Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

LIFE AMPHIBIOUS: Μια υποβρύχια Οδύσσεια

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009, ο Lloyd Godson, βιολόγος θαλάσσης, θα ξεκινήσει το δικό του μυθικό ταξίδι για την Ιθάκη. Με τη χρήση δύο ποδοκίνητων υποβρυχίων, ο Lloyd θα έχει αφετηρία το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και θα καταλήξει στο Βαθύ της Ιθάκης. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους και ιδιαίτερα τα παιδιά των Ιονίων νήσων, που θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Lloyd και τα υποβρύχιά του από κοντά.

Το εγχείρημα θα διαρκέσει μία εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα συλλεχθούν στοιχεία για τη θαλάσσια ρύπανση και για είδη εισβολείς στο Ιόνιο, μέσα από video και 3D sonar. Η αποστολή αυτή θα αποτελέσει την εισαγωγή για την μετέπειτα, καινοτόμα προσπάθεια που θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2010, όπου ο Lloyd θα καλύψει απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από την Κέρκυρα μέχρι την Ιθάκη.

Τα μονοθέσια ποδοκίνητα υποβρύχια βασίζονται στην αρχή της βιομημιτικής, είναι δηλαδή κατασκευασμένα αντιγράφοντας θαλάσσια ζώα όπως το δελφίνι. Η ομάδα της αποστολής αποτελείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπαθ της Αγγλίας και του Πανεπιστημίου Μόντρεαλ του Καναδά. Εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων θα φέρουν τα υποβρύχια τους στην Ελλάδα για την μεγάλη δοκιμασία, η οποία συνδυάζει τεχνολογίες ασύρματες, υποβρύχιες και βιομημιτικής αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζεται στην κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, το πάθος και την ευρηματικότητα του. Ενώνει ανθρώπους από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αγγλία και την Ελλάδα και συνδέει στοιχεία από τη Μυθολογία, την Οικολογία και την Επιστήμη.

Η περιπλάνηση του Lloyd Godson, θα συντελέσει στο να αποκτήσουμε μια έμμεση εμπειρία για το πώςένα θαλάσσιο ζώο, όπως η χελώνα, κολυμπάει στο βυθό, πώς παρασύρεται από τα ρεύματα και το πώς έρχεται αντιμέτωπη με τη ρύπανση από σκουπίδια και με άλλους ανθρωπογενείς κινδύνους.

Το Life Amphibious έχει σαν στόχο να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την αγάπη για το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα να διασπείρει θετικά μηνύματα στους νέους, για την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας αλλά και για την αξία της ομαδικής προσπάθειας.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς και από το Australian Geographic Society. Βασικοί συνεργάτες είναι η Medasset (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία Θαλάσσιων Χελωνών) και η FNEC (Fiskardo's Nautical & Environmental Club).

Λίγα λόγια για τον Lloyd Godson:

O Lloyd είναι Αυστραλός βιολόγος θαλάσσης και ασχολείται με περιβαλλοντικά προγράμματα με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τον Απρίλιο του 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο «Australian Adventurer of the Year” για το επιστημονικό πείραμα ‘The BioSUB Project’ που έλαβε χώρα στην Αυστραλία. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο Lloyd έζησε για 12 μέρες κλεισμένος σε ένα υποβρύχιο δωμάτιο, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μέταλλα. Θέλοντας να μελετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη σ’ ένα κλειστό περιβαλλοντικό σύστημα δημιούργησε ένα τεχνητό υποθαλάσσιο οικοσύστημα που βασιζόταν στην υποστήριξη ζωής μέσω παραγωγής οξυγόνου από μικροφύκια.
Το πείραμα είχε την υποστήριξη καταξιωμένων ερευνητών και μελετητών και περιγράφτηκε σε περιοδικά, εφημερίδες και την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.biosub.com.au

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Τηλέμαχο Καραβία για την αποστολή του άρθρου.

Άρθρο Αναγνώστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.