Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Επισημάνσεις....

Μερικές μόνο επισημάνσεις προς τον κ. Δήμαρχο, και το Δημ. Συμβούλιο Σάμης.
Η προηγούμενη Δημ. αρχή, έφτιαξε έναν ωραίο πεζόδρομο προς το Λουτρό, με πλακόστρωση και δενδροφύτευση. Πολύ ωραίο έργο, μια αρχή για έναν ενιαίο πεζόδρομο Σάμης -Καραβόμυλου, που θα έπέτρεπε και στους ντόπιους πολίτες αλλα και στους τουρίστες Ελληνες και ξένους, να απολαμβάνουν έναν εξαιρετικό περιπατο, με προφανή για όλους οφέλη.

Γιατί αυτό ακριβώς επιζητούν και οι ξένοι μας αλλά και μείς!..... Ενα φιλικό στον επισκέπτη/πολίτη μέρος, με ομορφιά και ηρεμία, που θα μπορέσει να ευχαριστηθεί και να χαλαρώσει..... Δε φαντάζομαι να πιστεύει κανείς , πως του αρέσει να βλέπει νταλίκες και ν΄ανασαίνει σκόνη και καυσαέριο?

Τώρα αυτός ο πεζόδρομος δεν χρησιμοποιείται πλέον από τους πολίτες, επισκέπτες και μη, για περίπατο..... Και τελικά καταντήσαμε οι κάτοικοι του δήμου Σάμης να μην έχουμε που να κάνουμε μια βόλτα, λες και ζούμε στην...Ομόνοια!.... Και παραθέτω τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται:

1. Παλιότερα, ο πεζόδρομος αυτός, δεν αποτελούσε κομμάτι του οδικού άξονα προς Αντίσαμο, κι έτσι δεν είχε και κυκλοφορία. Ενώθηκε κάποια στιγμή με τον πάνω δρόμο, και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λόγω της ανεύρευσης των Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων εκεί, προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία προς Γρίλια-Αντίσαμο..... Αλλά και μετά την αποκατάσταση του πάνω δρόμου, η σύνδεση του πεζόδρομου μ' αυτόν παραμένει!..... Με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλος πλέον για περίπατο όπως και για ολιγόωρη έστω παραμονή στα παγκάκια του, κ.λ.π.

Ασε που συνήθως τα οχήματα σ' αυτόν κινούνται και με μεγάλη ταχύτητα , λογω ανοιχτωσιάς, με αποτέλεσμα αυξημένη σκόνη, θόρυβο, κίνδυνο κ.λ.π.

Γιατί πρέπει να υπάρχουν δυο δρόμοι με κυκλοφορία αυτοκινήτων, και κανείς πεζόδρομος για περίπατο?

Και μη μου πείτε ότι έτσι θα επιβαρυνόταν πολύ η κυκλοφορία του ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ δρόμου, και οι κάτοικοι εκεί...... κ.λπ. κ.λπ., γιατί όλοι οι κάτοικοι το καλοκαίρι και δη τον Αύγουστο , υφιστάμεθα μία επιβάρυνση, είτε κυκλοφοριακή είτε άλλη, οπουδήποτε κι αν μένουμε.....

2. Εχει επίσης δοθεί ο συγκεκριμένος πεζόδρομος-χώρος, για χρήση..... πάρκινγκ!... ΠΆΡΚΙΝΓΚ , ιδιωτικών αυτοκινήτων, τροχόσπιτων, αλλά και διαφόρων επαγγελματικών φορτηγών, η και μικρών φορτηγών αθιγγάνων, το πλήρωμα των οποίων ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ εκεί!.....

Αντιλαμβάνεστε? Που θα κάνουν χρήση τουαλέτας όλοι αυτοί? Εκεί ακριβώς κάνουν!...
Κι έτσι μετατράπηκε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Σάμης, σε πάρκινγκ- αποχωρητήριο......Βρωμάει ο τόπος!..

Επι πλέον τρώνε και κοιμούνται εκεί, και βέβαια όπου κι όπως βρουν, συνήθως κάτω στο πλακόστρωτο, η στα παγκάκια, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι άθλια, να μην είναι δυνατός ο περίπατος κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, άσε που ..... ΦΟΒΑΣΑΙ κι όλας να περάσεις από κοντά , μη δημιουργηθεί και κανένα πρόβλημα..... Εκεί φτάσαμε.

Θεωρώ ότι το πάρκινγκ που μας εστελιάστηκε στα μουλωχτά, μεσ' την μέση της παραλίας της Σάμης, (και τι σκοπό άραγε εξυπηρετεί?), αποτελεί ήδη ΑΡΚΕΤΗ ΝΤΡΟΠΗ και αποτροπή για να περπατήσει κάποιος, ώστε να μη χρειαζόμαστε περισσότερη.......

Προσθέτω εδώ, ότι υπάρχουν ακριβώς στην άκρη του πάρκινγκ αυτού της παραλίας, κοντά στο Cafe Magnifico, τοποθετημένοι δηλαδή σε ....νευραλγικό σημείο, μερικοί κάδοι σκουπιδιών, που συνεισφέρουν στην εικόνα της ντροπής, τόσο με τη θέα που παρουσιάζουν όσο και με την βρώμα που ζέχνουν....

Και είναι αυτός ο λόγος, που δεν μπορεί κανείς να καθήσει στα παρακείμενα ένθεν και ένθεν, 4 τον αριθμόν παγκάκια, και που ..... μας φτύνει, καθώς προσπαθεί να κάνει μια βόλτα.

Αν ακούγατε κ. Δήμαρχε τα σχολια επισκεπτών και ντόπιων, ξένων η όχι, θα αντιλαμβανόσασταν το μέγεθος των προβλημάτων που αναφέρω εδώ, και που το δικό μου γράψιμο δεν είναι μάλλον ικανό να αποδώσει.....

Λοιπόν εν τάχει ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
1. Αμεσο ΚΛΕΙΣΙΜΟ του πεζόδρομου του Λουτρού προς τον επάνω δρόμο, και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της χρήσης του ως πάρκινγκ. (Το που θα πάνε να διανυκτερεύσουν τα διάφορα οχήματα, είναι θέμα συζήτησης, και πάντα υπάρχει λύση, όταν υπάρχει και η βούληση. Αν δηλαδή τελικά, πρέπει να τους βρούμε και το που θα διανυκτερευσουν....).
2. Μεταφορά, (η ακόμη και κατάργηση) των κάδων των σκουπιδιών από το συγκεκριμένο σημείο. (Το ότι κάποιος θα πρέπει να περπατήσει/οδηγήσει δυο βήματα πάραπάνω, ωχριά μπροστά στο γενικώτερο καλό και τελικό όφελος ΟΛΩΝ).
3. Αποθαρρύνετε , έστω στο μέτρο του δυνατού, τη χρήση της παραλίας ως πάρκινγκ. Πάρκινγκ διαθέτει ο Δήμος, και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι απαραίτητο να παρκάρουν σώνει και καλά στην παραλία..... Υπάρχουν και οι πάρα πάνω-μέσα δρόμοι, που προσφέρονται, (όσο πιο ψηλά τόσο πιο άνετα), κι ας... περπατήσουμε λιγάκι, δεν είναι περισσότερο από 3 λεπτά, και κάνει και καλό.... (Ασε δηλαδή που το πλοίο που χρησιμοποιεί αυτή την προβλήτα, θάπρεπε κανονικά να χρησιμοποιεί το ΚΑΝΟΝΙΚΟ λιμάνι όλες τις ώρες, κι όχι το βράδυ μόνον....)
4. Τοποθετήστε περισσότερα παγκάκια και φώτα στον παραλιακό δρόμο, προς αλιευτικό, κάμπινγκ, Καραβόμυλο....

Προσπαθείστε με απλά έστω μέσα, να διευκολύνετε την κίνηση των πεζών στην πόλη, και ιδιαιτέρως των ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΩΝ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ , από Λουτρό ως Καραβόμυλο.

Μαζέψτε (για το Θεό!...) τα τραπέζια καταστημάτων που επεκτείνονται εις βάρος των περιπατητών στην παραλία, κοντά στο λιμεναρχείο..... Τι μόδα είναι πάλι αυτή, και τι εικόνα? Πότε θα πέσει κάποιος στη θάλασσα? Τηρούνται οι νόμοι σ΄αυτή τη πόλη η όχι?

ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ?

Εχετε ακούσει τα σχετικά σχόλια? Αστο καλύτερα!.....
Και τέλος
6. Καθαρίστε λίγο, έστω τον περιβάλλοντα χώρο, σε κείνα τα ρημάδια τα αρχαία που έχουμε, και που δε φαίνεται να έχουν πέσει σε καλά χέρια!.... Μας βρίζουν όταν τα βλέπουν, το γνωρίζετε?

Και τοποθετήστε μερικές σχετικές κατατοπιστικές πινακίδες στην παραλία η αλλού.

Απλά πράγματα όλα, χωρίς κόστος, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα μας, θα δείξουν ότι υπάρχει φροντίδα κι ενδιαφέρον, θα βοηθήσουν ντόπιους και ξένους ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, και θα κάνουν τους επισκέπτες μας να μας ξαναεπισκεφθούν και να στείλουν κι άλλους.

Οχι πως δεν υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά τελειώνω εδώ μ' αυτό το "πακέτο", που είναι τα πιο κραυγαλέα, άμεσης ανάγκης, και το σημαντικότερο, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΑ και ΑΝΕΞΟΔΑ!.....

Χαίρετε,
ένας Σαμικός πολίτης

6 σχόλια:

  1. Έχει δίκιο ο Σαμικός.
    Είναι δυνατόν εν έτει 2009 να μην έχει ολόκληρη Σάμη ένα δρόμο περιπάτου ;
    Χρήματα πολλά δεν χρειάζονται για τις παρεμβάσεις. Γιατί δεν γίνονται ; Μήπως γοατί ο κ.Δήμαρχος κάνε μόνο δημόσιες σχέσεις;
    Τελικά ρε παιδί μου, λες και μας έχουν φτύσει όλους στην Σάμη και όλοι οι ακατάλληλοι αναλαμβάνουν την τύχη της πόλης.
    Είδατε απέναντι στην Αγ.Ευφημία την πλακόστρωση ; Και τα φαναράκια ; Τι περισσότερο έχει η Αγ.Ευφημία ; ΤΙΠΟΤΑ. Εμείς καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη και προβολή και τι κάνουμε ;
    Έλεος πια. Ας ξυπνήσει κάποιος αυτούς εκεί στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. ΞΗΜΕΡΩΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ειπες μονοσ σου φιλε, συγχώνευση με το δημου πυλαρου και βεβεα η εδρα του δημου στην αγια εφημια και το καινουριο δημαρχιακο μεγαρο. εδω δεν κοιμουνται ομοσ κανεις λαθοσ. δουλευουν ολη νυχτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΣΑΜΗ ειναί το μοναδίκο μερος του κόσμου που όσο ποιό πολύ το υποτιμάς και το υποβαθμίζεις τοσο ποιό πολύ σε αναδεικνείει.Τιθέλω να πω ,απλά οτί αυτοι΄που γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί κατά μήκος της παραλίας με το ύφος του grande πολίτικου άνδρα και του "τα έχω όλα στη σώστη τιμή ",είναι αυτοι που ξετρύπωσαν απο την πρωσοπική τους αποτυχία (πλην ελαχιστων εξαιρέσεων)και βρεθηκαν μεσα από ενα συγκεκριμένο σύστημα που λιμαίνεται ψηφοθιρικά τη Σαμη,να ορίζουν τις τύχες της.Στην ανικανότητα αυτή λοιπόν ερχεται να προστεθεί και ο άκρατος "επαγγελματισμός" της πλειοψηφείας των καταστηματαρχών και συνθέτουν αυτή την απίστευτη εικόνα που έχει ο τόπος μας πλέον.Ποιός μπορεί να δει την τόπο μας και να μην παραδεχθεί ότι είναι ένας απο τους ποιό προικισμένους και όμως κατοικοίτε απο τους πλεον αδιάφορους και μη προικισμένους.Ας ξεκινίσουμε με την παραλία ,είναι δυνατόν ο πεζόδρομος να μην επεκτήνεται από το Φρυδι μέχρι το Λουτρό δια μορφωμένο έτσι ώστε να έχεις το μεγαλύτερο ,δροσερότερο,ομορφότερο πεζόδρομο στην Κεφαλλονιά και ενα απίστυτο πόλο έλξης για τους θερινούς μήνες.Δεν πρέπει να ξηλωθεί επιτέλους αυτή η παραγκουπούλη,έκτρωμα, στην παραλία μπροστά από το μαγαζί του καθε άσχετου που βαφτίζει τον εαυτό του καταστηματάρχη.Δεν πρέπει επιτέλους να μπούν οι καρέκλες του καθε μαγαζιού μπροστά στην φάτσα του,και όχι κατα εκαντοντάδες σε όλη την παραλιακή λες και θα γεμισούν ποτέ με την εικόνα που εχουν δηλαδή το απόλυτο κίτς.Δεν πρέπει καποια στιγμή να αποφασιστεί τι θα γίνει με το λιμάνι το θέλουμε ή όχι γιατί σε τόσο σημαντικά θέματα ημίμετρα δεν χωράνε,ή λειτουργεί όπως πρέπει(αστυνόμευση,καθαρισμό,χώρους και μέσα υποδοχής,παρκινγκ,κ.α.)ή πάυει να υπάρχει και διαμορφώνεται σε κάτι άλλο (τουρίστικο καταφύγειο,μαρίνα,κ.α).Δεν πρέπει να τελειώσει επιτέλους αυτό το ριμάδιτο άλιευτικο καταφύγειο ώστε να μην είναι όλοι απών για ότι συμβαίνει εκεί μέσα.Δεν πρέπει να μας πει κά ποιος τι εγινε με το κτίριο του MAY DAY και πως ενω ο γνωστός "τσαμπουκάς" και απαράδεκτος εστιάτορας αυτού το σημείου οριόταν για την κατεδάφησει του αυθαιρέτου και όταν απλά του παραχώρησαν ανευ όρων το κομμάτι αυτο της παραλίας φτιάχνοντας του μάλιστα τον χώρο όλα έγιναν "μελι γαλα",και φτάνουμε στην περιοβόητη πλαζ που τόσα είχε οραματιστεί ο Δήμαρχος για αυτήν και σπαταλόντας ποσά για την βελτίωση της που ομως αυτό καθώς φαίνεται περιορίστικε μονο για το κομμάτι μπροστα απο το καμπινγκ αφήνοντας το κομμάτι που πηγαίνουν οι ιθαγενεις στην κατασταση που βλεπει όποιος παει απο έκει αν το βρει δηλαδη γιατι βλέπεις οι πινακίδες οπως και για τοσα αλλα είναι ανύπαρκτες.Αυτά για αρχή.Ο εχθρός της ΣΑΜΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΑΤΖΑΔΑ» - ΝΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ

    Οι Αμερικανοί σκηνοθέτες για να διακωμωδήσουν το θεσμό των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, απονέμουν κάθε χρόνο σε μια κακόγουστη ταινία το βραβείο «Χρυσό Βατόμουρο». Εγώ λοιπόν προτείνω να απονέμεται κάθε χρόνο στο Δήμο Σάμης το βραβείο «Χρυσή Περατζάδα». Άσε που μπορούν να βγάλουν κι ένα φιλμάκι με όλες τις ονειρεμένες εικόνες αυτής της περατζάδας. Και έπεται η διαφήμιση: «Ελάτε κόσμε, να κάμετε τη βόλτα σας στην πιο ονειρεμένη διαδρομή: από το Λουτρό ως την Πλαζ Σάμης». Και βέβαια εγώ επειδή το υποψιάζομαι, ότι μπορεί ετούτο να γίνει, είπα: ας κάμω αυτή την περατζάδα να δω και να ευχαριστηθώ… Σκουζάτε που παρακάτω, θα μιμηθώ για λίγο τη γλώσσα του Κοντραστάρου, αν και δεν τηνε ξέρω ούλη!

    – Το λοιπό, διάλεξα ένα απογιοματάκι ετούτονε τον Αύγουστο. Αφού ελάγκεψα από τη θεϊκή φωνή τση Δέσποινας, που ακουότανε στα αυτιά μου ούλο το βράδυ – ρε παιδί κου, έλεα και ξανάλεα τι φαμόζοι στίχοι ήντουνε εφκείνοι!– αρκίνησα την πρεβατησιά μου από το Λουτρό. Τόμου λοιπό αρκίνησα, γλέπω εκεί σιμά στα παλιά σφαγεία, ένανε τουρίστα συλίντρεχο να μπαίνει στο τροχοφόρο του. Ωρέ, λέω, τι τον έπιασε; Και κατάλαβα, όταν πέρασα δίπλα από το χτίριο. Μια μοσκοβολησιά μου ετίναξε τη μυτόγκα και μου ανατάραξε τα σωθικά. Συλίντρεχος κι εγώ να μη με έβρει κάνα φαστίδιο απομακρύθηκα, όταν έπεσαν πάνω μου δύο αξιοπρεπείς τουρίστες που τρώγανε ωσάν ψωμόλυσσες ένα χειμωνικό. Και τι τόθελα, τήραξα πίσω μου και κόντεψε να με πιάσει το γλυκύ μου. Αφού εγλυκάνανε τον καταπιώνα τσου, επετάξανε τσι φλούδες αποκάτου στη θάλασσα. Τσου γκάριξα, «τι κάνετε ωρές»; Κι εκείνοι χασκογελάανε και με ξεχύσανε κανονικά στα ελληνικά. –

    «Οραματίστηκα την αναστήλωση ενός υδραγωγείου, εκεί στα αχνάρια του αρχαίου ρωμαϊκού και σε ένα καλαίσθητο υπόστεγο τη ρωμαϊκή κρήνη. Και κόσμο, με εισιτήριο εννοείται, να τα επισκέπτεται. Κι επίσης την αναστήλωση της μικρής εκκλησίας, εκείνη που ο Ντον Ζουάν Ντ’ Αούστρια, επισκέφτηκε και άφησε την εικόνα της Παναγίας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Και βέβαια λίγο πιο πάνω, εκεί στα κυπαρίσσια, πιθανό τόπο του αρχαίου θεάτρου των Σαμαίων, την κατασκευή ενός κοίλου θεάτρου. Κι οραματίστηκα ακόμη, το Σοφοκλή, φίλο του Νοβοτιάδη, του Σαμαίου ρήτορα, να δίνει στο εκεί θέατρο την παράσταση της Αντιγόνης, κάτω από τον ίσκιο της βόρειας πτέρυγας της Μεγάλης Ακρόπολης».
    (συνεχίζεται)

    "major arx" το αστερόεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ

    (συνέχεια)

    –Το λοιπό προχώρησα. Στ’ αριστερά μου οι ανασκαφές του αρχαίου λιμανιού. Κι εκεί που θαύμαζα τον προσανατολισμό του, με λαμπάξανε δυο αυτοκίνητα που ερκόντανε από την Αντίσα. «Κάνε ρε, στην άκρη», στρίγγλισε ένας. Κι εγώ λίγο πριχού σγουριστώ, πρόλαβα να δω ότι ήτανε δυο αυτοκίνητα με μούρη, Μπέμπες λογάτε, ευτυχώς ωσάν τη μούρη των οδηγώνε τσου. Και το φχαριστήθηκα, γιατί έλεα κι εγώ με τα ευρούδια που μου επερισσεύανε να αγόραζα μία. «Σαν εδαύτους δε θα γενώ», είπα και ασκώθηκα τινάζοντας τον πισινόνε μου. –

    «Οραματίστηκα εκεί αριστερά την αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού. Ένα καλαίσθητο στέγαστρο από πάνω του κι από κάτω, στους βραχίονες του λιμανιού και στα ανασκαφέντα σπίτια, αγάλματα αρχαία και νέα σύγχρονων γλυπτών σε μια υπαίθρια έκθεση. Και σε κάποιο αναστηλωμένο σπίτι την αναπαράσταση της ζωής των αρχαίων Σαμαίων. Κι οραματίστηκα ακόμη τον αρχαίο καπετάνιο Ηρακλή, να δίνει παλμό σε ναύτες που έσπρωχναν μια τριήρη στη θάλασσα: «Ε, παπαί!, ε, παπαί!»… Ένα πλεούμενο είχε ο Ηρακλής και το ετοίμαζε για βοήθεια στη Σαλαμίνα, στο φίλο του το Θεμιστοκλή, τον Αθηναίο».

    - Προχώρησα, λίγα μέτρα και τι να γδούνε τα μάτια μου; Ένα λαγκεμένονο χτίριο, σιμά σε ένα άλλο μεγάλο. Ωρέ μάτια μου, είπα, αρχαίος ναός θα είναι. Πρεβάτησα γλήγορα, γιατί στο αναμεταξύ εφοβόμουνα μην και με πατήσει κανένα από εκειά που ερκότανε με βία από τα μπανιαρίσματα και τι να δω; Μια παραγκούλα, που εκαθότανε κακομοιριασμένη κι ήτανε έτοιμη να φωνάξει «γιατί με στελιάσετε, ωρές εδεπά;» -

    «Οραματίστηκα μια αλέα από δέντρα κι ένα μοντέρνο κτίριο, εκεί στο Λιμεναρχείο. Στον επάνω όροφο τη Διοίκηση του λιμανιού. Και στον κάτω, σε γυάλινες προθήκες και γυάλινα πατώματα σύνεργα της ναυτικής τέχνης των αρχαίων Σαμαίων και των νέων κατοίκων και ένα μέρος των ψηφιδωτών που αποκολλώνται ή ξαναθάβονται. Αλήθεια, έχει ακούσει κανείς την ιστορία των ψηφιδωτών που λάμπανε κάποτε κι η σκόνη του χρόνου τα έθαψε, που αργότερα ξαφνικά ξαναείδαν το φως, αλλά ένα βάναυσο χέρι τα ξανάθαψε;»

    - Προχώρησα, μάτια μου και βγήκα από το πορτόνι του Λιμεναρχείου. Ένας σωρός αυτοκίνητα. Ωρέ, είπα σταθμός αυτοκινήτων είναι; Πρεβάτησα, πρεβάτησα και τι γλέπω; Παραπήγματα, χωμένα και χαμένα στο πούπετα. Αρκίνησε να σκοτεινιάζει, τα φώτα τρεμοπαίζανε κι εγώ λίγο έλειψε να βρεθώ στη θάλασσα. Γιατί, κάνοντας τη …χρυσή περατζάδα μου σκόνταψα σε κάτι τραπέζια που μια παρέα κολέηδες πίνανε μπύρες και κάποιοι άλλοι με άλλες ξερογλειφόντανε με πάστες. Αφού, δε θα το πιστέψετε, τσου ελάμπαξα, γιατί έμπηξα μια φωνή από την τρομάρα μου, επειδής μία πάστα μου ήρτε απά στη μουσούδα και ελέρωσε το πέτο μου και τώρανε ποιος θα μου το σφουγγίσει που είμαι και μπακούρης;-

    «Οραματίστηκα μια σειρά από αραιά δέντρα και μικρά συντριβάνια. Αριστερά στον πεζόδρομο τα μαγαζιά με θέα τη θάλασσα αλλά και το παρακάτω θαύμα: ανάμεσα στα δέντρα και στα συντριβάνια δύο μικρά περίπτερα με εκθέματα από την αρχαία, την παραδοσιακή και τη σύγχρονη ζωή της Σάμης. Ένας μικρός παιδότοπος και μια μικρή οθόνη που έδειχνε στιγμιότυπα από τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής. Μια πιο πολύ θαύμασα ένα περίπτερο, εκεί στην πλατεία: με τις δύο ακροπόλεις σε μικρογραφία και τη γλυπτή αναπαράσταση της τετράμηνης πολιορκίας του 189 π.Χ. Και για σταθείτε: σα να ακούγονται οι φωνές των είκοσι νέων: «ανοίξτε τις πύλες, θα μας αφανίσουν!»

    Σήμερα το μόνο που λείπει σκέφτηκα είναι μια παράγκα να πουλάει τη μνήμη και τον αφανισμό της. Έκαμα να πρεβατήσω, πουλιότερο, αλλά απόκαμα. Δε θα αντέξω είπα τόση ….τόση… Παραπάτησα, έψαξα να βρω ένα παγκάκι, αλλά πουθενά….

    «major arx» το αστερόεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.