Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Δήμος Σάμης - Ανταγωνισμός - Αντιπαλότητα - Άμιλλα - Ενωμοτία.

Ανταγωνισμός είναι ο αγώνας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων για την επικράτηση ή για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Στα πολιτικά δρώμενα ανταγωνισμός μεταξύ των παρατάξεων είναι ο αγώνας μεταξύ τους για την επικράτηση του ποσοστού τους. Η αποτελεσματικότητα του ανταγωνισμού διακρίνεται σε τρία είδη:
  1. Tη διανεμητική αποτελεσματικότητα (allocative efficiency): τα αγαθά κατανέμονται εκεί που ο πολίτης τα έχει περισσότερη ανάγκη,
  2. Την παραγωγική αποτελεσματικότητα (productive efficiency): οι επιλογές ορίζονται από τον νικητή που τις αξιοποιεί καλύτερα πρός όφελος των πολιτών,
  3. Τη δυναμική αποτελεσματικότητα (dynamic efficiency): η καινοτομία και ο σχεδιασμός επιτυγχάνεται με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Ο ανταγωνισμός ευνοεί και τα τρία είδη αποτελεσματικότητας. Οι πολιτικές παρατάξεις αναγκάζονται να προσαρμόσουν την προσφορά τους στη ζήτηση, για να μη χάσουν τους καταναλωτές από πελάτες. Αφουγκράζονται τις ανάγκες του ψηφοφόρου και στρέφουν προς τα εκεί το βάρος τους (διανεμητική αποτελεσματικότητα), μειώνουν το κόστος των ενεργειών προκειμένου να τους εξασφαλίσουν φθηνότερα και επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις υποσχέσεις τους (παραγωγική αποτελεσματικότητα) και προσπαθούν διαρκώς να εφεύρουν καινούργια στοιχεία που να καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες του πολίτη προκειμένου να έχουν προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές τους (δυναμική αποτελεσματικότητα).

Αντιπαλότητα είναι η εκ προιμίου αντίθετη γνώμη στα όσα υποβάλει σαν θέσεις ή προτάσεις, ο αντίπαλός μας. Δεν αποδεχόμαστε ούτε θέσεις ούτε απόψεις ούτε καταστάσεις, διότι τον θεωρούμε εκτός ανταγωνισμού, εκτός διαβουλέυσεων, μή συνεργάσιμο, μή αρεστό, μη αποδεκτό. Οι θέσεις του δεν είναι επιθυμητές γιατί είναι εκτός τον επιθυμητών μας θεσεων.

Αμιλλα είναι η προσπάθεια για διάκριση και υπεροχή, χωρίς αντιπαλότητα, ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση όσων συναγωνίζονται.αλλά και του παρεχόμενου αποτελέσματος. Σε επίπεδο ενωμοτίας, αν θα επιχειρούσαμε την αντιστοίχιση, η ενωμοτιακή άμιλλα είναι η προσπάθεια της ενωμοτίας για διάκριση σε σχέση με τις άλλες ενωμοτίες, γεγονός που καταδεικνύεται και στη Σάμη.

Πώς όμως θα αποφύγουμε τον έντονο ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ των ενωμοτιών; Η λύση παρέχεται από την καταχώρηση της μη μοναδικής επικράτησης. Η πρώτη ή η δεύτερη θέση δεν είναι θέση μόνο για μια ενωμοτία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τη μοιρασθούν και δύο, ακόμα και όλες, αν υπάρχει μεταξύ τους ίδιο καλό αποτέλεσμα, δηλαδή αν καταφέρουν όλοι να διακριθούν.

Ενωμοτία ονομάζονταν η μικρότερη υποδιαίρεση της φάλαγγας των αρχαίων Ελλήνων. Η ετυμολογία προέρχεται από τις λέξεις "Εν-ώμοτος" που σημαίνει έχω δώσει όρκο, και η επεξήγηση είναι ότι οι πολεμιστές έδιναν όρκο υπηρεσίας πριν καταταχθούν στην φάλαγγα. Κάθε πολίτης της Σάμης θα πρέπει να αντιπαραβάλλει τις παραπάνω έννοιες στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας, να αναλογισθεί και να κατατάξει κάθε ένα ασχολούμενο με τα κοινά στην ομάδα που του αρμόζει, και να αναλογισθεί άν εξασφαλίζει με την συμπεριφορά του τον ανταγωνισμό, την αντιπαλότητα, την άμιλλα ή την ενωμοτία.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας,

ΟΙΣΤΡΟΣ

Roupaki: Η παρούσα δημοσίευση στάλθηκε ως σχόλιο σε προηγούμενη δημοσίευση (Κακοποίηση Αδέσποτου). Επειδή όμως το σχόλιο αυτό δεν είχε καμμία σχέση με την δημοσίευση την οποία θα έπρεπε να σχολίαζε λάβαμε την πρωτοβουλία να το εμφανίσουμε ως δημοσίευση. Προσοχή φίλοι και φίλες! Είναι σημαντικό να σχετίζονται τα σχόλια με τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις αλλιώς δε βγαίνει νόημα καιαυτό είναι σε βάρος της παραγωγικής συζήτησης που επιδιώκουμε να έχουμε. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει ένα σχόλιο δημοσίευση. Ήταν εύκολο στην προκείμενη περίπτωση γιατί το σχόλίο ήταν γενικό και σχεδόν φιλοσοφικό - μεστό περιεχομένου όμως. Ευχαριστούμε τον Οίστρο και περιμένουμε, όπως πάντα, δημοσιεύσεις και σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.