Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγριλίων

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγριλίων 14/15- 8- 2009
Όπως κατά την ιερά παράδοση, «απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες» ιερούργησαν της Θεοτόκου την εξόδιο, κατά τα ιερά μας έθιμα, βρεθήκαμε στη μονή των Αγριλίων όπου κατά την τάξη, εορτάστηκε το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον δεκαπενταύγουστο.

Καλεστής ο Πανοσιολογιώτατος ηγούμενος του μοναστηριού που κοσμεί το ανατολικό τμήμα του νησιού, πατήρ Χρυσόστομος Αλεξάτος, λειτουργός του Υψίστου υπέρ των πενήντα ετών στην ενορία της Σάμης και πνευματικός πατέρας αρκετών εξ’ ημών.

Την παραμονή της εορτής και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού εψάλλησαν τα διατεταγμένα και ακολούθησε η ευλογία των άρτων και των «εσπερινών» κολλύβων κατά τις ευλαβείς μας συνήθειες. Έπειτα, η τάξη της αγρυπνίας, μη συμπεριλαμβανομένης της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε την κυριώνυμο ημέρα. Επισκέπτες από όλη τη Κεφαλονιά αλλά και την Αιτωλοακαρνανία παρακολούθησαν με υπομονή και ιερή καρτερία τα τελετουργούμενα της παραμονής στην οποία παρέστησαν, εκτός του ηγουμένου, οι αδελφοί κληρικοί π. Νεκτάριος και π. Παναγής Σκλαβούνοι από την Έρισσο και ο πατήρ Κωνσταντίνος Φλαμιάτος. Τον χορό πλαισίωσαν επτανησιακώ τω τρόπω ο κ. Τάσης Χρηστάτος και o κ. Θωμάς Ζερβός ενώ τους εκλεκτούς βυζαντινούς ύμνους – αψεγάδιαστα, κατά τις διατάξεις της ανατολικής παραδόσεως - έψαλλε ο κ. Γεράσιμος Σταματελάτος και ο κ. Γεώργιος Φλόκας.

Ανήμερα της εορτής ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Χρυσόστομο Αλεξάτο, κατά τη διάρκεια της οποίας τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο υποφαινόμενος. Στο τέλος ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου Αγριλιωτίσσης προς το ναΐδριο του Αγίου Κοσμά, με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Σάμης. Άμα τη λήξει της λιτάνευσης, π. Χρυσόστομος μοίρασε το παραδοσιακό «δικωνάρι» σε όλους τους παρευρισκομένους, ευχόμενος τα «χρόνια πολλά» και την «καλήν υγεία».


Συράκος- Ιωάννης Κεσέν - Δανάλης, Βυζαντινολόγος

Άρθρο Αναγνώστη

3 σχόλια:

  1. Περιμένουμε να δούμε κι άλλες τέτοιες ανταποκρίσεις! Να ρωτήσω όμως κατι.. Τα άλλα χρόνια βαριόμαστε να βλέπουμε στα τοπικά κανάλια τα εόρτια, έδειχναν συνεχώς τις περισσότερες εκδηλώσεις. φέτος δεν έχω δει τίποτε. Η Σάμη και οι εκδηλώσεις της πουθενά! Τί έχει συμβεί; Τόσο στην απέξω; παντού;;;;; Μήπως είμαστε σε άλλο νησί;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σαμη πρεπει να σβιστη απο τον χαρτη γιατη μερικη δεν τους εδιαφερη καθολου μονο αν ψαξης λιγο πιο πανο στο χαρτη της κεφαλονιας θα ευρης και το μικρο νησακι που λεγεται σαμη πιος εδιαφερεται για αυτην αν γνοριζης κανεναν να μου το πης και εμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ... ΟΡΕ ... Ο ΑΠΟΠΑΝΩ-ΜΟΥ ΟΡΕ ... ΠΟΙΟΣ ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ ΟΡΕ ... ΝΑ ΟΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΕ ... ΕΧ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΕΦΥΓΕ ΟΡΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.