Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Nέες κυκλοφορίες Κεφαλονίτικων βιβλίων

Νέες Κυκλοφορίες από το Βιβλιοπωλείο "Κύβος":

Νικόλαος Καπιάνος: Νοταριακές πράξεις, κάστρο Κεφαλονιάς (1571 - 1576)

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδότης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Τιμή: 25,00€

[...] Καινοτομία της έκδοσης αυτής αποτελεί η, παράλληλα με τη συμβατική διπλωματική έκδοση του πρωτοκόλλου, φωτογραφική αναπαραγωγή του κώδικα με σκοπό το έργο, πέρα από τη σπουδαιότητα των ιστορικών δεδομένων που παρέχει, να χρησιμεύσει και ως εύχρηστο εργαλείο όσων θα επιθυμούσαν να ασκήσουν στην ελληνική παλαιογραφία της εποχής και συγκεκριμένα σε γραφές πρακτικά τύπου, όπως η νοταριακή γραφή. [...]

(από τον πρόλογο, Ν. Γ. Μοσχονάς)


Θύμισες απ’ το φορτσέρι τση Νιόβης

Συγγραφέας: Φωτεινάτου Νιόβη

Εκδότης: Βιογράφος

Τιμή: 15,00€ (διατίθεται από τη συγγραφέα)

Το να γράφεις για κάτι που έζησες έχει μεγάλη διαφορά από το να γράφεις -για κάτι που διάβασες... Όταν η μνήμη σου δεν σε απατά και θυμάσαι τα χρόνια που πέρασαν, και αυτά είναι τα παιδικά σου, κι όταν οι μαρτυρίες είναι αυθεντικές, τότε έχεις το δικαίωμα να γράψεις γι' αυτά με όλο τους το μεγαλείο.

Έτσι κι εγώ, με τις Θύμισες θέλω να περιγράψω αυτά που έζησα, έστω και λίγο πριν το σεισμό. Αυτά που ξετυλίγονται σαν κινηματογραφική ταινία και με φέρνουν πίσω, εκεί όπου έκανα τα πρώτα μου μπουσουλίσματα και μετά τα πρώτα μου βήματα.

Στο Λιθόστρωτο τ' αγαπημένο που έτρεχα στη βρύση της πλατείας της Καμπάνας για νερό με το κανάτι. Εκεί που έπαιζα καραμπάνα και μπακλαβαδωτό κάτω από το Ρολόι και φώναζα μαζί με τα άλλα τα παιδιά από τη γειτονιά «δεν περνάς κυρα-Μαρία» και «ένα λεφτό στραγάλια».

Η μνήμη με πισωγυρίζει στα καντούνια του Αργοστολίου όταν χτύπαγα τα χτυπητήρια στα πορτόνια των αρχοντόσπιτων και κρυβόμουν με τις φίλες μου στα πιο απίθανα σημεία για να μη με βρουν. Εκεί που έμαθα τα πρώτα μου γράμματα, στην Κυρία Αγάπη, και μετά στο Β' Δημοτικό Σχολείο. Στα σοκάκια του Αργοστολίου που άκουσα για πρώτη φορά τους κανταδόρους με τις κιθάρες και έβλεπα πίσω από τις γρίλιες τις νέες της εποχής εκείνης με ξέπλεκα μαλλιά. Στο Μέτελα, στα Γραδάκια, στο Μαϊστράτο, ακόμη και στον Πλατύ ή το Μακρύ γιαλό που έκανα με τόσους αγαπημένους κι αγαπημένες το πρώτο μου μπάνιο. Στη «Βοσκοπούλα», στου Δραγώνα, στου Γαρμπή, στου Μακρή που έφαγα το πρώτο παγωτό. Στην πλατεία που καθόμουν τις Κυριακές με τους γονείς μου για να ακούσουμε τη Φιλαρμονική.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που θα διαβάσετε στη συνέχεια, μ' ανάγκασαν να τα γράψω για να τα θυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, γιατί και αυτά κάπου θα έχουν αγγίξει κάτι. Έστω παλιές φωτογραφίες, κάποιο έπιπλο ή κέντημα που έφτιαξε η νόνα με το κροσέ* για το εγγόνι για να τη θυμάται. Γιατί πρέπει να μένουν οι παραδόσεις μας και οι συνήθειες μας, της οικογένειας μας, της γειτονιάς μας, με λίγα λόγια, του τόπου του λατρεμένου που λέγεται Αργοστόλι.

Νιόβη Φωτεινάτου - Καμπίτση


Ομηρική Ιθάκη

Συγγραφέας: Νικόλαος Καμπάνης
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση

Τιμή:10,00€

Μια ακόμα προσπάθεια του μελετητή κ. Νικολάου Καμπάνη για ταύτιση της Ομηρικής Ιθάκης με τη χερσόνησο της Παλικής.




Ο κουρσαροφάγος
Γεωργακάτου Αικατερίνη
Εκδότης: Ζαχαρόπουλος
Τιμή:
Με θάρρος αντρειωμένο απ' τη θλίψη και σφυρηλατημένο απ' τον πόνο, ανοίγει πανιά ο Ευάγγελος Τρωιάννος με την καπητάνα του. Ο άνεμος δεν είναι ούριος σαν κάποτε. Τα μαύρα σύννεφα ζώνουν πλέον το Βυζάντιο από ανατολή και δύση, ενώ ο μεγάλος Μανουήλ Κομνηνός πασχίζει να χαλινώσει τους εχθρούς, που τρανεύουν. Και μέσα στην αντάρα των Σαρακηνών και Αγαρηνών πειρατών θα πλεύσει περήφανα ο Κουρσαροφάγος, για να γίνει θρύλος και να σφραγίσει παντοτινά τον τόπο του, την Κεφαλονιά.



Ιόνιο ημερολόγιο 2010

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδότης: Μίλητος

Τιμή: 8,50€

Ημερολόγιο τοίχου αφιερωμένο στα Ιόνια Νησιά




Ιόνια νησιά

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδότης: Μίλητος

Τιμή: 25,00€

Φωτογραφικό λεύκωμα για τα Ιόνια Νησιά.




Η Βενετοκρατία στα νησιά του Ιονίου Πελάγους

Συγγραφέας: Γασπαρινάτος Σπύρος

Εκδότης: Ιδιωτική έκδοση

Τιμή:36,50€


[...] Το βιβλίο μπορεί να έχει δύο διαφορετικές αναγνώσεις. Η μία ανάγνωση απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να έχει μόνο μία πιο απλή και πιο συνοπτική γνώση της σχετικής θεματολογίας. Είναι ο αναγνώστης του κειμένου, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στις υποσελίδιες βιβλιογραφικές παραπομπές (καίτοι στο πλείστον εξ αυτών υπάρχει σημαντική συμπλήρωση και επεξήγηση της εκάστοτε θεματολογίας). Η άλλη ανάγνωση είναι για τον επιμελέστερο και πλέον απαιτητικό αναγνώστη που επιθυμεί την έρευνα και τη διακρίβωση της βασιμότητας όσων αναπτύσσονται στο κείμενο. Πέραν τούτου, οι παραπομπές αυτές επιβεβαιώνουν την ευρεία έρευνα που έγινε για τη συγγραφή του κειμένου.


Ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες (λόγω ίσως και της πληθώρας των πανεπιστημιακών βαθμίδων στα όχι πλέον ευάριθμα πανεπιστημιακά και λοιπά πνευματικά ιδρύματα) έχει δημοσιευθεί πληθώρα επί μέρους εργασιών ως προς εξειδικευμένα θέματα για τη Βενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο (νησιά του Ιονίου, Κρήτη, Κύπρος, λοιπές ελληνικές περιοχές). Η σχετική βιβλιογραφία είναι κάτι περισσότερο από πλούσια. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα κείμενα για επί μέρους βασική θεματολογία από την ιστορία της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, των Κυθήρων κλπ. και πάμπολλες αξιόλογες μονογραφίες επί ειδικών, εξατομικευμένων θεμάτων. Όμως, κατά την άποψη του συγγραφέα, λείπει ένα σύγχρονο ιστορικό έργο για τη συνολική ιστορία των νησιών του Ιονίου Πελάγους κατά τη μακρά χρονική περίοδο της Βενετοκρατίας, βασισμένο στις μέχρι σήμερα ιστορικές πληροφορίες και δομημένο με τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αντιλήψεις. Ίσως η επισήμανση αυτή να υποδεικνύει και τη δυσχέρεια και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος κατά τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, εκ παραλλήλου όμως και να καταδεικνύει τη χρησιμότητα του. (από τον πρόλογο του βιβλίου)


e-kivos.gr - Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
Βανδώρου 13, 28100 Αργοστόλι, Τηλ.: 26710 26872

Δευτέρα - Παρασκευή 08.00 - 14.30, 17.30 – 21.00


e-mail: info@e-kivos.gr, kivos@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.