Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Αρέσουμε;;

H Judy και ο David είναι αμερικανοί από την Βοστώνη και χρόνια ονειρεύονται το ταξίδι στην Ελλάδα. Η προτροπή ενός συμπατριώτη μας τους φέρνει στο νησί μας. Πλησιάζουν με το καράβι από Πάτρα προς Σάμη και θαυμάζουν την βλάστηση της ακατοίκητης ζώνης από τον Πόρο μέχρι τον φάρο, στον κάβο των Διχαλίων. Μετά απολαμβάνουν τις ακρογιαλιές μέχρι το λιμάνι της Σάμης. Είναι μαγεμένοι από το τοπίο και πιστεύουν ότι έκαναν μια πολύ καλή επιλογή. Το νησί που ονειρεύονταν. Και μετά το λιμάνι της Σάμης με τον οικισμό…
Η Judy αναφωνεί: what a sad place.., ελπίζω τα δωμάτιά μας να είναι κάπου αλλού! Αργότερα, όταν οι ίδιοι επισκέπτονται το Φισκάρδο, αποκαρδιώνονται από το στημένο για τουρίστες σκηνικό, χωρίς τίποτε το αυθεντικό.
Ίσως οι φίλοι μας να είναι υπερβολικοί και εύκολα κάποιος να τους θεωρούσε και γραφικούς. Πιθανά. Ανήκουν όμως σε μια κατηγορία τουριστών που θα θέλαμε πολύ ναι πολύ (!!) να είχαμε στον τόπο μας: με υψηλό εισόδημα και ανάλογο μορφωτικό επίπεδο, άρα και ανάλογες απαιτήσεις.

Σε έναν τουριστικό οδηγό, στο κομμάτι που αφορά την Σάμη, το λιμάνι και ο οικισμός χαρακτηρίζονται ως: a dreary place. Ψάχνω στο λεξικό: μονότονος, πληκτικός τόπος…

Είμαστε κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, τουλάχιστον το καλοκαίρι. Ας μην πούμε για το χειμώνα που κόβεις φλέβες…

Γιατί λοιπόν να έχουν αξία όλα αυτά τα, κακεντρεχή έστω, σχόλια για τον τόπο μας; Γιατί απλά, ακόμα και να είναι άδικα και υπερβολικά, αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που μας βλέπουν επισκέπτες, από τους οποίους και ζούμε. Γιατί απλά, για να φθάσουν μέχρις εδώ, έχουν περάσει αρκετά μέρη το ίδιο όμορφα με το δικό μας, ενδεχομένως και πιο ελκυστικά. Δεν είμαστε ο αφαλός της γης! Δεν έχουμε καν μαντείο ανάλογο με των Δελφών, για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Και έπειτα αλήθεια πόσα δαπανούμε κάθε χρόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους; Για το μουσείο που έχει στοιχειώσει; Για τα ρωμαϊκά ερείπια στο λουτρό; Τι κάναμε για τα ψηφιδωτά; Που είναι η σήμανση στην μοναδική πεζοπορική διαδρομή προς Αγ Φανέντες, ακροπόλεις, Αντίσαμο;

Μήπως η κεντρική παραλία θέλει μια γερή ανακαίνιση; Έχετε ακούσει σχόλια ακόμα και δικών μας ετεροδημοτών για την εικόνα στασιμότητας που εμφανίζουμε; Ας συγκρίνουμε μια παλιά φωτογραφία των κτηρίων της παραλίας την εποχή του «Κεφαλληνία» και του «Αγίου Γερασίμου» για να φανεί το αλαλούμ που έχουμε σπείρει και την απώλεια της ψυχής αυτού του λιμανιού. Και οι τέντες στην παραλία με τα καλώδια να ίπτανται ως εμποροπανήγυρις εν μέσου του νυφοπάζαρου… Έπειτα η άσφαλτος του πάρκινγκ(δεν υπήρχαν λέει αρκετά λεφτά για άλλο υλικό οπότε πίσσα και…), η εικόνα των καρατομημένων ευκαλύπτων, σαν φαλακρά κεφάλια βενεδικτίνων μοναχών και τέλος, πάνω στον μοναδικό πεζόδρομο στην θάλασσα προς Καραβόμυλο, ο σύγχρονος ναός μας, εκείνος του αντλιοστασίου των προϊόντων των αποχωρητηρίων μας. Μήπως στέλνουμε, υποσυνείδητα, μήνυμα προς τους επισκέπτες που προσπαθούν να διαβούν την στενωπό για το πώς τους αξιολογούμε;

Περιμένουμε μια δύσκολη χρονιά, οι επαγγελματίες προετοιμάζονται με σφιγμένη ψυχή και πολλές αμφιβολίες για το τι θα φέρει, αλλά το τοπικό ντοβλέτι, ο Δήμος μας, μάλλον ασχολείται με πιο σοβαρά θέματα. Κάποια πρωτοβουλία; Το θέμα των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε περίοδο που τα πορτοφόλια των επισκεπτών θα είναι πιο κλειστά, ίσως και λιγότερο γεμάτα; Μήπως, κάτι για να ομορφύνουμε τα πράγματα; Να κινήσουμε το ενδιαφέρον; Μια νέα παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες; Ένα έργο βιτρίνας έστω; Κι αν δεν προλαβαίνουμε για τα μεγάλα τα έργα(γιατί δεν σχεδιάσαμε τίποτα έγκαιρα), ας είναι ένα φροντισμένο παρτέρι με λουλούδια, ένας ίσκιος μιας φροντισμένης πέργκολας, μερικές σωστά γραμμένες και σωστά βαλμένες(!) ενημερωτικές πινακίδες, πιθανά μια οργανωμένη ξενάγηση. Κάτι προλαβαίνουμε να κάνουμε.

Ένα είναι σίγουρο: Δεν φθάνουν τα σπήλαια για να ζήσει η περιοχή, ακόμα και αν η απασχόληση γίνει δίωρη για να χωρέσουμε όλοι μέσα…..

Ευχαριστώντας προκαταβολικά για το ενδεχόμενο φιλοξενίας του κειμένου μου στο blog σας,

damodos
Άρθρο Αναγνώστη

5 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ ΒΛΕΠΩ ΜΗΠΩΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο περιέχει πράγματα σωστά και αληθινά που τα υιοθετούμε λίγοι.Πρέπει ομως να λέγονται και ας ενοχλούνται μερικοί που θεωρούν ότι διαφεντέυουν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΩΣ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΧΩΡΟ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nai nomizw ki egw ta uio9etoume polloi. to problima einai oti o ka9enas exei sto nou entelws diaforetiki lisi. ekei xanetai h mpala...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ6 Απρ 2009, 1:56:00 π.μ.

    Το 1971 ο αδερφικός μου φίλος ο Νικολής ο Καββαδίας εκρατούσε απά στο τελέγραφο το χηνόφτερό του και εγραζταούναγε σύννυχτα τα σκαλέτα του.(είμαι θανατικός ορέ στα κοντράτα σου) του λέγω,(γιατί δε μπας δελέγκου στη ξηρά να φινισάρεις τα κύματα;)και εκειός μου λέγει:
    ΟΡΕ ΒΟΥΡΛΙΣΜΕΝΕ!ΑΝΑΣΒΟΛΕ,ΕΙΜΑΙ ΑΠΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΞΕΡΑ ΜΟΥ ΕΡΚΕΤΑΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑ...ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΡΕ ΚΑΙ ΤΣΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΟΥ ΓΛΕΠΕΙΣ!!!(α!) του λέγω,(εφκιό κάλιο να μη το μελετήσουμε για θα φας κάταρα απ το λαό...ορέ ψημένε μου κάτσε εδέ φτου και γράφε ραπόρτα να σε βρει κάνα εγκεφαλικό. Εγώ θα κάμω ξεμπαρκάδος και θα σου γράφω!Το νειοβδόμαδο θα ξεκκλίνω για πέσκα στο γιαλό και θα πεστάρω τση αναγούλες και τα σκατολοίδια.Έχω στέρεψη τση πατρίδας εγώ!Κι ας με ζεματά σα τη τσερέπα.Αγαπάω τσου χωριανούς κι ας μου ανοίγουνε το λάκκο.Νικόλα μου(του πα), τήραξε απά στη κουπαστή τι μανέστρα βράζει; Και ξυότανε ο Νικόλας με τσ αγκώνες του.ΚΑΤΣΕ ΗΣΥΧΟΣ ΚΙ ΑΝΑΠΑΜΕΝΟΣ! Έλεε.(Ορέ ποιητή!)του πα (Εγώ θα πα να σιάξω τη νατσιόνα μου!Νεγάρω να σε ακρουμαστώ! θα κάμω τα στραβά ολόρτα! Κιάρα λόγια!!! Με βλέπει με τ ασπράδι του ματιού του και σκούζει:ΦΟΡΑ ΜΑΣΚΑΡΑ ΠΕΚΑΤΟ ΜΟΡΤΑΛΕ ΠΑΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΠΑΤΗΣ ΟΥΤΕ ΒΓΑΤΗΣ!!!(κάμετε χωριανοί και του λόγου σας μια ρεβιζιόνα.Είμουνα πρετσίζος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.