Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Περί Σπηλαίων (Συνέχεια...)

Διαβάσαμε στο kefaloniapress και αναδημοσιεύουμε. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως ήταν η κατάσταση αναφορικά με τους εργαζομένους και τον τρόπο διορισμού, τουλάχιστον σύμφωνα με το δημοσίευμα.

kefaloniapress: Δεν θα σταθούμε σε όσα διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμης, αλλά στην ουσία των λαθών που μας οδήγησαν στα γεγονότα του Σαββάτου με το κλείσιμο των σπηλαίων της Μελισσάνης και Δρογκαράτης από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Στα Σπήλαια απασχολούνται 50 περίπου εποχικά εργαζόμενοι. Επί ιδιώτη ο αριθμός των εργαζομένων ήταν μόλις 15. Όταν τα Σπήλαια πέρασαν στη δικαιοδοσία του Δήμου Σάμης , από τη προηγούμενη Δημοτική αρχή, οι εργαζόμενοι έγιναν 30 ενώ από το 2007 έφθασαν τους 50. Τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων αμφιβάλουμε αν τον ξέρει κανείς.

Οι ειδικότητες που απασχολούνται είναι: στη έκδοση των εισιτηρίων, στη καθαριότητα, στις βάρκες. Μόνο κριτήριο επιλογής φαίνεται να είναι η καταγωγή από τα χωριά Καραβόμυλο και Χαλιωτάτα. Οι προλήψεις γίνονται προφορικά, "πήγαινε να πιάσεις δουλειά" ένα πράγμα.. Ποτέ δεν έχει γίνει έγγραφη ανακοίνωση, πουθενά δεν υπάρχουν τα κριτήρια προσλήψεων, απαιτούμενες γνώσεις, ξένες γλώσσες κλπ.

Η υπηρεσία που κάνει τις προσλήψεις αυτών των ανθρώπων (ή μέρος αυτών των εργαζομένων) είναι η Διαδημοτική Επιχείρηση Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Και πάλι χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς αναγγελίες, χωρίς περιγραφή των κριτηρίων πρόσληψης.

Το καλοκαίρι του 2008 πολίτες προσέφυγαν στην Εισαγγελία Κεφαλληνίας και στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγγέλλοντας αυτές τις διαδικασίες και κυρίως προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητα των προσλήψεων με κριτήριο τη καταγωγή από τα δυο χωριά (Καραβόμυλο και Χαλιωτάτα).

Η Περιφέρεια συνέστησε στο Δήμο τη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών ενώ η εισαγγελία διέταξε έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου προκειμένου να νομιμοποιήσει τη κατάσταση αποφάσισε τη πρόσληψη των εποχικά εργαζομένων στα Σπήλαια μέσα από τον ΑΣΕΠ. Η σχετική όμως αίτηση στον ΑΣΕΠ κατατέθηκε τέλος Μαρτίου , έτσι ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Άρχισε όμως η σαιζόν, τα Σπήλαια έπρεπε να ανοίξουν, προσλήψεις νόμιμες δεν μπορούσαν να γίνουν και ο Δήμαρχος καλεί προφορικά κάποιους από τους εργαζόμενους να προσέλθουν για εργασία. Το πώς επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι άλλοι ήταν το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των εργαζομένων και του Δήμαρχου για να φουντώσει το αίτημα «προσλήψεις όλων των εποχικά εργαζομένων στα Σπήλαια».

Νομικό καθεστώς για το πώς θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις δεν υπάρχει. Φορέας που θα κάνει αυτές τις προσλήψεις με νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμών δεν υπάρχει. Στον αέρα όλα! Στο ΔΣ της Δευτέρας ο Δήμαρχος πρότεινε την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις (γιατί μόνο αυτό του επιτρέπει η Νομοθεσία). Η πρόταση ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο!

Η πρόταση που πλειοψήφησε αφορά τη πρόσληψη όλων των εργαζομένων από το Δήμο με δίμηνες συμβάσεις και στη συνέχεια τρίμηνες συμβάσεις μέσω της Διαδημοτικής. (Τώρα, πως μπορεί ένα ΔΣ να αποφασίζει για τη Διαδημοτική είναι μια άλλη ιστορία). Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που πρότειναν και ψήφισαν αυτή τη πρόταση ξέρουν ότι στερείται νομιμότητας , αρκέστηκαν όμως να βεβαιώσουν ότι «θα το παλέψουμε, θα πιέσουμε»... Ποιούς και πως;;;

Ο τουρισμός της Κεφαλονιάς, το νησί μας συνολικά, δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όχι από τα πανώ των εργαζομένων, αλλά από τη χρόνια αδράνεια της δημοτικής αρχής να λύσει το πρόβλημα. Από την αδιαφορία των υπευθύνων να δημιουργηθεί εδώ και χρόνια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις προσλήψεις.

Τα πιο διαφημιζόμενα σημεία του νησιού μας η Μελισσάνη και η Δρογκαράτη είναι στον αέρα με ευθύνη των δημοτικών αρχών που δεν φρόντισαν να λύσουν τόσα χρόνια το πρόβλημα, που δεν φρόντισαν να βάλουν όρους και προϋποθέσεις προσλήψεων, που δεν φρόντισαν να κατοχυρώσουν την ομαλή λειτουργία των Σπηλαίων, που δεν τήρησαν τη νομοθεσία, που δεν εξασφάλισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εμείς ρωτάμε. Κανείς δεν θα παραιτηθεί για το φιάσκο του Σαββάτου; Κανείς δεν έχει το φιλότιμο να πάρει την ευθύνη των παραλήψεων και των λαθών του;

Β.Λ.

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6100&Itemid=146


Ρουπάκι: με ίσως λίγο ειρωνική διάθεση αναρωτιώμαστε αν η κατάσταση που περιγράφεται στο δημοσίευμα σχετικά με τα σπήλαια της περιοχής μας είναι η μοναδική ...παραφωνία!. Όλα τα άλλα δουλεύουν μια χαρά και το μόνο που εκθέτει τον τουρισμό μας είναι μια κινητοποίηση που έγινε στα σπήλαια της Σάμης. Αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογούμε τις όποιες παρατυπίες και προβλήματα. Αλλά το πρόβλημα στα σπήλαια, έχουμε την εντύπωση ότι είναι απλά μια όψη πολλαπλών προβλημάτων. Και μόνο συνολικά πρέπει να δούμε την όποια παθογένεια του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται ο τουρισμός της περιοχής. Επίσης, αν εκρεμμεί η έρευνα της εισαγγελίας για την προηγούμενη καταγγελία ίσως γίνει ακόμη πιο προβληματική η υλοποίηση της πρόσφατης "υπό συνθήκη" εγκεκριμμένη απόφαση του ΔΣ!

2 σχόλια:

  1. hruan oi auhnaioigia na chfisoyn kai na kanonisoun tis ypo8eseiw touw.makari na kanonisooun kai ta splea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως και η εδώ και μήνες διεξαγόμενη έρευνα της εισαγγελίας έπεσε μέσ στις τρύπες των σπηλαίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.