Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Με ξεχωριστή χαρά πληροφορηθήκαμε την ανάδυση της ιστοσελίδας του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Σάμης. Με ακόμη μεγαλύτερη θα ετοιμάζουμε και θα παρουσιάζουμε τα "ραπόρτα" για τις δραστηριότητες της ομάδας!

Αντιγράφουμε από την σελίδα (http://theatrou-ergates.webs.com/)

Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Σάμης, ξεκίνησε τον Απρίλη του 2001 και διανύει ( εν έτει 2009 ) επτά και πλέον χρόνια ζωής στα τέσσερα τμήματα: παιδικό, εφηβικό και δύο τμήματα ενηλίκων. Απασχόλησε κατά περιόδους συνολικά 310 καταγεγραμμένα άτομα , αριθμό πολύ μεγάλο για το Δήμο μας, αν αναλογιστούμε ότι ούτε εγγραφές επιδιώκαμε ή αναγγέλλαμε, αλλά ούτε και υπήρχαν ως τώρα σοβαρά κίνητρα για τους μαθητευόμενους. Δηλαδή, ταξίδια εκτός του Δήμου για παρουσιάσεις παραστάσεων, πτυχία, αγορές κοστουμιών και άλλα.

Έτσι, με την χαρά της δημιουργίας, αρχίσαμε να λειτουργούμε το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου μας . Διακοσμήσαμε με προσωπικά αντικείμενα τη μικρή μας αίθουσα, με δική μας αυτοσχέδια σκηνή αρχίζοντας το ταξίδι. Ένα ταξίδι στο λόγο, στο θεατρικό παιχνίδι, στην αυτογνωσία, στη συνεργασία και στην ομαδικότητα, δίνοντας σε μικρούς, μεγάλους και στους εαυτούς μας τη διέξοδο, κυρίως το χειμώνα, να εκφραζόμαστε μέσω της Τέχνης του Θεάτρου. Να ανακαλύπτουμε σημεία του εαυτού μας άγνωστα, να συνεργαζόμαστε για την γνώση και βελτίωση του χαρακτήρα μας, να μιλάμε καλύτερα και με ασκήσεις ψυχικής ανάτασης να ισορροπούμε μέσα μας και στην κοινωνία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλωστε η κάθε μορφή τέχνης: να αποκτάς μέσω μιας κωδικής γλώσσας, τρόπο επικοινωνίας, να πλησιάσεις στην πολιτιστική σου κορύφωση, να εφοδιαστείς με άμυνες, να οικοδομείς την προσωπικότητά σου, δηλαδή να μαθαίνεις τον εαυτό σου και τον κόσμο. Αυτό είναι και το "μεγάλο" έργο του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Σάμης. Το "μικρό" είναι οι τρεις περίπου ολοκληρωμένες παραστάσεις που δίνουμε κάθε χρόνο.

Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως η τέχνη και η έκφραση μέσω αυτής, είναι ανάγκη και δικαίωμα. Σε εποχές αποξένωσης και ανθρωποφοβίας η ενασχόληση των ανθρώπων με την τέχνη του θεάτρου, ελευθερώνει από τον φόβο κι ενώνει με τον συνάνθρωπο. Κι έτσι λειτουργούν τα άτομα μέσα στην ομάδα μας. Δεν είναι μαθητές, δεν είναι ηθοποιοί, είναι μια ομάδα με κοινό στόχο. Την αυτογνωσία και την αλληλεγγύη.

Σταύρος Παπαδάτος

Τζούλια Δόριζα



makiss αντέγραφεν..

14 σχόλια:

  1. Παιδιά μπράβο σας,ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλές και οι παραστάσεις και δουλειά για το
    μικρό μας δήμο. είναι μια προσπάθεια που στο βάθος του χρόνου γράφει ιστορία, κι έτσι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΕΧΝΗ ΚΑΝΕΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ti texni kanei o sakoylas re pedia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρές θεατρίνοι μου, τζόγιες μου κάμετέ μου
    ρεγάλο κάνα ΚΙΟΦΑΛΟΝΗΤΙΚΟ να γδω μπρι με πάρι
    ο μύλος. Εχω στο πέττο μου γατσούλια απ τα διαούλια με τσι ελληνικούρες...Τουρκιά δώθε τουρκιά κήθε. Ν ακρουμαστούμε τη λαλιά μας τόμου
    και θέτε... Ντίο βολέντε... Άντε ντέι και ατέι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την υποστήριξη .
    Ευχαριστούμε και τον κόσμο που μας υποστηρίζει και βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε μας δουλειά εδώ και κάμποσα χρόνια.

    Ακριβώς το ότι το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου ,η Φιλαρμονική και οι Παραδοσιακοί Χοροί είναι ομάδες με πορεία χρόνων ,δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να προχωράνε και να καλλιεργούνται μέσα από την τέχνη ,την μουσική ,τον χορό .

    Δείχνει πως εκτός από την ανάγκη της επιβίωσης ,έχουμε και μια άλλη .Αυτήν της επικοινωνίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Σάμη έχει ένα θεατρικό εργαστήρι που θα το ζήλευαν πολλοί επαγγελματικοί θίασοι. Οι παραστάσεις που έχει δώσει, χρόνια τώρα, αποτελούν ένα αληθινό σχολείο διδασκαλίας της τέχνης του θεάτρου από δυο ταλαντούχα παιδιά, το Σταύρο και την Τζούλια. Είναι τυχερός ο Δήμος που τους έχει. Δεν έχουν ασχοληθεί μόνο με θεατρικά έργα δικά τους αλλά και με έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολόγιου και τα έχουν καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το θεατρικό εργαστήρι αποτελεί μια πραγματική όαση πολιτισμού για την περιοχή. Συγχαρητήρια στους δύο δημιουργούς και βέβαια συγχαρητήρια στους ενήλικες και στα παιδιά της περιοχής που συμμετέχουν και δίνουν τόσο αξιοπρόσεκτες παραστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. i sami ehei ena theatriko ergastiri gketo.
    kani mia parastasi to hrono kai auti gia ta meloi kai tous filoys... me anyparki paremvasi sta politistika pragmata tis samis alla kai tou nisiou. apla yparhei gia na peftoun kapoioi misthoi kai na kanoun psyhotherapia kapoion ekei mesa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν εχω δει τιποτε ποιο ουσιαστικο και ολοκληρομενο στο σαμη μας,απο πλευρας διδασκαλειας,με μερακι, ελευθερια εκφρασης,
    ειμαι σε θ. ομαδα κι εγω, εχω παρι αρκετα
    κι εχω ομορφες εικονες στην προσπαθεια της επαφης
    και των ασκησεων.εγω μπορω ν αντεξω δραστηριοτητες που δεν συμεττεχω σ αυτες, δεν τις
    βλαστημω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί οι παραστάσεις είναι μόνο για τα μέλη κ τους φίλους; Εγώ όσες έχω παρακολουθήσει τα καλοκαίρια, είναι ανοιχτές σε όλους, σε δημόσιο χώρο και χωρίς είσοδο...
    Όσο για το μια παράσταση το χρόνο, λίγο είναι; Εδώ μεγάλοι θίασοι και ανεβάζουν μία παράσταση το χρόνο και αν...
    Προσωπικά βρίσκω εξαιρετική την προσπάθεια των παιδιών και το αποτέλεσμά της. Όπως εντυπωσιασμένη είμαι κ από την επιλογή των έργων που ανεβάζουν.
    Όσο για την ψυχοθεραπεία, δεν είναι κακό, η αγωγή ψυχής, η ψυχ-αγωγία είναι βασική προσφορά της τέχνης :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ZITO O SAKOULAS. ZITO TO NEO ORAMA TIS SAMIS. ZITO I MIZERIA MAS.ZITO I ANYPARXIA MAS.ZITO TO TIPOTA POU MAS PERIVALEI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα ανεξαιρέτως τα έργα που κατά καιρούς έχει ανεβάσει το θεατρικό εργαστήρι Σάμης, είναι εντυπωσιακά και βέβαια έργα ουσίας. Και όχι μόνο από την ερμηνεία των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, τη σωστή εκφορά του λόγου, το σωστό στήσιμο στη σκηνή ως αποτέλεσμα της διδασκαλίας και της σκηνοθεσίας. Αλλά κυρίως από τη γεμάτη κόπο δουλειά, των σκηνοθετών αλλά και των ερασιτεχνών ηθοποιών που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Γνώση δηλαδή της τέχνης του θεάτρου, σύγχρονη παιδαγωγική άποψη, σωστή διδασκαλία και βέβαια δίψα για μάθηση, αγάπη για το θέατρο που συνδυάζονται με μια ευχάριστη και αποδοτικά γόνιμη ενασχόληση μικρών και μεγάλων που συμμετέχουν. Με τέτοιες παραστάσεις και μάλιστα στην επαρχία, κάθε φορά επαληθεύεται πλήρως ο "ορισμός" του θεάτρου, που δεν είναι μόνο θέαμα και ψυχαγωγία για το θεατή αλλά θαθιά παιδαγωγική πράξη και αληθινό σχολείο μάθησης για τη ζωή για μικρούς και μεγάλους. Να σημειώσω εδώ, ότι και τα σκηνικά που βλέπουμε είναι εντυπωσιακά! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. to theatriko ergastiri dn einai gketo ki oute kanei parasteseis mono gia filous kai meloi.antithetos mas diaskedazei kai mas kanei anthropous kati pou apo oti vlepo esi dn eisai.mas mathenei na sinergazomaste kai mporoume na sinenoithoume o enas me ton allo kalitera.ego stin arxi eixa poli anxos me tis parastaseis tou sxoleiou kai me ta poimata pou mas edinan na poume.me to theatro katalava pos dn prepei na anxonome kai etsi to kseperasa kai tora eimai poli aneti.akoma kaname kapoia mathimata orthofonias kai epeidi exo siderakia kai dn milousa kala afto me voithise kai tora mou lene pos eimai mia apo tis kaliteres stin taksi sto diavasma.loipon an eisai magkas ela na kaneis ki esi ta idia kai meta ta leme.
    ipografei
    mia 15xroni mathitria pou einai melos tou theatrikou tis samis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτέλους, μετά τους σεισμούς του 1953 με το θεατρικό, η Σάμη και
    οι πολίτες της παρήγαγαν πολιτισμό .Είναι περιφάνεια και ικανοποίηση όταν ξέρεις ότι μπορείς, όταν γνωρίζουν ότι μπορείς. Μπράβο
    ρε παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.