη λύση τους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για την Χώρα μας, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ πήρε σαφή λαϊκή εντολή και ανέλαβε να ανατρέψει την κρίση,την κακομοιριά, την κατήφεια , την απαισιοδοξία των τελευταίων χρόνων και να επαναφέρει στους Πολίτες το χαμόγελο, την αισιοδοξία , την πίστη. Δύσκολη προσπάθεια , πιστεύω πως όλοι το αναγνωρίζουμε. Δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί συλλογική δουλειά και συστράτευση. Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας, μπορούμε με αυτοπεποίθηση, με Δύναμη, με Όραμα να πάμε τα πράγματα καλύτερα. Να πάμε πιο μπροστά. Ο λαός μας ψήφισε. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση μας το εγγυάται. Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέλυσε ο Πρωθυπουργός και εξειδικεύονται από τους αρμόδιους Υπουργούς στον τομέα ευθύνης τους το αποδεικνύουν.

Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.