Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Σπήλαια Σάμης: οι μαύρες τρύπες μας

Όπως είναι γνωστό, στο σύμπαν, όταν κάτι περάσει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, τότε δεν ξαναβγαίνει ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Φαίνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα σπήλαια της περιοχής, με την διαχείρισή τους και ιδιαίτερα με την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού. Όποιος ασχολείται με το θέμα από τον Δήμο, χάνεται στις μαύρες τρύπες. Και σε κάποιας μορφής, φαίνεται, δημόσια παρεκτροπή, που συνοδεύεται από ενοχές, που τελευταία διάφορα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της σημερινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αισθάνονται την ανάγκη να εξομολογηθούν δημόσια και να ζητήσουν ‘άφεση αμαρτιών’ από τους συναδέλφους τους, το παριστάμενο κοινό και το αντίστοιχο τηλεοπτικό ανά την νήσο…

Το πράγμα έχει ξεχειλώσει τόσο που θυμίζει τον κλασικό πίνακα της κόλασης που βρίσκεται σε πολλές εκκλησιές μας προς παραδειγματισμό του πληρώματος: η πύρινη γλώσσα του θηρίου, οι διάβολοι να σπρώχνουν τους αγγέλους που φεύγουν σούμπιτοι προς την καυτερή μεν αλλά ως φαίνεται γλυκιά υπόσχεση του απαγορευμένου καρπού… Μόνο που στην περίπτωση μας ‘δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω’ για να μαζέψουν τα πράγματα, να μείνει και κανένας για τον Παράδεισο...

Έτσι φαίνεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή χειριζόταν πιο επιδέξια το θέμα της πολιτικής πελατείας και των υποσχέσεων, και το παιχνίδι ήταν υπό σχετικό έλεγχο. Η σημερινή όμως δημοτική αρχή φαίνεται ότι, αφού υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, με περισσό ερασιτεχνισμό και νοοτροπία επαρχιώτη καραμπουζουκλή, όπως θα έλεγε και ο κος Πάγκαλος, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις τις σχετικές με τους συμβασιούχους, βρέθηκε σούμπιτη μέσα στην τρύπα, από την οποία και δεν φαίνεται ότι μπορεί να βγει. Αποκορύφωμα σταχυολογούμε: δηλώσεις του δημάρχου για το όχι και τόσο σύννομο των συμβάσεων, διοικητικές ακροβασίες, καταγγελίες και εισαγγελική παρέμβαση για την σύμβαση με την Διαδημοτική, εμπαιγμός των πρώην εργαζομένων, φαρσοκωμωδία των εθελοντών (αλήθεια που ήταν στους Ολυμπιακούς το τοπικό κίνημα του εθελοντισμού;;;) και κάλεσμα του επικεφαλής της μείζονος(!) αντιπολίτευσης να παρθεί μια πολιτική!!!! απόφαση για την επίλυση του θέματος, με επανάληψη του κόλπου της Διαδημοτικής!!!

Εδώ ας επιτραπεί ένα σχόλιο προς τον μαθητεύσαντα στην πασοκοσχολή της πολιτικής απόφασης: αγαπητέ, μάλλον έχεις μπλέξει ρόλους με ενδεχόμενες πολιτικές φιλοδοξίες, γιατί δεν είστε κοινοβούλιο για να θεσμοθετήσετε ψηφίζοντας ένα καινούργιο νόμο για τους συμβασιούχους των σπηλαίων Σάμης, που και αυτός θα πρέπει να σέβεται το σύνταγμα, αλλά απλό δημοτικό συμβούλιο Σάμης, που αποφασίζει τηρώντας την νομιμότητα και όχι κάνοντας ακροβασίες που στο τέλος τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Και κάτι άλλο: τα σπήλαια, αγαπητέ φίλε, δεν ανήκουν στον Δήμο Σάμης, αλλά στο Ελληνικό Κράτος, όπως και ότι βρίσκεται κάτω από το έδαφος: τρύπες, νερά, πετρέλαια, πετρώματα κλπ ‘Αρα ο Δήμος τα εκμεταλλεύεται ως προϊόν παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός αν επιθυμούμε να αυτονομηθούμε ως περιοχή και να προσχωρήσουμε σε κάποια γειτονική χώρα: πιο κοντά μου έρχεται η Αλβανία, που και αυτή όμως φαίνεται ότι εκσυγχρονίζεται….

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι ο Δήμος Σάμης έχει αποτύχει παταγωδώς σε κάθε επίπεδο, δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα σπήλαια, και βέβαια ούτε οι ιδιώτες. Αρκετή μπόχα έχει σπαρθεί στην περιοχή, αρκετές συνειδήσεις έχουν εκμαυλιστεί, αρκετοί άνθρωποι της ανάγκης έχουν διασυρθεί. Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι αν δεν υπήρχαν τα σπήλαια στην περιοχή, πιθανόν να μην υπήρχαν και αρκετοί συνδυασμοί για να διεκδικήσουν την Δημαρχία.

Μήπως επιτέλους πρέπει να κλείσει αυτό το απόστημα; Αφού δεν δημιουργείται φορέας για την διαχείρισή τους, μήπως τα σπήλαια πρέπει να τα διαχειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, ως όφειλαν, ως αρχαιολογικούς χώρους; Εξασφαλίζοντας στον Δήμο ένα ποσοστό από τις εισπράξεις κατόπιν κοινής συμφωνίας; Να προσληφθούν, εκτός από το απαραίτητο εποχικό προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες ΑΣΕΠ, και κανένας αρχαιολόγος, σπηλαιολόγος ή γεωλόγος που θα επιτηρεί και θα προτείνει έργα για την προστασία τους;

Μήπως είναι ώρα να φωνάξουμε, όσοι δεν έχουμε μείνει άλαλοι με τα όσα συμβαίνουν: ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ, ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ!

Από την αντιπολίτευση, μήπως περισσεύει κομμάτι κουράγιο να θέσει το θέμα ανοικτά, για να έλθει και η κάθαρση, ενδεχομένως και η άφεση αμαρτιών…

damodos
Άρθρο Αναγνώστη

1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο την προστασία αλλά και την σωστή προβολή.

    Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με το εισητήριο των σπηλαίων. Είναι μάλλον υπερβολικό το τίμημα.

    Συμφωνώ όμως με το damodo. Γιατί δεν δημιουργειται φορέας διαχείρησης; Σε άλλους τομείς είναι μάλλον εύκολη και αυτονόητη η δημιουργία δημοτικής επιχείρησης. Για τα σπήλαια όλα γίνονται δύσκολα. Κατα τα λοιπά ας πάμε για ύπνο να ονειρευτούμε σπηλαιολογικά πάρκα! Και ας αφήσουμε το ΔΣ να προσφέρει ..άφθονο θέαμα στην υπόλοιπη Κεφαλονιά. Και το άσχημο είναι ότι το θέαμα γίνεται πιο ξεκαρδιστικό όταν οι συζητήσεις γίνονται με περισσή σοβαρότητα: Πολιτική απόφαση για τα σπήλαια! Τί άλλο θα ακούσουμε!!

    Εθελοντές στα σπήλαια! Άλλο πάλι και αυτό! Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι ίσως είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Κεφαλονιά χωρίς εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας! Ταυτόχρονα ίσως είμαστε ο πιό πράσινος δήμος της Κεφαλονιάς (μην πάει ο νους σε άλλου είδους ..πρασινάδες). Αλλά τί το θέλουμε το πράσινο! Εμείς έχουμε σπήλαια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.